Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Răsplată pentru salvatorul lumii

Petrov

Pe 1 septembrie 1983, un Suhoi 15, avion militar sovietic, a doborât un Boeing 747, aeronavă comercială aparținând Coreei de Sud, toți cei 269 de pasageri și echipajul fiind omorâți. A fost unul dintre momentele cele mai tensionate ale Războiului Rece. A generat o creștere considerabilă a sentimentului antisovietic pe plan mondial.

În această atmosferă, la mai puțin de o lună după, pe 26 septembrie 1983, ofițerul de serviciu al sistemului OKO („ochi” în rusa veche) de avertizare prin sateliți, locotenent-colonel Stanislav Petrov, a recepționat semnalul că o rachetă intercontinentală nucleară a fost lansată din Statele Unite, urmată de alte 5. Potrivit protocolului strict, Petrov trebuia să raporteze atacul, pe loc, superiorilor. El a raționat rapid, ajungând la concluzia că trebuie să fie o alarmă falsă, și nu l-a raportat ca atac, ceea ce ar fi dus la răspunsul similar sovietic, cu consecințe incalculabile. 

 Ancheta a constatat că Petrov avusese dreptate, era vorba de o eroare de conjunctură rarisimă în sistemul OKO, care a și fost prevenită ulterior prin modificări soft. Salvatorul lumii, cum a fost numit, n-a primit niciun fel de recompensă din partea conducerii militare a URSS, dimpotrivă, a fost sancționat pentru necompletarea corespunzătoare a jurnalului misiunii.

La câtăva vreme după aceea a suferit o cădere nervoasă, fiind pensionat cu anticipație. A murit în 2017.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult