Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Putin nu minte tot timpul

Vladimir Putin - Tucker Carlson

Foto credit: Tucker Carlson Network / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

În urma interviului acordat de Putin lui Tucker Carlson, pot formula următoarele propoziții:

- Putin începe cu o minciună sfruntată. „Pe 22 februarie 2022, v-ați adresat țării dvs când a început conflictul din Ucraina și ați spus că acționați pentru că Statele Unite, prin intermediul NATO, ar putea iniția, cităm, «un atac surpriză împotriva Rusiei». Cum ați ajuns la această concluzie?”, întreabă Carlson. Răspuns Putin: „N-am spus asta. Avem un talk-show, sau o discuție serioasă?”. Carlson: „Iată citatul. E o discuție serioasă”. După care, Putin se lansează într-o diversiune de peste o jumătate de oră, despre istoria Rusiei și Ucrainei, fără legătură cu chestiunea clară: „Cu ce v-a amenințat SUA?”.

- Totuși, nu minte tot timpul. Dictatorul de la Kremlin poate fi crezut când spune că e imposibil ca Rusia să fie înfrântă în Ucraina. Recuperarea Crimeei, Donețkului și Luganskului de către Kiev a devenit o propagandă pe cât de optimistă, pe atât de ridicolă. 

- Putin poate fi crezut când spune că Rusia nu are de gând să atace Polonia sau Lituania. Da, nu acum, când NATO încă e o organizație puternică. Ceea ce nu va mai fi, dacă Trump ajunge din nou la Casa Albă. Atunci, Putin se poate răzgândi cu naturalețe. Deja, prima fisură majoră a apărut: blocarea de către republicani a ajutorului militar SUA pentru Ucraina.

- Noi pachete de sancțiuni asupra Rusiei nu mai au rost; cele de până acum, să recunoaștem, s-au dovedit prea puțin eficiente. Susținerea pentru Ucraina, pe care UE o menține în unanimitate, nu va putea dura „nelimitat” – altă expresie propagandistică. Și aici, Putin așteaptă cu răbdare și sprijină ascensiunea partidelor anti UE în toate țările Europei.

- Comportamentul lui Zelenski este din ce în ce mai îngrijorător. Da, numai Ucraina, nu Occidentul, poate negocia cu Rusia, dar, în aceste condiții, interzicerea prin decret a oricărei negocieri cu Rusia, sub acuzația de înaltă trădare, este o greșeală, ca să nu zic o absurditate. 

- Nu știu cine și cât are dreptate în conflictul dintre președinte și șeful Armatei. Însă, înlăturarea lui Zalujnâi de către Zelenski, în plin război, nu e sub nicio formă un semn bun decât pentru Putin.

- Scandalurile de corupție, tradițională în Ucraina, care scot la iveală deturnări de zeci de milioane de euro fonduri americane și europene pentru armată, fac mai rău decât o divizie blindată rusească.

- Putin prezintă tot felul de momente de după anul 2000, în care el ar fi vrut o apropiere, dar NATO și UE n-ar fi dorit-o, inclusiv o poveste aproape hazlie cu Bill Clinton, care ar fi refuzat aderarea Rusiei la NATO!... Sunt minciuni indubitabile: de când a intrat în Kremlin, kaghebistul Putin a declarat că rolul lui este să refacă statutul de mare putere al Rusiei. Și că nu poate accepta o lume dominată de Statele Unite.

- Putin afirmă că nu i-a promis nimic, mai mult, că n-a discutat niciodată cu V. Orban despre eventualitatea ca Ungaria să primească o bucată din Ucraina. Asta e cât se poate de adevărat. Trebuie să fii naiv grav, să crezi că dacă Rusia ocupă Ucraina, o să cadorisească Ungaria sau România cu Transcarpatia sau Bucovina și Herța, cum dau ca sigur extremiștii maghiari și români. Rusia va lua toată prada, după obicei.

- Fraza cheie a interviului, rostită de Putin ca răspuns la întrebarea: „V-ați mulțumi cu teritoriul pe care-l aveți acum?”, este: „Nu. Nu ne-am atins toate obiectivele operațiunii militare. Ucraina trebuie denazificată”. Adică, obiectivul final este toată Ucraina. Că îl va atinge sau nu, nimeni nu poate să știe...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult