Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Raed Arafat, despre analiza care prognozează creșterea accelerată a numărului de cazuri de covid în România: Riscul ca acest studiu să se confirme există

Raed Arafat - Inquam Photos

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

O analiză realizată de o companie privată pe baza datelor venite de la autprități relevă faptul că, dacă se menține actuală distanță socială redusă, numărul îmbolnăvirilor cu covid va crește accelerat. În cel mai pesimist scenariu, la finalul lunii septebrie, numărul cazurilor va ajunge la un milion.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, se declară îngrijorat de această prognoză și spune că, dacă populația va continua să trateze măsurile de siguranță cu aceeași atitudine disprețuitoare, „vom ajunge să trăim aceste cifre”.

„Noi primim date din mai multe zone și bineînțeles, sunt și date internaționale pe care le găsim pe diferite site-uri oficiale, care toate fac analize pe diferite țări, inclusiv pe România, iar acest studiu, pe care îl primim zilnic, în baza datelor care apar și care se ajustează, până acum a avut o interpretare corectă, în sensul în care situația merge spre mai rău, situația nu este OK. Acolo sunt niște proiecții de scenariul cel mai rău. Nu înseamnă că se va ajunge acolo, dar avem clar și că numărul cazurilor active va crește și este o creștere exponențială și acest lucru noi îl vedem în acest moment, aceste cazuri cresc deja cu câteva sute pe zi. Numărul vindecaților este mai mic decât numărul celor care se îmbolnăvesc și înseamnă că există creștere continuă a cazurilor active”, a declarat Raed Arafat, duminică seara, la Digi24.

Dacă populația nu respectă recomandările de a purta mască, de a evita zonele aglomerate, de a respecta distanțarea fizică, „riscul ca acest studiu să continue exact în realitate, să fie situația ce o prevede acest studiu, există!”, a atras atenția secretarul de stat al MAI.

Acesta a nuanțat însă și a precizat că e vorba de niște scenarii și nu înseamnă neapărat că se va ajunge acolo.

Întrebat dacă vede posibilă prognoza pesimistă pentru mijlocul lunii august, cu aproape 58.000 de cazuri, Raed Arafat a răspuns: „Singura posibilitate să vedem dacă e posibil este să ajungem acolo și să vedem. Eu sper, totuși, să nu ajungem să vedem această cifră, dacă populația va respecta regulile și dacă vom reuși să stopăm creșterea continuă pe care o avem. Dar la orice prognoză, singura probă a ei este când ajungi la momentul respectiv și vezi dacă se ajunge acolo sau nu. Și pe parcurs să vedem dacă cifrele care sunt prognozate se adeveresc din punct de vedere al creșterilor, pentru că cifrele sunt pe toată perioada, nu numai pentru jumătatea lunii august. Și putem să vedem dacă creșterile sunt reale sau nu, dacă trebuie ajustate. Sunt convins că și cei care o fac, o ajustează chiar periodic după datele pe care le primesc și după observațiile pe care le văd pe teren”, a comentat Raed Arafat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bună seara!
    În /pe baza datelor nestatistice (oficiale) comunicate de-a lungul zilelor trecute de la publicarea articolului, "jumătatea goală a paharului" se adâncește (sic!).
    Creșterea jumătății pline (din nou : sic!) n-o poate determina decât schimbarea comportamentului populației,
    Cele bune!
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Cred că e de ajuns să privim litoralul ca să ne dăm seama că ar putea deveni realitate.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult