Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Reforma pensiilor speciale: impozitare progresivă până la 15%, eliminarea cumulului de pensii speciale, magistrații din CSM nu se mai pot pensiona după un singur mandat - surse

Ciolacu - Ciuca - Senat

Foto: Inquam Photos / George Călin

Impozitarea cu 15% pentru partea de necontributivitate a pensiilor speciale, față de 30% cât cere Comisia Europeană, eliminarea cumulului de pensii speciale, renunțarea la cinci sporuri în cazul pensiilor militarilor sunt câteva dintre amendamentele discutate duminică de PSD, PNL și UDMR pentru proiectul legii pensiilor speciale, aflat în Parlament, potrivit unor surse citate de Hotnews.

La acestea s-au adăugat alte două amendamente: magistrații din CSM nu se mai pot pensiona după un singur mandat, iar pensiile se vor indexa anual cu inflația și nu cu salariul în plată. Totodată, conform surselor Economedia, nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile nete din timpul perioadei de activitate.

Amintim că României i s-a cerut de către Comisia Europeană, eliminarea posibilității pensionării anticipate la vârsta de 45 de ani. Senatul trebuie să adopte proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale până miercuri, 29 martie, altfel acesta va trece tacit de prima cameră sesizată.

Profesorul de economie Cristian Păun consideră că o reformă reală ar presupune desființarea pensiilor speciale, nu o impozitare a acestora.

„Impozitarea pensiilor speciale este un tertip tipic dâmbovițean care ne va împinge și mai tare la marginea Uniunii Europene. Probabil banii aceia sunt ca și pierduți”, spune profesorul de economie.

„Nedesființarea pensiilor speciale lor, ci impozitarea lor - nici nu contează cu cât -, înseamnă că privilegiul rămâne în picioare, dar, temporar, ca să scăpăm de gura Uniunii Europene și să le luăm banii, le impozităm și apoi îndulcim într-un an, hai doi, impozitul ăsta și revenim de unde am plecat (...) Desființarea pensiilor speciale e reformă reală. Impozitarea pensiilor speciale este o mimă proastă”, vede Cristian Păun.

La rândul său, profesorul de economie Bogdan Glăvan întreabă retoric, într-o postare pe Facebook, de ce nu au fost tăiate pensiile speciale, pentru economii la buget. „Din patriotism economic; nu putem să tăiem o parte din veniturile celor care, precum generalul Ciucă, cumulează pensie și salariu, după ce au ieșit la pensie la 45-50 de ani; este mai simplu să tăiem puterea de cumpărare a celor 5 milioane de pensionari obișnuiți, care au ieșit la pensie la 65 de ani, ei sunt obișnuiți cu greutățile”, spune Glăvan.

Între timp, generalul Nicolae Ciucă tot repetă că „pensiile militare nu sunt pensii speciale." „Problema este că pensiile astea de aur sunt nesimțite, că nu mai au egal în lume la nesimțire, nici prin America, nici prin Anglia, nici nicăieri. Problema este că sunt pensii feudale. Problema este că un feudal muncește până la 45 de ani, după care ia pensie + salariu, căci se reangajează imediat, doar nu stă acasă să vadă desene animate, în vreme ce un iobag muncește până la 65 de ani. Problema este că pensiile de aur reprezintă 100% sau 80% din (aproximativ) ultimul salariu, în vreme ce pensia de iobag reprezintă 45% din salariul mediu câștigat de-a lungul întregii cariere”, a comentat profesorul Bogdan Glăvan.

Întrebat duminică seara la Prima News câţi pensionari speciali are România, ministrul Muncii, Marius Budăi, a răspuns că totalul este de aproximativ 200.000. „Sunt 190.000 în apărare şi ordine publică şi 10.000 în cele două legi de magistratură, navigatorii, MAE, Curtea de Conturi şi funcţionari publici parlamentari”, a spus ministrul Muncii.

Pe de altă parte, amintim că un proiect avansat de Ministerul Apărării Naționale, dar care ulterior a fost retras, prevedea că nu doar polițiștii, militarii, jandarmii, personalul SRI etc să aibă pensii speciale, ci și o categorie nouă - personalul civil din armată, poliție, servicii secrete, care urma să beneficieze de privilegii prin reducerea stagiului de cotizare. Ulterior, MApN a anunțat că a decis retragerea proiectului de lege „ca urmare a observațiilor primite” în decursul a trei zile de dezbatere în procedura de transparență decizională. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ove check icon
    Pensiile speciale nu trebuie eliminate pentru ca ne cer europenii asta,nici pentru banii din pnrr.Ele trebuie eliminate pentru ca reprezinta un privilegiu total nemeritat care in timp s-a transformat intr-un abuz strigator la cer.Nu ar fi trebuit introduse niciodata si faptul ca am fost de acord cu asta si am acceptat situatia este o mare rusine pentru noi,ca popor.Din pacate ne cam caracterizeaza.
    • Like 0
  • Felicitări pentru articol. Desființate ar fi ideal. Dacă nu vor, măcar impozitate 30%.
    • Like 0
  • Franța este paralizată de greve, manifestații la care participă și elevi?, studenți?, violențe împotriva unei legi absolut necesară de pensionare la 64 de ani în loc de 62.La români anumite categorii, epuizate!, angoasate! se pot pensiona la 45 - 50 de ani și cu o pensie nerușinată în raport cu majoritatea pensiilor „oamenilor de rând”. Ce face pașnicul român? Înghite, vorba humorului românesc, gălușca. Cine sunt aceste „elite” care se bucură de aceste privilegii? „Marii„ juriști de la Curtea Constituțională, CSM, procurori și judecători care nu au putut, „epuizați ”fiind să judece în mulți ani dosare unde inculpații primiseră ani grei de pușcărie în primă instanță, ofițeri care ani de zile au păzit soldații care culegeau porumbul din câmpiile patriei, politicieni de doi bani, primari care se sacrifică pentru binele poporului. Problema este nu numai financiară dar este de o imoralitate flagrantă.
    • Like 2
  • Orice lege s-ar da în privinţa pensiilor speciale, oricât de bună ar fi aceasta, va trebui să treacă prin parlament şi prin CCR. Iar de-acolo va ieşi... ca dintr-o bătaie într-un sac plin cu mâţe furioase. Chiar nu vă daţi seama că legea asta va trebui votată şi validată de cei care beneficiază de astfel de pensii?

    Dacă se va întâmpla ceva, probabil că se va umbla la pensiile militarilor, că ăştia tac şi-nghit. În rest, totul va fi o moscoleală în stil Caragiale: „noi am vrut, dar nu s-a putut”.
    • Like 1
  • Nume check icon
    Stiati ca unii romani "speciali" au mai multe pensii speciale? Recunosc ca astazi am auzit pentru prima data si credeam ca nu mai mai pot minuna de cat de jos este clasa politica din Romania. Se pare ca m-am inselat...se poate mult mai jos
    • Like 5
    • @ Nume
      Augustin Zegrean are trei surse „speciale” de venit: pensia de handicap, pensia de magistrat şi indemnizaţia de parlamentar (sursa: https://is.gd/wgGMsp). Mă întreb (şi nu retoric) dacă mai există în lume vreo ţară cât de cât civilizată care să acorde cetăţenilor săi mai mult de o pensie.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult