Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Rasă și rațiune

Cristian Tudor Popescu2

Nu știu cât de mult e rasismul în România. Nu cred că mai mult decât în alte țări, chiar mai pricopsite decât a noastră. Raționalismul însă, e o problemă din ce în ce mai gravă pe la noi. Mai exact, iraționalismul, ca o epidemie.

Am început comentariul despre cazul arbitrului Colțescu spunând limpede, în limba română, folosind o expresie pe care am pus-o în circulație acum vreo 25 de ani, „cu subiect și predicat”, că nu îl consider rasist pe domnul în cauză. Replicile fără număr pe care le-am primit sunt dominate de ideea, aruncată spre subsemnatul, că... „Colțescu nu e rasist!”. Ca și cum eu aș fi susținut cu înverșunare contrariul... După care, din respectivele creiere pané, țâșnesc acuze că aș fi necunoscător de limbă română, analfabet funcțional, antiromân, satanist.

De ce? Pentru că l-am calificat pe dl Colțescu drept „meltean”, „ghiolban”. Asta înseamnă rasist în românește? O caracteristică a raționalismului, al cărui adept sunt, este răbdarea. Prin urmare, o iau de la capăt, folosind alte cuvinte, tot românești.

Dl Colțescu s-a dovedit a fi incompetent și inconștient. În fotbalul european sunt acum nenumărați jucători din Africa, America de Sud și de Nord sau Asia. Amestecul acesta de rase, etnii, naționalități, culturi înseamnă o problemă pentru oficialii europeni, care au datoria să țină situația sub control. De aceea, arbitrii UEFA primesc instrucțiuni severe și amănunțite privind manifestările cu tentă rasistă. Măsurile pe care trebuie să le ia când fie și o boare de rasism plutește pe stadion sunt imediate și drastice, mergând până la suspendarea meciului și, ulterior, a stadionului.

Dl Colțescu nu a ținut seama de nimic din toate acestea când a rostit „ăla negru”. A făcut-o pentru că e rasist?

Nu știu și nu mă interesează. Rasismul e o atitudine mentală, un mod de a gândi. Nu am acces în capul dlui Colțescu și nimeni nu trebuie să aibă. Într-o societate liberă, gândurile sunt libere. Legile pot sancționa faptele, vorbele, gesturile, nu gândurile. Gândirea oamenilor nu poate fi schimbată prin decret, ci doar prin educație, cultură, exemple vii.

Cu excepția Bisericii, unde și gândul e considerat păcat.

 Expresia „ăla negru” nu e ceva deosebit în românește, nu are obligatoriu conotații rasiale negative. Însă, într-un meci de Champions League (desfășurat și în acustica unui stadion gol!) riscul ca o asemenea exprimare, mai ales când e vorba de un arbitru, să fie luată drept rasistă e considerabil. Dl Colțescu a raționat zero când a folosit-o. Altfel, s-ar fi dus și l-ar fi indicat fără vorbe, cu brațul și palma întinse, gest internațional de arbitru, pe cel care făcea gălăgie. Când comunici într-un loc unde nu se vorbește limba ta, trebuie să fii atent la cultura și regulile locului unde te afli, altfel n-ai ce căuta acolo.

Deci, dl Colțescu se face vinovat de a fi fost irațional și merită sancționat pentru asta. În schimb, pe imaginea României se va așeza o pată de rasism, nemeritată.

Acum e clar?

P.S.

În presa de pe la noi, microfonei și microfonițe, altfel tari în gură, i se adresează una-ntruna parlamentarului UDMR Tánczos Barna, „domnule Barna”. Civilizat și răbdător, acesta explică de fiecare dată că numele de familie în maghiară e în față, Tánczos, nu Barna. Ba chiar glumește, rugând să nu fie confundat cu președintele USR, Dan Barna. Exprimarea este însă jignitoare, nu numai în maghiară. Dacă în românește pui după domnul, doamna, Cristi sau Nina, e un familiarism depreciativ față de persoana în cauză. Ori îi spui simplu , dacă e cazul, pe numele mic, Cristi, Nina, ori îi spui domnule Popescu, doamnă (nu doamna) Georgescu.

Credeți că antimaghiarismul este cauza acestei „perseverare diabolicum” a tinerilor noștri jurnaliști?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Colțescu (poate că) nu e rasist, dar hai să importăm toată nebunia colectivă care în alte țări a transformat întregul vocabular în camp minat. Să fim în rând cu lumea, nu ca deplorabilii iraționali.
  • Like 1
 • Tocmai citesc o carte, "A time for mercy" de John Grisham. (o citesc in limba engleza) Cartea este scrisa in 2020. In repetate randuri autorul foloseste, din perspectiva naratorului nu a unui personaj, cuvantul "black" referindu-se la persoane de culoare - negrii. "Black sheriff", "Black woman", "blacks". Conform logicii Dvs ar trebui sa consideram autorul ca fiind "meltean" si/sau "ghiolban". Nu cred ca aceste calificative i se potrivesc. Deci consider ca aprecierile Dvs despre arbitrul Coltescu sunt incorecte.
  Daca va referiti in schimb la faptul ca "negru" in romana seamana cu forma peiorativa "negro", si Dl Coltescu ar fi trebuit sa tina cont de acest lucru va contrazic din nou. Este limba noastra, nu trebuie sa o schimbam pentru un asemenea maruntis.
  • Like 1
 • /Deci, dl Colțescu se face vinovat de a fi fost irațional și merită sancționat pentru asta./
  Dar despre irationalitatea tuturor celor care iau drept rasism aceasta stangacie a lui Coltescu merita oare vorbit?
  Si chiar daca ar fi fost un act de rasism, era o vorba: criminalii nu au patrie. Oare rasistii au patrie si aceasta este Romania? Cum se numeste atunci cand cataloghezi o tara pe baza gestului unui cetatean?
  • Like 2
  • @ Ghiveciu Alexandru
   Paranoia anti-rasism e destinația, dar avem câteva stații până aducem acolo opinia publică. Prima stație este că „arbitrul s-a exprimat grosolan, irațional”. Pentru tinerii frumoși și liberi însă, invităm sociologi siniștri să ne explice romglez despre bias-ul inconștient și rasismu' structural implicit în vocabularul arbitrului.
   • Like 0
 • Ii lansez o minge la fileu domnului CTP daca va vedea comment-ul meu poate imi va reusi sa-mi ofere o explicatie rationala : domnilor dv stiti despre asa zisele culte de masa ?.de la cele religioase politice spirituale ancestrale para-senzoriale de dragoste etc. etc. Din cate stiu functioneaza pe principiul la cati mai multi adepti convertiti ( convinsi ) cu atat liderul devine mai puternic. Dar...aceste mase pastorite de un guru de fapt ele pentru ce "se inmultesc" in acord si simtiri ? NU CUMVA IMPOTRIVA OMULUI RATIONAL care este un solitar individualist si stapan al propriului corp energetic ??? Daca este asa vi se pare lupta ideologica argumentativa comprensiva DREAPTA ?. sau SISIFICA spre nulitatea derizorie ??? Sper ca domnul Popescu sa reuseasca sa ma elucideze...... ( acest comentariu se poate axa pe trecut-prezent si viitor ). O zi buna !
  • Like 1
 • Ia vedeti aici.... https://republica.ro/green-book-capernaum-buster-scruggs-dar-va-castiga-probabil-storcatoarea-de-lacrimi-roma?fbclid=IwAR00H6u9rO09NbqjpAVq1J8eYOLwuHNsS1vzKi0c12WbxD3IPRhwARMhgCo
  Ia vedeti aici... Alba ca Zapada este de fapt Spinul cel Rau... Negru este folosit peiorativ, la fel si alte chestii... CTP s-a impuscat in picior singur-singurel.

  • Like 0
 • Daca cineva v-a injurat sa ii fie rusine, stiu si eu ce inseamna deseratrea urii prin facebook si media pe care o suportati nemeritat din partea unor lasi. Revenind insa la articolul anterior al dvs: reise din ce ati scris ca Coltescu este rasist fara sa o stie, fara ideologie. Deci da ati spus ca e rasist. Nu mai incercati acum nici dvs sa aveti mereu dreptate. recunoasteti ca ati comentat fara multe nuante.
  • Like 2
 • ,,De ce? Pentru că l-am calificat pe dl Colțescu drept „meltean”, „ghiolban”. Asta înseamnă rasist în românește? O caracteristică a raționalismului, al cărui adept sunt, este răbdarea. Prin urmare, o iau de la capăt, folosind alte cuvinte, tot românești.,, ...prin urmare nu este cazul dragă CTP-ule. Cum ai observat că primul tău articol prin care ai încercat să împungi mediatic imaginea arbitrului Colțescu capătă efecte contrare celor așteptate de tine, ți-a sărit lumea-n cap, încerci acum să o dregi însă e prea târziu. Ți s-a tăiat maioneza. Nu înțeleg ce nu înțelegi. Defapt nu înțeleg unde vrei să ajungi cu aceste articole, iar finalmente nici că-mi prea pasă. Totuși, dacă vrei s-o dregi cu nițel raționament te-aș întreba: cum ai defini un cetățean care te-ar descrie ca fiind chel? Cum Sfinte apără și păzește ai fi dorit ca mr. Colțescu să-l fi descris pe acel om de culoare? Mai puțin alb? Alb închis? Păi dacă omul este negru, nu că l-a făcut Colțescu așa, ci Dumnezeu, cum vrei domnule să-i spună?

  Oricum ar fi, scurmi într-un rahat de 2 lei și 35 de bani cu articole de genul acesta. Când alții ne-au făcut țigani și nespălați ați mârâit puțin printre molari, iar în rest... zgomot de măsele supte. Adevărul este că suntem mult prea moi. Am devenit mult prea ușor de răpus. Am spus-o și o voi repeta: ne victimizăm aproape instantaneu la tot ceea ce nu ne convine. Și ca să închei cu o idee personală: chiar crede cineva că dacă Colțescu era de exemplu... neamț, ori danez, ori belgian (ipotetic vorbind) i-ar mai fi sărit tăciunele ala în cap? Mă îndoiesc...
  • Like 1
 • Am comentat un alt articol prin care consideram ca ati gresit deoarece acest caz (al lui Coltescu) consider că este nesemnificativ si am citit despre el doar după ce ați dvs articolul anterior. Este adevarat ca nu l-ati facut rasist ci doar needucat. Eu consider că ați greșit pt ca s-a creat un grup care aruncă în Coltescu cu 'pietre'. Si nu consider că era cazul. Am găsit doar înregistrarea audio si nu am putut intelege de ce este Coltescu 'ghiolban'. Nu stiu prin ce stare de spirit trecea Coltescu sau ce emotii erau in teren dar omul cred ca doar s-a grabit sa raspunda întrebării. De aceea am considerat că ați greșit, v-ati alăturat unui grup acuzator, chiar dacă este de alta natura acuzația.
  • Like 4
 • Sunt de acord total, Coltescu a gresit-o, nu ca ar fi rasist neaparat (nu cred ca e, sincer) ci pentru ca a fost needucat, nu a stiut sase comporte. Are dreptate CTP.
  • Like 0
 • Ei,domnul Popescu profitand de vasta cultura jurnalistica si scriitoriceasca a dato la intors si nu poti sa-l contrazici,nu te poti pune cu unul care are in spate o viata dedicata scrisului.Cred ca daca s-ar ocupa si de reclame ar putea vinde zapada la eschimosi.Probabil alte actiuni ale lui Coltescu au facut sa aiba o parere proasta despre el si aici ii dau dreptate dar in caul de fata Coltescu nu a avut nici o vina.
  • Like 4


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult