Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Record de infectări în România: 698! Cum am ajuns aici

Covid spital doctori

698 noi cazuri de coronavirus sunt raportate de autorități sâmbătă, cel mai înalt nivel de la începutul pandemiei în România. Sunt 239 de pacienți la terapie intensivă și 24 au decedat.

14610 teste au fost făcute.

În buletinul emis de Grupul de Comunicare Strategică se specifică faptul că încă 406 români bolnavi de coronavirus au cerut să fie externați din spitale, după decizia Curții Constituționale.

Șeful DSU, Raed Arafat, avertizase astăzi în Senat că vom avea cel mai negru record de cazuri noi. Precedentul record, de 614 cazuri, fusese în urmă cu două zile.

El a făcut aceste afirmaţii în contexul în care reprezentanţii PSD au solicitat amânarea până luni a dezbaterilor la proiectul Legii carantinei, iar Comisia juridică a aprobat, prin vot, această cerere.

În urma deciziei CCR, România se află într-un vid legislativ, autoritățile neavând instrumente legale să impună carantina și izolarea. Premierul Ludovic Orban s-a arătat „revoltat și indignat” de amânarea votării legii.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • 1. Numarul de teste semnificativ mai mare. In aprilie, 6000 de teste pe zi era considerat mult. Acum, in ultimele 4 zile s-au facut peste 13.000 zilnic. Pentru a tine epidemia sub control, ar trebui un minim de 40.000 de teste zilnic (Germania, la o populatie de 85 milioane efectua undeva la 150-160 mii de teste zilnic).
  2. Din punct de vedere epidimiologic, daca 10% din populatie nu se conformeaza regulilor e dezastru - din randul lor, apar cei multi vectori de transmisie. Iar in Romania, 10% nici nu e greu: sa nu uitam ca sunt din ce in ce mai multi copii nevaccinati (din cauza parintilor), respectiv sunt oameni care nu respecta ca nu au chef sa respecte. Plus e ca o buna parte din cei ce nu se conformeaza sunt si foarte vocali.
  3. Datorita celor vocali care nu se conformeaza, multe partide politice isi apleaca urechea spre ei (veci ALDE si Pro-Romania care au fost impotriva la starea de urgenta, starea de alerta, etc, si intr-o ceva mai mica masura PSD). Mai ales in cazul PSD, s-ar putea ca din punct de vedere electoral sa fie intr-o mare eroare. Chiar daca epidimiologic 10% e enorm, din punct de vedere electoral acel electorat e minoritar bine; plus ca ai sansele sa iti antagonizez majoritatea. (Dupa bruiajul facut lui Nicusor Dan, PSD mi se pare in acest moment un partid masochist).
  4. Guvernul nu introduce restrictii, nu pentru ca nu ar vrea, ci pentru ca nu poate. Chiar daca s-ar opera bine in sectorul bugetar, nu cred ca Romania isi mai permite economic o perioada de restrictii (indiferent de cine e la guvernare).
  • Like 1
  • @ Alexandru Amaricai
   PSD este intr-o mare eroare ca o sa le cam moara electoratul si mai sunt intr-o eroare de care nu-si dau seama Ei n-au fost in stare sa faca nimic intr-o perioada de crestere economica si prosperitate , daca o sa le tot dea la gioale fraierilor care guverneaza acum ( cine naiba i-o fi pus pe prosti s-o dea jos pe Dancila in loc sa astepte alegerile), o sa trebuiasca sa vina ei cu echipa minunata de specialisti pe care nu o au.
   • Like 0
 • "Curtea Constituțională nu este instanța adevărului.
  Nu este Ministerul Adevărului. Curtea Constituțională este o instituție formată din persoane cu o experiență politico-juridică, persoane care emit niște opinii, pe baza experienței."(a se vedea interviul prof.Parvulescu)
  CCR autor moral(ca ei nu raspund juridic,sunt deasupra legii si a Constitutiei",a externarii bolnavilor(peste 2000) si a carantinatilor(peste 30.000),iar daca vreunul din aceasta multime se reintoarce in spital si nu mai poate fi salvat,atunci este institutia "HOROR".
  • Like 1
 • check icon
  lasă c ă e bine, uite așa se mai curăță și dintre proștii care urlă că nu există virusul.Repet, regret sincer că nu s-a inventat un virus mega-mortal al prostiei și ignoranței, Ce bine ar fi fost.
  • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult