Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Fenomenul „Din Sibiu, vă vedem”: strigătul unui protest tăcut pentru trezirea României

Protest „Vă vedem”

Nu mi-au mai ars obrajii de atâta înflăcărare din ’89, de când soră-mea, studentă în anul anul I la Medicină, a plecat călăre pe un tanc de la Pitești la București să oblojească rănile celor deveniți carne de tun în fața Securității lui Ceaușescu.

Am rămas nedumerită pe scara blocului, încercând să înțeleg la 12 ani ce îi mână pe oameni să-și caute moartea printre gloanțe, ce e cu Revoluția asta spre care se grăbește soră-mea, ce vor bărbații aceia care sparg cu mâinile goale ferestrele librăriilor din centrul orașului, doar ca să rupă niște cărți cu poze. Și nu în ultimul rând, nu pricepeam de ce nu ne-am putea înțelege de vorba bună, noi între noi, românii, că doar oameni suntem.

La fix 28 de ani distanță și o perfectă adaptare la viața din Ardealul care mi-a îngenuncheat spiritul coleric, „din sud”, simt din nou sângele năvălindu-mi în obraji, exact ca atunci. Nu e furie sau revoltă, pe mine mă îmbujorează umanitatea, punerea în comun a binelui, mă îmbujorează faptele mici, care îmi dau senzația că sunt mare, mă îmbujorează gândul însuși că sunt atât de cheesy încât să am credința că manifestându-mă civic nu o fac pentru mine, ci pentru EA. 

România mă scoate în stradă din iarna Ordonanței 13 și, deși copiii mei mă tot strigă să intru înapoi în casă, am rămas afară, încercând să bătătoresc și cu pașii mei zăpada democrației, ca să nu ne afundăm și mai tare, ca să ne punem la adăpost de avalanșă.

Am strigat tare la fiecare slogan cu care am rezonat, am citit toate „colecțiile” online de mesaje scrise pe pancarte, întodeauna într-o stare de alertă intelectuală, trecând prin filtrul rațiunii fiecare pas, făcând disecții pe anatomia realității, cu sânge rece, cu conștiință. Totul până astăzi, când m-am trezit din nou, cu sângele năvălind în obraji, ca atunci când aveam 12 ani.

Astăzi am fost chemată în stradă să privesc. Să mă uit fix. Să mă duc cu pieptul deschis și sufletul gol înaintea lor. Să protestez în tăcere alături de prietenii mei în fața sediului PSD din centrul orașului. Să particip la cel mai demn, decent și minimalist în expresie protest pe care mi-l puteam imagina. #vavedemdinsibiu a devenit, pe parcursul unei zile, un fenomen, o mișcare în comunitatea mică, dar exigentă a Sibiului. Privirilor ațintite și dârze li s-a răspuns, de cealaltă parte a ferestrei, cu raportarea transmisiei live pe Facebook și blocarea ei mai bine de o oră. Expresiei rafinate din ochii privitorilor i s-a răspuns cu manevrarea grăbită și nervoasă a unor jaluzele roșii de plastic, care au acoperit geamurile mari ale sediului PSD până s-a stins ( de tot ) lumina.

Comuniunea asta prin privire cu oamenii știuți și neștiuți adunați spontan m-a emoționat profund, la fel cum o emoționează pe prietena mea Oana momentul când miile de glasuri care protestează cântă în cor „Ale, ale, ale/ O dorință sinceră/România liberă !” . Sau pe tata, când ascultă „Acolo este țara mea” la maximum. Dar n-am simțit înflăcărarea din obraji decât acum, târziu în noapte, când le-am văzut sibienilor mei jertfa de a rezista afară la 0 grade, cu trupurile chircite de ger, cu vorba blândă, de ardeleni, dar cu ochii larg deschiși.

Mulțumesc, Sibiu!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu zic că dacă și parlamentarii opoziției ar face măcar grevă ,sau sa-și dea demisia in bloc (vezi doamna Saftoiu ) poate că s-ar sesiza cineva de pe la Uniunea Europeană și ar trece la sanctiuni .
    • Like 0
  • check icon
    Excepțional! Bravo vouă sibieni! Iată un exemplu de urmat.
    • Like 2
  • Majestate, bine ai revenit acasă !

    Pământul țării, pe care atât de mult l-ai iubit, te îmbrățișează pentru eternitate.
    Dumnezeu să te păstreze în lumină iar românii în conștiința lor, de-a pururi !
    Majestate, spune-i bunului Dumnezeu că ai părăsit o țară bătută de soartă, rămasă pe mâna nimănui !
    • Like 0
  • Proteste pasive putem face cu totii. Prin a oferi oua celor care au nevoie, reclamatii, a nu mai da "atentii". a nu mai accepta nereguli sau lucruri facute pe jumatate si prost.
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Nu in strada se rezolva problemele acestei tari. Bolsevicii au preluat puterea iesind cu gloata in strada si ocupand totul. Vreti sa va implicati in luarea deciziilor? intrati in politica si convingeti oamenii sa se prezinte la vot si sa va voteze, obtineti o majoritate si puneti-va planurile si ideile in practica. Acuzam guvernul pe buna dreptate de masuri care duc la instabilitate si impredictibilitate. Credeti ca investitorii straini mai vin in tara cand vad ce se intampla in strada in Romania !? ma tem ca nu. In rest, SANATATE ! la toata lumea
    • Like 1
    • @ Ionel
      Gion check icon
      Ionele tata vaz ce te-ai reactivat. Hai sa iti spun un secret stiut de toata lumea, investitorii nu ezita sa vina din cauza lui #rezist ci din cauza mediului economic si legislativ absolut impredictibil.
      Acum fuguta la caserie ca a crescut salariul la postaci.
      • Like 3
  • Apreciez, dar protestele tacute neavând nici un efect, inseamna ca e nevoie de alta solutie... nu stiu care, e greu de gasit una viabila in hatisul de azi. Realist vorbind, poate reusim ceva la urmatoarele alegeri, daca vom avea cu cine. Sau putem spera ca va aparea un Mesia care sa ne mobilizeze sa iesim in strada cu totii...
    • Like 0
  • Felicitări! Dar.... răspunsul lor la asemenea proteste știți care va fi, nu? O zeflemea, în cel mai bun caz. Am înțeles după atâtea zile de stradă că pe acești oameni, ca și pe cel de acum 28 de ani, singurul, dar singurul lucru care îi va opri este SPAIMA. Iar asa cum arătăm noi, și dumneavoastră, nu speriem pe nimeni. Asta le dă de fapt aripi să-și facă făcutele.
    • Like 4
    • @ Republican
      AdiM check icon
      Aveti un like de la mine desi sunt doar partial de acord cu ce ati spus. Da, spaima e unul din motivele pt care schimba legile Justitiei insa de proteste sa stiti ca le pasa. Chiar daca nu mai au forta de iarna trecuta, protestele deranjeaza. Sa spuneti ca "nu speriem pe nimeni" e fatalist si miroase a resemnare => exact ce-si doresc cei de la putere.
      • Like 0
    • @ AdiM
      Multumesc! Asa cum arata acum protestele ii dernjeaza fix cat sa faca mici giumbuslucuri de genul: mutam ziua votului, schimbam regulamentul camerei ca sa nu ne mai incurce "useristii" si cam atat. In nici un caz nu vor avea efectul dorit de noi adica acela de a opri aceasta mutilare a justitiei in interesul lor de "liber la hotie". Poate dimpotriva, le vom da chiar si satisfactia ca "ne-au facut!"
      E multa tristete in randurile mele, adevarat. Modul in care noi ca popor dam iarasi cu piciorul viitorului nostru, uitandu-ma inapoi in istorie cat am suferit pentru ignoranta noastra, ma lasa perplex.
      Dar stati linistit, resemnare, nu. Voi fi in continuare acolo.
      • Like 1
    • @ Republican
      Protestele au macar rolul de a-l mai înviora pe molatecul din Sibiu care ne e președinte. Poate se trezește si face referendumul pe care l-a anunțat de peste un an, care ar fi blocat multe mizerii de legi daca era gândit bine.
      Inca mai poate ajuta un referendum
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult