Prin Ordonanța de Urgență referitoare la măsurile fiscal-bugetare pentru 2025, guvernul Ciolacu 2 face o surpriză neplăcută și mediului de afaceri, majorând impozitul pe dividende de la 8 la 10 procente. Această prevedere nu a circulat în niciuna dintre variantele ordonanței austerității în zilele precedente și ea a apărut direct, fără vreo dezbatere publică prealabilă, în textul final al ordonanței, publicat acum pe site-ul Ministerului de Finanțe.
Cităm din textul ordonanței: „Veniturile sub formă de dividende, inclusiv câştigul obţinut ca urmare a deţinerii de titluri de participare definite de legislaţia în materie la organisme de plasament colectiv se impozitează cu cota de impozit de 10% din suma acestora, impozitul fiind final”.
Și nu e singura măsură care va afecta mediul privat din România, o dată cu intrarea în vigoare a acestei ordonanțe, căci ea mai vizează și eliminarea facilităţilor fiscale acordate persoanelor fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, ca urmare a desfăşurării activităţii de creare programe pentru calculator sau de la angajatori din sectoarele construcţii, agricol şi industria alimentară în condiţiile stabilite prin Codul fiscal, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025.
Pragul la microîntreprinderi, care era până în prezent de 500.000 euro, scade la 250.000 de euro în 2025 și la 100.000 euro începând cu ianuarie 2026.
Textul ordonanței mai arată că aceste măsuri au rolul de a elimina inechitățile dintre diferitele categorii de contribuabili.
"De asemenea, prin Planul Bugetar-Structural Naţional pe Termen Mediu - 2025-2031 prezentat Comisiei Europene, Guvernul României s-a angajat să asigure o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar începând cu anul 2025, printr-o serie de măsuri, inclusiv prin reforme fiscale care au între obiective ajustarea sistemului de facilităţi fiscale pentru principalele categorii de impozite şi taxe astfel încât să se respecte principiul impunerii echitabile dar şi pentru a evita formarea unor distorsiuni în materie de politică fiscală ceea ce ar presupune generarea unor inechităţi fiscale între diferite categorii de contribuabili".
Cu alte cuvinte, prin aceste măsuri fiscale apărute peste noapte în varianta finală a ordonanței austerității, se pare că mediul privat e chiar mai afectat decât cel bugetar, de la oamenii de afaceri luându-se acum mai mulți bani, în timp ce bugetarilor nu li dă acum nimic în plus. Măsurile vor genera cu siguranță multă nemulțumire în mediul privat din România, afectat oricum de evenimentele politice din ultimele luni.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.