Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Proiectul de lege privind carantina și izolarea va fi votat joi în plenul Senatului. Cele mai importante modificări aduse de senatorii juriști

Plenul Senatului

Votul final pe proiectul de lege privind carantina și izolarea urmează să fie dat joi în plenul Senatului. 

Senatorii din comisia juridică au votat miercuri proiectul, cu amendamente, și au convenit, printre altele, că pacienţii cu Covid-19 vor fi evaluaţi în primele 48 de ore, iar cei asimptomatici, după maximum 48 de ore, pot merge în izolare la domiciliu până la 14 zile, potrivit Agerpres.

Potrivit proiectului, izolarea poate fi dispusă pe durată limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia de fapt care o determină.

Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a explicat miercuri seara că în prima etapă pacientul confirmat cu un agent patogen va beneficia de o examinare medicală, făcută cu acordul său.

„Dacă pacientul nu este de acord, medicul care-l examinează propune DSP o eventuală măsură de izolare pentru 48 de ore pentru a termina un screening general. La finalul celor 48 de ore se reia această procedură de acord solicitat pacientului. Dacă nici în această situaţie nu se obţine acordul, DSP-ul emite o altă decizie. Şi prima decizie, pentru 48 de ore şi următoarea decizie, care durează cât durează perioada de incubare a agentului patogen respectiv, pot fi contestate (...) la judecătoria din raza căreia se află unitatea spitalicească", a explicat Cazanciuc la o conferință de presă, scrie Agerpres. Cazanciuc a precizat că soluţia primei instanţe este executorie.

Izolarea unui pacient minor

Izolarea pentru un pacient minor se dispune într-o primă fază la domiciliul aparţinătorului sau într-o locaţie declarată de acesta, au mai decis senatorii jurişti.

„În ceea ce priveşte izolarea minorului într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă, aceasta se instituie potrivit reglementărilor legale în vigoare. Aparţinătorul minorului, întrucât trebuie să stea cu el, este supus măsurii carantinei, în temeiul prezentei legi, dacă măsura izolării nu i se aplică", a precizat vicepreşedinta comisiei, senatoarea PNL Iuliana Scântei.

În ceea ce priveşte minorii confirmaţi cu noul coronavirus, președintele interimar al Senatului a menţionat că s-a găsit o formulă ca aceștia să rămână împreună cu familia. El a precizat că familia este cea care decide în legătură cu copilul, indiferent de situaţie.

Sancțiuni contravenționale. Carantină pentru cei ce nu respectă izolarea

Cazanciuc a subliniat că persoanele care au fost informate să aibă o anumită conduită şi nu o respectă riscă sancţiuni contravenţionale sau penale. Întrebat de jurnalişti dacă o persoană care nu respectă izolarea va fi carantinată, Cazanciuc a răspuns: „Poate fi şi o asemenea etapă ulterioară, dacă nu respectă regula".

Corp al voluntarilor cadre medicale, pentru situaţii de urgenţă 

Pe de altă parte, senatorii din comisia juridică au decis introducerea unei proceduri referitoare la detașarea medicilor.

„Am introdus o procedură obligatorie, mai întâi de voluntari, într-un al doilea pas de apelare la o structură militară, dacă va fi cazul şi în ultimă instanţă, dacă nici cele două (...) soluţii nu pot să aducă pe cineva într-un spital care are o criză la un moment dat, să se poată apela la o detaşare, cu o compensare destul de importantă, de până la o jumătate din salariu plus o diurnă (...) pentru cei care merg în asemenea misiuni", a spus Cazanciuc, potrivit Agerpres. Ministerul Sănătăţii va trebui să înființeze un corp al voluntarilor cadre medicale pentru situaţii de urgenţă la care statul să poată apela când este nevoie.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    Interesant, pentru o fapta penala esti retinut 24 de ore pentru un rosu in gat, un pojar, un guturai, o diaree, poti sa faci puscarie practic cat considera un doctor...vad ca s-a sarit si de 50 de zile in cazul covid! Daca prin absurd HIV s-ar transmite si prin aerosoli, puscaria ar fi pe viata?!
    • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult