Ne așteaptă cel puțin încă 10 zile de restricții. O nouă realitate a devenit parte din viețile noastre. La început, interdicția de a ne vedea cu alți indivizi- prieteni și chiar cu membrii familiei- s-a numit izolare socială. Termenul corect, au atras atenția mai multe voci, ar putea fi acela de izolare sau distanțare fizică.
Autoritățile au anunțat că starea de urgență va fi înlocuită cu starea de alertă. Vom fi nevoiți să purtăm mască de protecție pe față în locurile publice, dar și la serviciu. Elevii- indiferent de vârstă- vor continua să facă școala de acasă, iar companiile îi vor încuraja pe salariați să muncească de la domiciliu, mai ales în domeniile în care acest mod de lucru este posibil.
Cu cât perioada restricțiilor va fi mai lungă, cu atât aceasta va fi mai greu de suportat de cetățeni. Suntem încă departe de acea stare de normalitate pe care ne-o dorim cei mai mulți, cu vacanțe, cine la restaurant, întâlniri cu prietenii în oraș.
Cifrele arată că în cele mai multe state ale lumii afectate de pandemie, cetățenii s-au adaptat la noua situație. Pe de altă parte, companiile și instituțiile au încercat să facă această trecere cât mai ușoară. Muzeele au pus pe website-uri tururi virtuale ale expozițiilor, bibliotecile au lăsat cărțile digitale la liber, artiștii au concertat direct pe internet. Agricultorii și-au livrat legumele acasă la cumpărător, restaurantele au înlocuit servitul la mese cu servitul prin curier, la comandă.
Cu toate acestea, statul între câțiva pereți cu membrii familiei nu este deloc ușor, mai ales atunci pentru cei care au petrecut această perioadă în apartamentele de la bloc.
Cum facem să nu pierdem lupta cu greutatea corporală dar să ne exersăm în continuare talentul culinar? Ne ajută meditația să ne păstrăm echilibrul? Există exerciții magice care ne fac să ne simțim mai bine? Cum facem diferența între episoadele de anxietate și pericolul instalării depresiei? Cât de important este să ne facem un program variat, care să ne umple timpul ,dar care să ne ofere o rutină bună?
Căutăm să găsim o parte dintre răspunsurile la întrebările care ne frământă atunci de când am transformat livingul în birou cu Daniela Sichitiu, medic primar Psihiatrie, într-un dialog cu #responsabilitate, susținut de Rețeaua de Sănătate Regina Maria.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.