Votul final pe proiectul de lege privind carantina și izolarea urmează să fie dat joi în plenul Senatului.
Senatorii din comisia juridică au votat miercuri proiectul, cu amendamente, și au convenit, printre altele, că pacienţii cu Covid-19 vor fi evaluaţi în primele 48 de ore, iar cei asimptomatici, după maximum 48 de ore, pot merge în izolare la domiciliu până la 14 zile, potrivit Agerpres.
Potrivit proiectului, izolarea poate fi dispusă pe durată limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia de fapt care o determină.
Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a explicat miercuri seara că în prima etapă pacientul confirmat cu un agent patogen va beneficia de o examinare medicală, făcută cu acordul său.
„Dacă pacientul nu este de acord, medicul care-l examinează propune DSP o eventuală măsură de izolare pentru 48 de ore pentru a termina un screening general. La finalul celor 48 de ore se reia această procedură de acord solicitat pacientului. Dacă nici în această situaţie nu se obţine acordul, DSP-ul emite o altă decizie. Şi prima decizie, pentru 48 de ore şi următoarea decizie, care durează cât durează perioada de incubare a agentului patogen respectiv, pot fi contestate (...) la judecătoria din raza căreia se află unitatea spitalicească", a explicat Cazanciuc la o conferință de presă, scrie Agerpres. Cazanciuc a precizat că soluţia primei instanţe este executorie.
Izolarea unui pacient minor
Izolarea pentru un pacient minor se dispune într-o primă fază la domiciliul aparţinătorului sau într-o locaţie declarată de acesta, au mai decis senatorii jurişti.
„În ceea ce priveşte izolarea minorului într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă, aceasta se instituie potrivit reglementărilor legale în vigoare. Aparţinătorul minorului, întrucât trebuie să stea cu el, este supus măsurii carantinei, în temeiul prezentei legi, dacă măsura izolării nu i se aplică", a precizat vicepreşedinta comisiei, senatoarea PNL Iuliana Scântei.
În ceea ce priveşte minorii confirmaţi cu noul coronavirus, președintele interimar al Senatului a menţionat că s-a găsit o formulă ca aceștia să rămână împreună cu familia. El a precizat că familia este cea care decide în legătură cu copilul, indiferent de situaţie.
Sancțiuni contravenționale. Carantină pentru cei ce nu respectă izolarea
Cazanciuc a subliniat că persoanele care au fost informate să aibă o anumită conduită şi nu o respectă riscă sancţiuni contravenţionale sau penale. Întrebat de jurnalişti dacă o persoană care nu respectă izolarea va fi carantinată, Cazanciuc a răspuns: „Poate fi şi o asemenea etapă ulterioară, dacă nu respectă regula".
Corp al voluntarilor cadre medicale, pentru situaţii de urgenţă
Pe de altă parte, senatorii din comisia juridică au decis introducerea unei proceduri referitoare la detașarea medicilor.
„Am introdus o procedură obligatorie, mai întâi de voluntari, într-un al doilea pas de apelare la o structură militară, dacă va fi cazul şi în ultimă instanţă, dacă nici cele două (...) soluţii nu pot să aducă pe cineva într-un spital care are o criză la un moment dat, să se poată apela la o detaşare, cu o compensare destul de importantă, de până la o jumătate din salariu plus o diurnă (...) pentru cei care merg în asemenea misiuni", a spus Cazanciuc, potrivit Agerpres. Ministerul Sănătăţii va trebui să înființeze un corp al voluntarilor cadre medicale pentru situaţii de urgenţă la care statul să poată apela când este nevoie.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.