Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Profu’ de mate

Articol de Anca Dănilă

În clasa a cincea eram a treia la matematică. Dintr-un total de 36 de elevi. Profesorul avea felul lui de-a ne arăta care-i cel mai bun şi care nu. Ne punea în bancă în funcţie de note. Primul rând de bănci era pentru cei mai buni. Ultimul, pentru cei mai proşti. Aşa ne zicea. El nu voia să îşi ridice vocea. Să îl audă doar cei mai buni.

Impunător, cu o voce de tutun învechit, tot timpul la costum, dar cu cămaşa neîngrijită. Avea o particularitate, făcea o dungă scurtă, de salivă alb mat, în colţul gurii. Când vorbea, dunga se transforma într-o cortină mică, triunghiulară.

Profu’ avea un socru, prieten cu tata. Bun prieten. La vremea aia, ocupam locul trei în bancă, motiv de mândrie acasă. S-au întâlnit, el cu tata, şi au convenit să mă apuc de matematică în particular, că aş putea să fiu mai bună de un loc trei. După vreo două luni de pregătire, eram pe la mijlocul clasei, cam a cinșpea. Până când am luat un 6. Panică mare acasă. Eu nu ziceam nimic, ai mei insistau. Erau speriaţi. M-au ameninţat că nu mă lasă să dorm dacă nu le spun ce se întâmplă, că sigur se întâmplă ceva. Şi am început.

La pregătire sunt eu, profu şi încă doi băieţi. Stăm toţi la o masă mare, în sufragerie. La început, noi trei, elevii, stăteam pe câte o latură. Până când, la insistenţele profului, am ajuns pe latura lui meschină, în capul mesei, doar eu cu el. Prima dată m-a mângâiat uşor pe picior, până într-o zi, când mi-a băgat mâna între picioare. Cât curaj mi-a trebuit ca să-i dau peste mână? Mult. De atunci nu m-am mai dus. Şi au început notele proaste.

Era 11 noaptea când am terminat să le povestesc alor mei. Tata și-a luat repede ceva pe el, voia să-i ceară socoteală, şi ce dacă e târziu. Mama s-a pus în faţa uşii, nu-l lăsa să plece, şi a promis că rezolvă ea, merge mâine la şcoală.

Diriginta ascultă oripilată toată povestea, ne asigură că înţelege, că nu e prima dată când omul ăsta face aşa ceva. A mai plecat de la o şcoală din acelaşi motiv, a fost scandal mare. Doar că trebuie să merg împreună cu ea, să îl confrunt. Nu, nu e tocmai ce şi-ar dori un copil să facă. Niciodată.

Omul ăsta e proful meu de mate, directorul şcolii, ginerele prietenului tatălui meu. Am fost la el acasă, i-am cunoscut copiii, un băiat şi o fată, adolescenţi amândoi. Soţia lui m-a servit cu prăjituri.

Am stat vreo 20 de minute în biroul lui. Diriginta s-a aşezat în cel mai îndepărtat colţ, tăcea. A tăcut aproape tot timpul. Intervenea când lucrurile scăpau de sub control. Eu în picioare, el pe un scaun, după o catedră pe post de birou. Mi-a vorbit urât, a ţipat la mine. Mi-a spus că vreau să-l distrug, că am o minte stricată, că vreau să-i stric familia. Eu am plâns şi i-am spus, cum am putut, ce aveam de spus. După care am început să ţip şi eu. La sfârşit, diriginta i-a transmis un mesaj de la mama: ori pleacă de la clasa mea, ori începe scandalul. Ora următoare aveam matematică. Eu eram deja în clasă, paralizată. Tremuram şi strângeam tare banca. S-a pus în faţă noastră, a elevilor, şi a zis: „Dănilă sau eu, să-mi spuneţi până mâine”. Pentru prima dată l-am văzut în poziţia asta, în picioare în faţa noastră. Tot timpul stătea la catedră. Colegii m-au ales pe mine, mai puţin unul. Toți părinţii au aflat, diriginta a avut grijă de asta.

A doua zi a venit altcineva în locul lui, o doamnă profesoară. Tot de a doua zi s-a lăsat liniştea, nimeni nu mai zicea nimic despre asta. Doar în capul meu era gălăgie, că nu mi-era clar ce s-a întâmplat, că trebuia să îl evit aproape în fiecare zi din următorii patru ani.

Relaţia mea cu matematica a devenit ireparabilă. Materia asta nu a mai contat pentru mine. Luam doar note de 4, 5 şi 6, cât să trec. Ai mei au înțeles și m-au lăsat în pace.

Profu’ a mai predat mulţi ani, am auzit că n-are mult de când a ieşit la pensie.

Citiți continuarea pe Scena9.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • bluenavy check icon
    Bun, sa intelegem putin fenomenul: omul e cunoscut ca are probleme, a mai facut si in alte parti. Il angajam noi fara nici o conditie, asteptandu-ne sa se repare singur (cu toate ca evident nu e in stare). Mai mult, omul ajunge director. Intr-un mediu in care zilnic intra in contact cu lucrurile pe care nu e in stare sa le stapaneasca, si cu multe posibile victime (care deasemenea ne asteptam sa se repare singure in timp). O intrebare: au incercat cu agheasma? Sau poate mir si scuipat in san?
    • Like 1
  • Anon check icon
    Un gunoi uman a ajuns la catedra. Oribil, asa ceva n-ar trebui sa fie posibil.
    • Like 0
  • check icon
    Părinții dvs. au abordat greșit problema.
    Trebuiau să meargă cu dvs. la secretarul de partid al școlii, dvs. să povestiți exact ce s-a întâmplat, iar el să-l cheme pe director și să-l întrebe dacă vrea să lucreze ca prof de mate la Cucuieții din Deal. Dacă nu voia să ajungă acolo, atunci trebuia să nu se mai audă vreodată de ceva legat de respectiva problemă... :)
    • Like 0
    • @
      Dee Dee check icon
      Văd că ești foarte bun în sisteme securiste. :) Nicio surpriză, mă așteptam.
      • Like 0
    • @ Dee Dee
      check icon
      :))
      Tu ai idei puține și fixe!
      Da, sunt securist sub acoperire, și lucrez pentru Securitate, ca soldatul japonez care nu știa că s-a terminat războiul. Să-ți zic și funcția? Șuteur în fundul lui DeeDee! :P
      • Like 0
  • check icon
    A, era timpul pt un text anti-profi, alternează cu cele anti-medici. Deci, săptămâna viitoare ceva rău despre doctori, nu? Căldură mare, texte greu de scris...
    • Like 1
    • @
      Daca ce ai inteles din textul asta e ca este "anti-profi", cred ca ar trebui sa mai faci putina scoala. Sau macar sa citesti despre gandirea critica.

      Cat despre articol, scoala e o oglinda a starii societatii, deci nu e vreo mirare ca astfel de specimene erau si inca mai sunt reciclate. Dar cu cat mai vizibile ajung cazurile cu oameni care n-au nicio treaba cu invatamantul (ce sa mai zici de vocatie...), cu atat mai putini se vor manifesta in sensul asta. Nu de alta, dar ma indoiesc ca e ceva placut sa ajungi rusinea neamurilor, a cartierului si-a internetului ca ai balit dupa o eleva sau ca iti bati elevii "recalcitranti".
      • Like 3
    • @ Demagogus Abominabilis
      check icon
      Adevărul este, dragă Demagogus, că sunt, de multe ori, tâmpit. Mulțumesc pentru atenționare, nu observasem că și azi. Weekend plăcut.
      • Like 1
    • @
      Nu este prima oară când încerc senzația că v-ați rătăcit, din greșeală (în greșeală...) pe aici. Încă nu e grav - ieșirea e pe prima la dreapta.
      • Like 0
    • @
      Eiii, dacă există și spir(i)t autocritic... poate că nu e totul pierdut.
      • Like 0
    • @ Vladimir Bogdan
      check icon
      Ei, vezi, Bogdan dragă, mai am o mică șansă, o șansuliță.
      • Like 0
    • @
      Te sfătuiesc să profiți de ea.
      • Like 0
    • @ Vladimir Bogdan
      check icon
      Ei, mai studiem, mai analizăm, mai rumegăm... Nu te obligă nimeni să mă lecturezi, la o adică. La două adici, dreapta poți face și tu, chiar și stânga, dacă ajungi mai repede acasă.
      • Like 0
    • @ Vladimir Bogdan
      Raul check icon
      nickadyudrea@gmail.com - s-a zis bine, te-ai "ratacit" pe aici. Pentru moaste, minunile lui Arsenie Boca, dacii verzi si alte "patriotisme" de genul asta vezi prin alte parti...
      • Like 0
    • @ Raul
      și bubulii lui Coruț!
      • Like 0
    • @ Vladimir Bogdan
      Dee Dee check icon
      Securiștii nu există. Ei sunt doar în mintea noastră! Bugetul pentru servicii e o simplă gaură neagră, securiștii nu există.
      • Like 0
  • Sistemul e anacronic și anchilozat. Legislația în domeniul resurselor umane e imposibilă în ce privește posibilitatea ameliorării unor asemenea aberații. De regulă ies la pensie din sistem atât acest tip de ”profesori” cât și cei dependenți de alcool sau cei cu probleme psihice.
    • Like 0
    • @ Cristi Ailincăi
      Dee Dee check icon
      Cât timp salarizarea în domeniul educației este de nivelul salubrității fără sporturi, asta veți avea, femei de serviciu la catedră. :)
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult