Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Profesorul de economie Cristian Păun: Cei care vor cumpăra titluri de stat trebuie să știe că vor finanța salarii și pensii speciale, nu RMN-uri și servicii medicale

Eugen Teodorovici - parlament

Foto: Inquam Photos

Ministerul Finanțelor vrea să se împrumute de la populație printr-o nouă emisiune de titluri de stat, cu scadențe la 2, 3 și 5 ani și le-a cerut românilor, prin vocea ministrului Eugen Teodorovici, să aleagă această modalitate de economisire, în detrimentul depozitelor la bănci. „Este important de ştiut că dobânzile nu sunt impozitate, este un instrument sigur de investiţie pentru populaţie. Sunt dobânzi atractive şi vrem să dăm populaţiei o alternativă faţă de depozitele bancare, de a investi în aceste titluri de stat”, a declarat Teodorovici. Emise la data de 4 februarie 2019, titlurile de stat Tezaur au o dobândă anuală de 4%, pentru cele cu scadență la 2 ani, 4,5%, pentru cele cu scadență la 3 ani, și 5% pentru cele cu scadență la 5 ani. Potrivit informațiilor de pe site-urile băncilor comerciale, dobânda anuală în cazul unui depozit la termen pe 2 ani variază pe piață între 1,25% și 3%.

Luând în calcul și faptul că dobânda oferită de stat este scutită de impozitul pe venit, oferta este una tentantă pentru aceia care se pot lipsi de bani pentru o perioadă mai lungă de timp, crede consultantul fiscal Adrian Bența. „O dobândă de 4%-4,5% este aproape dublă, chiar spre triplă, față de ce oferă băncile în prezent. În plus, până la urmă nu cred că statul ăsta dă faliment, în următorii 2-3-50 de ani”, a declarat Adrian Bența.

„Singura neclaritate este dacă, după ce ai cumpărat titluri de stat, ai obligația să le ții fix perioada pe care ai încadrat-o - doi ani, trei ani, cinci ani. Dacă nu pot fi schimbate înainte de termen, într-adevăr, poți să spui că ai blocat niște capitaluri. Pe când, în partea cealaltă, la bănci, când aveam depozite la termen, puteam să le desființăm și înainte de scadență, sigur, cu riscul să fi pierdut ceva din dobândă. Poate chiar toată. Aici este singura neclaritate. Dacă am 1.000 de lei și nu-mi trebuie timp de doi, trei, cinci ani, atunci oferta ministrului Finanțelor este mai bună”, crede consultantul fiscal.

Cristian Păun: „De vreo șapte ori în această lună, Ministerul Finanțelor a încercat să obțină acești bani de la bănci și n-a reușit”

Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice din București, spune că lansarea titlurilor de stat a fost motivată de faptul că statul a încercat fără succes în ultima perioadă să se împrumute de la bănci. „Este un răspuns la faptul că, de vreo șapte ori în această lună, Ministerul Finanțelor a încercat să obțină acești bani de la bănci și n-a reușit. Atunci încearcă al doilea lucru, să se adreseze direct celor care economisesc, sărind peste bănci. În loc să vândă titluri de stat băncilor care mobilizează depozitele populației și le direcționează către aceste titluri de stat, încearcă vânzarea acestor certificate de tezaur către populație, cu această dobândă promisă de 5%. Statul acuza faptul că dobânda este mare pe piață, dar este dispus să plătească o dobândă de 5% pentru că altfel nu e în stare să se finanțeze. Asta înseamnă că Guvernul recunoaște implicit că nu se poate finanța în condiții normale la o dobândă mică”, afirmă acesta.

În opinia sa, este probabil ca unii clienți ai băncilor comerciale să își retragă depozitele și să investească în titlurile de stat.

„În momentul în care Guvernul intră pe piață și cere finanțare de la populație, dobânzile vor avea tendință de creștere”

„Probabil că vor fi oameni care vor retrage aceste economisiri și le vor direcționa către stat. Sigur că un astfel de lucru nu va face decât să reajusteze dobânda la depozitele bancare în sus și, implicit, să corecteze cu nivelul inflației și dobânda la credite, implicit ROBOR-ul. În momentul în care Guvernul intră pe piață și cere finanțare de la populație, dobânzile vor avea tendință de creștere pentru că influențează nivelul agregat ale cererii pentru capital. Probabil că vor fi oameni care vor retrage aceste economisiri și le vor direcționa către stat. Sigur că un astfel de lucru nu va face decât să reajusteze dobânda la depozitele bancare în sus și, implicit, să corecteze cu nivelul inflației și dobânda la credite, implicit ROBOR-ul. În momentul în care Guvernul intră pe piață și cere finanțare de la populație, dobânzile vor avea tendință de creștere pentru că influențează nivelul agregat ale cererii pentru capital. Asta va fi o consecință directă a faptului că statul produce în continuare deficite și acționează pe piață ca orice alt solicitant de capitaluri pentru acoperirea acestor deficite. Cheia pentru a tempera inflația stă și în mâna Guvernului, și anume, în temperarea acestor deficite și în temperarea acestei intensități cu care statul intră la concurență cu sectorul privat în licitarea pentru resurse de capital”, a declarat Cristian Păun. 

„În principal pierdem cu toții prin faptul că acești bani pleacă către stat și nu către sectorul privat și că statul îi investește în consum”

Problema cea mare stă în faptul că Guvernul nu va folosi acești bani pentru investiții, ci pentru cheltuieli imediate. 

„Am serioase dubii că această măsură este bună pentru totalul economiei, dacă mă întrebați, nu ar strica o mai mare prudență, nu ar strica o mai mare temperarea a cheltuielilor statului și o revizuire a presmiselor pe care e construit bugetul. Dacă ne uităm că mergem în continuare cu o creștere fantasmagorică, este clar că vom avea probleme anul acesta, rectificări bugetare, iar singurii bani pe care îi poate tăia Guvernul ușor sunt banii de la investiții. Este clar că Guvernul este pregătit să înceapă anul cu acest buget irealist și cu primele tăieri peste o lună, două, trei prin rectificare de la investiții. Cei care cumpără aceste titluri de stat s-ar putea să câștige, dar acest câștig este doar aparent, pentru că în principal pierdem cu toții prin faptul că acești bani pleacă către stat și nu către sectorul privat și că statul îi investește în consum, nu face investiții. Oamenii care cumpără titluri de stat o fac pentru salarii și pensii speciale și nu pentru RMN-uri și servicii medicale”, spune Cristian Păun. El este de părere că în viitor statul ar putea face noi împrumuturi pentru a acoperi vechile împrumuturi și că inflația ar putea anihila câștigurile provenite din dobânzile promise de MInisterul Finanțeloir.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Adevărat grăit. Pe mafioţi îi doare doar la portofel.
  • Like 0
 • Cum e mai benefic? Banca te jegmaneste si-si umple seifurile, apoi declara ca nu are profit. La stat, cel putin, sunt folositi in interesul national. Ura ptr realizarile altora va macina d-le Cristian !
  • Like 0
 • Ce face statul cu fondurile obtinute, este mai putin important. Importanta este dobanda obtinuta. Sau deplangeti banii pierduti de banci ?
  • Like 0
 • Domnule Păun, cam aiurea ce ziceți! Ați auzit de Japonia și finanțarea deficitului? Datoria publică este peste 100% din PIB și în cea mai mare parte este de la populație. De ce m-aș duce la banca să iau dobândă de trei ori mai mică? Banca nu are așa niște “crampe” morale ca dvs. și îmi dă împrumut cu vreo 7-8% peste dobânda la depozit. Și după ce îi ia de la mine cu 1%!nu are nici o retinere să dea cu 8%. Mă anunță cumva pe mine că împrumută banii în economie? Mă anunță pe mine că bagă banii mei în obligațiuni de stat? De ce nu le-aș lua eu direct fără ca bancă să lingă și ea ceva? Nici măcar în vis nu v-aș lua consultant financiar. E clar aici de partea cui sunteți.
  • Like 0
 • Am cumparat titluri de stat pe vremea guvernului Ciolos. Voi cumpara din nou tot pe vremea guvernului Ciolos.
  • Like 0
 • george check icon
  Singurul impediment este termenul, adica perioada care nu vei utiliza fondul investit.
  Dar, dobanda e buna si neimpozabila, la banci mica si impozabila, iar ridicarea sumelor inseamna comisioane, plus comisioane de intretinere conturi, in final e posibil sa scada soldul.Nu mai vorbim de inflatie.
  La o inflatie de 4% pe an sumele la stat sunt garantate teoretic ca valoare de conversie bunuri si servicii.Deci e mai bine sa cunperi emisiuni.
  Daca e mai bine, si este, scoateti banii de la banci si luati emisiuni.Este cert ca va fi o operatiune avantajoasa.
  Pana acum credeti ca bancile nu imprumutau statul avantajos?Preferau sa acorde credit statului, ca era sigur rambursarea, in loc sa riste neperformante.
  Bancile nu vor sa dea imprumuturi acum ca represalii.
  Intreb asa de curiozitate:daca se angajeaza un imprumut la banca Chinei sa zicem, care nu are sediu in Romania, cine nu poate sa-si plaseze disponibilitatile? Bancile. Daca le luati fondurile si le transferati in emisiuni cine va avea golo de disponibilitati? Bancile.
  Se pot spune multe si face speculatii, dar cine sa mai le asculte?
  • Like 1
  • @ george
   Serios? Dumneata cate titluri de stat ai cumparat pana acum????
   • Like 0
 • Vrăjeală ieftină , de propagandă murdară ! Împrumuturile luate de la bănci erau cumva condiţionate de domeniul de utilizare ulterioară ? Să vorbim sincer , avantajele oferite de titlurile de stat au fost dintotdeauna superioare celor oferite de bănci .
  Oricum nu aveam alte aşteptări în ţara asta , în care e mai "emancipat" să-i scuipi în farfurie celuilat decât să încerci să-l susţii cumva .
  • Like 0
 • Ionel check icon
  Un mod limitat si ingust de a vedea lucrurile ! De fapt, o afirmatie mai mult politica. Daca cetateanul care pana acum a avut depozite in banci si acum scoate banii si cumpara titluri de stat, bancile, cand finantau statul, in 2017 si 2018, nu finantau, atunci cand imprumutau statul, tot pensiile si salariile !!??
  • Like 4
 • Mircea S check icon
  Bun titlu... De parca statul ar fi finantat vreodata ceva mai consistent. In alta ordine de idei nu stiu cine ar fi tentat de obligatiuni de stat la o dobanda mai mica decat inflatia reala sau variatia de curs. Daca nu ma insel anul trecut statul a tras aprox 75 mld lei din piata (pe un necesar mai mic de finantare decat in acest an). Totalul depozitelor la termen in lei detinute de populatie e de 113,5 mld. Putin probabil sa poata finanta din asta mai mult de o luna adunat.
  • Like 2
 • Targetul sunt cei cu bani care-si permit sa-si blocheze banii 2-3-5 ani. In rest nu prea vad cine se baga la asa ceva cata vreme nu poti sa iesi in conditiile in care gradul de economisire e mic. Pana la urma nu conteaza pentru mine ca investitor la ce sunt folositi banii aia, dobanda e ok titlurile sunt sigure impozitul e 0. Singura problema e blocarea banilor. Pana la urma se va renunta la taxa ROBOR si se vor intoarce la banci ca n-au alternativa. La costurile astea, ca alternative au dar mai scumpe.
  • Like 1
  • @ Magotu Enigmatic
   Mircea S check icon
   Cei cu bani nu prea ii tin in lei. Statul cam peste tot se finanteaza de la banci si fonduri gen pilon 2 pensii dar la noi e mai special.
   • Like 0


Îți recomandăm

Banca Transilvania-logo

Finanțăm spitale, fabrici, şcoli, universități de stat şi private, baraje şi hidrocentale, autostrăzi şi cabinete veterinare, dar şi sute de mii de oameni. Susținem tot atâtea planuri şi vise ale românilor. Suntem cel mai mare finanțator instituțional al Statului prin impozite şi titluri de stat, precum şi al mediului de business românesc. Facem asta cu capitalul şi datorită competențelor acumulate în cei 25 de ani, aici, în țara noastră.

Citește mai mult

Café Istanbul

Boabe de cafea Arabica Mocha din Yemen se adaugă boabelor din India și Indonezia și te poartă cu simțurile într-un bazar oriental din alte vremuri. Amestecul exotic, intens, cu ale sale note condimentate, ce amintesc de piperul negru, te invită într-o călătorie prin istorie al cărui punct terminus este veacul în care Istanbulul, numit pe atunci Constantinopole, era cel mai bogat și mai populat oraș din lume și forfotea de viață și de tentații.

Citește mai mult