Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

PSD intră oficial în etapa tăierilor și disponibilizărilor. Austeritatea începe de la București: Gabriela Firea taie de la salarii, învătământ, sănătate, infrastructură

Gabriela Firea cu bicicleta

(Foto: Facebook/Gabriela Firea)

Aproximativ 10% din bugetul Primăriei Capitalei va fi tăiat la rectificarea bugetară, potrivit proiectului publicat pe site-ul Primăriei.

Printre capitolele la care cheltuielile vor fi diminuate se numără salariile de bază ale angajaţilor (minus 20 milioane lei), învăţământ (reduceri de peste 35 de milioane de lei, din care 8 milioane lei de la construcţia de grădiniţe), sănătate (peste 11 de milioane de lei tăiaţi), cultură, recreere şi religie (minus 90 de milioane de lei), iluminat public ( 20 de milioane de lei), combustibili şi energie (280 de milioane de lei tăiaţi), transport ( peste 50 de milioane de lei).

La capitolul Sănătate, banii tăiați la rectificare fuseseră alocați inițial pentru Spitalul Metropolitan.

Bugetul destinat subvenţiilor pentru energia termică va fi redus cu 300 milioane lei.  

De la modernizarea şi reabilitarea străzilor urmează să dispară, odată cu rectifcarea bugetară, o sumă de 53,6 milioane lei. Cele mai mari proiecte care vor rămâne fără fonduri sunt modernizarea infrastructurii în Piaţa Sudului şi Piaţa Eroii Revoluţiei, precum și proiectul străpungerea Buzeşti-Uranus.

Proiectul de rectificare arată că fondurile pentru dobânzile aferente datoriei interne directe cresc cu 13,36 milioane lei.

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat, în urmă cu două săptămâni, că primăriile au bugetele mult mai mici decât li s-a promis la începutul anului, aflându-se într-un ”faliment nedeclarat”. Firea spus că s-a ajuns să nu poată fi asigurată funcţionarea curentă, iar facturile sunt ţinute neînregistrate pentru a nu se intra pe arierate.

Gabriela Firea a precizat că la Primăria Capitalei este un deficit de un miliard de lei, jumătate din sumă urmând să fie acoperită dintr-un împrumut. 

Firea: Cum rămâne cu Bugetul Capitalei, victima pedepsei politice? Să sperăm că ne primim măcar acum ce ni se cuvine, nu cerem nimic în plus, nu cerșim! 

Primarul Gabriela Firea scrie într-o postare pe Facebook că bugetul Capitalei a fost „victima pedepsei politice” și își exprimă speranța că măcar acum administrația locală va primi ce i se cuvine, respectiv cotele corecte din taxele și impozitele locale colectate. 

Postarea primarului Gabriela Firea:

„Când la finalul anului trecut și începutul acestui an am atras atenția în nenumărate luări de atitudine publice, că Bugetul Primăriei Capitalei este masacrat, parcă am vorbit în pustiu. Pe bună dreptate, celor din țară nu avea de ce să le pese - au ei problemele lor -, iar cei din București au tăcut mâlc. Toți!

Parcă luptăm pentru bugetul meu personal, nu al Primăriei Generale : singură care achita facturile serviciilor publice pentru toată Capitală : subvenții și investiții în transport public în comun, nefăcute de peste 15 ani, subvenții și investiții nefăcute 30 de ani pentru termificare (apă caldă și căldură), investiții în 19 spitale, 300 clădiri de consolidat )în 30 de ani s-au refăcut doar 20), finalizare lucrări de infrastructură începute, demararea altora noi, absolut necesare.

Am vorbit atunci răspicat și cu argumente în legătură cu pericolul care se abate peste noi. Toți cei care ar fi trebuit să se sensibilizeze și să nu permită amputarea bugetului erau preocupați cu alte teme.

Opoziția mea din București - draga de ea : fără niciun proiect, fără nicio idee, fără niciun program/plan, doar cu Jos Firea în gură! -, a profitat din plin, bucurându-se că ne este diminuat dramatic bugetul. Cinism politic de înalt nivel!

Acum, când se simt din plin “roadele” semănate, și am ajuns să ne împrumutăm pentru a plăti factură la gazele consumate peste iarnă, și când suntem nevoiți să mai reducem din cheltuieli, în așteptarea rectificării bugetare din august, brusc s-au trezit unii din visare și își dau seama că ce spuneam acum câteva luni nu era victimizare sau văicăreala! Ci purul adevăr!

Cu o postare pe FB, cu o încurajare în presa ostilă mie, cu un comentariu neavenit, nu se repara bugetul peste noapte! Îi asigur, însă, pe toți detractorii mei că vom ieși la liman și nu vom muri, așa cum speră vajnicii “luptători” ai formelor fără fond.

În sfârșit, pare că au înțeles până și criticii mei cei mai absurzi - neavând alt scop și ocupație în viață - că, ce să vezi?

NU Firea a condus sau conduce Guvernul!

NU Firea a condus sau conduce Ministerul de Finanțe!

NU Firea a condus sau conduce PSD!

Am fost printre puținii care au avut luciditatea să spună lucrurilor pe nume când și PSD, și imaginea guvernului, se mai puteau reface în ochii românilor.

Îmi pare acum că toți am fost dizidenți! Să nu se îmbete cu apă rece cei ce cred că oamenii pot fi păcăliți. Ei știu mai bine decât ne imaginăm faptele fiecăruia dintre noi. Și dinainte de politică, și din politică!

Cum rămâne cu Bugetul Capitalei, victima pedepsei politice? Să sperăm că ne primim măcar acum ce ni se cuvine, nu cerem nimic în plus, nu cerșim! Este dreptul bucureștenilor din impozitul pe venit! Taxele și impozitele locale se încasează de către primăriile de sector, nu de către PMB.

Și răbdarea mea, și sunt convinsă că și a bucureștenilor, este cam pe sfârșite. Iar ei știu foarte bine cine le-a tăiat bugetul nedrept și cine trebuie acum să îndrepte greșeală, pentru că are pârghiile executive necesare.

Orice om de bună-credință știe că, dacă ar fi depins de mine, cu totul și cu totul altfel stăteau lucrurile!

Dar, poate nu e totul pierdut definitiv!”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • De la milioane de euro date pe iepuri si statui de cactusi la masuri de austeritate. Gabito, esti cea mai tare. Cel mai capabil primar, tu esti! Fara numar!
  • Like 2
 • Cand aveai bani i-ai aruncat in catedrala muirii neamului, baga acuma niste cruci sa te rezolve prietenul daniel. Esti prima responsabila de ce se petrece, mai bine ramaneai la coada vacii. Bucurestenii si-au luat-o rau de tot cu tine, poate macar acuma se vor destepta.
  • Like 4
 • Delia MC Delia MC check icon
  Dacă odată dai unde nu trebuie și unde nu se produce nici o îmbunătățire, pe viitor va trebui să tai
  • Like 2


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult