Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

După ce nu s-a putut împrumuta la bănci, Ministerul Finanțelor lansează trei noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației

Teodorovici - Vâlcov

Ministerul Finanțelor Publice a anunțat sâmbătă că va lansa trei noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației. Decizia vine după ce băncile comerciale au refuzat în ianuarie să împrumute statul, ca urmare a adoptării ordonanței lacomiei.

Titlurile de stat Tezaur urmează să fie emise luni, 4 februarie 2019, cu scadențe la 2, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 4%, 4,5%, respectiv 5%. Veniturile aferente sunt neimpozabile.

Titlurile de stat pot fi cumpărate între 4 și 22 februarie de la unitățile Trezoreriei Statului, între 4 și 21 februarie prin rețeaua de oficii poștale ale Poștei Române, din mediul urban, iar până în 20 februarie la cele din mediul rural.

Titlurile Tezaur vor putea fi cumpărate de persoane fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. A fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni. Titlurile sunt în formă dematerializată și au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.

„Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua pe parcursul anului 2019. În fiecare lună perioada de subscriere va fi de trei săptămâni, iar maturitățile vor fi stabilite în funcție interesul manifestat de investitori”, se arată în anunțul Ministerului de Finanțe.

De la începutul anului Ministerul Finanțelor a încercat să se împrumute de la bănci în cadrul a 13 licitații, dar băncile nu au fost interesate de titlurile de stat decât la o singură ofertă. Analiștii consideră că una dintre explicații este legată de așa-numita „ordonanță a lăcomiei”. La licitația din 28 ianuarie, după ce băncile au transmis oferte în valoare de 30% din suma cerută de stat, Ministerul Finanțelor a decis să nu se mai împrumute la bănci. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Voi comenta doar foto-ul de sub titlu : doi cioflingari, doi păcălici (păcăliții suntem noi bineînțeles), doi nemernici, doi mercenari ai lui Dragnea care ne execută la „foc cu foc”.
  • Like 0
 • Cristina check icon
  Au mai spus si la alte emisiuni de stat ca nu le impoziteaza si dupa 5 ani ANAF-ul a trimis hartie celor care le-au cumparat ca nu au platit impozitul pe aceste titluri.
  • Like 0
 • Citi bani sint in Romania , la populatie , disponibili pentru a investi in titluri de stat ?
  O sa spuneti ca sint cei din banci, isi retrage omul banii din banca unde primea o dobinda la jumatate fata de cea promisa de stat, pe deasupra si neimpozitabila, si cumpara titluri de stat !
  Eu personal NU CRED ca multa lume va face acest pas , in primul rind din cauza ca multa lume nu mai are incredere in stat , oricum mai putina incredere decit in banci !
  O sa spuneti ca bugetarii, si toti cei care (cred) ca au avut de cistigat de pe urma politicilor statului reprezentat de PSD vor face acest pas in majoritate !
  Dar asta nu insemna decit un lucru : PSD-ul se imprumuta la cei carora le-a dat bani, se imprumuta din chiar banii lui ! Asta e un cerc vicios, nu aduce ALTI bani la buget, ci doar ii recircula evitind fiscul !
  E cam asa : iti dau pensie mare, nu ti-o impozitez, insa tu ma imprumuti cu o parte din ea, pe mine, stat, cel care ti-o dau ! Bineinteles cu o dobinda foarte buna si neimpozitata ! E un Caritas ! Se va termina cu lacrimi si jale atunci cind statul NU VA MAI PUTEA ONORA plata dobinzii la titlurile de stat ! Si tot ca la Caritas, singurii care cistiga vor fi fost statul si acei putini care APUCA sa-si ia dobinzile acestea !
  Restul, lacrimi, injuraturi, demonstratii, etc. Lumea deja s-a fript o data cu Caritas !
  PSD-ul se bazeaza pe prostia omeneasca, si ei stiu ca muuulti romani sint prosti SI UITA ! Da, sint multi si prosti, insa pentru ei politica trece prin stomac, iar cind vine vorba de stomac nu mai e asa de simplu !
  Aici NU mai este vorba de citi bani imi va da statul, ci de banii MEI, deja AI MEI, din banca, agonisiti DE MINE, cu care pot face ce vreau, cind vreau !
  Nu, lumea NU va renunta la agoniseala de dragul celor care le-au dat bani , chiar daca sint prosti !
  Ia uitati-va la Ciorbea, e un bun exemplu pentru cei cu pensii speciale date de PSD ! Nu numai ca el NU va imprumuta statul cu bani din acea pensie speciala , ci va lupta pentru aceasta pensie speciala, asa cum o face si azi, fara rusine !
  PSD-ul uita ca un oportunist ramine oportunist si cind ai nevoie de el , iar oportunistii sint chiar cei carora PSD-ul le-a dat bani , cei de la care PSD-ul spera sa IA BANI ! NU se va intimpla acest lucru in amplitudinea pe care o spera ei din simplul motiv ca cei pe care PSD ii considera prosti si oportunisti NU SINT ATIT DE PROSTI pe cit spera PSD !
  • Like 2
 • In Grecia statul nu a mai putut onora nici un imprumut, majoritatea - persoane fizice,, juridice, banci, fonduri de investitii, etc- nereusind sa recupereze nici jumatate, si aceia dupa mari eforturi si nervi consumati. Romania pare o copie a Greciei din urma cu 10 ani. Are cineva incredere sa dea macar 1 leu acestui guvern iresponsabil? Banii se vor indrepta catre o gaura neagra. S-ar putea ca 5% sa insemne doar procentul recuperat.
  • Like 1
 • În afară de comunicatul guvernului, nu am găsit nimic util în acest articol.
  Mersi, aflasem totul in alte surse.
  Mă așteptam la amănunte suplimentare, la niște exemple, la niște sfaturi practice sau o analiză critică.
  Așa, nu văd rostul acestui articol pe acest site, pe care-l consideram unul de atitudine, nu de simple știri.
  • Like 1
 • Daca s-au aliat bancile sa ii tufa pe inaptii astia le multumesc , sper sa cada cu tot cu shleata lor de sustinatori.
  • Like 5
 • Eu zic ca ar fi mult mai bine decat o dobanda oferita de orice banca din Romania. Dar cine mai are incredere in guvernul Romaniei ?
  • Like 3
 • La o dobanda care dabea acopere inflatia, cine o sa investeasca?
  • Like 1
 • unom check icon
  De ce nu pot fi cumparate si prin banci nu inteleg. Adica in loc sa mearga omul la banca si sa rezolve tot acolo, ce face: scoate cash, merge la coada la Posta si depune banii?
  • Like 1
  • @ unom
   la banca nu poti plati cu cardul, la posta nici atata, ma intreb daca si la trezorerie trebuie sa vii cu sacul sau si-au instalat POS uri
   prin 2016 (sunt 3 ani de atunci) trebuiau toate unitatile sa isi puna POS , cativa (tzatza floarea de la obor s.a. ca ea) au mai pus dar marile institutii nationale nu au catadixit
   cred ca aici,pe atunci un comentator (imi) spunea (cu multa dreptate) "hai s-o vad si p'asta!"
   • Like 1
 • check icon
  Păi, corect, n-au decît să se-mprumute de la ăia cu pensii speciale! Dacă or vrea să-i împrumuite în condițiile impuse...
  • Like 7


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult