Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Războiul declarațiilor pe tema apei potabile. Sorina Pintea: A fost o poluare cu amoniu, apa trebuia tratată cu mai mult clor, dar trebuia informată populația. Apa Nova: Apa din București e bună de folosit

apa potabilă

Foto  Inquam Photos / Adriana Neagoe

Sute de bucureșteni au transmis miercuri sesizări la Apa Nova București, după ce au simțit gust și miros de clor la apa de la robinet. Pe rețelele sociale au apărut mai multe discuții pe această temă. 

Miercuri noaptea Ministerul Sănătății a anunțat într-un comunicat că testele preliminare efectuate de inspectorii de la Direcția Sănătate Publică (DSP) au arătat „o cantitate de clor mai mare decât cea admisă” în apa de la robinet. Precizările ministerului au venit după ce Apa Nova a susținut că apa este potabilă. 

Ministrul Sorina Pintea a declarat miercuri la Digi 24 că recomandă locuitorilor Capitalei ca apa din rețeaua publică să nu fie folosită pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală. Apa hiperclorinată nu are efecte negative asupra sănătății populației, dar poate avea efecte asupra persoanelor mai sensibile, a precizat ministrul. 

„Nu este pericol pentru sănătate. Nu știm pe ce se bazează anunțul ministerului”, a venit joi dimineața replica oficialilor Apa Nova, transmisă la începutul ședinței Consiliului General al Municipiului București.

La câteva zeci de minute, într-o conferință de presă, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a insistat că analizele făcute miercuri de DSP au arătat un nivel de clor peste limitele stabilite de legislația în vigoare.

„A fost un caz izolat, dar cred că e normal să comunicăm exact ce se întâmplă. A fost o poluare cu amoniu, apa trebuia tratată cu mai mult clor, dar trebuia informată populatia. Reprezentanții Apa Nova ne-au spus acest lucru, dar telefonic, nu au trimis buletinele de analiză, așa cum sunt uzanțele”, a spus Pintea.

„Eu vă asigur că Ministerul Sănătății nu s-a gândit să ducă o luptă cu cineva, noi am prezentat lucrurile corect, dar recomandăm prudență. E normal ca cineva să ia decizii informat. Cred că e normal să comunicăm corect”, a spus joi Sorina Pintea.

„Rezultatele probelor nu indică depășiri ale concentrației de clor”

În dorința de a da asigurări că apa de la robinet este potabilă, unul dintre directorii Apa Nova a fost filmat de Digi24 în timp ce bea apa de la robinet. „Apa este potabilă”, a spus acesta. „Rezultatele probelor pe care noi le-am prelevat începând cu data de 29 ianuarie, 30 și 31 ianuarie nu indică depășiri ale concentrației de clor”, a spus Mihai Savin, directorul Apa Nova. 

Apa râului Argeș a suferit luni o contaminare cu amoniu, iar Apa Nova a decis imediat ca locuitorii Capitalei să fie alimentați cu apă din râul Dâmbovița și nu din Argeș, așa cum se procedează pentru sectoarele 5 și 6.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Dacă am putea excepta războiul politic intern din PSD...
    În acest război, ministrul Pintea lansează niște avertismente absolut ambigue care nu folosesc de fapt la absolut nimic altceva decît ațintirea privirilor către primarul general! Care primar general, vai!, cît mai iubea această situație! Acum vreo 6 luni se pupa cu Halep fără să aibă absolut nici un merit în realizările acestei fete...
    În fine, într-o țară paralelă dar normală, lucrurile s-ar fi putut petrece așa:
    1. Vine mesaj de la Apa Nova (FB, TV, you name it) că ”stimați clienți, din cauză că X, Y, Z, am fost nevoiți să dublăm/triplăm procentul de clor în apă. Vă vom anunța imediat ce situația va reveni la normal. Pînă atunci, recomandăm celor care bla-bla-bla să evite consumul acesteia.”
    2. Vine mesaj de la ministerul sănătății că ”ca urmare a anunțului Apa Nova, ministerul va efectua teste zilnice din probe recoltate din multiple puncte din fiecare sector și va face publice reziltatele la adresa www pînă la normalizarea situației”
    Simplu (doar că niște oameni trebuie să gîndească și, eventual alții, să MUNCEASCĂ).
    Dar răzoiul din PSD nu poate fi exceptat. Frăția între hoți e întotdeauna fragilă!
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Să o bea Firea.Sa vedem are tupeu??Nu prea cred.
    • Like 0
    • @ Dorin
      check icon
      Ete, ciuciu! La fel ca și exemplul jalnic al reprezentantului Apa Nova care a făcut acest lucru.
      Nu vorbim aici de faptul că pe conducte curge acid clorhidric în loc de apă clorinată! Poți liniștit să bei un pahar, mai ales dacă ești perfect sănătos, fără alergii... Întrebarea e dacă e OK s-o consumi pe termen lung.
      • Like 0
  • ok, si cate zile stam nespalati in bucuresti? :))
    • Like 1
    • @ Claudia Olteanu
      Te poti spala, clorul face bine la hemoroizi.
      • Like 0
    • @ Quasimodo
      scap de hemoroizi si fac bube (alergica).
      asta e ca in bancul din cimitir si cocoasa :)
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult