Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Reacția unei jurnaliste BBC când ministrul Teodor Meleșcanu îi spune de ce vrea Guvernul să dea amnistie. „Iertați-mă, domnule! Haideți să fim serioși! Este absurd”

Jurnalistă BBC

Jurnalista BBC Emily Maitlis a încercat să afle de la ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, de ce vrea Guvernul PSD să treacă o ordonanță a amnistiei de pe urma căreia vor beneficia politicieni condamnați de corupție precum șeful PSD, Liviu Dragnea. În momentul în care Meleșcanu îi spune că una din marile probleme ale României este supraaglomerarea penitenciarelor pentru care trebuie găsită urgent o soluție, jurnalista reacționează ferm. „Iertați-mă, domnule! Haideți să fim serioși! (Sir, forgive me, come on). Vorbim despre practici politice corupte și dacă țara dvs., Guvernul dvs. va permite darea unei amnistii pentru acei politicieni găsiți vinovați. Este absurd!”. În timpul discuției, ministrul de Externe nu a negat că Executivul intenționează să treacă o astfel de ordonanță. 

Înregistrarea dialogului a fost postată pe pagina de Twitter a BBC Newsnight.

Emily Maitlis: Liderul dvs. a fost găsit vinovat de corupție, acesta a fost motivul pentru care nu i-a fost permis să devină premier. Iar acum țara dumneavoastră intenționează să introducă o amnistie care le va permite politicienilor corupți să fie liberi. Ce fel de semnal trimite asta?

Teodor Meleșcanu: Vreau să spun foarte direct că una dintre cele mai dificile probleme pentru România este cea a închisorilor. Există o procedură de infringement generată de supraaglomerarea închisorilor și căutăm să găsim soluții pentru a oferi condiții mai bune pentru cei aflați în detenție. Din acest punct de vedere, ne gândim la posibilitatea de a folosit dispozitive electronice, care să le permită celor condamnați...

EM: Iertați-mă, domnule! Haideți să fim serioși! (Sir, forgive me, come on). Vorbim despre practici politice corupte și dacă țara dvs., Guvernul dvs., va permite darea unei amnistii pentru acei politicieni găsiți vinovați. Este absurd!

TM: Poate credeți că este absurd, dar vă pot asigura că, în toate țările,  din când în când, dacă lucrurile nu merg bine, din perspectiva codului penal, există posibilitatea de a căuta soluții alternative. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ionel check icon
  Ma induioseaza profund grija jurnalistei britanice fata de coruptia din Romania si de amnistia sau gratierea "politicienilor romani gasiti vinovati de coruptie" !!!! Daca eram in locul oficialului roman (pacat ca se apeleaza la seniori de genul celui aflat pe functie , se pare ca nu mai sunt persoane politice capabile sa.....) o intrebam pe jurnalista daca "abuzul in serviciu " este infractiune in Regatul Unit...Am citit ca peste 90 % din infractiunile instrumentate de DNA sunt de acest gen !!!! iar doar 5 state din UE mai sanctioneaza penal "abuzul in serviciu ", restul doar administrativ.
  • Like 0
 • Acesti infami isi permit orice mizerie de raspuns la intrebarea unui journalist din vest, crezandu-se deasupra micilor lor sacaieli...Melescanu e o creatura infama, mincinoasa si lenesa, fara bunul simt care i-ar fi permis sa se retraga si sa nu ocupe un post atat de important in guvern cand provocarile actuale sunt mult mai complicate si cer o agilitate si o flexibilitate extraordinara. Dar el e AGENT PRO-RUS tip conserva care crede ca numai el poate mesteri acolo tergiversari si atitudini prefacute exact la interfata cea mai reprezentativa a tarii cu lumea din jur! Lui nu-i poti scoate din creier mentalitatea ca vestul e acolo pentru a inghiti manipularile tarilor din est ca o continuitate a atitudinii tarilor vasale fostului URSS ce se pregatesc sa fie vasale Rusiei PE FATA!!!
  • Like 0
 • Meleşcanu-i cel mai şcolit din toată şleatca aia de la Guvern. Dar ce folos dacă-i curvă?!
  • Like 2
 • Asa e cand ai impresia ca toti sunt A3 :) iti iesi din mana si ai impresia ca toti inghit orice le dai ca pelicanii. Nu merge bre, aia afara care lucreaza in tv stiu lucruri ca intervievatul nu e ca la noi cu nimeni la costum platiti de PSD si cu intrebari de mumbo-jumbo si nu-i asa ca ...? 2 interviuri de-astea date la astia grei afara si te-ai facut de cofetarie in toata UE. Asa si? De parca le-ar pasa.
  • Like 4
 • Pe unde ma uit in jurul meu nu vad pe nimeni sa articuleze urmatoarea afirmatie: statul paralel despre care vorbeste dl. Dragnea si acolitii sai este reprezentat chiar de ei. Este vorba despre o clica ce isi doreste putere discretionara si care are acces cu un simplu telefon sau ordin rastit la resursele statului cu consecinte zero. Statul Paralel este perfect reprezentat de dl. Dragnea ... este acel spatiu in care faci ce vrei, cand vrei iar daca din nefericire ti se aplica vreo lege sau regula sa ai intotdeauna optiunea de a fi piua. Indiferent ca esti cocotat sau dai o gratiere si amnistie. Acum ca am rostit raspicat acest lucru pot spune cu claritate: Dragnea, statul paralel esti chiar tu!
  • Like 5
 • Al Lui Al Lui check icon
  "căutăm să găsim soluții pentru a oferi condiții mai bune pentru cei aflați în detenție. " Dar pentru cetatenii cinstiti, de ce nu cautati solutii pentru problemele lor ? Copii lor sa beneficieze de o educatie mai buna, servicii sociale adecvate nevoilor cetatenilor, ordine publica eficienta si tratament uman in fata functionarimii statului, spitale moderne si km mai multi de autostrada pentru a nu mai fi carne de tun pe sosele, de ce nu incurajati productia interna ci doar importurile din afara tarii.....Acestea, nu sunt prioritare pentru guvernarea PSD-ALDE, nu-i asa ? Infractorii aflati astazi la guvernare, nu pot intelege problemele cetatenilor cinstiti ci doar pe cele ale altor infractori, aidoma lor.
  • Like 3
 • Altfel, romania are alte locuri mai grave de rezolvat: peste 2200 de scoli si gradinite cu wc in fundul curtii, niste spitale mai curate, apa potabila si canalizare de tras la 1/4 din sate (sau macar acolo unde sunt scoli deci ceva copii).
  • Like 2
 • daca puscaria este murdara, am grija sa respect legea si sa nu ajung acolo.
  Sau cel putin asa gandesc eu.
  • Like 6
 • Un ziarist adevarat , caruia nu-i poti debita cretinismele pe care le inghit nemestecate ai nostri din interes sau nepricepere.
  Oricit ne-am lamenta pina la urma politicienii nostri in forma si fond sunt fructele ",emanciparii" noastre ca popor.
  • Like 4


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult