Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Proteste față de intenția premierului Tudose de a retrage de la UNESCO dosarul Roșia Montană

Mai multe organizații non-guvernamentale au anunțat proteste în marile orașe ale țării față de intenția premierului Tudose de a retrage de la UNESCO dosarul Roșia Montană. Dacă zona intră pe listele UNESCO, exploatarea devine absolut imposibilă, susține Mihai Tudose.

UPDATE: Peste 300 de oameni protestează la București.

UPDATE: În Piață a fost adusă o libelulă mare, cu chipul premierului Mihai Tudose.

UPDATE: Protestatarii au început să se strângă în Piața Victoriei, unde sunt aproape 200 de manifestanți. Aceștia cer demisia Guvernului. 

Comunitățile care luptă activ pentru protejarea Roșiei Montane îl acuză pe Mihai Tudose că vrea să facă un blat cu Gabriel Resources. 

Protestele din 2013. Foto: George Călin/Inquam Photos

„Pe 1 septembrie, ne mobilizăm să-i transmitem premierului Tudose un mesaj categoric: Nu vrem retragerea dosarului de nominalizare a Roșiei Montane în lista UNESCO; Nu vrem ca statul român să facă blat cu Gabriel Resources și să renunțe la arbitraj; Nu vrem modificarea Legii Minelor în favoarea companiei canadiene”, se arată pe pagina de Facebook a prostestului de la București, organizat sub deviza „Nu cedăm Roșia Montană!”. Oamenii vor ieși în stradă și la Brașov, Sibiu, Timișoara, Alba Iulia, Cluj și Iași, la patru ani după ce amplele manifestații pentru interzicerea exploatării cu cianuri au reușit să aprindă o cultură a prostestului în România. 

Vizită a experților UNESCO, programată pentru această lună

În această lună este programată, conform calendarului inițial publicat pe site-ul ministerului Culturii în mandatul ministrului Corina Șuteu, o vizită de evaluare a experților UNESCO la Roșia Montană. Analiza dosarului și decizia de a include situl pe lista UNESCO ar trebui să fie luată în iulie 2018. Asta dacă guvernul Tudose nu reușește să își ducă intenția de a retrage dosarul la bun sfârșit. 

La începutul săptămânii, premierul Mihai Tudose a anunțat că Guvernul vrea să retragă de la UNESCO dosarul prin care România a cerut, în timpul guvernării Cioloș, declararea zonei arie protejată. „Poate îl întrebaţi şi pe domnul Cioloş de ce în ianuarie, înainte să plece, în ultimele zile, toată zona a declarat-o arie protejată natural şi a trimis hârtiile pe la UNESCO. Adică nu mai sapi o gropiţă acolo nici să sapi după râme, că e arie protejată, lucru care probabil că va conta la acel arbitraj. De ce a făcut-o nu ştiu, dar probabil că va trebui să răspundă dânsul (...) El era şeful la tribul acela de tehnocraţi, ăla deştept care ne tot dă lecţi acum”, a spus Tudose.

A continuat apoi în același stil. „E greu până te acceptă, dar după ce te-au acceptat, e aproape imposibil să te retragi. Vom încerca să retragem, să scriem că nu ne mai menţinem punctul de vedere, punându-ne într-o situaţie absolut ciudată faţă de organele internaţionale de profil. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis. Acolo sunt zăcămintele noastre. Putea să o declare protejată pe la noi prin casă, iar noi o protejam, noi o deprotejam – puteam să spunem că acolo trăieşte ultima specie de libelulă şi apoi constatam că libelula nu mai e şi nu a lăsat moştenitori. Nu cred în coincidenţe”, a afirmat Tudose.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Berbecul Tudose(frate cu Oaia lui Daea) sã punã mâna pe goagãl ,sã citeascã despre "Dezastrul de la Certej-octombrie 1971": 89 de morți scoși cu hainele si carnea" mâncate" de cianura din mâlul de steril deversat. Poate va pricepe (deși,mã îndoiesc) ce înseamnã exploatarea auriferã cu cianuri ! Eram copil ,dar îmi amintesc foarte bine câtã jale a fost ,atunci,în județul Hunedoara. N.B. - nu aurul + argint sunt importante la Rosia Montanã,ci metalele rare! Orice prost știe asta! Mai puțin ,proștii prostiți de guvernele PSD !
    • Like 3
    • @ Stefan Stefania
      Ca un prost prostit ce sunt (de ultimul guvern PSD), vreau să pun şi eu nişte întrebări: dacă doream ca Roşia Montană să fie arie protejată, de ce i-am mai chemat pe canadieni să cheltuie bani în România? Şi nu Tudose i-a chemat? Tâmpiţii de canadieni ne-au luat în serios şi au cheltuit miliarde în ţara asta, iar noi, acum, le spunem că este arie protejată... Este arie protejată, foarte bine, dar suntem buni de plată. Canadienii au cumpărat bordeie şi pârloage cu sute de mii de euro/proprietate...cine îi despăgubeşte? Băsescu, Boc, Cioloş, România? Eu cred că România. Asta-i problema lui Tudorel Toader că nu el i-a chemat pe canadieni în România. El nu are nicio obligaţie faţă de canadieni, ci România are obligaţii. Noi o să plătim, pentru că suntem Cănuţă om sucit... Arbitrajul va stabili că România nu mai vrea şi este bună de plată. Miliarde... Nu Dragnea, nu Tudose au susţinut proiectul de la Cotroceni, ci Băsescu... Sorosistii au fost împotrivă de la început, pentru că Soros şi miliardarii de la Gabriel R aveau nişte neînţelegeri... A venit Ciolos, un sorosit, şi a pus capăt proiectului, declarând că Rosia Montană este arie protejată. Soros a fost servit iar actualii guvernanţi trebuie să plătească. Adică România... Despre asta este vorba. Ne omoară cianurile, aşa este...dar ele sunt folosite în exploatările de la Baia Mare. Acolo nu ne deranjează... Aşa?! Tudorel Toader s-a complicat, dacă era un ticălos lăsa arbitrajul să meargă mai departe şi apoi trebuia să-i execute pe cei vinovaţi şi urmaşii lor. Dar au ăştia miliarde de euro?
      • Like 0
    • @ Constantin
      Azi,nu ! Sunt obositã,nu am avut rãbdare sã citesc rãspunsul(prea lung) si nu am chef de replici futile. Revin,mâine. Cu forțe proaspete!
      • Like 1
    • @ Constantin
      Mare om soros asta! Mai am nitel si incep sa il admir. La varsta lui si este omniprezent. Ungaria este cotropita, noi suntem sub hoardele sorosiste, lumea este la picioarele lui. Am auzit ca pana si in soare au aparut niste pete de natura sorosista. Mare pezevenghi nea soros asta!
      Ah, dar vedeti ca - intre timp - pana si infractorul condamnat penal dragnea a renuntat la ideea de a da in soros. Probabil ca a realizat si 'mnealui cat de penibil este. Nu ca noi nu am fi stiut!
      In rest - cine a gresit, sa plateasca! Indiferent cine ar fi si din ce partid, ONG, grupare, gasca, organizatie mafiota, ceata, banda, clan, etc. ar fi.
      • Like 2
    • @ Constantin
      In general, sunt unul din cei care incearca sa te ignore datorita ineptiilor care le scrii. Acum insa probabil ca it's a bad idea, dar iti raspund intrucat eu ma trag din Rosia Montana, am copilarit acolo si deci pentru mine este un subiect extrem de sensibil.
      Nu Basescu a batut palma sau s-a inteles cu Gabriel Reosurces.
      Ci dupa cum urmeaza:

      Contractul a fost incheiat in 1997 (deci presedinte si prim ministru erau altii, nu Basescu sau Ciolos) intre Gabriel Resources Limited, Regia Autonoma a Cuprului Deva, Minexfor SA, Cepromin SA si Upsrueem SA. S-a infiintat astfel societatea Euro Gold Resources pe o durata de 25 de ani cu urmatoarele participatiuni:
      - Regia: 1.331.415.800 lei (vechi) varsati integral in natura, constand in dreptul de folosinta asupra sediului pe toata durata societatii, reprezentand 33,8% din capital
      - Gabriel: 2.560.415.000 lei pentru care se varsa 357.000 dolari in numerar, respectiv 65% din capitalul social (la un curs de 7.100 lei vechi/dolar)
      - Minexfor: 19.695.500 lei, respectiv 0,5% din capital
      - Cepromin: 19.695.500 lei, respectiv 0,5% din capital
      - Upsrueem: 7.878.200 lei, respectiv 0,2% din capital
      Presedinte CA: Frank Timis

      Este adevarat ca in 2007 (adica sub era Basescu) s-a incheiat un act aditional, incheiat intre Gabriel Resources, Regia Autonoma a Cuprului Deva, Cartel Bau SA, Foricon SA si Comat-Trading SA, dar acesta a fost necesar in primul rand pentru ca Legea Minelor nu intrase in vigoare pana la acea data.

      Sint multe detalii de discutat aici, lucrurile nu pot fi atinse doar asa superficial si "cheap" dar ma opresc aici ca deja am facut o greseala ca ti-am raspuns :)
      • Like 1
    • @ Stefan Stefania
      Doar o foarte mica, infima corectie: actiunile si comportamentul respectivului il recomanda mai degraba ca "batalul tudose". In rest - sustin tot ce spuneti.
      • Like 1
  • Tefeleii vor arbitraj. Asta ar putea costa România vreo câteva miliarde, pentru că Gabriel Resources a cheltuit mulţi bani pentru proiect...şi dacă nu-i mai dai voie să exploateze, atunci trebuie să-l despăgubeşti. România are zero şanse de câştig la arbitraj. Zero! Dacă doreai să protejezi zona, nu trebuia să-i mai pui pe canadieni pe drumuri. Noi ne-am sucit, ei vor veni cu lista plăţilor şi noi vom plăti. Este simplu...

    Când canadienii vor prezenta lista plăţilor, o să aflăm şi noi care au fost politicienii, ziariştii şi ONG-urile care au primit bani ( excursii, vizite de lucru...) pentru a susţine proiectul. Sigur nu vor fi soroşiti printre cei plătiţi, nu săriţi pe mine, pentru că ei au fost în stradă atunci şi vor fi şi acum. Soros are alte interese, el nu vrea ca Gabriel R să exploateze aurul României. Cafteală între miliardarii planetei. Armata sorosistă îşi susţine patronul, nu contează faptul că România va ajunge în sapă de lemn.

    Dacă se va întâmpla ca România să piardă arbitrajul, şi nu are cum să-l câştige, eu vreau ca responsabilii să plătească daunele din buzunarele lor. În frunte cu Traian Băsescu, cel care a susţinut proiectul de la Palatul Cotroceni. Dacă-i bal, atunci să fie bal...
    • Like 0
    • @ Constantin
      Stimate domn, constat ca sunteti mare cunoscator in aceasta chestiune, asa incat imi permit si eu cateva intrebari:
      1. "Gabriel Resources a cheltuit mulţi bani pentru proiect"? Va rog frumos, ca sa intelegem si astia mai "necunoscatori", pe ce anume au cheltuit acesti multi bani? Puteti arata lista cheltuielilor pana la concurenta celor peste patru miliarde? Dar sa nu veniti cu povesti, ca intamplarea face ca am ceva habar in domeniu! Daca incepeti cu "nu stiu", ori "sa vedem ce spun canadienii", atunci va intreb - de ce afirmati raspicat "Gabriel Resources a cheltuit mulţi bani pentru proiect" - daca nu stiti? Doar ca sa manipulati?
      2. "Dacă se va întâmpla ca România să piardă arbitrajul, şi nu are cum să-l câştige..."? Ce va face atat de sigur in a afirma asa ceva? Ati fost informat de la centru ca onor batalul pemeu nu are de gand sa apere interesele tarii? Nu este o surpriza - insa nici ceva de laudat, asa cum lasati sa se inteleaga.

      Iar in final, referitor la "o să aflăm şi noi care au fost politicienii, ziariştii şi ONG-urile care au primit bani ( excursii, vizite de lucru...)" - veti fi surprins! Eu nu!
      • Like 1
    • @ Iron Spike
      Întrebările dumneavoastră sunt maliţioase. Cum să arăt eu lista cheltuielilor? Este acea listă la mine? Dacă vă pricepeţi la proiecte şi investiţii, atunci trebuie să ştiţi că acea listă se află la investitor. Eu ştiu un singur lucru: dacă avocaţii firmei au cerut 4 miliarde de euro despăgubiri, înseamnă că au făcut o minimă dovadă. Că cererea lor va fi acceptată aşa cum a fost formulată sau parţial...asta nu avem cum să ştim. Dar avocaţii unei asemenea firme nu sunt nişte Ciurli-Burli care merg la plezneală. Că vor fi doar două miliarde acceptate de către arbitrii, este posibil, dar tot este mult pentru o ţară ca România.
      Eu ştiu că firma canadiană a cheltuit foarte mulţi bani cu despăgubirea celor care locuiau în zonă, cumpărând bordeie cu sute mii de euro, dar şi cu ziare, ziarişti şi ONG-uri care le-au susţinut proiectul. Politicieni, partide, preşedinte etc. Mulţi au vizitat lumea pe banii lor şi, de asemenea, mulţi şi-au luat salariile din publicitatea furnizată de această firmă.

      Apărarea României este foarte greu de realizat. Nu este vorba de voinţă, ci de putinţă.
      • Like 0
    • @ Constantin
      Stimate domn, cand veniti cu afirmatii categorice pe aici - sa faceti bine sa aveti cum sa le sustineti - dupa cum pretindeti si altora. Ati afirmat categoric "Gabriel Resources a cheltuit mulţi bani pentru proiect", asa incat ori va retrageti afirmatia cu scuzele de rigoare - ori veniti cu argumente. Dar nu de genul "a cheltuit foarte mulţi bani cu despăgubirea celor care locuiau în zonă" - ca iese cu o mare virgula pana la suma reclamata.
      Ca a cheltuit cu politicieni - pai cred ca asta intra la altceva (mita sa-i spunem?), iar acolo probabil ca trebuie sa cautam. Dar este similar cu "am mituit politistul sa nu imi suspende carnetul, iar el - raul - tot mi l-a suspendat! Ca urmare - vreau mita inapoi!". Pe bune?!?!?! Iar noi trebuie sa ne supunem? Dar cum se incadreaza asta cu lupta dumneavoastra cu oculta internationala? Aici luptam doar "pana la unu", ca dupa aceea mergem la cantina? Unii pot sa ne fure, ca nu sunt "ai lui soros" (vezi aici si baietii lui dragnea), altii nu - ca sunt "ai lui soros"? Interesante variatii morale si etice! Dar ce-ar fi sa ne luptam sa nu ne fure nimeni, nu devine mai interesant?
      • Like 0
    • @ Iron Spike
      Faceţi o mare greşelă. Canadienii nu au venit să fure, ci să exploateze un zăcământ de aur, pentru că România a spus că vrea să-l exploateze dar nu are mijloace.
      Dacă guvernanţii vor să facă pasul înapoi, asta se întâmplă pentru că avocaţii României au văzut dosarul, cunosc probele şi au realizat că şanse de câştig nu prea sunt. Mai este şi practica judiciară...
      • Like 0
    • @ Constantin
      Va vad foarte sigur pe ce scrieti, dar nu ati raspuns la intrebare: pe ce au cheltuit cei de la Gabriel Resources cele peste 4 miliarde de dolari? Ati afirmat raspicat ceva. Restul - ca nu au venit sa fure, ca sa exploateze, s.a.m.d. - sunt umbrite de cerinta lor de a fi despagubiti cu suma in cauza. Iar eu gasesc normal sa am suspiciuni foarte mari atat la adresa lor cat si a celor ce ii sustin ori nu vor sa apere interesele tarii (vezi actualul guvern), plecand tocmai de la aceasta solicitare dincolo de exagerata.
      Asadar: cat au cheltuit cu adevarat si pe ce anume "canadienii"?
      By the way - aveti idee cam cat de canadieni sunt actionarii majoritari?
      • Like 1
    • @ Iron Spike
      Insistaţi cu o întrebare complet cretină. Dovezile se află la investitor, nu în spaţiul public. De câte ori să spun? Cele 4 milarde fac obiectul unei cereri care, după cum am spus, au în spate o minimă argumentaţie. Arbitrii vor decide pe bază de probe.
      Dar să spuneţi că pentru o eventuală înfrângere ar fi vinovat actualul guvern...mă faceţi să cred că ura împotriva PSD-ului a depăşit lupta politică şi a căpătat dimensiuni patologice.
      • Like 0
    • @ Constantin
      Stimate domn, daca nu aveti argumente - ar fi cazul sa va abtineti - iar nu sa aruncati cu invective. Constat ca sunteti absolut total pe dinafara - dar o tineti gaia-matzu cu cerinta lor. Am insistat cu intrebarea "cretina" plecand de la - ghici ce? - un comentariu cretin. Preferati sa credeti / inghititi gogosile pe care le vand alde dragnea / tudose - dar nu incercati o minima documentare.
      Iar pesedeul este de vina - pentru simplul fapt ca refuza sa apere interesele tarii (nicio surpriza in asta!). Doar incompetenta ori reaua-vointa ar putea duce la pierderea procesului. Pe care dintre ele mergem?
      PS: un mic pont - verificati estimarea costurilor proiectului GR (atentie - estimare, nu cheltuieli efective - ca doar nu a apucat sa finalizeze proiectul!!!) si comparati cu cererile de despagubire. Si nu ma luati ca sunt informatii pe care le cunoaste doar investitorul, pentru ca va pierdeti si ultima farama de credibilitate.
      Iar astea sunt date la care, cu siguranta, are acces si onor guvernul pesede. Doar sa vrea ori sa aiba competente.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult