Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Radiografia Bucureștiului, făcută de Cosmina Simiean: „Asistatul trebuie să mănânce. Este prețul pe care democrația trebuie să îl plătească pentru liniștea socială”

„Asistații social trebuie să mănânce, iar statul trebuie să le dea de mâncare. Este prețul liniștii sociale și este prețul pe care trebuie să îl plătim pentru a sta liniștiți în casele noastre, pentru a nu ni se da în cap pentru o bucată de mâncare. Ne place sau nu ne place, este un preț pe care democrația trebuie să îl plătească pentru liniștea noastră, a tuturor”, afirmă Cosmina Simiean, director general al DGASMB. Instituția pe care o reprezintă aplică politicile de protecție și asistență socială în București, metropolă care înregistrează aproximativ 160.000 de persoane încadrate în categoria vulnerabilă și 40.000 de oameni care trăiesc sub nivelul minim de sărăcie stabilit de Banca Mondială, adică mai puțin de un dolar pe zi.

Cifrele sunt la nivelul anului 2020

O radiografie a Capitalei, așa cum nu apare în discursul colectiv atunci când vorbim despre asistații social și asistenții sociali, în Podcastul de fapte bune, susținut de Fundația Vodafone România, pe care îl puteți asculta accesând fișierul audio de la finalul acestui articol sau dând click pe clipul de la începutul acestui material.

Tot ce înseamnă asistență socială este dus într-o zonă gri și ușor peiorativă, spune Cosmina Simiean. Invitată la Podcastul de fapte bune, ea punctează că atât asistenții sociali, cât și asistații social sunt „noțiuni pe care populația nu le stăpânește foarte bine și ne pune pe toți în aceeași oală, de cele mai multe ori într-un context negativ”. Mărturisește că se confruntă cu o serie de preconcepții, cele mai comune fiind acelea că „doar persoanele puturoase sunt fie asistați, fie asistenți, că din taxele și impozitele noastre sunt plătiți asistenții sociali și sunt menținuți în societate asistații social. Am văzut și la niveluri destul de înalte , adică oameni pregătiți, cu educație care fac confuzie sau un mic rictus când vorbim despre asistații social”.

Potrivit oficialului, sunt puține categorii vulnerabile care să nu fie acoperite de serviciile Direcției de Asistență a Capitalei: oamenii străzii, inclusiv cei care nu sunt din București, dar trăiesc pe străzile acestui oraș, consumatorii de droguri, victimele violenței domestice și cele ale traficului de persoane, copiii și adulții cu dizabilități, familiile monoparentale, persoanele care au nevoie de sprijin în procurarea celor necesare pentru școală, vârstnicii, persoanele care nu reușesc să-și asigure o masă pe zi, toți acești oameni sunt beneficiari ai serviciilor oferite de DGASMB. La nivelul Municipiului București, în 2020, circa 160.000 de persoane se încadrau în definiția legală de persoană vulnerabilă și aproximativ 40.000 de persoane trăiau sub nivelul minim de sărăcie stabilit de Banca Mondială, adică mai puțin de un dolar pe zi. De un an de zile, Direcția lucrează și pe partea de refugiați, Capitala stând momentan mai bine decât Timișoara în privința numărului de refugiați care se găsesc acolo. „Le asigurăm cazare, masă, programe de limba română, tot tot ce le este necesar pentru traiul de zi cu zi – alfabetizare și servicii medicale. Ne luptăm pentru fiecare caz în parte să poată intra în sistemul educațional românesc, pentru că vorbim despre copii între 2 și 14 ani care nu au fost școlarizați niciodată sau au fost școlarizați foarte puțin în țările lor de origine. Colaborăm cu ong-urile care oferă protecție și asistență refugiaților”.

Cosmina Simiean vorbește și despre categoriile vulnerabile pe care instituția pe care o reprezintă nu reușește să le ajute: „Lipsa serviciilor pentru consumatorii de droguri atât de tox cât și de substituție cu metadonă, cât și de consiliere, de comunități terapeutice e un mare of pentru București. Lipsa serviciilor pentru reducerea riscurilor pentru consumatorii de droguri pentru care nu mai reușim să asigurăm un schimb minim de seringi sau de testări HIV-SIDA este un mare neajuns. Nu reușim să ajutăm persoanele cu dizabilități din București să aibă un mediu fizic mai accesibil. Din păcate este o luptă pe care Bucureștiul pare că o pierde de la zi la zi în fața mașinilor care ocupă trotuarele. Nu reușim să ajutăm persoanele cu afecțiuni psihice așa cum ar trebui”. 

Explicații există: sistemul de psihiatrie din București este redus la minim. Există internări pe termen scurt pentru persoanele care se decompensează, care au o criză psihiatrică, dar serviciile de suport pe termen lung pentru aceste persoane nu există sau sunt foarte costisitoare și nu sunt nici suficienți specialiști.

În lipsa unui consens între toate instituțiile statului este foarte greu să construiești servicii sociale viabile, afirmă Cosmina Simiean, în cadrul Podcastului amplificat de Republica. „Chiar dacă Consiliul General aprobă, totul funcționează sistemic. Degeaba aprobă Consiliul General indicatori pentru un studiu de fezabilitate, dacă Primăria de sector întârzie cu autorizația de construcție, ori dacă ministerul de resort nu a scos normele metodologice pentru serviciul respectiv.” 

Întrebată cât poate dura această așteptare a consensului, Cosmina Simiean dă exemplu creșele și arată cu cifre că s-au împlinit zece ani de când Ministerul Educației nu a prevăzut nicio clasă de educatori puericultori pentru copiii din grupa 0-3 ani. 

Conform legii Educației Naționale, apărută în 2011, educația în creșe se acordă de către educatori puericultori, profesioniști cu specializare mai aprofundată pentru copilul mic, care nu mănâncă singur, trebuie schimbat, ușor mai diferit de copilul de grădiniță. Până în prezent Ministerul nu a creat încă nicio clasă de astfel de educatori la liceele pedagogice. În lipsa lor, îngrijirea copiilor mici se face cu educatoare specializate de grădiniță (n.r. au și ei în programă o mică bucățică de educație pentru copii de vârstă antepreșcolară), cu îngrijitoare de copii și, în 90% dintre cazuri, în unitățile de stat, cu infirmiere. „Infirmiere, personal medical, în condițiile în care vorbim despre educație timpurie ca serviciu social pentru copilul din această generație total diferită de cea a copilului din 1970, când a fost școlarizată respectiva infirmieră”, punctează Cosmina Simiean. Instituția pe care o conduce a găsit o soluție pentru creșe: a creat o programă proprie de educație timpurie 0-3 ani, în baza programelor puse la dispoziție de UNICEF și în baza programei naționale. „Așa am format personalul de care avem nevoie”.

Simiean susține că sunt multe categorii vulnerabile cărora le lipsesc servicii, fie că e vorba despre cele medicale, de educație sau de asistență socială. Vorbește despre serviciile destinate persoanelor cu TBC, TBC care se consideră cumva eradicat, inclusiv în România care nu mai beneficiază de multe alocări, deși există un program național dedicat. „E foarte greu să te testezi de TBC în București, e foarte greu să găsești spitale care să se ocupe de persoane cu TBC, sanatoriile din toată țara s-au închis în marea lor majoritate și știu din studiile care există că avem TBC în București.”

Oficialul vorbește și despre serviciile oferite de Direcție pe perioada stării de urgență, dar și despre colecția de înjurături pe care colegii ei le aud de la beneficiari și nu doar telefonic

(„Avem o colecție de 1428 de înjurături diferite auzite la telefon sau de la beneficiari”), ori despre centrele destinate rezidenților din Viena. Dacă acolo o construcție poate avea și 11 etaje, - fără gratii, pentru că gratiile ar însemna eșecul intervenției -, în România normativul de construcție nu s-a mai schimbat din 1975. La noi, o clădire destinată rezidenților are maximum 2 etaje și gratii la ferestre.

Cu toate acestea, asistența socială și grija pentru semenul nostru nu reprezintă o prioritate pentru bucureșteni. Socialul nu este nici măcar în primele 12 poziții în preocupările locuitorilor capitalei, afirmă directoarea generală a DGASMB. La fiecare șase luni se face câte un sondaj care măsoară gradul de încredere a populației acordat primarulul în funcție și întreabă bucureștenii care sunt temele care îi preocupă. Primele 12 probleme invocate sunt legate de poluare, trafic, școli, mizeria de pe străzi și zgomot, plus alte lucruri pe care le cunoaștem.

Câte persoane se află pe străzile Capitalei și care sunt județele din care provin oamenii străzii, care este bugetul de care ar avea nevoie Direcția pentru a funcționa la capacitate normală și ce înseamnă procedura de internare nevoluntară și ce presupune ea, aflați ascultând Podcastul de fapte bune, susținut de Fundația Vodafone România și amplificat de Republica.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mhm check icon
    Sute de mii de bucuresteni primesc asistenta sub forma subventiei la caldura si STB. Tot niste asistati.
    • Like 0
  • mike mike check icon
    Nu mai bine încercați să le dati ceva de lucru? Pentru ca in "democratia" adevarata nu poti sa stai pe banii altora daca poti sa muncești si esti sănătos. Poate intr-o "democratie" europeana, de tip socialist, în care toată lumea trebuie s-o ducă bine. Situația nu este specifica Romaniei; sunt state care oferă somaj pe viata (Belgia) și alocații sociale tuturor arabilor (n-am nimic cu ei, sunt oameni deosebiti) care n-au muncit o zi in viata lor. Stiti cate taxe plătește un angajat in vest pentru stat? 50-60% taxe+ taxa regală daca esti intr-o monarhie. Din pacate Europa încurajează uneori traiul parazitar.
    • Like 0
  • Când spui „asistați social” generalizezi și nu prea. Pentru că nu ai în vedere - îmi cer scuze că n-am avut răbdare să citesc tot articolul, în cazul în care ai avut în vedere acest segment social - mulțimea de politicieni pensioanți dar trecuți în sectorul rentierilor pe viață, prezenți în continuare ca figuranți în diverse posturi oficiale. Și pe vremea când eram activ am pătit impozite și taxe și acum mai plătesc din pensie contribuții fără să beneficciez de ele. Cred că nu peste mult timp îți va veni și mătăluță vremea să treci într-o asemenea categorie. Nu știu cum te simți acum, dar ar fi interesant să vedem (nu pentru mine, că peste câțiva ani voi fi absolut indiferent și rece) cum te-ai simți față de comentariile publice pe aceeași temă.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult