Chirurgul ortoped Gheorghe Burnei, aflat în arest la domiciliu pentru luare de mită şi suspectat de experimente neautorizate pe copii, îi obliga pe părinții copiilor pe care îi opera să cumpere proteze de la o firmă care îi plătea vacanţele cu familia în străinătate şi deplasările la congrese, se arată în referatul procurorilor Parchetului de pe lână Tribunalul București, citat de Mediafax.ro.
“Inculpatul are o mare capacitate de a convinge şi manifestă multă siguranţă de sine, susţinând de multe ori că este singurul din lume care poate face astfel de operaţii. În acest sens foloseşte numai afirmaţii categorice, nu lasă nici un pic de loc la îndoială şi nu le prezintă părinţilor o situaţie reală. În acest sens, în multe cazuri, după consultaţii inculpatul prezintă în mod mincinos părinţilor o situaţie mult mai gravă a afecţiunilor copiilor decât este în realitate, convingându-i astfel de necesitatea intervenţiei chirurgicale”, au scris procurorii în referat.
Unele probleme pentru care chirurgul îi opera pe copii erau în realitate inexistente. ”Pentru unii copii inculpatul inventează probleme de sănătate inexistente. Inculpatul efectuează de multe ori intervenţii chirurgicale cu mult disproporţionate în raport cu problema reală. Efectuează intervenţii chirurgicale şi acolo unde acestea nu se impun în raport cu situaţia sau cu vârsta copilului, implantează sisteme şi proteze care nu sunt necesare sau le implantează greşit. În cazul altor copii ai căror părinţi nu realizează că, de fapt, copilul a fost supus unui experiment eşuat, inculpatul continuă să îi opereze sub pretextul că le remediază operaţiile, dar în realitate continuă experimentele. Cu toate că procedează în această manieră, inculpatul nu are scrupule să primească sume de bani cu titlu de mită de la părinţii copiilor operaţi”, spun procurorii, care adaugă: „În categoria experimentelor pe copii sunt incluse şi intervenţiile chirurgicale efectuate cu oase de vită fierte sau cu filtre de tanc sau cu BVC”.
Burnei nu îi informa pe părinți că au dreptul la proteze gratuite pentru copiii lor și făcea presiuni asupra lor să le achiziționeze de la o firmă, cu al cărei administrator era în relații apropiate. Mai mult, acesta îi amenința că nu le va opera copilul dacă nu se conformează. În unele situații, Gheorge Burnei folosea în operații dispozitive artizanale, „confecţionate de cunoştinţe ale inculpatului la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică si Tehnica Masurării. Din verificări rezultă că nu există nici o legătură oficială (contract) între Spitalul Marie Curie şi acest institut”.
"Pentru a-i determina pe părinţii pacienţilor să-i să dea sume de bani sau alte foloase pentru efectuarea intervenţiilor chirurgicale Burnei Gheorghe îi internează pe copii pentru perioade îndelungate de timp, nejustificate medical, sau îi internează în mod repetat, fără a le efectua nici o intervenţie chirurgicală. Se prezintă părinţilor, direct sau prin alte cadre medicale, ca fiind o persoană foarte ocupată, creând astfel impresia unui privilegiu pentru pacienţi că beneficiază de serviciile sale medicale. Alte justificări pentru amânarea intervenţiilor chirurgicale sunt legate de dificultatea obţinerii protezelor medicale. Tot acest comportament este apt să inducă părinţilor ideea că pentru aceste ”beneficii” trebuie îi ofere inculpatului sume de bani. Pentru a-i convinge să urmeze calea aleasă de el, inculpatul le prezintă părinţilor o altă situaţie decât cea reală cu privire la sănătatea copiilor lor, situaţie care impune folosirea unor proteze sau dispozitive medicale", se arată în referat.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Inteleg Raluca ca e comod sa preiei stiri. Dar cum primul comentariu te obliga... :) Am o rugaminte. Investigheaza un pic. Stiu. E greu sa faci investigatie, cand e comod sa scrii un editorial\, dar totusi...
Care este situatia "decontarilor gratuite" in cazul suruburilor si tijelor + aditiei osoase in caz de accident?
Intr-o zi ( sper sa nu se intample niciodata) poate cineva cunoscut va avea un accident, si atunci situatia descrisa de procurori ( medicul obliga pacientii sa cumpere dispozitive medicale ..) s=ar putea sa fie falsa. S-ar putea ca medicul sa astepte sa deconteze casa, sa nu aiba nici un surubel...
Am trecut prin asta....
...doctorul condiţiona intervenţiile chirurgicale de cumpărarea dispozitivelor medicale deşi acestea sunt gratuite în România fiind asigurate de spitale prin programul naţional de sănătate...
Din experienta va spun o poveste care nu are legatura cu acest doctor:
Sa va povestesc cum este ...
Ai pe cineva care intr-o fractiune de secunda de hotareste pe valea oltului sa depaseasca banda continua. Ghinion pe acolo trecea un tir.
Viteza nu foarte mare, acel cineva nu are decat toate oasele rupte ( vreo 17 pagini de fisa medicala) . Dar traieste. Si ajunge la o sectie...
Trebuie operat a doua zi, are nevoie de tije de tipul x. Casa deconteaza. Spitalul nu are pe stoc. Astepti? Sa deconteze casa? Sa se faca comanda?
Doctorul este doctor.Asteapta sa i se dea tije, nu merge la piata sa cumpere. Asa ca apelezi la cineva. Cumperi tija.
Intre timp la RMN se vede altceva, nu e buna tija aia cu mutuflender, trebuie una cu trei brighidele. 2500 de euro.
Sau astepti sa-ti vina... Cine? tija comandata si decontata de casa?
Esti stabil si operat, dar inconstient. Aproape transportabil. Ai niste suruburi care te tin imobilizat. Rudele sunt fericite , tija care nu era buna a fost returnata, si au platit doar tija cu brighidele.
Dar mister, Pacientul nu poate fi transportat. Suruburile care fixeaza, piciorul costa 10,000 de euro. Si daca trimiti pacientul in alt spital cu dispozitivul de 10.000 de euro pe care il ai in inventar, s-ar putea sa vina curtea de conturi sa-ti impute dispozitivul de fixare. Asa ca tii pacientul pana cand poti sa scoti suruburile.
Va rog sa nu fiti farisei, casa o deconta materile. dar nu mereu si nu pentru urgente sau nu pentru toate. Din pacate as vrea sa zic ca e vina unui doctor din Romania ca cerea la copilasi bani pentru suruburi. dar nu pot, pentru ca sistemul este bolnav.
Va spun sincer, daca nu plateam suruburile cu peste 2000 de euro, pacientul era dat jos de pe masa de operatie.
Asa functioneaza sistemul. Si niciodata nu-l voi acuza pe acel doctor ca a cerut sa aiba materiale, iar daca nici directorul nici casa nu s-a sesizat, rudele pacientului au platit titanul 100%, si chiar daca au recuperat sau nu de la asigurari, asta s-a intamplat la luni de zile dupa operatie.
Sa va spun si urmarea:
Comisia a refuzat pensionarea anticipata.... :)
Comentez partea de suruburi si substitie de os, care este generalizata, daca ai un accident, si nu ai bani esti un om complet distrus. Suruburile, tijele si aditia de os se platesc inaite de operatie, asta e practica, nu as condamna un om pentru un sistem.
Dar pentru ca ii luati apararea, cum ii justificati miile de euro gasite in plicuri, acasa si la spital?
Restul sunt in conturi bancare pe care pesemne numai el si familia le stie si care vor ramane ale lui.
Ati fost internat vreodata intr-un spital? Stiti ce li se intampla de multe ori (nu generalizez) cu aceia care nu au bani sa dea mita doctorilor? Nu li se face nimic, sunt ignorati. Asa facea si Burnei. Si atunci, bietul bolnav mobileaza familia, cunostintele si ii implora sa faca rost de bani ca altfel el moare acolo in spital. Si bietii oamneni se imprumuta de unde pot si cum pot, si "cotizeaza".
Asta vi se pare demn de un medic?