Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Propunere de modificare a jurământului de la Cotroceni

Motto: „Când guvernul jură, oamenii înjură”

Am și eu, stimați republicani, un răspuns la întrebarea pe care v-am pus-o în textul de ieri.

„Așa să-mi ajute Dumnezeu” – stă scris la sfârșitul jurământului de ministru al guvernului României. Logic, propoziția aceasta nu oferă nicio informație despre cum va reacționa Dumnezeu în caz că nu „așa”, ci „altfel”, adică dacă, în loc să fac ce-am jurat, mă pun pe șpagă și furat sau sunt pur și simplu un dobitoc: Preamilostivul și Înduratul mă ajută, totuși, mă tratează cu indiferență, sau îmi dă la cap?

Și mai logic, cum să-i comande un ministru lui Dumnezeu, Atotputernicul nefiind subsecretar de stat? Doamne, vezi să mă ajuți așa, cum am zis eu, nu cum ai Tu chef!

Nepătrunse sunt căile Domnului. Prin urmare, când ajungi față către față cu Satana, poți să ridici ochii la tavan și să zici: „Domnule procuror, rog să se consemneze, Dumnezeu n-a fost de partea mea, de aia m-ați luat din palatul Victoria, la DNA!”.

Apar și ambiguități în materie de cifre. Institutul Național de Statistică nu precizează niciodată cât din PIB se datorează politicilor înțelepte ale Guvernului și cât e contribuția Tatălui Ceresc.

Ca să nu mai vorbim că Buxellesul e de mirare cum n-a băgat de seamă că guvernul român umblă cu ajutoare, chiar mai consistente decât ajutoarele de stat. De aceea, probabil, ca să nu bată la ochi, premierul Cioloș și doamnele ministru de la Finanțe și Fonduri Europene au jurat fără să-și facă cruce, cu mâna pe Constituție, nu pe Biblie.

Și, la urma urmei, după 25 de ani, când guvernul jură, oamenii înjură – încă un motiv să-l scoatem pe bunul Dumnezeu din text.

În consecință, propun ca propoziția „Așa să-mi ajute Dumnezeu” să fie înlocuită în coada legământului solemn de la Cotroceni cu propoziția „Altfel, să mă ia Dracu”, urmată, indiferent de sexul ministrului, de un scuipat în sân.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Hahaha asta-i buna. Dar nu ne pazeste de atei. Pentru ei, care sa fie fraza?
  • Like 0
 • Subscriu in totalitate d-le Popescu. Sunteti un foarte fin oservator a tot ceea ce se intampla ,si un bun excelent analist cand se pune problema: de ce se intampla.
  Este evident ca referirea la divinitate in cuprinsul juramantului , se face pur formal , fara a rezulta ca vreunul chiar si-ar dori asta. In plus asa cum ati remarcat , tonul imperativ prin care se cere "ajutor"divin , exclude din capul locului orice implicare a Celui invocat in aceasta chestiune. "Faca-se voia Ta, precum in ceruri asa si pe pamant"-spunea Isus in rugaciunea -model. Chiar si inainte de a fi executat , cand a cerut ajutor in rugaciune (Matei 26:39) , Isus a aratat din nou care este atitudinea potrivita cand cerem ajutor divin: "Tata , daca este cu putinta indeparteaza de la mine paharul acesta.Totusi , nu cum voiesc eu , cu cum voiesti Tu". Daca nici macar Isus , fiul lui Dumnezeu , nu si-a permis sa ceara interventia Tatalui sau intr-un mod imperativ , oare cum priveste Domnezeu aceasta invocare a Sa , cand niste oameni proeminenti fac tot felul de promisiuni , pe care poate nici ei insisi nu le mai cred , insa pentru ca "prostimea"sa le poata digera mai usor , vor sa ne spuna ca "Dumnezeu este de acord cu mine in privinta asta , si ma va sustine in ceea ce am sa fac in mandatul meu" . Cata ipocrizie!
  • Like 0
 • Salut ! Miniștrii ,la depunerea jurămîntului , sau mai bine spus atunci cînd acceptă nominalizarea din partea viitorului premier , cred cu tărie că vor face PARTENERIAT cu Dumnezeu , jurînd apoi cu mîna pe Biblie , credință patriei și poporului -nu lui Dumnezeu , fiește . Ei , bieți muritori și miniștrii ,nu știu că este interzis în Cartea Sfîntă , la Vechiul Testament , să te juri : da să fie da , nu să fie nu , iar ce este mai mult de aceasta esta de la necuratul . Acuma problema cu Necuratul este următoarea : tipul din ecuație , totdeauna este variabila , căci nu știm de unde vine . De la bani , de la orgoliu ,mai nou de la UE . Dumnezeu este constant . Și jurămîntul cu mîna sau degetele pe Biblie . Numai bine !
  • Like 0
 • În fiecare săptămână mă duc la biserica aia a noastră Ortodoxă și mereu mă mir cum poate o lumânare mică să fie vândută cu un leu bucata!nu doar mie cel cu pensia de 400 de lei ci și celorlați pensionari cu pensii și mai mici!Când lumânările costau doar cinzeci de bani mă duceam zilnic!Acum mi-e mult prea scârbă de preoții români care au jurat cu credință pe biblie ... și la instalare și la fiecare slujbă cum își bat joc de credință și de creștini!Ba uneori chiar refuz să dau un leu pe o lumânare și pentru că n-am și alteori din principiu pentru că nu se cuvine și este un furt!Și revăd mereu o scenă difuzată de DIGI cum este miruit Dan Șova în Parlament de o judecătoare mă întristez!Cei care se jură cu mâna pe biblie și ne fură sunt cei mai răi!
  George Voinea-Constanța
  • Like 1
  • @ Voinea George Gheorghe
   Salut ! Din acel 1 leu , plătiți de fapt prețul / litru de benzină la merțanele fețelor bisericești , adică a înalților prelați . Cum arată micii prelați ?
   • Like 0
 • Am renuntat de ceva timp la a mai crede ca exista totusi moralitate, onestitate, verticalitate in fibra noastra, a romanilor. Dupa momentul Colectiv , ma asteptam sa vad un pic de schimbare in atitudinile autoritatilor...nimic! Nimic, nimic.Spaga merge mai abitir ca inainte. Nu au ei nici o jena, si nici nu o vor avea vreodata. M-am convins. Asta este cel mai trist. Foarte trist cand moare pana si speranta...
  • Like 2
 • Excepțional text.Îl citesc acum a treia oară.Screți,domnule Popescu,cât mai multe texte de genul acestea să ne bucurați spiritul.Circul âsta cu jurământul de investitură a miniștrilor este în prezent o batjocură la adresa românilor.Și Șova sau alți miniștri pușcăriași au jurat dar jurământul nu i-a împiedicat să fure.Ar fi poate mai bine ca în locul acestui jurământ anost fiecare ministru să înșire 3-5 realizări mai importante din activitatea sa de până în acel moment și ce intenționează să facă,ce modificări legislativeintenționează să propună pentru a îmbunătăți activitatea în sectorul pe care-l va conduce.Ca să știe oamenii și să-l poată aprecia la sfârșit de mandat.Totul să dureze cam cât actualul jurământ.Iar la sfârșit poate chiar să și jure pe ce vrea fiecare.
  • Like 6
  • @ Gheorghe Olah
   Salut ! Au jurat strîmb , Domnule Olah ! Ca și Elena Udrea , de altfel ... sau Monika Jakob Ritzi ...alte două românce neaoșe ...
   • Like 1
 • Asta nu e jurnalism, ci doar o gluma care ar putea fi buna, daca n-ar fi prea lunga sau scrisa pe un blog jurnalistic. Inca mai astept un articol de fond de la Cristian Tudor Popescu pe Republica.ro. Micile "piese de opinie" de pana acum sunt mai degraba un semn de lene intelectuala decat invitatii la dezbatere sau analize serioase de problematici relevante. In loc de stahanovism sau, dupa caz, de machism jurnalistic, as aprecia o mai mare rigoare, atat in limbaj, cat si in continut. Domnule Cristian Tudor Popescu, sper ca la un moment dat sa va reuseasca, in jurnalism, si altceva decat sarcasmul provocator. Intre timp, ii voi citi mai degraba pe acei contributori ai blogului carora le reusesc rigoarea si onestitatea intelectuale.
  • Like 1
  • @ Marian Luncasu
   eugenia check icon
   oare mai face cineva jurnalism de calitate ?! ... numai jurnalism de calitate ! nu cred ... am vazut premiile profesionistilor din televiziune : rasu-plansu ! se aduna o armata de profesionisti ca sa premieze numai de forma , ca sa mai bifeze un eveniment ... numai daca treci pe o lista profesionistii din tv premiati suna foarte straniu ; evident ca sunt si exceptii care intotdeauna confirma regula ; si totusi , nimeni nu i-a atitudine pentru derapajele evidente din mass media ...
   • Like 1
 • Tot juramantul este o insiruire de generalitati banale ,medievale fara rost.N-ar fi mai bine o promisiune de onoare chiar daca este un cadru formal.
  • Like 2
 • Tare, domn Popesc, mai ales pt un credincios ca dvs.. .:)
  • Like 1
 • Tare de TOT .
  • Like 0


Îți recomandăm

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult

RacketPal

„Două luni am făcut research, am vorbit cu peste 500 de oameni. I-am găsit pe grupuri de Facebook, m-am dus la terenuri. Am făcut un sondaj și peste 70% aveau aceeași problemă ca și noi”, spune unul dintre fondatori.

Citește mai mult