Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

PSD trăiește, deși e mort

Viorica Dâncilă râde după exit poll-uri

Foto: Adriana Neagoe/ Inquam Photos

Scorul neașteptat de bun pe care îl obține Viorica Dăncilă în alegerile prezidențiale amână sfârșitul Partidului Comunist în România. Văd multă lume dezamăgită, descumpănită, contrariată de imunitatea PSD. După toate infecțiile guvernării Dragnea, sunt români care au ales în continuare PSD. După toate inepțiile rostite sau făcute de Viorica Dăncilă, sunt români care au ales în continuare PSD.

Faptul că un procent de 20 la sută votează în continuare comunismul în România, aflat în faza lui terminală, de delir național-ceaușist, este trist, dar deloc surprinzător. Liviu Dragnea, Codrin Ștefănescu, Florin Iordache, Neculaie Bădălău n-au apărut din spuma mării, ei sunt oglinda unei părți din populația României, care a fost în permanență printre noi. 

Ca o boală adormită pe care o purtăm în corpul nostru, ca un herpes care stă latent gata să irumpă, PSD se încăpățânează să trăiască. PSD a dat azi un semn de viață, deși este un partid mort. Cu Dăncilă, Teodorovici, Oprișan sau Buzatu, acest partid nu poate oferi vreo perspectivă de viitor nimănui. Un partid care a readus în spațiul public naționalismul de grotă, populismul grețos și zgândărirea celor mai de jos instincte umane, foamea și frica, nu are nimic în comun cu social democrația europeană.

PSD trăiește, deși e mort, pentru a ne reaminti cât de rău putem ajunge.

Nu ne rămâne altceva de făcut decât să ținem boala sub control, până se va găsi un leac. Până atunci, nu-mi rămâne decât să aplaud faptul că, în proporție covârșitoare, românii au ales discursul proeuropean, pentru statul de drept și pentru valorile democratice occidentale. O reverență pentru diaspora care a fost și de această dată admirabilă și care va conta din ce în ce mai mult la alegerile viitoare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mick check icon
    dubla postare. Sorry :-)
    • Like 0
  • Mick check icon
    Domnule Negrutiu, intotdeauna v-am apreciat. Imi place sarcasmul subtil si inteligent de care dati dovada marcand probleme importante.
    V-am urmarit in seara asta la digi si nu va recunosc. In seara asta ati fost un berbec caruia i s-a pus pata pe ceva (si eu sunt tot berbec) si va aruncati cu capul in perete, "ori fac ce vreau eu, ori o votez pe dancila la turul 2", exagerez bine-nteles.
    Ce vreau sa va intreb este: Care ar fi logica si sensul unei dezbateri publice intre Iohannis si dancila in contextul actual?
    Daca vreti sa vedeti cum se justifica Iohannis intr-o dezbatere, scoateti inregistrarile de la dezbaterea din 2014.
    Eu va spun sincer ca nu vreau sa o mai vad pe dancila nici macar intr-o dezbatere. Cu atat mai putin intr-o dezbatere cu Iohannis. Poate eventual cu codrin stefanescu sa-mi dea un motiv existential sa schimb canalul.
    Daca tineti neaparat sa vedeti o dezbatere intre Iohannis si dancila va reproduc aici pe scurt cum va decurge:

    dancila - domnule candidat sunteti dezinformat va spun eu ce am facut eu si partidul psd ce am facut de cand sant eu prim ministru am marit pensi si salari pentru romani si am facut foarte multe spitale si am ridicat nivelul de trai tutulor romanilor si am facut 3000 de kilograme de autostrada si asta se vede si romani nu se vor lasa mintiti de dezinformarile dumneavoastra.

    Iohannis - Doamna fost prim ministru! Ati venit cu un program de guvernare pentru binele romanilor, si cum ati ajuns la guvernare, primul si singurul lucru de care v-ati ocupat, a fost sa acaparati toate institutiile statului si sa scapati toti infractorii de puscarie. Va amintiti elefantii, ordonanta 13 si 10 august? Ati fost un guvern esuat! (in gand: nu pot sa spun aici ca eu am investit toanta asta ca-mi dau foc la valiza).
    (Si sunt convins ca alti cititori vor putea completa cu argumente la aceasta dezbatere)

    Domnule Negrutiu!... Inca mai sustineti ca doriti aceasta dezbatere?
    Eu ABSOLUT NU! Oricat de obiectiv as fi.

    Cred ca incitati la aceasta dezbatere doar pentru audienta. Invitati lumea la circ.
    Cred ca toti romanii s-au saturat de circ.
    Tot ce vor, e sa voteze si sa se termine tot acest circ.
    • Like 2
  • Dle Negruțiu, eu vreau să vă felicit pentru această intuiție extraordinară pe care ați avut-o, că ceva mort poate încă să miște și să producă efecte, imitând viața - foarte bine spus, felicitări!
    • Like 1
  • Autorul perpetueaza aceeasi greseala pe care o face, voit, intreaga presa romaneasca, in intregime de stanga, si anume identifica PSD cu comunismul. Cica, 20% dintre romani au votat cu comunismul. Progresismul, marxismul cultural, socialismul economic pe care il exhala celelalte partide, USR, PLUS, UDMR si, personal, Klaus Iohannis, nu sunt si nu au treaba cu comunismul, nuuuu. E doar progres. Toti sustin, unii tacit, agenda radicala LGBT, si socialismul in economie, taxe si iar taxe, reglementari, toti sustin indoctrinarea sexuala a copiilor de la varste fragede, toti sustin granitele largi deschise si nu au nimic impotriva emigratiei masive de populatii negre musulmane, toti sustin lupta tovaraseasca impotriva schimbarilor climatice si a poluarii cu bioxid de carbon. Toate astea sunt politici specifice de stanga radicala, comunista, dar, deh, numai PSD e comunism. Hai, mai rasfirati, comrades.
    • Like 1
    • @ Crisu Adi
      sant niste borfasi ordinari au distrus comunismul dar si socialismul democratic,avere bani ,lux asta este deviza psd-fsn si au gasit un bazin de cretini care cred in tampeniile lor dar comunisti in nici un caz nu sant
      • Like 0
  • Mick check icon
    Si o poza care face mai mult decat 1000 de cuvinte. Cam asa ne rade-n nas toanta.
    "Prostilor! V-am tras-o din nou. HE, HE"
    • Like 2
  • Adrian check icon
    Din pacate, din nefericire si din frustrare, pentru prima oara de cand am drept de vot, simt cum sifonierul vrea sa fie golit intr-un bagaj de cala.
    Nici in anul 2016 n-am fost atat de frustrat.

    As scrie mai bine si mai argumentat, dar cui?
    In timp ce savuram cafeaua de dimineata mi se explica de ce e ok PSD si doamna Dancila (pensii, salarii, indemnizatii, ajutor social) si de ce nu e buna UE, care ne tine pe post de marionete. Da, mai? Marionete? Dar cand te intorci "de pe" Anglia, Spania sau Italia cu bani, fiindca te-a primit UE in familie, poti sa muncesti fara probleme si nu mai trebuie sa astepti 324 de ore la granita sau fara sa trebuiasca sa vii acasa o data la 3 luni, nu vrei sa apreciezi? Atunci voteaza, domn'le, cu PSD si priveste cum iti arde casa.
    Ne pleaca intelectualii. Pleaca oamenii valorosi. Imbatranim si nu ne permitem sa ne mai fim un stat.
    Si cine sa munceasca?
    Avem datorii de nici nu stim cate miliarde de euro, datorii pe care le mostenim tot noi, copiii nostri si cei care vor mai veni dupa ei, fiindca PSD ti-a dat pensie si salariu. Ti-a dat de ti-a luat!

    Ne anunta tot Dancila ca in luna februarie vrea motiune impotriva Guvernului Orban. Probabil aceasta motiune va trece. Nu stim, dar simtim.

    Cat despre "moartea" PSD-ului: nu e mort - e doar bolnav. Din 1945 si pana azi acest partid, sub diversele nume, a supravietuit inclusiv unei revolutii (1989) si inca 30 de ani. Nu PSD-ul e problema, domnii mei. Noi suntem problema, ca le-am permis unor insetati de prestigiu, de bani si de putere - niste borfasi corupti - sa puna mana tot ce ne apartine.
    Remember, remember,
    "Ana Pauker si cu Dej baga spaima in burgheji", and here we are.
    Dancila si compania distrug toata Romania.
    • Like 4
    • @ Adrian
      AlexisZ check icon
      Dap, aveti perfecta dreptate fin pacate. Nu PSD ul e de vina, sau ale scursuri mafioto-securiste-postcomuniste numite partide politice de la 89 incoace, vezi Partidul Socialist, Partidul Agrarian, PUNR, Romania Mare, PDDiaconescu, PUmanist, si cate si mai cate, nici nu mi le mai amintrsc acum pe toate. Noi suntem de vina pentru ca votam si toleram asa ceva. Cum se spune, avem conducatorii pe care'i meritam. La asa sac de popor, asa petec de conducatori. Traseismul politic, datul hainei la'ntors cu fiecare trecere'n alt partid, aranjamentele si tocmeala de taraba, cumparatul si vandutul de functii si pozitii, n'au fost niciodata sanctionate de electorat si de atutudinea societatii civile. Ba din contra. Sunt admirati si luati drept modele tocmai de catre cei pe care'i fura : uite dom'le, e dastepti, se descurca, bra'o lor ! Ce sa faci cu o masa de manevra inerta si spalata pe creier ? Ce sa faci cu un electorat fara un minimum de notiuni si mai ales fara constiinta sociala ? S'a ajuns exact unde au vrut cei care s'au perindat pe la putere pana acum; sa domneasca peste o gloata care gandeste numai cu burdihanul si cu teschereaua. Vorbim numai de pensionarii care sunt oastea de stransura pentru psd si altii ca ei. Dar s'avem pardon si cu tot regretul, generatia tanara si care trebuia sa constituie baza pentru reconstructia acestei tari sunt o catastrofa. Cei care n'au plecat sa munceasca sau sa fure au ramas aici. Si sunt cei marcati de cei 30 da ani scursi de la lovilutie, ani care au distrus invatamantul si au lasat popimea sa ne'ncalece ! Si'atunci ne mai miram ca suntem unde suntem. Cu cine ? Cu cine ? Cu cine ? va'ntreb
      • Like 2
    • @ AlexisZ
      Adrian check icon
      Cu cine?
      "People who work for a living are overwhelmed by people who vote for a living"
      • Like 0
    • @ Adrian
      Mick check icon
      mda
      • Like 0
    • @ Adrian
      Mick check icon
      RESPECT!!!
      Te inteleg perfect. Asta am simtit si eu acum 25 de ani.
      • Like 0
    • @ Mick
      Adrian check icon
      Poate ar fi cazul ss recititi textul.
      • Like 0
  • AlexisZ check icon
    La revolutie ne'am suparat foc pe Silviu Brucan cand a declarat ca vor fi nevoie de 20 de ani pentru ca Romania sa ajunga o democratie adrvarata. Acum ne dam seama cu durere'n glas ca de fapt a fost un optimist...
    • Like 2
  • Nu este de mirare scorul WD. NU ne place, dar PSD e, la noi, un partid numeros. Asta nu înseamnă că e și bun, Reprezintă, însă, pe toți acei români care admiră hoția, învârteala, caracterul unora ca dl. Teodorovici, minciunile sfruntate, pomenile de oriunde ar veni. Dacă nu plecăm de la această realitate în proiectele noastre riscăm să ne amăgim acum și pururea. Și nu e chiar de rușine că sunt și astfel de oameni, fiecare țară îi are. Uitați-vă la Anglia, la Catalonia... Cu cât îi minți mai fără rușine cu atât te cred mai mult.
    • Like 0
  • AlexisZ check icon
    PSD poate renaste oricand, sub orice nume si sub orice forma, pentru ca electoratul care voteaza asa ceva n'a disparut, cum n'au disparut nici conditiile politice si socio-economice care mentin in viata un astfel de electorat.
    • Like 2
  • D-le F.N. PSD nu e mort (nu cobiți), e doar PSDemis,curând PSDesfiintat. ,,gura păcătosului adevăr graieste ". eu sunt păcătos. Dvs.?
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult