Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Proteste duminică, în București și în țară. Manifestanții nu au fost lăsați de jandarmi să se apropie de Palatul Parlamentului

Protest 17 decembrie -

Foto: Alberto Groșescu

UPDATE Protestatarii au ajuns la Parlament, dar jandarmii nu îi lasă să se apropie de Palatul Parlamentului.

UPDATE 4.000 de oameni se îndreaptă spre Palatul Parlamentului.

UPDATE: La Cluj, numărul protestatarilor a ajuns la 5.000.

UPDATE: Protestatarii au ajuns în fața Palatului Regal. Când au ajuns în dreptul lui, manifestanții au păstrat un moment de tăcere, după care au aplaudat.

Foto: Alberto Groșescu

UPDATE: Peste 2.000 de oameni au plecat în marș spre Guvern, pe Calea Victoriei. Pe traseu a existat un moment de tensiune atunci când jandarmii au înceract să îi împiedice pe protestatari să meargă pe carosabil.

UPDATE: Numărul protestatarilor din Cluj a ajuns la 1.500, potrivit Digi24. Se protestează și la Iași, la Sibiu, la Craiova și la Galați.

UPDATE: 1000 de oameni protestează în fața Guvernului față de schimbarea legilor Justiției, dar proteste au loc și în țară. În jur de 600 de oameni au ieșit în tradăla Cluj, iar 500 la Iași, scrie Hotnews.

UPDATE Câteva sute de persoane s-au adunat duminică seara în Piața Victoriei pentru a protesta față de schimbarea legilor justiției. Aceștia strigă: „Hoții!” și „Justiție nu corupție!”

Știrea inițială

Duminică este anunțată o nouă zi de protest în București și mai multe orașe din țară. Motto-ul protestului este un îndemn rostit de Regele Mihai în discursul din 2011 susținut în Parlament: „Se cuvine să rezistăm prezentului și să ne pregătim viitorul".

„Ne întâlnim la ora 17:00 în Piața Victoriei, urmând să plecăm în marș către Casa Poporului la ora 18:00. Traseul va fi următorul : Piața Victoriei - Piața Romană - Universitate - Piața Unirii - Piața Națiunilor Unite - Parlament, unde ne oprim și aprindem luminile telefonului.

Sau fiecare în orașul lui.

Hai să fim cu toții în stradă duminică pentru a da alarma! Tăcerea noastră e puterea lor, așa că hai să facem gălăgie! Luptăm până la capăt”, se arată în postarea de pe Facebook care anunță manifestația.

Participanții sunt rugați să aducă cu ei la protest oale, cratițe, capace, polonice și linguri pentru a se „face auziți”. 

Proteste sunt anunțate pentru duminică și în alte orașe, printre care Galați, Iași, Târgu Mureș, Craiova, Timișoara, Târgu Jiu, Bacău.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Liviu check icon
  Nu e vorba de nicio păcăleală. Avem un partid gigant şi o serie de partide şi partiduleţe care plutesc pe lângă el. O parte din voturi merg la partidul principal şi restul se risipeşte în vânt pe nişte partide care tot apar şi dispar. La fiecare rundă de alegeri mai apare câte un partid nou. Sistemele cele mai sănătoase sunt cele cu două partide: democraţii şi republicanii la americani sau conservatorii şi laburiştii la englezi. La noi sunt o puzderie de partide. Aceste partide se fac şi se desfac, se fac alianţe etc. Nu ai de ce să te agăţi, nu găseşti nimic constant.
  • Like 0
 • Unii romani cred in aceste demersuri de protest si e ft bine dar cred ca atunci cand vin alegerile ai aleg tot pe astia care acum le striga jos mi se pare ca asa o fi romanii nu mai trebuie sa s elase pacaliti de stanga este nevoie de mult timp ca comunistii sa stea vreao 25 de ani deoparte ear daca tot asa o sai alegem vom sta mereu in strada si vom striga ca si acum nu santem cu mentalitate de invingatori mereu avem o mentalitate unii de a fi pacaliti as vrea ca romanii sa o duca bine sa nu mai fie pacaliti ear pt asta clasa de mijloc cea cu studii si special tineretu sa nu mai permita sa accepte ca si ei sa nu mai aleaga cei mai rau de 27 de ani tinerii daca doresc un viitor mai bun trebuie sa schimbe ceva si anume clasa politica sa nu mai taca sa nu le mai pese de nimic si sant multumiti sa easa in strada si atat ati vazut ce spune a regele mihai luptati pt romania de acea tineri trebuie sa nui mai acceptati pe cei mai in varsta din parlament si clasa politica sa va mai fure viitoru haideti tineri sa va vedem ce viitor alegeti
  • Like 0
  • @ Elvis Lefter
   Gresesti. Astia care urla in frig, pe ninsoare, la -2 grade sunt aia care au fost la vot si au fost degeaba, pentru ca soldatii PSD au votat cu 2 maini, iar ceilalti ignoranti fara educatie au stat acasa. Astia 15-20000 de oameni de aseara din toata tara si cei 600000 din februarie 2017 sunt adevarata clasa medie si educata, pro-europeana din tara asta. Si se bat cu o sleahta de hoti, dar au si datoria civica pe care si-o fac, de a convinge pe cei ignoranti ce se intampla cand nu ai spirit civic. 8 romani din 10 ar merge pe jos 1 ora ca sa-si cumpere bere sau shaorma, dar pt a pune o nenorocita de stampila pe un buletin de vot la scoala din colt nu s-ar misca din casa.
   • Like 2


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult