Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Profesorul îmbrăcat în haine feminine și straturile ipocriziei

Imagine cu Andrei Nae. Foto: DC News

O imagine apărută în mediul virtual, în care un anumit cadru didactic universitar era îmbrăcat în haine de femeie, a stârnit, cum era de așteptat, foarte multe polemici. Imediat s-au format două tabere, una a susținătorilor drepturilor LGBTQ+, alții a detractorilor intransigenți. Ca întotdeauna, polaritatea a fost evidentă, comentariile fiind în nuanțe de alb (mai bine spus, de curcubeu) sau de negru.

Problema nu este identitatea domnului profesor. Numai că identitatea aceasta asumată - și, bănuiesc, câștigată după lungi bătălii cu sine - atunci când este expusă public, ostentativă și ostensivă, devine un fel de "obiect" public, ce poate fi valorizat în orice fel. Este o falsă problemă să crezi că a alege să fii ceva și să arăți asta face parte dintr-un spațiu privat, ce nu interferează absolut deloc cu cel public.

Deși nu mă surprinde, mă face totuși să zâmbesc amar atunci când văd ipocrizia si confuzia oamenilor din jurul domnului lector universitar, atât a celor care îl critică și nu sunt de acord cu noua lui imagine, cât și a celor care îl susțin. Să luăm straturile ipocriziei, pe rând:

1. Poziția Universității București este în contradicție cu alte luări de poziție similare. Cadrele universitare îl susțin pe domnul lector, dar nu au făcut la fel cu un alt coleg de-al lor, care se afișase la nudiști pe plaja de la mare cu iubita. Probabil că e mai cool să fii de partea ideologiei dominante, să nu te pui rău cu "spiritul vremii", decât să judeci cu aceeași măsură doi oameni.

2. Ipocrizie este și din partea unora care îl susțin pe domnul lector, mai ales atunci când ironizează, dau cu piatra sau îi cataloghează drept "încuiați" pe cei care nu sunt de acord cu atitudinea profesorului. Dacă o dai cu democrația și cu drepturile omului și cu relativitatea adevărului, atunci fii consecvent până la capăt și acceptă că alții nu consideră ca fiind normal comportamentul domnului în cauză. Observ deseori că a fi de altă opinie decât cea care dictează trendul astăzi riscă să devină un delict.

3. Ipocrizie și confuzie există și în mintea si atitudinea detractorilor. Mulți tind să confunde o alegere personală cu un anumit nivel intelectual. Nu are absolut nicio legătură ceea ce alege să fie un om cu pregătirea lui profesională. Domnul lector universitar doctor nu este mai puțin profesor acum decât era înainte. A fi profesor și a fi el/ea sunt două statusuri și identități total diferite. Se mai poate discuta și despre ipocrizia celor care nu ezită, de exemplu, să-și descompună identitatea în public, arătându-le celorlalți, de exemplu, cu cine s-au căsătorit sau ce tip de autoturism și-au cumpărat – lucruri ce țin totuși de identitatea ostensivă – fiind toleranți față de ceea ce deja a intrat ca normalitate în spațiul cultural (ca de exemplu, ținuta bărbătească a femeilor, în pantaloni și cu pălărie sau a bărbaților epilați), dar nu sunt atât de înțelegători atunci când vine vorba despre cineva care a ales să se îmbrace și să arate altfel decât media populației.

4. Ar putea fi vorba și despre incoerența profesorului. (prea mult?) mediatizat, care trebuie să se decidă dacă este chiar necesar și de interes să aflăm dacă este profesor îmbrăcat în straie de damă sau bărbat în haine feminine ce uneori este și profesor. Care status primează? În plus, putea să fie cine este și fără să arate acest lucru. Obsesia de a-i face pe alții să-și îndrepte privirea asupra ta este până la urmă doar o chestiune de marketing, ce transformă problema identității într-o simplă joacă superficială. A te identifica cu ceva anume nu mai e o problemă gravă, de identitate, de căutare și de acceptare, atât timp cât este expusă publicului, fără să dai nicio explicație pentru asta.

Discuția despre profesorul în fustă ori ar trebui să nu existe (de aceea acest text poate fi ignorat) ori ar trebui să pornească de la întrebările următoare: ce l-a determinat pe profesor să arate cine este? De ce? Care e contextul noii lui imagini de sine? Care e limita dintre ceea ce e considerat normal și ce e considerat anormal? De ce ești dispus să arăți neapărat cine ești? E un protest? Atitudinea profesorului spune mai multe despre noi decât despre el? Asta a vrut să ne transmită? Crede în ceva și, dacă crezi în ceva, e normal sa arăți în ce crezi? Suntem ceea ce credem noi că suntem sau contează și felul în care altii ne văd? Dacă prima varianta e valabilă, de ce avem nevoie de validare socială? Totuți, ce gândește domnul profesor? Ce atitudine ține de spațiul privat, intim și trebuie tolerată și ce ține de spațiul public și trebuie pusă sub lupă? Etc. Iată și utilitatea loviturii de imagine a domnului universitar: ne face să regândim problema identității de sine, ne facem să ne punem probleme, care, de altfel, nu reprezintă, în mod obișnuit, centrul nostru de interes.

Fără stabilirea unei baze de discuții, pornind de la problematizare și nu de la prejudecăți, ne vom da doar cu părerea, iar „celălalt" ni se va părea a fi în tribul ostil nouă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pai daca DOAMNELE se imbraca in straie barbatesti, de ce n-ar face si DOMNII la fel???
    • Like 0
  • IOAN check icon
    Cateva problemele simple asociate cu acest, recent devenit personaj sunt urmatoarele:
    1. Ce faci cu el in situatia in care urmeaza a fi mobilizat si cum gestionezi situatiile care ar putea sa apara in conexiune directa sau indirecta cu apartenenta de gen pe parcursul mobilizarii tinand cont ca pana acum lucrurile erau simple?
    2. Ce faci cu el in contextul in care pana la a ajunge la un nivel universitar mediu nu a afirmat formal ca nu se revendica de la genul masculin prostind pe toata lumea cu privire la apartenenta de gen inclusiv, probabil, apropiati.
    3. Ce faci cu el in conditiile in care in viitorul foarte apropiat institutia de invatamant la care este incardat va trebui sa gestioneze consecinte generate de noua postura cu care se identifica personajul pentru ca nu este greu de imaginat ca situatia va genera consecinte indiferent de natura lor?
    4. Ce faci cu el daca locurile frecventate pana acum devin altfel decat prietenoase si, subsecvent, acest lucru se va reflecta mai putin fericit n prestatia la catedra?
    5. Ce faci cu el cand se va pune problema pensionarii din contextul noii posturi dupa o perioada in care a lucrat si era, dealtfel firesc, privit ca barbat dpdv al legislatiei referitoare la pensionare?
    6. Ce faci cu el in conditiile in care dupa zeci de ani in care a fost identificat ca barbat de cunoscuti si necunoscuti multi dintre cunoscuti nu vor fi interesati de noua lui postura si i se vor adresa cu domnule iar personajul sa va simti fustrat si va dori ca institutiile statului sa ii protejeze noua apartenenta de gen prin masuri administrative sau chiar legale?
    7. Ce faci cu el dpdv administrativ avand in vedere ca este casatorit legal ca barbat cu o femeie si va dori ca legiuitorul sa ii recunoasca noua apartenenta de gen?

    Personajul in sine va trebui sa identifice nu numai aceste situatii dar si enorm de multe alte situatii asociate cu noua postura revendicata si sa gaseasca energie sa le gestioneze fara a pune pe drumuri o gramada de oameni si institutii.
    • Like 0
  • Uite unde e ipocrizia: domnu' Nae (individul din poza) nu se identifica femeie (in CV-ul lui zice ca e "male", se pare ca e si casatorit). A simtit ca aderarea la ideologia "woke" ii da ceva vant in cariera (din CV vad ca scrie niste lucruri despre "decolonizare" in jocurile video) si se da dupa cum bate vantul.
    Asta e, "dupa cum bate vantul". Daca ar fi trait in 1937, ar fi venit la Universitate cu insigne cu Carol II si ar fi scris despre devotiunea romanilor puri pentru conducator, in 1940 ar fi venit in uniforma legionara si ar fi scris despre cum nu poate sta langa evrei, in 1950 ar fi venit cu o basca de proletar, o insigna mare cu secera si ciocanul si ar fi scris despre cat de ticalosi sunt burghezii si cat de mareata e Uniunea Sovietica.... Oare cum s-ar imbraca si ce ar scrie daca Putin ar domina Europa de Est?
    • Like 5
    • @ haim_mononucleozovici
      Dan check icon
      Ai dreptate, e plin de bărbați în fustă în România. Dâng dâng.
      P.S. „Ce ar scrie” e ușor de dedus, citindu-te pe tine și alți câțiva trepăduși de pe-aici, mari homofobi la ordinul stăpânilor.
      • Like 1
    • @ Dan
      Nu e plin de barbati in fusta in Romania, cum niciodata nu a fost plin de extremisti ori de oportunisti extremi. Marea majoritate oamenilor si-au vazut totdeauna de treaba, cu toate nenorocirile ce au venit peste ei.
      Eu homofob? de unde ai scos-o? In ziua de azi homofobia e un lux pe care oamenii muncii (asa ca mine) nu si-l permit.
      Exista cote de angajare pentru minoritati (de toate soiurile) si femei (sunt locuri in care au cote de angajare, dar nu si drept la avort!) prin US si EU, ca asa vrea stapanirea. Poate ca ai auzit de Mihail Sebastian (dramaturg si scriitor roman din anii '30-'40). In jurnalul sau descrie cum Garda de Fier impunea violent cote de reprezentativitate in universitate (voiau ca romanii neaosi sa fie 80% dintre studenti, asa cum erau din populatie). Acum tot de cote de reprezentativitate se vorbeste, si tot prin constrangere sunt impuse.
      • Like 5
    • @ Dan
      Deci fata asta, doamna este gay ?? Mă simt coplesit nene ..
      • Like 1
    • @ haim_mononucleozovici
      Dan check icon
      Referințele la 1937, 1940 și 1950 se cam bat cap în cap cu „Marea majoritate oamenilor” de care ai scris după ce (sper că) ți-ai dat seama că ai făcut o comparație (cel puțin) nefericită între perioadele respective și prezent.
      P.S. „Acum tot de cote de reprezentativitate se vorbeste, si tot prin constrangere sunt impuse.”. Cine, mai exact, vorbește, în afară de homofobi?
      • Like 1
    • @ George Bucsan
      Dan check icon
      Dacă nu m-ai urmărit pe-aici, eu doar răspund la unele comentarii, foarte foarte rar am răspuns la ce au scris autorii, tocmai pentru că de obicei autorii „Republica” mă fac să citesc acest site, iar aberațiile unor comentatori mă fac să le răspund.
      Adică - subiectul articolului nu mă interesează într-atât încât să am o reacție, doar ce scoate din oameni oportunitatea de a comenta anonim pe net.
      Așa că nu au rost răspunsurile cu „deci...” la propriile mele răspunsuri. Deci, nimic. Dacă ai ceva de comentat la ce i-am răspuns eu lui haim, n-ai decât, nu-mi pune în gură ce-ți imaginezi tu că aș crede despre articol.
      • Like 1
    • @ Dan
      Vai de capul tau de troll quasi-analfabet! Nu esti in stare sa intelegi un text in romana (oare locuiesti in Tiraspol?). Cat despre "cine vorbeste", ai google la varful degetelor, cauta "gender quotas" (sunt in 132 de tari, mai troll habarnist) si "DEI" (toata SUA e obidita cu asta).. Nici sa citesti nu poti, biet sarman....
      Nu ar fi trebuit sa iti raspund, am hranit trollul.
      • Like 3
    • @ haim_mononucleozovici
      Dan check icon
      „"DEI" (toata SUA e obidita cu asta)”. Spune-mi că ești trumpanzeu fără să spui că ești trumpanzeu.
      În rest, dacă chiar ai chef să te iei de mână cu răzvănelp și alți câțiva putiniști de pe-aici, n-ai decât. Nu e greu de văzut cum putiniștii îl susțin pe trump pe site-urile românești. așa că de la trumpanzeu la putincurist nu e decât un pas.
      P.S. Analfabetismul funcțional e denotat PERFECT de comparațiile „istețe” între perioade în care au existat dictaturi și democrațiile occidentale de azi.
      P.P.S. Hai sictir pentru tiraspol. Orice rus ar scrie cu literă mare orașul, orice român scârbit de putiniști NU.
      P.P.S. Trolli sunteții voi, cei care veniți pe „Republica” doar ca să înjurați autorii articolelor și cititorii onești.
      • Like 1
    • @ haim_mononucleozovici
      Dan check icon
      Nu te obosi să răspunzi, vezi-ți de trumpiții tăi.
      • Like 1
    • @ Dan
      Biet troglodit analfabet. Ce stii tu despre ce e in US? Ce stii tu despre cum e lumea? Vai de capul tau. Cat mai e vodca la Tiraspol?
      • Like 2
    • @ haim_mononucleozovici
      Dan check icon
      Parcă ți-am scris să nu răspunzi, e așa de greu să pricepi un text scris?
      P.S. În continuare, tiraspolul pare că merită respect pentru cei ca tine.
      • Like 1
    • @ Dan
      Parca ai scris, parca nu ai scris, nici tu nu mai stii. Vodca in exces dauneaza memoriei. Cat mai e vodca la Tiraspol, troll pederast?
      • Like 1
    • @ haim_mononucleozovici
      Dan check icon
      Hai sictir și ție, putinistule homofob.
      • Like 1
    • @ Dan
      Mihai check icon
      Deci cine este pentru meritocratie si nu se lasa spalat pe creier de ineptiile impuse de ESG si DEI este imediat catalogat ca trumpist, nu-i asa domnule progresist de stanga? Voi astia nu prea stiti cum e sa lucrezi in economia reala iar roadele sa le culeaga altcineva pe motive de cota. Asta ca sa nu mai zic cum poate sa functioneze o astfel de organizatie.
      • Like 2
    • @ Mihai
      Chiar crezi ca merita sa comunici cu gay-ul transnistrean? Insulta-l, ridiculizeaza-l si atat.
      Nu vrei sa iti imaginezi ce lucruri scarboase face in camera lui cand citeste cum tu, barbat din lumea civilizata, ii dai ceva atentie.
      • Like 2
    • @ haim_mononucleozovici
      Dan check icon
      Yeah, right, a ajuns și Axa Răului „lume civilizată”.
      P.S. Tactica asta cu „ba tu ești transnistrean” denotă un mare angajament intelectual. Ce să zic, ia-te de mână cu acest „mihai” și alți putiniști care poluează „Republica”, vă meritați unii pe alții (asta dacă nu scrii de pe mai multe conturi ca să pari mai mulți putiniști, că tot vorbeam de „tactica” voastră).
      • Like 1
    • @ Mihai
      Dan check icon
      Măcar „noi ăștia” nu suntem niște homofobi, xenofobi și antioccidentali îngrămădiți. Cât despre „economia reală”, producția de război e meritul stăpânului vostru, dar cât cred că o mai duceți așa? Sau cumva ai primit și tu niște termeni pe care nu-i înțelegi (că pe pravda nu prea sunt explicați) și ești bucuros că ți-ai lărgit orizontul cultural, ai trecut de la „woke” la „DEI”?
      P.S. Cel mai clar semn pentru prostia din capul postacilor care poluează „Republica” este recurgerea la etichete precum „progresist”. Că te-ai „gândit” să scrii și „de stânga” e un bonus, ca să nu fie niciun dubiu.
      P.P.S. Meritocrație nu înseamnă ce credeți voi. Să ajungi din kaghebist țar sau din băiatul lui tata președinte (adică modelele voastre) nu se potrivește deloc cu meritocrația.
      • Like 2
    • @ haim_mononucleozovici
      nea Dane. Marea majoritate si'au vazut de treaba, dar ce face ,,mica majoritate?"
      • Like 0
    • @ Dan
      Mihai check icon
      Tu iei niște situații excepționale și le dai valoare de regulă ca apoi să vii cu DEI și să impui cote peste tot. Asta înseamnă să te bagi cu bocancul sovietic în viața oamenilor care e o caracteristică a stângii, cea progresistă woke în cazul tău. Bănuiesc ca ți-a plăcut de minune deschiderea jocurilor olimpice că au fost respectate cotele. Nu contează că asta demoralizează societatea și o face vulnerabilă la tiranii de pretutindeni. Veți vedea voi când ăștia o să facă regulile fiindcă vouă nu v-a convenit ce ați avut și ați tot cerut mai mult.
      • Like 0
    • @ Mihai
      RazvanP check icon
      Don't feed the troll!
      • Like 1
    • @ Mihai
      Dan check icon
      „vii cu DEI”, „impui cote peste tot” - asta e obsesia voastră, a trumpanzeilor, eu nu am adus vorba de așa ceva pe „Republica”, mă doare doar prezența aici a putiniștilor/ idioților utili ai rusiei. Dacă nu te simți, move along. Dacă te simți, tough luck. Sau marș în siberia, la alegere.
      „bocancul sovietic” este EXACT ceea ce se vede, bocancul SOVIETIC. E una din marile nesimțiri a putiniștilor să acuze oamenii onești de tarele lor. Sovietismul e al lor, să și-l asume, nu are nicio legătură cu democrația occidentală.
      „Bănuiesc ca ți-a plăcut de minune deschiderea jocurilor olimpice că au fost respectate cotele” - altă obsesie a trumpanzeilor. Nici nu m-am uitat, nici nu există vreo „problemă a cotelor” în România, țara unde se presupune că trăiți și voi, cei care sunteți obsedați de așa ceva. Poate nu v-au explicat păpușarii, dar cu false probleme de genul ăsta nu păcăliți românii să pună botul la vrăjelile rusiei.
      „demoralizează societatea și o face vulnerabilă la tiranii de pretutindeni” - demoralizează doar snowflakeșii trumpiții, iar tiranii sunt putin și prietenii lui, poți fi sigur că niciun european sănătos la cap nu-și dorește unul ca putin să-l conducă.
      „Veți vedea voi când ăștia o să facă regulile fiindcă vouă” - asta sună a amenințare. Ați vrea voi, dar românii nu vor dori niciodată ca în țara lor să fie ca în rusia.
      Sper sincer să nu-mi mai răspunzi vreodată, îmi pierd vremea cu voi degeaba.
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Dan check icon
      Din nou, un SICTIR din inimă pentru propagandiștii putiniști.
      • Like 1
    • @ Dan
      Gay transnistrean, vad ca ai scris mult pe forumul asta. La Tiraspol aveti internet la liber?
      Ai o mica sclipire de viclenie (insa viclenie a la Tiraspol, nu foarte subtila): ideea ta e sa scarbesti lumea de pe forum impersonand un "progresist" dezgustator. Astfel speri ca transnistrenii tai sa castige ceva adepti prin Europa. Doar ca nu iti merge cu oameni destepti. Deci: cat mai e vodca la Tiraspol, troll pederast?
      • Like 0
    • @ Dan
      RazvanP check icon
      Marș!
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Dan check icon
      ... în siberia, propagandistule putinist.
      • Like 1
    • @ haim_mononucleozovici
      Dan check icon
      E destul de clar acum, „haim_mononucleozovici” și „RazvanP” prestează pentru același stăpân de la moscova. Homofobia e doar un bonus.
      P.S. Dacă stăpânii voștri v-au păcălit că puteți păcăli românii, încă o dată: scârba românilor e față de cozile de topor putiniste, iar pe acest site dezgustul e față de voi, putiniștii.
      P.P.S. Din nou, respectul pentru tiraspol te dă de gol, „haim_mononucleozovici”, iar bapeamătismul merge poate pentru rudimentarii voștri, nu pe „Republica”.
      • Like 1
    • @ Dan
      RazvanP check icon
      E extrem de clar că ești doar un dobitoc retardat cu idei puține și fixe care se agață de orice ideologie indiferent cât de cretină pentru a-și dovedi utilitatea. As in "idiot util", nu vreo utilitate reală per se.
      • Like 0
  • Problema mea nu mai este cum a venit îmbrăcat acest domn la job deoarece, a te comporta de așa manieră încât să fii neapărat în centrul atenției este o problemă de resortul psihologilor/psihiatrilor. Problema mea este subiectul cursurilor pe care dânsul le predă la facultatea de limbi străine: "Jocurile video şi identitatea culturală" și "Introducere în studiul jocurilor video ca medii narative,". . Că interesul dânsului se mărginește la jocurile video este, iarăși, problema personală (v. singura lucrare de specialitate citată pe care am găsit-o:, Immersion, Narrative, and Gender Crisis in Survival Horror Video Games, se ocupă, cum altfel, de jocurile video). Problema mea este ce caută aceste cursuri, PLĂTITE DIN BANI PUBLICI, în curicula catedrei. A ajuns catedra de limba engleză/Universitatea București atât de performantă, sunt studenții săi atât de bine pregătiți, cunosc atât de bine limba și literatura engleză, istoria literaturii, încât singura problemă care le mai rămânea de abordat pentru o educație desăvârșită erau jocurile video? Cine analizează și cine aprobă curicula catedrei de limbi străine? De ce sunt importante aceste cursuri? Care este utilitatea lor pentru formarea unor tineri care, după atâția ani de studiu nu știu să redacteze o banală cerere? Sau cursurile respective sunt pur și simplu o sinecură pt. dl Nae și un mod de a demonstra că, iată, am intrat și noi în rândul corecților politic. Oare Universitatea nu are chiar nici o răspundere pentru modul în care, în final, cheltuie FONDURILE PUBLICE? Oare câte astfel de cursuri ca cele despre jocurile video mai sunt în curicula, în timp ce cursuri importante lipsesc? De exemplu, acum câțiva ani le-am întrebat pe niște colege mai tinere, absolvente de istorie, despre niște date legate de iobăgia din Transilvania și fetele mi-au spus, jenate: Știți, noi nu am avut curs de Istoria Transilvaniei.
    • Like 7
    • @ Stroe Adriana
      Din ce am inteles eu e un curs optional la studii postuniversitare (masterat). Nu e in programa obligatorie ("curicula" in limbajul de azi), se adreseaza doar celor care vor sa se specializeze in asa ceva. Mecanismul e aproximativ asta: fiecare universitar propune un curs optional in linia cercetarii pe care o face, dar cursurile astea se tin doar daca sunt suficienti studenti dornici sa se inscrie la cursul respectiv. La cursul domnului Nae au fost.
      Aveti dreptate ca sunt teme importante care lipsesc in programa obligatorie a multor facutati de la UniBuc, in special la stiinte umaniste, dar problema asta e mai adanca si nu e legata de cursul mentionat.
      • Like 2
    • @ haim_mononucleozovici
      RazvanP check icon
      Nope, are DOUĂ cursuri, unul opțional și unul obligatoriu.
      "...predă cursul de masterat <<Jocurile video şi identitatea culturală>> şi cursul opţional<<Introducere în studiul jocurilor video ca medii narative>>"
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Poti pune, te rog, un link cu sursa informatei? Sunt curios la ce specializare e obligatoriu "Jocurile video si identitatea culturala".
      • Like 0
    • @ haim_mononucleozovici
      RazvanP check icon
      https://adevarul.ro/stiri-interne/societate/o-fotografie-cu-un-profesor-imbracat-in-fusta-a-2376975.html
      Cel puțin din articol asta se înțelege, că predă două cursuri, cu preciza că al doilea e opțional, deci trag concluzia că primul este inclus în programa formală.
      Interesantă și sursa finanțării "studiilor" it-ului,
      "Discurs colonial în jocurile video": o agenție din subordinea Ministerului Educației!
      Se știe, România fiind o putere colonială de prim rang!
      Ar fi interesant de văzut și ce alte "cursuri" de genul ăsta colcăie prin programa unei universități DE STAT!
      • Like 0
  • RazvanP check icon
    Problema principală e că "dom' profesor" a ales să se identifice ca purtător de fustă ÎNTR-O INSTITUȚIE PUBLICĂ, FINANȚATĂ DE LA BUGET.
    Mai ales în contextul în care toți critică excesele cheltuielilor bugetare a duce în derizoriu instituția în care prestezi este o decizie cel puțin nefericită.
    De ce aș fi de acord cu finanțarea unei instituții în care profesorii se îmbracă în fustă și tocuri și țin cursuri despre jocurile pe calculator??
    Nu despre game design, atenție, adică un aport lucrativ, o valoare adăugată a investiției în educație ci despre, citez, "impactul cultural al jocurilor pe calculator"!
    Ca să citez din clasici "cu ce naiba mă ajută asta pe mine?"
    Care este ROI în cazul de față?
    OK, finanțăm de la buget învățământul superior pentru a produce specialiști CARE SĂ ADUCĂ PLUSVALOARE SOCIETĂȚII!
    Ca la CEC pe vremuri, "depunem" un leu în contul universității cu speranța de a obține, social vorbind, măcar un leu cincizeci!
    Ori în cazul de față nu doar că societatea nu obține nimic util de pe urma finanțării UniBuc-ului, se mai și căptușește cu un scandal inutil!
    Asta în condițiile în care, repet, toți suntem siderați de creșterea deficitului bugetar.
    Guess what, deficitul ăla de 8% se regăsește și în fusta lui "dom' profesor"!
    • Like 3
    • @ RazvanP
      Ana Gia Ana Gia check icon
      Pt ca oamenii ar trebui sa fie siderati de problemele adevarate ale educației în România, nicidecum de cum se imbraca profesorii.
      • Like 1
    • @ Ana Gia
      RazvanP check icon
      Absolut!
      DUPĂ ce rezolvă TOATE problemele educației, DUPĂ ce universitatea URCĂ în clasamentele internaționale de profil și devine interesată putem avea o discuție despre fustele profesorilor. Până atunci însă ajungem sa vorbim DOAR despre fustele profesorilor pentru că rezultatele se lasă așteptate...
      Și vorba aia "cu o fustă nu se face educație"!
      • Like 2
    • @ RazvanP
      Dan check icon
      Problema reală pe „Republica” e că putiniștii, dacă nu-s banați, își dau poalele peste cap și apoi se prefac mironosițe, după cum le dictează stăpânii.
      • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult