Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Proteste duminică, în București și în țară. Manifestanții nu au fost lăsați de jandarmi să se apropie de Palatul Parlamentului

Protest 17 decembrie -

Foto: Alberto Groșescu

UPDATE Protestatarii au ajuns la Parlament, dar jandarmii nu îi lasă să se apropie de Palatul Parlamentului.

UPDATE 4.000 de oameni se îndreaptă spre Palatul Parlamentului.

UPDATE: La Cluj, numărul protestatarilor a ajuns la 5.000.

UPDATE: Protestatarii au ajuns în fața Palatului Regal. Când au ajuns în dreptul lui, manifestanții au păstrat un moment de tăcere, după care au aplaudat.

Foto: Alberto Groșescu

UPDATE: Peste 2.000 de oameni au plecat în marș spre Guvern, pe Calea Victoriei. Pe traseu a existat un moment de tensiune atunci când jandarmii au înceract să îi împiedice pe protestatari să meargă pe carosabil.

UPDATE: Numărul protestatarilor din Cluj a ajuns la 1.500, potrivit Digi24. Se protestează și la Iași, la Sibiu, la Craiova și la Galați.

UPDATE: 1000 de oameni protestează în fața Guvernului față de schimbarea legilor Justiției, dar proteste au loc și în țară. În jur de 600 de oameni au ieșit în tradăla Cluj, iar 500 la Iași, scrie Hotnews.

UPDATE Câteva sute de persoane s-au adunat duminică seara în Piața Victoriei pentru a protesta față de schimbarea legilor justiției. Aceștia strigă: „Hoții!” și „Justiție nu corupție!”

Știrea inițială

Duminică este anunțată o nouă zi de protest în București și mai multe orașe din țară. Motto-ul protestului este un îndemn rostit de Regele Mihai în discursul din 2011 susținut în Parlament: „Se cuvine să rezistăm prezentului și să ne pregătim viitorul".

„Ne întâlnim la ora 17:00 în Piața Victoriei, urmând să plecăm în marș către Casa Poporului la ora 18:00. Traseul va fi următorul : Piața Victoriei - Piața Romană - Universitate - Piața Unirii - Piața Națiunilor Unite - Parlament, unde ne oprim și aprindem luminile telefonului.

Sau fiecare în orașul lui.

Hai să fim cu toții în stradă duminică pentru a da alarma! Tăcerea noastră e puterea lor, așa că hai să facem gălăgie! Luptăm până la capăt”, se arată în postarea de pe Facebook care anunță manifestația.

Participanții sunt rugați să aducă cu ei la protest oale, cratițe, capace, polonice și linguri pentru a se „face auziți”. 

Proteste sunt anunțate pentru duminică și în alte orașe, printre care Galați, Iași, Târgu Mureș, Craiova, Timișoara, Târgu Jiu, Bacău.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Liviu check icon
    Nu e vorba de nicio păcăleală. Avem un partid gigant şi o serie de partide şi partiduleţe care plutesc pe lângă el. O parte din voturi merg la partidul principal şi restul se risipeşte în vânt pe nişte partide care tot apar şi dispar. La fiecare rundă de alegeri mai apare câte un partid nou. Sistemele cele mai sănătoase sunt cele cu două partide: democraţii şi republicanii la americani sau conservatorii şi laburiştii la englezi. La noi sunt o puzderie de partide. Aceste partide se fac şi se desfac, se fac alianţe etc. Nu ai de ce să te agăţi, nu găseşti nimic constant.
    • Like 0
  • Unii romani cred in aceste demersuri de protest si e ft bine dar cred ca atunci cand vin alegerile ai aleg tot pe astia care acum le striga jos mi se pare ca asa o fi romanii nu mai trebuie sa s elase pacaliti de stanga este nevoie de mult timp ca comunistii sa stea vreao 25 de ani deoparte ear daca tot asa o sai alegem vom sta mereu in strada si vom striga ca si acum nu santem cu mentalitate de invingatori mereu avem o mentalitate unii de a fi pacaliti as vrea ca romanii sa o duca bine sa nu mai fie pacaliti ear pt asta clasa de mijloc cea cu studii si special tineretu sa nu mai permita sa accepte ca si ei sa nu mai aleaga cei mai rau de 27 de ani tinerii daca doresc un viitor mai bun trebuie sa schimbe ceva si anume clasa politica sa nu mai taca sa nu le mai pese de nimic si sant multumiti sa easa in strada si atat ati vazut ce spune a regele mihai luptati pt romania de acea tineri trebuie sa nui mai acceptati pe cei mai in varsta din parlament si clasa politica sa va mai fure viitoru haideti tineri sa va vedem ce viitor alegeti
    • Like 0
    • @ Elvis Lefter
      Gresesti. Astia care urla in frig, pe ninsoare, la -2 grade sunt aia care au fost la vot si au fost degeaba, pentru ca soldatii PSD au votat cu 2 maini, iar ceilalti ignoranti fara educatie au stat acasa. Astia 15-20000 de oameni de aseara din toata tara si cei 600000 din februarie 2017 sunt adevarata clasa medie si educata, pro-europeana din tara asta. Si se bat cu o sleahta de hoti, dar au si datoria civica pe care si-o fac, de a convinge pe cei ignoranti ce se intampla cand nu ai spirit civic. 8 romani din 10 ar merge pe jos 1 ora ca sa-si cumpere bere sau shaorma, dar pt a pune o nenorocita de stampila pe un buletin de vot la scoala din colt nu s-ar misca din casa.
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult