Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Raluca Turcan cere demisia lui Cîțu: „Florin, ești dispus să joci la poker până și banii de pensii. De mai bine de o lună mă țin de capul tău și-ti spun repetat că de vineri (26 noiembrie) nu mai sunt bani de pensii și de alocații”

Raluca Turcan și Florin Cîțu

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Raluca Turcan și Dan Motreanu cer demisia președintelui PNL Florin Cîțu, pe care îl acuză că și-a încălcat promisiunile și a predat partidul către PSD. La rândul său, fostul președinte liberal Ludovic Orban a declarat că „PNL a murit” și a anunțat că își dă demisia din partid.

Prim vicepreședintele PNL Raluca Turcan l-a criticat extrem de dur pe șeful partidului, Florin Cîțu, despre care a spus că, împreună cu echipa de negociere, a predat „la cheie” PNL către PSD. Mai mult decât atât, Turcan, care e ministru interimar al Muncii, l-a acuzat pe Cîțu că e dispus să joace „la poker” banii de pensii și salarii și că a ignorat vreme de o lună avertismentele ei că din 26 noiembrie nu mai sunt bani de pensii și alocații. 

Raluca Turcan a transmis criticile într-un mesaj către Biroul Permanent Național al partidului, făcut public de Digi24. În replică la afirmațiile ei despre pensii, Florin Cîțu a declarat: „Este ministrul Muncii. Să îşi asume dacă nu mai sunt fonduri ”

„Mandatul lui Florin Cîțu nu a fost decât un șir de minciuni, greșeli și jocuri personale.

Aș spune că e de domeniul patologicului. Florin, îți imaginezi că nimeni nu se prinde de minciunile tale? Toți se prind, îți garantez. Nimic din ce ai spus până acum, tu, președintele partidului, nu a fost adevărat! Doar un șir de minciuni”, a scris ea.

„Și nu numai de minciuni, dar și de lipsa de responsabilitate! Florin, eșți dispus să joci la poker până și banii de pensii. De mai bine de o luna mă țin de capul tău și-ti spun repetat că de vineri (26 noiembrie) nu mai sunt bani de pensii și de alocații pentru că i-ai luat la rectificare doar că să dai tu bine la cifre în postările de pe facebook”, a acuzat  Turcan.

„Cu toții i-am reproșat lui Orban (fostul președinte al PNL Ludovic Orban, n,r.) că nu a negociat în interesul partidului. Dacă el nu a făcut-o, voi în interesul cui ați făcut-o? Cu siguranță nu al PNL. Când am fost convinsă că negocierea lui Ludovic cu USR e proastă, m-am ridicat de la masă. La fel și Rareș, și Robert, și ceilalți mi-ați dat dreptate.

Cum arată negocierea făcută de voi, comparativ cu negocierea lui Orban? Eu atunci m-am ridicat și am plecat. Voi ce ați făcut acum? V-ați milogit la Ciolacu (președintele PNL Marcel Ciolacu, n,r.) să prindeți un colț de pâine”, a scris Turcan.

„În aceste negocieri, președintele partidului a negociat doar pentru el. Atât. Nimic altceva!!! Motivele? O să le aflăm, cu siguranță! Dar cu un preț prea mare plătit de partid. Nu a existat niciun criteriu obiectiv pentru formarea propunerilor de miniștri. Niciunul. Ați ignorat până și cel mai important criteriu, cel referitor la rezultatele in alegeri (pe care PSD-ul, spre deosebire de voi, nu l-a ignorat).

Și-atunci, va mirați că PNL se confruntă cu un asemenea val de critici, câta vreme voi acționați in afară unei legitimități politice firești?

Închei spunând, momentul acesta este o rușine pentru PNL și cred că Președintele PNL ar trebui să-și depună demisia, împreună cu echipa de negociere”, a mai transmis ea.

Dan Motreanu: „Nu poti castiga Congresul cu un program împotriva PSD și apoi, după nici două luni de zile, să propui tot TU să se facă Guvern cu PSD”

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Și europarlamentarul PNL Dan Motreanu a cerut demisia lui Cîțu.

„Votul cerut astăzi de Florin Cîțu în Biroul Politic Național pentru un guvern în alianță cu PSD este total nereprezentativ, în special din perspectiva eticii politice, dacă se mai ține cont de asta în România.

Niciunde în lumea aceasta NU îți poti încalca atât de repede și într-un mod atât de profund tot ceea ce ai susținut și promis pentru a te alege președinte de partid. Nu este permis! Nu poti castiga Congresul cu un program și un mesaj puternic împotriva PSD, nu îți poți construi cariera politică doar pe acest discurs, expus într-un mod aproape "isteric” în timpul Congresului și apoi, după nici două luni de zile, să propui tot TU să se facă Guvern cu PSD și să duci negocieri nu doar pentru guvern de criză cu măsuri imediate, de criză, ci să ai negocieri pe teme care ne despart ideologic precum fiscalitatea, justiția sau viziuni constituționale.

Este absolut imoral și neprincipial, și chiar dacă pentru moment pare singura soluție pentru un Guvern stabil, ca “lider” politic al PNL nu mai ai nicio autoritate morală, niciun ascendent asupra liberalilor care au votat la Congres, pentru că probabil mulți te-au votat chiar pentru că te-ai prezentat anti-PSD în fața lor, și, din acest motiv, se impune un gest de onoare!”, a scris Motreanu pe Facebook.

Ludovic Orban: Îmi voi da demisia din PNL. De azi, pentru mine, PNL a murit

Foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Fostul președintele al PNL, Ludovic Orban, a anunțat că își dă demisia din partid după ce PNL a decis să intre la guvernare cu PSD. Sunt în situația extrem de grea de a lua decizia de a intră cu toată forța în opoziție față de acest proiect nociv din România.

Îmi voi da demisia din PNL și voi începe, de fapt voi continua ce fac de 30 de ani, să îi reprezint cu devotament pe toți românii care cred cu adevărat într-un proiect de dezvoltare al României bazat pe valori liberale, conservatoare, care să facă saltul în dezvoltarea României.

Azi, PNL și-a negat întreaga istorie. Conducerea a dus partidul într-o fundătură din care nu mai are nicio ieșire.

De azi, pentru mine, PNL a murit. E adevărat, în pat cu PSD. Cine își imaginează că va putea să se reabiliteze în ochii oamenilor e un mare naiv", a afirmat Ludovic Orban citat de Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu am înțeles ca expremierulesre școlit, umblat , "mic de stat , dar aprig la minie ".... prostiile pe care le-a făcut au o singura explicație...capacitate marita a nărilor!
    • Like 0
  • Of Doamne ! S-a trezit Raluca si si-a dat seama de sufletul lui Catu , am inteles ca si Alinuta este un pic nesatisfacuta .Este drept ca amandoua sunt mai bune decat Florin Roman la Digitalizare pe care numai un candidat babuin ar putea sa-l puna intr-o lumina favorabila. In rest este un guvern plin de cretini si pungasi.
    In rest mi-era dor de Gabriela Firea, sa vezi acum petreceri si balciuri, daca familia si tineretul avea nevoie de ceva , numele acelui ceva este Gabriela Firea.
    Ca sa incheiem lista unor nulitati deja consacrate gen Budai , Bode, Campeanu , Valceanu a mai aparut un trident al imposturii romanesti : Chesnoiu , Caciu si Humelnicu .
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult