Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Demisie în semn de protest față de „întorsătura grotescă” din Educație: Mircea Dumitru, unul dintre puținii universitari care au luat atitudine față de numirea ministrului Valentin Popa

Mircea Dumitru

Rectorul Universității din București, Mircea Dumitru, a anunțat luni că demisionează din toate funcțiile deținute în cadrul Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, în semn de protest față de numirea lui Valentin Popa în funcția de ministru al Educației. „Lucrurile au luat o întorsătura grotescă!”, a scris Mircea Dumitru pe pagina sa de Facebook

„Am reflectat la nevoia de a pune în acord conduita mea publică și asumarea unor funcții în serviciul comunității academice cu valorile integrității profesionale în care continui să cred cu obstinație. Și am ajuns la concluzia că un act salubru de minimă decență publică este să mă retrag din toate funcțiile asociate cu funcționarea Ministerului Educației.

Atâta timp cât poziția de ministru a fost gerată de un obedient membru de partid, executant servil al poruncilor venite ”de la centru”, deși nu m-am simțit în ordine cu mine însumi, am considerat că nu există - încă - o puternică incompatibilitate între, pe de o parte, faptul ca demnitarul cu cea mai înaltă funcție în sistemul de educație era un agramat lamentabil și un incult irecuperabil și, pe de altă parte, lucrarea mea în slujba acreditării academice în domeniul meu de expertiză, filosofia. Am considerat că e o datorie pe care o am față de comunitatea mea profesională”, a scris rectorul, care a ocupta funcția de ministru al Educației în guvernul tehnocrat.

„Ar trebui, mai degrabă, să "pună mâna" pe o carte elementară de sintaxă și de semantică a frazei, decât să gestioneze o reponsabilitate uriașă pentru copiii și viitorul acestei țări”

„Dar acum, lucrurile au luat o întorsătura grotescă! Atunci când demnitatea publică ocupată cândva de Spiru Haret îi revine unui universitar care este și rector, iar acesta suferă dramatice episoade de luptă infantilă cu gramatica de bază a limbii române și ar trebui, mai degrabă, să "pună mâna" pe o carte elementară de sintaxă și de semantică a frazei, decât să gestioneze o reponsabilitate uriașă pentru copiii și viitorul acestei țări, ... ei bine! în astfel de circumstanțe, prezența mea în continuare în consilii ale ministerului ar dăuna mult propriei mele sănătăți sufletești.

Din păcate sau, cine știe, poate din fericire, constat că nu mai sunt conteporan cu propria mea epocă sau cu timpul vieții mele! Este momentul să ma retrag în liniște și să "îmi cultiv propria grădină” (Voltaire)”, a scris Mircea Dumitru.

El este unul dintre puținii universitari care au luat atitudine față de numirea lui Popa. La polul opus, zeci de rectori ai unor universităţi de stat şi private au scris o scrisoare prin care au ținut să își arate sprijinul față de noul ministru al Educației,  care s-a remarcat până acum în spațiul public doar prin numeroasele greșeli de exprimare, printre care și „pamblică” în loc de „panglică”. Controversatul document poartă 45 de semnături, printre care și pe cea a rectorului Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Aurel Pop. Acesta din urmă a negat însă prin purtătorul de cuvânt al instituției de învățământ că ar fi semnat scrisoarea, scrie Digi24. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Buna ziua.
  Gestul profesorului - rector al Universitatii - este demn de respect.
  Ce a facut in slujba securitatii - este abject.
  Ar trebui ca toti rectorii sa demizioneze in semn de adanc dispret fata de PENALII, HOTII, MINCINOSII, INCULTII SI AGRAMATII care s-au cocotat in fruntea tarii.
  Doar asa ar avea efect gestul singular al unui rector ... daca nu, el va deveni condamnabil si va fi catalogat ca un gest de lasitate si de fuga de pe campul de "lupta" pentru a infrange acest dusman perfid al natiei romane...
  Se pare ca, celorlalti "le convine" situatia - salarii bunicele, meditatii, un statut social mediu sau peste.Ei isi trimti copii si nepotii la scoli afara si nu au grija in privinta educatiei lor, iar in tara, fie ce-o fi ... isi zic : "ce, o sa schimb eu sistemul" SI asa se fac partasii distrugerii fiintei nationale ... Peste vreo 20-30 de ani, lumea se va intreba : "care Romania, mai exista ?"
  • Like 0
 • sunt curios daca a fost la fel de intransigent cind ponta si-a legalizat plagia-teza...acum probabil ca se ingrozeste cit de multa mocirla e in invatzamindul universitar dar asta se intampla cind faci compromis dupa compromis
  • Like 1
 • Raul check icon
  Jos palaria! M-am ingrozit cand am vazut sheful de galerie ajuns ministru al Educatiei. Nu credeam ca ajung sa traiesc momentul in care regret ca madam Andronescu nu e in functie. Dansa este membra si sluga eterna, isi bate joc de invatamant, insa macar nu siluieste limba nationala. La ce standarde am ajuns...groaznic.
  • Like 0
  • @ Raul
   Eu nu o regret o secundă. N-are sens să-mi pun problema care e mai bun, prostul sau hoțul.
   • Like 0
  • @ Raul
   Ionel check icon
   CNSAS a publicat luni, 17 iulie 2017, un document senzaţional chiar pe site-ul instituţiei: o nouă Adeverinţă care confirmă că academicianul Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti, fostul ministru al Educaţiei, a fost informator al Securităţii comuniste, avînd numele de cod „NEGULESCU II”. Nu a făcut însă poliţie politică, precizează CNSAS, dar asta este cu totul şi cu totul altceva!
   • Like 0
 • MCG check icon
  Chiar ma simt usurat....Am citit ingrozit ca ar fi fost 45 de rectori ( !) sustinatori ai moldovanului neaos.....Si eu spun "respect"si parca imi e un pic mai bine...E ca preludiul injectiei letale...am amortit un pic, ce poate sa mai urmeze...
  • Like 0
  • @ MCG
   Ionel check icon
   https://www.cotidianul.ro/cum-a-dovedit-cnsas-minciuna-lui-mircea-dumitru/
   • Like 0
 • John check icon
  Respect !
  • Like 0
  • @ John
   Ionel check icon
   CNSAS a publicat luni, 17 iulie 2017, un document senzaţional chiar pe site-ul instituţiei: o nouă Adeverinţă care confirmă că academicianul Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti, fostul ministru al Educaţiei, a fost informator al Securităţii comuniste, avînd numele de cod „NEGULESCU II”. Nu a făcut însă poliţie politică, precizează CNSAS, dar asta este cu totul şi cu totul altceva!
   • Like 0
  • @ Ionel
   John check icon
   Am citit mai sus, nu trebuia să repeți. Ai întârziat stimabile ! Dacă era așa de important, puneai comentariul acesta în Iulie 2017. Acuma era momentul așa-i, când omul face un gest de lehamite de voi. Trăiască sfânta delațiune …
   • Like 1


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult