Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Rectorul Universităţii din Bucureşti: Cu ură şi cu răzbunare, domnul ministru Popa și colegii săi de partid au tăiat drastic din locurile la admitere ale celor mai prestigioase universităţi românești

Mircea Dumitru

Rectorul Universității din București, Mircea Dumitru, a anunțat că Universitatea din București va da în judecată Ministerul Educației, după ce acesta a decis să taie drastic numărul locurilor la admitere a celor mai vechi și prestigioase universități românești reunite în Consorțiul Universitaria.

„Despre triumful mediocrității și al găștilor politice. Domnii Valentin Popa si Gigel Paraschiv lovesc din nou! De data aceasta, și cu binecuvântarea domnului Liviu Dragnea și a d-nei Viorica Dăncilă. După ce, probabil, domnul Valentin Popa a decis, spre beneficiul public și personal, să stăruie, cu mai mare atenție, asupra “literelor” și nu ne-a mai desfătat, în ultima vreme, cu pronunțări publice, iată că acum trece și la cifre. Te-ai aștepta, nu-i așa, din partea unui distins inginer, care, după cum declară, “nu are întotdeauna toate cuvintele la domnia sa”, ca măcar aici, în domeniul cifrelor, să arate o ireproșabilă rigurozitate.

Cu ură și cu răzbunare, dl. Ministru Popa, alături de colegii săi de partid, dl. Dragnea și d-na Dăncilă, au tăiat drastic din locurile la admitere ale celor mai vechi și mai prestigioase universități românesti, universitățile din Consorțiul Universitaria, și le-au împărțit cu generozitatea boierilor medievali noilor cetăți de scaun ale învățământului universitar românesc”, a scris Mircea Dumitru într-o postare pe Facebook

La doctorat, doar 17% din locuri față de anul precedent

„Este lipsită de orice justificare rațională scăderea arbitrară a numărului de locuri repartizate Universității din București pentru anul universitar 2018 - 2019, pe toate cele trei cicluri de studii: licență, cu 60 de locuri mai puțin; master, cu 335 de locuri mai puțin, adică cu 10% mai puțin decât anul trecut; iar la doctorat, poate vă întrebați câte locuri a primit Universitatea? Știm că studiul făcut serios nu e pe placul domniilor lor, poate și de aceea au tăiat din “pixul de demnitar” 59 de locuri, adică 17% față de locurile din anul precedent. Cum ne va afecta? Simplu: numai la doctorat, reducerea va avea un impact de peste 3,6 milioane de lei, în timp ce la master și la licență, suma cu care bugetul Universității va fi văduvit este de 5,4 milioane de lei”, a scris Mircea Dumitru. 

„Trebuie să le spunem studenților noștri, absolvenți de licență sau de master la drept, științe politice, filosofie, istorie sau litere, că din grija partidului, începând din toamnă, locurile lor se duc la universități locale, înființate după 1989, universități al căror prestigiu abia dacă poate trece dincolo de limitele propriei regiuni. Și atunci, nu putem decât să le facem o “modestă propunere” studentelor și studenților noștri: din toamnă, să se ducă să își facă masteratul sau doctoratul la tractoare, păduri sau ingineria motostivuitoarelor. Fără ifose de științe umaniste. Oricum, pentru a conduce România, îți trebuie, mai nou, diplomă de inginer, luată de la universități de anticameră politică”, a continuat ironic Mircea Dumitru, una dintre vocile critice la adresa actualei puteri.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sunt prea multi studenti si prea multi doctoranzi, asta este.
  Si nici nu se face scoala temenic.

  Important e ca taierile sa se faca obiectiv, fundamentat.
  Poate sa fie mai multi cercetatori in diverse domenii.
  • Like 0
 • Domnule Rector,
  Indignarea dumneavoastra pe care o consider justificata nu cred ca va da dreptul sa va credeti superior inginerilor (in general, nu in special). Aceasta superioritate pe care v-o asumati din cauza ca sunteti in domeniul Literelor denota cel putin o proasta educatie. Va doresc toate cele bune.
  • Like 0
  • @ Felman Adrian
   Domnul Adrian, domnul rector se referea, bate apropouri la „linginerii„ de teapa lui Dragnea și alții ca el nu la ingineri în general. Eu am curaj să spun că le dau clasă la toți linginerii ăștia cu toate că am doar bacalaureatul. Deasemenea la noi la Galați, pe timpul lui Ceaușescu, în CSG, circula o anecdotă : ”Are mama trei băieți, doi ingineri și un intelectual !”. Era mama unuia ca Dragnea propabil.
   • Like 1
 • Răzbunarea a fost și este arma proștilor. Faptul că o fac și fără nici o jenă, de-a dreptul intrând cu cizmele lor pline de nămol în „aula„ învățământului superior românesc, vor să arate că nu le pasă și acum vor scoate și mai mulți analfabeți cu diplome în folosul lor bineînțeles. Obraznicia și tupeul lor amintește și ne întoarce înapoi cu 70 de ani, când bolșevicii își luau ce le doreau „ciubotele„ lor inclusiv femeia omului. Trăim vremuri de o mizerie inimaginabilă doar pentru că locuitorii acestei țări nu s-au deranjat să meargă într-o secție de votare și să voteze. Și nici acum nu ies în stradă să îndrepte ceea ce au „strâmbat„.
  • Like 2
 • Paul check icon
  Daca vrem sa nu mai fim condusi de analfabeti, corijenti si repetenti, care pot fi usor controlati de mafioti cu scoala vietii, trebuie ca romanii cu minte cultura si eruditie sa isi ia locul cuvenit la conducerea tarii si daca e nevoie sa lupte pentru acesta.
  • Like 2
  • @ Paul
   Aveți dreptate:„... trebuie ca romanii cu minte cultura si eruditie sa isi ia locul cuvenit la conducerea tarii”,numai că nu au cum,meritocrația nu spune nimic cetățeanului de rând care fie este un jemanfișist „Nu mă duc la vot,că toți sunt la fel!”,fie are o singură dorință,și anume să i se asigure o fiertură zilnică,altceva nu mai cere de la lume și viață(pe principiul„Lasă-i,maică,să fure,dacă NE DĂ și nouă ceva!”).
   • Like 0
 • D check icon
  "Se mișcă țara!"
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult