Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Războiul declarațiilor pe tema apei potabile. Sorina Pintea: A fost o poluare cu amoniu, apa trebuia tratată cu mai mult clor, dar trebuia informată populația. Apa Nova: Apa din București e bună de folosit

apa potabilă

Foto  Inquam Photos / Adriana Neagoe

Sute de bucureșteni au transmis miercuri sesizări la Apa Nova București, după ce au simțit gust și miros de clor la apa de la robinet. Pe rețelele sociale au apărut mai multe discuții pe această temă. 

Miercuri noaptea Ministerul Sănătății a anunțat într-un comunicat că testele preliminare efectuate de inspectorii de la Direcția Sănătate Publică (DSP) au arătat „o cantitate de clor mai mare decât cea admisă” în apa de la robinet. Precizările ministerului au venit după ce Apa Nova a susținut că apa este potabilă. 

Ministrul Sorina Pintea a declarat miercuri la Digi 24 că recomandă locuitorilor Capitalei ca apa din rețeaua publică să nu fie folosită pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală. Apa hiperclorinată nu are efecte negative asupra sănătății populației, dar poate avea efecte asupra persoanelor mai sensibile, a precizat ministrul. 

„Nu este pericol pentru sănătate. Nu știm pe ce se bazează anunțul ministerului”, a venit joi dimineața replica oficialilor Apa Nova, transmisă la începutul ședinței Consiliului General al Municipiului București.

La câteva zeci de minute, într-o conferință de presă, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a insistat că analizele făcute miercuri de DSP au arătat un nivel de clor peste limitele stabilite de legislația în vigoare.

„A fost un caz izolat, dar cred că e normal să comunicăm exact ce se întâmplă. A fost o poluare cu amoniu, apa trebuia tratată cu mai mult clor, dar trebuia informată populatia. Reprezentanții Apa Nova ne-au spus acest lucru, dar telefonic, nu au trimis buletinele de analiză, așa cum sunt uzanțele”, a spus Pintea.

„Eu vă asigur că Ministerul Sănătății nu s-a gândit să ducă o luptă cu cineva, noi am prezentat lucrurile corect, dar recomandăm prudență. E normal ca cineva să ia decizii informat. Cred că e normal să comunicăm corect”, a spus joi Sorina Pintea.

„Rezultatele probelor nu indică depășiri ale concentrației de clor”

În dorința de a da asigurări că apa de la robinet este potabilă, unul dintre directorii Apa Nova a fost filmat de Digi24 în timp ce bea apa de la robinet. „Apa este potabilă”, a spus acesta. „Rezultatele probelor pe care noi le-am prelevat începând cu data de 29 ianuarie, 30 și 31 ianuarie nu indică depășiri ale concentrației de clor”, a spus Mihai Savin, directorul Apa Nova. 

Apa râului Argeș a suferit luni o contaminare cu amoniu, iar Apa Nova a decis imediat ca locuitorii Capitalei să fie alimentați cu apă din râul Dâmbovița și nu din Argeș, așa cum se procedează pentru sectoarele 5 și 6.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Dacă am putea excepta războiul politic intern din PSD...
  În acest război, ministrul Pintea lansează niște avertismente absolut ambigue care nu folosesc de fapt la absolut nimic altceva decît ațintirea privirilor către primarul general! Care primar general, vai!, cît mai iubea această situație! Acum vreo 6 luni se pupa cu Halep fără să aibă absolut nici un merit în realizările acestei fete...
  În fine, într-o țară paralelă dar normală, lucrurile s-ar fi putut petrece așa:
  1. Vine mesaj de la Apa Nova (FB, TV, you name it) că ”stimați clienți, din cauză că X, Y, Z, am fost nevoiți să dublăm/triplăm procentul de clor în apă. Vă vom anunța imediat ce situația va reveni la normal. Pînă atunci, recomandăm celor care bla-bla-bla să evite consumul acesteia.”
  2. Vine mesaj de la ministerul sănătății că ”ca urmare a anunțului Apa Nova, ministerul va efectua teste zilnice din probe recoltate din multiple puncte din fiecare sector și va face publice reziltatele la adresa www pînă la normalizarea situației”
  Simplu (doar că niște oameni trebuie să gîndească și, eventual alții, să MUNCEASCĂ).
  Dar răzoiul din PSD nu poate fi exceptat. Frăția între hoți e întotdeauna fragilă!
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Să o bea Firea.Sa vedem are tupeu??Nu prea cred.
  • Like 0
  • @ Dorin
   check icon
   Ete, ciuciu! La fel ca și exemplul jalnic al reprezentantului Apa Nova care a făcut acest lucru.
   Nu vorbim aici de faptul că pe conducte curge acid clorhidric în loc de apă clorinată! Poți liniștit să bei un pahar, mai ales dacă ești perfect sănătos, fără alergii... Întrebarea e dacă e OK s-o consumi pe termen lung.
   • Like 0
 • ok, si cate zile stam nespalati in bucuresti? :))
  • Like 1
  • @ Claudia Olteanu
   Te poti spala, clorul face bine la hemoroizi.
   • Like 0
  • @ Quasimodo
   scap de hemoroizi si fac bube (alergica).
   asta e ca in bancul din cimitir si cocoasa :)
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult