
Foto: Inquam Photos / George Călin
Impozitarea cu 15% pentru partea de necontributivitate a pensiilor speciale, față de 30% cât cere Comisia Europeană, eliminarea cumulului de pensii speciale, renunțarea la cinci sporuri în cazul pensiilor militarilor sunt câteva dintre amendamentele discutate duminică de PSD, PNL și UDMR pentru proiectul legii pensiilor speciale, aflat în Parlament, potrivit unor surse citate de Hotnews.
La acestea s-au adăugat alte două amendamente: magistrații din CSM nu se mai pot pensiona după un singur mandat, iar pensiile se vor indexa anual cu inflația și nu cu salariul în plată. Totodată, conform surselor Economedia, nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile nete din timpul perioadei de activitate.
Amintim că României i s-a cerut de către Comisia Europeană, eliminarea posibilității pensionării anticipate la vârsta de 45 de ani. Senatul trebuie să adopte proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale până miercuri, 29 martie, altfel acesta va trece tacit de prima cameră sesizată.
Profesorul de economie Cristian Păun consideră că o reformă reală ar presupune desființarea pensiilor speciale, nu o impozitare a acestora.
„Impozitarea pensiilor speciale este un tertip tipic dâmbovițean care ne va împinge și mai tare la marginea Uniunii Europene. Probabil banii aceia sunt ca și pierduți”, spune profesorul de economie.
„Nedesființarea pensiilor speciale lor, ci impozitarea lor - nici nu contează cu cât -, înseamnă că privilegiul rămâne în picioare, dar, temporar, ca să scăpăm de gura Uniunii Europene și să le luăm banii, le impozităm și apoi îndulcim într-un an, hai doi, impozitul ăsta și revenim de unde am plecat (...) Desființarea pensiilor speciale e reformă reală. Impozitarea pensiilor speciale este o mimă proastă”, vede Cristian Păun.
La rândul său, profesorul de economie Bogdan Glăvan întreabă retoric, într-o postare pe Facebook, de ce nu au fost tăiate pensiile speciale, pentru economii la buget. „Din patriotism economic; nu putem să tăiem o parte din veniturile celor care, precum generalul Ciucă, cumulează pensie și salariu, după ce au ieșit la pensie la 45-50 de ani; este mai simplu să tăiem puterea de cumpărare a celor 5 milioane de pensionari obișnuiți, care au ieșit la pensie la 65 de ani, ei sunt obișnuiți cu greutățile”, spune Glăvan.
Între timp, generalul Nicolae Ciucă tot repetă că „pensiile militare nu sunt pensii speciale." „Problema este că pensiile astea de aur sunt nesimțite, că nu mai au egal în lume la nesimțire, nici prin America, nici prin Anglia, nici nicăieri. Problema este că sunt pensii feudale. Problema este că un feudal muncește până la 45 de ani, după care ia pensie + salariu, căci se reangajează imediat, doar nu stă acasă să vadă desene animate, în vreme ce un iobag muncește până la 65 de ani. Problema este că pensiile de aur reprezintă 100% sau 80% din (aproximativ) ultimul salariu, în vreme ce pensia de iobag reprezintă 45% din salariul mediu câștigat de-a lungul întregii cariere”, a comentat profesorul Bogdan Glăvan.
Întrebat duminică seara la Prima News câţi pensionari speciali are România, ministrul Muncii, Marius Budăi, a răspuns că totalul este de aproximativ 200.000. „Sunt 190.000 în apărare şi ordine publică şi 10.000 în cele două legi de magistratură, navigatorii, MAE, Curtea de Conturi şi funcţionari publici parlamentari”, a spus ministrul Muncii.
Pe de altă parte, amintim că un proiect avansat de Ministerul Apărării Naționale, dar care ulterior a fost retras, prevedea că nu doar polițiștii, militarii, jandarmii, personalul SRI etc să aibă pensii speciale, ci și o categorie nouă - personalul civil din armată, poliție, servicii secrete, care urma să beneficieze de privilegii prin reducerea stagiului de cotizare. Ulterior, MApN a anunțat că a decis retragerea proiectului de lege „ca urmare a observațiilor primite” în decursul a trei zile de dezbatere în procedura de transparență decizională.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dacă se va întâmpla ceva, probabil că se va umbla la pensiile militarilor, că ăştia tac şi-nghit. În rest, totul va fi o moscoleală în stil Caragiale: „noi am vrut, dar nu s-a putut”.