Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

​PSD a intrat în era incapacității: plătim prețul imposturii nesancționate

Marcel Ciolacu - FB

​Ordonanța de urgență a austerității demonstrează falimentul financiar al pesedismului, sau intrarea lui în incapacitate de plată. Este vorba, pe de o parte, de o incapacitate pe plan financiar-bugetar, iar pe de altă parte, de o incapacitate din punct de vedere politic. PSD începe să se fisureze pe interior în urma campaniei electorale recente. Liderii acestui partid au intrat într-un proces de expirare ca urmare a slabei pregătiri politice și intelectuale, ei fiind astăzi o adunare precară și impostoare: Ciolacu, Tudose, Stănescu, O. Vasilescu, Grindeanu expirat mai demult și total histrionic, poate doar Zetea de la Maramureș mai are ceva vână.

Compromiși definitiv de „facturile zborului cu Nordis Travel la Nisa” ale primului ministru străveziu la minciună, dar tare, după cum crede el, în șmecheria de Buzău, asemenea concitadinei Elena Udrea, pesediștii au căzut definitiv în totala incapacitate politică și de partid. La toate acestea se adaugă isteria de fecioară a lui Ciolacu, care s-a simțit ofensat și s-ar fi retras din coaliția pro-europeană prelungind infantilismul de genul „Moș Crăciun îmi va pune facturile sub brad”. 

Ironic și isteric deopotrivă, el nu trebuie totuși iertat de presă și de jurnaliști pentru a-și mărturisi minciuna. Aceeași impertinență, dar ridicată la cele mai înalte cote, o întâlnim la speaker-ul de partid, Romașcanu, inflexibil și țepos în cuvântările sale de … cuvânt ale partidului. Aceleași minciuni rostite de la înălțimea omului politic le-am aflat și la Băsescu, care nici informator nu a fost și nici moșier nu a devenit la Nana prin proceduri discutabile și învârtite spre amețeala și praful în ochi al neamului din subordine.

​Pesediștii n-ar fi votat-o nici pe Elena Lasconi, dar mai ales nu l-ar vota nici pe Nicușor Dan. Ei nu înțeleg că timpul lor este pe sfârșite și că ei sunt depășiți de toate avansurile contemporane, dar mai ales de fidelitățile udemeriste. În sfârșit, au găsit și au impus un politician expirat, Crin Antonescu, drept candidat unic al coaliției, un politician, după cum afirmau unii formatori de opinie, gol pe dinăuntru, dar și anchilozat de șederea de peste zece ani în azilul soției. 

În cazul lui Crin Antonescu, este vorba de aceleași complicități ascunse și profunde în istoria post-decembristă a PNL care a poftit la toate funcțiile oferite FSN, PSDR-PSD încă de pe vremea președintelui controversat, Mircea Ionescu-Quintus, sau din vremea PNL-AT a lui C. Tăriceanu, H. Rusu, D. Patriciu. Obișnuit cu trădări și tranzacții în întreaga sa istorie, PNL s-a lăsat hărțuit și violentat de toate regimurile politice, Crin Antonescu fiind expresia ultimă și cea mai relevantă a folosirii acestui partid bun la toate.

În altă ordine de idei, PSD nu-l va susține și nu-l va vota pe Nicușor Dan la președinție pentru că a bătut-o măr pe vedeta feminină a partidului, G. Firea, în două campanii electorale pentru primăria Bucureștiului.

Pe de altă parte, nu-l vor susține pentru că Nicușor Dan provine dintr-o altă „țară” politică, cea a oamenilorcu-minți competenți, temeinici, cu școală bună și cu realizări pe măsură, aceștia reprezentând ultima speranță pentru România. Ieșirea din scenă a PSD rezidă și din faptul că teme importante ale registrului său doctrinar au fost confiscate de suveraniști și de naționaliștii integrali precum C. Georgescu, AUR, SOS și POT. Naționalismul populist, suveranismul radical, misionarismul social și egalitarismul de clasă sunt instinctele ascunse sau pe față pe care PSD le-a pierdut.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • PSD și PNL și-au făcut calcule foarte proaste cu pomenile electorale, crezând că vor câștiga detașat la parlamentare și la prezidențiale, pomeni date cu prețul creșterii, încă din luna iunie a anului de greață 2024, a datoriei publice peste limita legală de 50% din PIB. Ca să-și crească șansele la urne, au mimat, de ochii lumii, că se ceartă aprig. N-au păcălit prea mulți. Iar acum, după ce au văzut rezultatele, ce au făcut? Au pus iar USR-ul pe fugă, pentru că e clar că nu vor face nicio reformă. În continuare își închipuie că va merge ca înainte (cu un aparat bugetar înțesat de pile, cunoștințe și relații, cu netoți numiți politic în funcții importante, cu cheltuirea haotică a banului public). Nu, n-o să meargă.
    Cât despre Nicușor Dan, PSD și PNL fac aceeași gafă de proporții, ca la alegerile locale din București. Au dat cu Nicușor de pământ cât au putut, iar după ce au văzut că a câștigat detașat, nu au știut cum să se gudure mai mult pe lângă el.
    Oamenii ăștia chiar nu se gândesc la ce va urma peste 4 ani??? PSDNL nu vor mai lua nici 20%!!! Încă o dovadă că nu pot să gândească prea multe mutări în avans este propunerea candidatului comun, prăfuitul Antonescu.
    Cât despre prezidențialele din 2025, eu am speranța că românii nu o să asculte trăncăneala PSD și PNL (așa cum mulți nu au ascultat ce le-a trasat partidul nici la prezidențialele anulate din 2024). Avem deja o coaliție la guvernare care pare că nu înțelege nimic din alegerile recente, măcar instituția prezidențială să salveze ce se mai poate, să evităm eșuarea completă (incapacitatea de plată și măsurile pe care le va impune FMI). Avem nevoie de Nicușor Dan.
    • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Unde este precizata o limită legala a datoriei publice de 50% din PIB?
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      Din câte știu, cadrul legal al datoriei publice guvernamentale externe a fost stabilit printr-o serie de legi (nu am toată succesiunea dar ar fi interesant de văzut). Nivelul de 50% era reglamentat de Legea 69/2010 (Art 13 Regulile politicii fiscal-bugetare), modificată ulterior prin alte legi și ordonanțe.
      https://lege5.ro/gratuit/gm3tgmrxha3a/art-13-regulile-politicii-fiscal-bugetare-lege-69-2010?dp=gmytombqgqytqma
      și
      https://www.economica.net/guvernul-isi-pregateste-lege-pentru-majorarea-nivelului-datoriei-publice-la-sfarsitul-lui-2024-de-la-514-din-pib-la-53-din-pib-in-conditiile-desfasurarii-alegerilor_782037.html
      Cu alte cuvinte, pentru că guvernul Ciolacu 1 nu a reușit să se încadreze în 50%, au modificat pragul prin lege la 51,4% și apoi la 53%. Și dacă în continuare nu o să fie suficient, o să mai crească, până la 60%, nivel la care UE o să spună "Stop!" că am atins nivelul maxim.
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Limitele legale ale unei datorii publice, ca procent din PIB, au fost ignorate peste tot in lume, inclusiv in SUA sau UE
      • Like 0
  • O analiza ce exprima clar, fara echivoc, realitatea politica damboviteana inincaputa pe mana celor mai mari ticalosi, la putere, ai neamului. Psd va facilita drumul electoral al lui georgescu impreuna cu haita flamanda si feroce aur, sos si noul avorton pot. Se va produce ireparabilul sau.......se vor reusi manevrele pentru reusita catindatului marioneta cacarau antonescu. Sa vedem cat de prosti vom fi? Nu indraznesc sa-l sustin pe nicusor. Stiu ca voi trezi instincte atavice ale celor carora li se strica ploile. Psd cu ciolacu-cine l-o fi promovat, sigur un dusman al psd?- si-a taiat craca de sub picioare. Nu inteleg de ce persista in tampenie cu un analfabet in frunte?!
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult