Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Fragmente de os de copil, descoperite de anchetatori în frigiderul lui Gheorghe Burnei. Chirurgul ortoped, plasat în arest la domiciliu

Gheorghe Burnei, pus sub acuzare pentru luare de mită şi suspectat de experimente neautorizate pe copii, a fost plasat în arest la domiciliu de Tribunalul București. 

Potrivit Digi24, anchetatorii au descoperit în frigiderul de uz casnic al acestuia din cabinetul său de la Spitalul Marie Curie oase şi ţesuturi umane, cel mai probabil recoltate de la copii. Unele bucăţi de ţesut erau vechi şi de mai mulţi ani, ţinute în condiţii improprii, laolaltă cu alimente. De asemenea, potrivit Digi 24, există la dosar declarații care trebuie să fie verificate ale unor angajați ai spitalului „Marie Curie” care spun că medicul i-ar fi trimis să cumpere din piață oase de animal sau șuruburi. Acestea ar fi fost folosite în operații.

Surse citate de News.ro au declarat că Burnei îi consulta pe copiii care ajungeau la el şi le spunea părinţilor acestora că au nevoie de operaţii pentru corectarea unor deficienţe fizice, deşi ştia că doar unele se puteau corecta prin intervenţii chirurgicale.

Potrivit surselor citate, medicul nu ar fi cerut direct bani pentru operaţii, dar i-ar fi internatpe copii mult timp, în mod repetat, şi ar fi amânat intervenţiile chirurgicale până când i-ar fi determinat pe părinţii acestora să îi dea bani.

Chirurgul este acuzat că în ultimele două luni în care a fost monitorizat de anchetatori ar fi cerut de 17 ori mită pentru operații pe care le-ar fi condiționat de primirea acelor sume. Primirea banilor a fost înregistrată video și audio de către anchetatori.

La percheziții s-au găsit 40 de plicuri goale, dar și plicuri în care se aflau diferite sume de bani, care totalizau împreună echivalentul a peste 10.000 de euro.

Jurnalista Luiza Vasiliu a publicat, pe Casa Jurnalistului, o anchetă în care vorbea despre operații experimentale, despre implanturi cu dispozitive neomologate, fără număr de lot și fără serie de fabricație, fără etichetă și contraindicații. O mamă îl acuză că a făcut experimente neautorizate pe copilul ei, care din acest motiv nu mai poate merge astăzi.

„Cel mai renumit ortoped din România a experimentat cu un implant neomologat pe o fetiță care șchiopăta. 11 operații mai târziu, fetița, devenită între timp domnișoară,de-abia se mai poate ridica din pat”, își începe Luiza Vasiliu investigația la care a lucrat timp de un an.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Stirea era ca daca asupra chirurgului s-ar fi gasit oase de extraterestru sau furate din mumia lui Keops ?! Eu insumi ca civil am pus mana pe un os uman !
    • Like 0
  • Un fel de Dr. Mengele in editie romaneasca si de o cruzime dubla (daca acuzatiile sunt adevarate).
    • Like 0

Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult