Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Reacția unui copil la funeraliile Regelui Mihai: „Regele s-a dus și am rămas cu comuniștii”

Copil la funeraliile Regelui

„Ce ai înțeles tu din ce ai văzut aici?”, l-a întrebat, în timpul funeraliilor Regelui Mihai, reporterul Pro TV pe un băiețel aflat între oamenii veniți să-și ia rămas bun de la ultimul suveran.

„Că regele s-a dus și am rămas cu comuniștii”, a răspuns copilul. Reacția sa a fost intens distribuită și apreciată pe rețelele de socializare, ca o lecție de istorie predată cu vocea inocenței. 

Regele Mihai I al României a fost condus sâmbătă pe ultimul drum de sute de mii de români, care au împânzit străzile și gările prin care a trecut cortegiul funerar. La Pitești, atunci când trenul care purta sicriul Regelui a trecut încet prin gară, oamenii au aprins lanternele telefoanelor mobile și au aplaudat.

Atât în București, cât și Pitești sau Curtea de Argeș oamenii au strigat „Regele Mihai” și „Monarhia salvează România”. Și au tăcut împreună într-un semn colectiv de respect colectiv față de valorile reprezentate de Regele Mihai I al României.

Aflați mai mult:


Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Acelasi copil...dar intrebat in anul 1947....ar fi raspuns la fel...dar superfericit si extaziat.Pt ca asa i-a zis tat-su, nu pentru ca a gandit de la sine putere.Sa lasam copiii in pace,linistiti in inocenta lor si sa nu le dam din "adancimile" gandirilor noastre de adulti. "Uz de inocenta "se cheama asta,si o parte din presa ar trebui trasa la raspundere.
  • Like 0
 • Englezul are o vorba::"Someone to look up to", romaneste se traduce prin, cineva pe care sa admiri si respecti. Si daca la capitolul admiratie(orice bazaconie gaseste admiratori infocati) excelam ca natie in modul cel mai gresit cu putinta, la capitolul respect....aici, expresia:"du=te in ...mea" cuprinde intelesul total romanesc asupra cuvantului. A fi om, implica respect fata de viata, fata de Dumnezeu, de rege, natura, sau alti oameni. Baiatul are o sansa....
  • Like 0
 • Felicitări părinţilor!
  • Like 0
 • Copiii si oamenii beti spun intotdeauna adevarul !
  • Like 1
 • Liviu check icon
  Mă gândesc că ar fi bine să punem pe hârtie punctele pro şi contra ale unei monarhii. Am senzaţia că întâmpinăm anumite clişee:

  1. MONARHIA E UN LUCRU PERIMAT. Nu, monarhiile moderne sunt monarhii de tip CONSTITUŢIONAL, o formă nouă de monarhie diferită de ce se întâmpla în secolul XVII de exemplu.

  2. MONARHIA ADUCE DOAR DEZAVANTAJE CETĂŢENILOR. Nu prea văd. Olandezii sunt ok, belgienii la fel, japonezii n-au probleme etc. În plus Coroana poate genera unitate, un anumit tip de mândrie şi un anumit tip de apartenenţă la o anumită familie.

  3. MONARHIA E O CALE SPRE DICTATURĂ. Absolut deloc. Dictatura e o excrescenţă a ambelor sisteme. Noi tocmai am ieşit dintr-o dictatură comunistă. Un dictator poate să apară în orice sistem la fel cum orice căsnicie se poate termina cu un divorţ. Există dictatori în orice tip de sistem.

  4. MONARHIA NU E FORMA CEA MAI RĂSPÂNDITĂ. Nu tot ce e răspândit e şi corect. A fost o vreme când s-a crezut că soarele se învârte în jurul Pământului, o vreme care a durat câteva sute de ani. În plus poate că fiecărei ţări i se potriveşte un anumit tip de guvernare. La noi tipul de guvernare a fost deraiat forţat de comunişti. Dacă am fi ajuns la concluzia că avem nevoie de republică fără pistolul lui Stalin ar fi fost altceva, dar noi am fost forţaţi. N-a fost o decizie liberă.
  • Like 2
 • Ca in decembrie 1947. Regele a plecat, noi am ramas cu comunistii.
  Cei 1000 de studenti pe care i-a salvat atunci de la moarte au acum copii ce nu se duc la vot pentru ca n-au cu cine sa voteze.
  Noi ne vom ocupa in continuare sa furam cinstit o bucata de piine.
  • Like 2
 • Liviu check icon
  România este o ţară a confuziei eterne. Regele reprezintă Instituţia Monarhică. Coroana adică. Coroana sub care ne-am căpătat independenţa. Importanţa Coroanei a fost atinsă de Rege în numeroase discursuri şi luări de poziţie. Mi se pare o problemă care se poate rezolva pe cale legală în următorii paşi:

  1. se strânge un număr de semnături pentru organizarea unui referendum privind forma de guvernământ

  2. prin referendum se stabileşte forma.

  E o soluţie absolut normală, logică şi prevăzută de lege.
  • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult