Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Referatul procurorilor despre Burnei: „Continua să îi opereze pe copii sub pretextul că le remediază operaţiile, dar în realitate continua experimentele”

Chirurgul ortoped Gheorghe Burnei, aflat în arest la domiciliu pentru luare de mită şi suspectat de experimente neautorizate pe copii, îi obliga pe părinții copiilor pe care îi opera să cumpere proteze de la o firmă care îi plătea vacanţele cu familia în străinătate şi deplasările la congrese, se arată în referatul procurorilor Parchetului de pe lână Tribunalul București, citat de Mediafax.ro

“Inculpatul are o mare capacitate de a convinge şi manifestă multă siguranţă de sine, susţinând de multe ori că este singurul din lume care poate face astfel de operaţii. În acest sens foloseşte numai afirmaţii categorice, nu lasă nici un pic de loc la îndoială şi nu le prezintă părinţilor o situaţie reală. În acest sens, în multe cazuri, după consultaţii inculpatul prezintă în mod mincinos părinţilor o situaţie mult mai gravă a afecţiunilor copiilor decât este în realitate, convingându-i astfel de necesitatea intervenţiei chirurgicale”, au scris procurorii în referat.

Unele probleme pentru care chirurgul îi opera pe copii erau în realitate inexistente.  ”Pentru unii copii inculpatul inventează probleme de sănătate inexistente. Inculpatul efectuează de multe ori intervenţii chirurgicale cu mult disproporţionate în raport cu problema reală. Efectuează intervenţii chirurgicale şi acolo unde acestea nu se impun în raport cu situaţia sau cu vârsta copilului, implantează sisteme şi proteze care nu sunt necesare sau le implantează greşit. În cazul altor copii ai căror părinţi nu realizează că, de fapt, copilul a fost supus unui experiment eşuat, inculpatul continuă să îi opereze sub pretextul că le remediază operaţiile, dar în realitate continuă experimentele. Cu toate că procedează în această manieră, inculpatul nu are scrupule să primească sume de bani cu titlu de mită de la părinţii copiilor operaţi”, spun procurorii, care adaugă: „În categoria experimentelor pe copii sunt incluse şi intervenţiile chirurgicale efectuate cu oase de vită fierte sau cu filtre de tanc sau cu BVC”.

Burnei nu îi informa pe părinți că au dreptul la proteze gratuite pentru copiii lor și făcea presiuni asupra lor să le achiziționeze de la o firmă, cu al cărei administrator  era în relații apropiate. Mai mult, acesta îi amenința că nu le va opera copilul dacă nu se conformează. În unele situații, Gheorge Burnei folosea în operații dispozitive artizanale, „confecţionate de cunoştinţe ale inculpatului la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică si Tehnica Masurării. Din verificări rezultă că nu există nici o legătură oficială (contract) între Spitalul Marie Curie şi acest institut”.

"Pentru a-i determina pe părinţii pacienţilor să-i să dea sume de bani sau alte foloase pentru efectuarea intervenţiilor chirurgicale Burnei Gheorghe îi internează pe copii pentru perioade îndelungate de timp, nejustificate medical, sau îi internează în mod repetat, fără a le efectua nici o intervenţie chirurgicală. Se prezintă părinţilor, direct sau prin alte cadre medicale, ca fiind o persoană foarte ocupată, creând astfel impresia unui privilegiu pentru pacienţi că beneficiază de serviciile sale medicale. Alte justificări pentru amânarea intervenţiilor chirurgicale sunt legate de dificultatea obţinerii protezelor medicale. Tot acest comportament este apt să inducă părinţilor ideea că pentru aceste ”beneficii” trebuie îi ofere inculpatului sume de bani. Pentru a-i convinge să urmeze calea aleasă de el, inculpatul le prezintă părinţilor o altă situaţie decât cea reală cu privire la sănătatea copiilor lor, situaţie care impune folosirea unor proteze sau dispozitive medicale", se arată în referat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Gheorghe Plesnila Interesanta analiza facuta de dl . Codru Vrabie , refrritoare la posibilitatea sau imposibilitatea de a deveni prim-ministru , Liviu Dragnea . Eu cred ca lucrurile sunt mult mai simple ,domnilor . Acest personaj , pe nume Liviu Dragnea , este condamnat penal la doi ani de zile , de puscarie si patru ani de supraveghere ( atentie )!!! Prin urmare , Liviu Dragnea , acum , executa o pedepsa penala . Liviu Dragnea , poate fi liber , in sensul posibilitatii de a ocupa functii in stat , daca-i permite legea , abia dupa patru ani . Aici lucrurile sunt clare , deci , nu poate ocupa nicio functie in Guvern , acum , pentru ca executa o pedeapsa penala .
  • Like 0
 • Nu inteleg o chestiune: partea cu decontul vi se pare cea mai importanta? Ca personal consider mult mai grave atrocitatile legate de experimente...
  • Like 1
 • check icon
  Cum ajung referatele procurorilor la presă? Parcă documentele astea sînt confidențiale pînă la pronunțarea definitivă.
  • Like 0
 • Casargoz check icon
  Revenind.
  Inteleg Raluca ca e comod sa preiei stiri. Dar cum primul comentariu te obliga... :) Am o rugaminte. Investigheaza un pic. Stiu. E greu sa faci investigatie, cand e comod sa scrii un editorial\, dar totusi...
  Care este situatia "decontarilor gratuite" in cazul suruburilor si tijelor + aditiei osoase in caz de accident?
  Intr-o zi ( sper sa nu se intample niciodata) poate cineva cunoscut va avea un accident, si atunci situatia descrisa de procurori ( medicul obliga pacientii sa cumpere dispozitive medicale ..) s=ar putea sa fie falsa. S-ar putea ca medicul sa astepte sa deconteze casa, sa nu aiba nici un surubel...
  Am trecut prin asta....
  • Like 0
 • Casargoz check icon
  Mi-e lene ... asa ca fac copy paste.
  ...doctorul condiţiona intervenţiile chirurgicale de cumpărarea dispozitivelor medicale deşi acestea sunt gratuite în România fiind asigurate de spitale prin programul naţional de sănătate...
  Din experienta va spun o poveste care nu are legatura cu acest doctor:

  Sa va povestesc cum este ...
  Ai pe cineva care intr-o fractiune de secunda de hotareste pe valea oltului sa depaseasca banda continua. Ghinion pe acolo trecea un tir.
  Viteza nu foarte mare, acel cineva nu are decat toate oasele rupte ( vreo 17 pagini de fisa medicala) . Dar traieste. Si ajunge la o sectie...

  Trebuie operat a doua zi, are nevoie de tije de tipul x. Casa deconteaza. Spitalul nu are pe stoc. Astepti? Sa deconteze casa? Sa se faca comanda?
  Doctorul este doctor.Asteapta sa i se dea tije, nu merge la piata sa cumpere. Asa ca apelezi la cineva. Cumperi tija.
  Intre timp la RMN se vede altceva, nu e buna tija aia cu mutuflender, trebuie una cu trei brighidele. 2500 de euro.
  Sau astepti sa-ti vina... Cine? tija comandata si decontata de casa?
  Esti stabil si operat, dar inconstient. Aproape transportabil. Ai niste suruburi care te tin imobilizat. Rudele sunt fericite , tija care nu era buna a fost returnata, si au platit doar tija cu brighidele.
  Dar mister, Pacientul nu poate fi transportat. Suruburile care fixeaza, piciorul costa 10,000 de euro. Si daca trimiti pacientul in alt spital cu dispozitivul de 10.000 de euro pe care il ai in inventar, s-ar putea sa vina curtea de conturi sa-ti impute dispozitivul de fixare. Asa ca tii pacientul pana cand poti sa scoti suruburile.

  Va rog sa nu fiti farisei, casa o deconta materile. dar nu mereu si nu pentru urgente sau nu pentru toate. Din pacate as vrea sa zic ca e vina unui doctor din Romania ca cerea la copilasi bani pentru suruburi. dar nu pot, pentru ca sistemul este bolnav.
  Va spun sincer, daca nu plateam suruburile cu peste 2000 de euro, pacientul era dat jos de pe masa de operatie.
  Asa functioneaza sistemul. Si niciodata nu-l voi acuza pe acel doctor ca a cerut sa aiba materiale, iar daca nici directorul nici casa nu s-a sesizat, rudele pacientului au platit titanul 100%, si chiar daca au recuperat sau nu de la asigurari, asta s-a intamplat la luni de zile dupa operatie.

  Sa va spun si urmarea:
  Comisia a refuzat pensionarea anticipata.... :)
  • Like 1
 • Am aflat despre dr. Burnei ca are la activ zeci de mii de interventii, majoritatea reusite. Multe din operatiile acestui medic demonizat peste noapte ar fi fost de pionierat in medicina, plus valoarea profesionala adaugata de acest medic interventiilor chirurgicale din domeniu fiind benefica unui numar impresionant de copii operati. Lasand la o parte esecurile inerente si absolut regretabile care apar in cariera oricarui medic de pe aceasta planeta, o fi oare domnul dr. Burnei un 'Mengele' abominabil care din pasiunea exclusiva pentru oase a inceput sa trateze oamenii ca pe niste cobai? Sau o fi oare acest 'monstru' demascat peste noapte un dr. Faust care din nevoia de cunoastere s-a facut frate cu dracul? Sau domnul doctor a deranjat de fapt niste minti, dar mai ales niste orgolii mult mai patologice decat presupusele motive de care este acuzat?
  • Like 2
  • @ Valentin Stütz
   "Esecurile inerente" sunt copiii pe care i a omorat cu zile? Lasa ca vine PSD ul si pune la colt institutia asta ticaloasa numita DNA ce ne baga eroii la parnaie, colectia de oase e o arta, e un om bun. Copiii sunt de vina ca au murit, vorba fostului presedinte:"Poate o fi spus ceva copilul, poate o fi injurat".
   • Like 2
  • @ Valentin Stütz
   check icon
   Daca a facut intentionat ce e prezentat in articol numai o data, e criminal. Indiferent ca are sau nu zeci de mii de reusite. O sa-i ia in considerare judecatorii contributiile pozitive cand o sa-i se dea sentinta.
   • Like 1
  • @
   Aveti dreptate. Ati vazut pana acum vreo sentinta judecatoreasca in acest caz?
   • Like 0
  • @ Bogdan Melinte
   Da, dar nu sunt in tabara rosie. Sunt de partea DNA-ului si a justitei. De ce nu asteptam insa sentintele judecatorilor? Sunt de acord cu dvs in tot ce ati afirmat insa exista pe lumea asta explicatii mai complexe si chiar circumstante atenuante.
   • Like 0
  • @ Valentin Stütz
   Casargoz check icon
   NU comentez partea de experiente.
   Comentez partea de suruburi si substitie de os, care este generalizata, daca ai un accident, si nu ai bani esti un om complet distrus. Suruburile, tijele si aditia de os se platesc inaite de operatie, asta e practica, nu as condamna un om pentru un sistem.
   • Like 0
  • @ Valentin Stütz
   check icon
   N-am vazut, de aceea am spus "daca a facut".
   • Like 0
  • @ Valentin Stütz
   Nu stim, pentru ca nu suntem specialisti care e limita intre adevar si exagerare in privinta operatiilor facute de dr Burnei.
   Dar pentru ca ii luati apararea, cum ii justificati miile de euro gasite in plicuri, acasa si la spital?
   Restul sunt in conturi bancare pe care pesemne numai el si familia le stie si care vor ramane ale lui.

   Ati fost internat vreodata intr-un spital? Stiti ce li se intampla de multe ori (nu generalizez) cu aceia care nu au bani sa dea mita doctorilor? Nu li se face nimic, sunt ignorati. Asa facea si Burnei. Si atunci, bietul bolnav mobileaza familia, cunostintele si ii implora sa faca rost de bani ca altfel el moare acolo in spital. Si bietii oamneni se imprumuta de unde pot si cum pot, si "cotizeaza".

   Asta vi se pare demn de un medic?
   • Like 0
  • @
   otheh check icon
   100% de acord. Moartea sau schilodirea unui singur copil, cu intentie, ar pune la indoiala toate reusitele lui medicale. Plus, in articol, nu este vorba numai despre operatiile in sine, ci despre o intreaga conduita criminala in legatura cu acestea ( internari fictive, simularea unor diagnostice grave etc). Bineinteles, totul trebuie luat sub beneficiu de inventar, in lipsa unei hotarari definitive, asa cum sub beneficiu de inventar trebuie luat si comentariul dl. Stutz, care ,,a aflat,, ca doctorul are mii de operatii reusite sau ca ,, ar fi fost ,, un pionier in materie.
   • Like 0
 • Cred ca ar trebui sa i se ia dreptul de libera practica si sa fie controlat psihologic . Tot ce a facut cred ca este in afara logicii umane
  • Like 1


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult