Pe 1 septembrie 1983, un Suhoi 15, avion militar sovietic, a doborât un Boeing 747, aeronavă comercială aparținând Coreei de Sud, toți cei 269 de pasageri și echipajul fiind omorâți. A fost unul dintre momentele cele mai tensionate ale Războiului Rece. A generat o creștere considerabilă a sentimentului antisovietic pe plan mondial.
În această atmosferă, la mai puțin de o lună după, pe 26 septembrie 1983, ofițerul de serviciu al sistemului OKO („ochi” în rusa veche) de avertizare prin sateliți, locotenent-colonel Stanislav Petrov, a recepționat semnalul că o rachetă intercontinentală nucleară a fost lansată din Statele Unite, urmată de alte 5. Potrivit protocolului strict, Petrov trebuia să raporteze atacul, pe loc, superiorilor. El a raționat rapid, ajungând la concluzia că trebuie să fie o alarmă falsă, și nu l-a raportat ca atac, ceea ce ar fi dus la răspunsul similar sovietic, cu consecințe incalculabile.
Ancheta a constatat că Petrov avusese dreptate, era vorba de o eroare de conjunctură rarisimă în sistemul OKO, care a și fost prevenită ulterior prin modificări soft. Salvatorul lumii, cum a fost numit, n-a primit niciun fel de recompensă din partea conducerii militare a URSS, dimpotrivă, a fost sancționat pentru necompletarea corespunzătoare a jurnalului misiunii.
La câtăva vreme după aceea a suferit o cădere nervoasă, fiind pensionat cu anticipație. A murit în 2017.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp