Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

#Responsabilitate | Răspunsurile medicilor la întrebări despre COVID 19 | Vitamina C și coronavirusul, unde ne jucăm cu copiii, în cât timp devine o persoană infectată transmițător?

COVID-19, eprubetă

Infecția cu noul tip de coronavirus pune omenirea în fața unei situații noi. După declararea pandemiei de către Organizația Mondială a Sănătății, statele lumii încearcă să limiteze răspândirea virusului.

Într-un exercițiu planetar, autoritățile și cetățenii sunt nevoiți să lucreze împreună, iar relațiile interumane sunt rescrise. COVID 19 înseamnă pentru toți noi începuturi. Învățăm să luăm distanță socială, să ne izolăm temporar, atunci când mișcarea pe distanțe mici și mari nu a fost niciodată mai la îndemână. Redefinim relațiile cu cei dragi, începem să lucrăm de acasă utilizând tehnologia, iar copiii noștri se obișnuiesc cu lecțiile predate de dascălii lor online. Dar poate cel mai important este că învățăm împreună să fim responsabili.

Apetitul pentru informații este extrem de crescut. Cititorii- pacienți, rudele lor și persoane sănătoase- caută să afle cât mai multe. De unde a apărut noul coronavirus? Cum se transmite virusul și ce trebuie să nu facem pentru a ne păstra sănătoși? Cum ne spălăm corect pe mâini? Cât rezistă noul tip de coronavirus pe mâini sau pe suprafețe? Se transmite COVID 19 prin laptele matern primit de la mamă? E bine să ne scoatem copiii la plimbare sau să-i ducem la locurile de joacă? Care este distanța pe care să o păstrăm fizic față de persoanele din jurul nostru pentru a ne proteja?

Am cules cele mai frecvente întrebări de la cititori, formulate pe paginile de internet și de pe rețelele sociale și le-am adresat specialiștilor. Începând din această săptămână, dr. Mihaela Oros, medic primar pediatrie și dr. Gabriel Gurguță, medic specialist în boli înfecțioase vor răspunde cititorilor, într-un demers realizat de platforma Republica împreună cu Rețeaua de sănătate Regina Maria: #responsabilitate.

Medicii ne vor explica în primele episoade ce este noul tip de coronavirus, în cât timp devine o persoană infectată transmițător, unde este indicat să ne petrecem timpul cu copiii atunci când nu îi ducem la școală sau la grădiniță din cauza pandemiei și dacă tratamentul cu vitamina C este sau nu indicat în prevenția infecției cu noul tip de coronavirus.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Feliciteri pentru ideea de a raspunde intrebarilor cititorilor.
  M-ar interesa raspunsul unui medic care a ingrijit efectiv un bolnav infectat cu COVID-19: Cum a inceput boala, cum a evoluat, cum s-a manifestat concret, pana unde a urcat temperatura, cat de agresiva a fost tusea seaca, dupa tusea seaca a urmat si tuse cu expectoratie, daca a avut si dificultati de respiratie, cat de neplacute, cat timp a durat boala, daca a pierdut pofta de mancare etc.?
  Sau mai bina ar fi sa gasiti un fost bolnav care sa descrie totul in detaliu.
  • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Sper că nu începeți cu filmulețe ca pe blogurile de machiaj. Un filmuleț durează 48 secunde sau mai mult, în timp ce informația necesară putea fi rezumată în 2 rânduri care se citesc în 10 secunde. Un astfel de video e la rubrica de consumatori de timp cu atât mai mult cu cât informația e vagă. Asteptam mai mult.
  • Like 0
 • Punctul de vedere al specialistilor in Romania, cu privire la infectia COVID-19, cu virusul SARS-Cov-2.
  Dr. Cătălin Apostolescu Medic primar boli infecțioase, purtător de cuvânt Institutul Matei Balș

  https://www.facebook.com/mediafax.ro/videos/833408497131309/
  • Like 0


Îți recomandăm

Telemunca

Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Recul

Povestea Recul începe în 2015, când regizorul Vlad Dragomirescu și actorul Bogdan Untilă și-au propus să creeze un incubator pentru proiecte culturale independente, care să cuprindă două direcții: teatrul de improvizație și teatrul clasic.

Citește mai mult

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult