Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

#Responsabilitate. Medicii ne dau sfaturi: cum recunoaștem depresia, cum păstrăm relațiile la distanță în vreme de pandemie, rețete pentru o viață echilibrată în condiții de criză

Ne așteaptă cel puțin încă 10 zile de restricții. O nouă realitate a devenit parte din viețile noastre. La început, interdicția de a ne vedea cu alți indivizi- prieteni și chiar cu membrii familiei- s-a numit izolare socială. Termenul corect, au atras atenția mai multe voci, ar putea fi acela de izolare sau distanțare fizică.

Autoritățile au anunțat că starea de urgență va fi înlocuită cu starea de alertă. Vom fi nevoiți să purtăm mască de protecție pe față în locurile publice, dar și la serviciu. Elevii- indiferent de vârstă- vor continua să facă școala de acasă, iar companiile îi vor încuraja pe salariați să muncească de la domiciliu, mai ales în domeniile în care acest mod de lucru este posibil. 

Cu cât perioada restricțiilor va fi mai lungă, cu atât aceasta va fi mai greu de suportat de cetățeni. Suntem încă departe de acea stare de normalitate pe care ne-o dorim cei mai mulți, cu vacanțe, cine la restaurant, întâlniri cu prietenii în oraș.

Cifrele arată că în cele mai multe state ale lumii afectate de pandemie, cetățenii s-au adaptat la noua situație. Pe de altă parte, companiile și instituțiile au încercat să facă această trecere cât mai ușoară. Muzeele au pus pe website-uri tururi virtuale ale expozițiilor, bibliotecile au lăsat cărțile digitale la liber, artiștii au concertat direct pe internet. Agricultorii și-au livrat legumele acasă la cumpărător, restaurantele au înlocuit servitul la mese cu servitul prin curier, la comandă.

Cu toate acestea, statul între câțiva pereți cu membrii familiei nu este deloc ușor, mai ales atunci pentru cei care au petrecut această perioadă în apartamentele de la bloc.

Cum facem să nu pierdem lupta cu greutatea corporală dar să ne exersăm în continuare talentul culinar? Ne ajută meditația să ne păstrăm echilibrul? Există exerciții magice care ne fac să ne simțim mai bine? Cum facem diferența între episoadele de anxietate și pericolul instalării depresiei? Cât de important este să ne facem un program variat, care să ne umple timpul ,dar care să ne ofere o rutină bună?

Căutăm să găsim o parte dintre răspunsurile la întrebările care ne frământă atunci de când am transformat livingul în birou cu Daniela Sichitiu, medic primar Psihiatrie, într-un dialog cu #responsabilitate, susținut de Rețeaua de Sănătate Regina Maria. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult