Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ordonanța austerității lovește și mediul privat: impozitul pe dividende se mărește la 10%, pragul la IMM-uri scade la 250.000 de euro în 2025 și 100.000 de euro în 2026

bani

Prin Ordonanța de Urgență referitoare la măsurile fiscal-bugetare pentru 2025, guvernul Ciolacu 2 face o surpriză neplăcută și mediului de afaceri, majorând impozitul pe dividende de la 8 la 10 procente. Această prevedere nu a circulat în niciuna dintre variantele ordonanței austerității în zilele precedente și ea a apărut direct, fără vreo dezbatere publică prealabilă, în textul final al ordonanței, publicat acum pe site-ul Ministerului de Finanțe. 

Cităm din textul ordonanței: „Veniturile sub formă de dividende, inclusiv câştigul obţinut ca urmare a deţinerii de titluri de participare definite de legislaţia în materie la organisme de plasament colectiv se impozitează cu cota de impozit de 10% din suma acestora, impozitul fiind final”.

Și nu e singura măsură care va afecta mediul privat din România, o dată cu intrarea în vigoare a acestei ordonanțe, căci ea mai vizează și eliminarea facilităţilor fiscale acordate persoanelor fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, ca urmare a desfăşurării activităţii de creare programe pentru calculator sau de la angajatori din sectoarele construcţii, agricol şi industria alimentară în condiţiile stabilite prin Codul fiscal, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025.

Pragul la microîntreprinderi, care era până în prezent de 500.000 euro, scade la 250.000 de euro în 2025 și la 100.000 euro începând cu ianuarie 2026.

Textul ordonanței mai arată că aceste măsuri au rolul de a elimina inechitățile dintre diferitele categorii de contribuabili.

"De asemenea, prin Planul Bugetar-Structural Naţional pe Termen Mediu - 2025-2031 prezentat Comisiei Europene, Guvernul României s-a angajat să asigure o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar începând cu anul 2025, printr-o serie de măsuri, inclusiv prin reforme fiscale care au între obiective ajustarea sistemului de facilităţi fiscale pentru principalele categorii de impozite şi taxe astfel încât să se respecte principiul impunerii echitabile dar şi pentru a evita formarea unor distorsiuni în materie de politică fiscală ceea ce ar presupune generarea unor inechităţi fiscale între diferite categorii de contribuabili".

Cu alte cuvinte, prin aceste măsuri fiscale apărute peste noapte în varianta finală a ordonanței austerității, se pare că mediul privat e chiar mai afectat decât cel bugetar, de la oamenii de afaceri luându-se acum mai mulți bani, în timp ce bugetarilor nu li dă acum nimic în plus. Măsurile vor genera cu siguranță multă nemulțumire în mediul privat din România, afectat oricum de evenimentele politice din ultimele luni. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ordonanța asta lovește DOAR mediul privat. Sistemul public nu pierde nimic, rămâne cu aceleași privilegii ca pana acum. Dacă auzeam ceva reduceri, tăieri, plata după performanțe, optimizare de număr ca urmare a digitalizarii era ceva. Asa, dezmățul continuă și pentru asta ciolacii bagă laba mai adânc în buzunarele celor care produc ceva în țara asta. Mizerabili....
    • Like 1
  • RazvanP check icon
    Știți că scăderea pragului pentru microintreprinderi este condiție în PNRR, da? Care a fost "negociat" de...?
    • Like 0
    • @ RazvanP
      Dumitru check icon
      Și eliminarea pensiilor speciale a fost jalon în PNRR ,introdus de...?,renegociat de... pesede&Co cu rezultatul?-aplicarea acestuia la Paștele cailor,deci se poate.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult