Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

#Responsabilitate. Medicii ne dau sfaturi: cum recunoaștem depresia, cum păstrăm relațiile la distanță în vreme de pandemie, rețete pentru o viață echilibrată în condiții de criză

Ne așteaptă cel puțin încă 10 zile de restricții. O nouă realitate a devenit parte din viețile noastre. La început, interdicția de a ne vedea cu alți indivizi- prieteni și chiar cu membrii familiei- s-a numit izolare socială. Termenul corect, au atras atenția mai multe voci, ar putea fi acela de izolare sau distanțare fizică.

Autoritățile au anunțat că starea de urgență va fi înlocuită cu starea de alertă. Vom fi nevoiți să purtăm mască de protecție pe față în locurile publice, dar și la serviciu. Elevii- indiferent de vârstă- vor continua să facă școala de acasă, iar companiile îi vor încuraja pe salariați să muncească de la domiciliu, mai ales în domeniile în care acest mod de lucru este posibil. 

Cu cât perioada restricțiilor va fi mai lungă, cu atât aceasta va fi mai greu de suportat de cetățeni. Suntem încă departe de acea stare de normalitate pe care ne-o dorim cei mai mulți, cu vacanțe, cine la restaurant, întâlniri cu prietenii în oraș.

Cifrele arată că în cele mai multe state ale lumii afectate de pandemie, cetățenii s-au adaptat la noua situație. Pe de altă parte, companiile și instituțiile au încercat să facă această trecere cât mai ușoară. Muzeele au pus pe website-uri tururi virtuale ale expozițiilor, bibliotecile au lăsat cărțile digitale la liber, artiștii au concertat direct pe internet. Agricultorii și-au livrat legumele acasă la cumpărător, restaurantele au înlocuit servitul la mese cu servitul prin curier, la comandă.

Cu toate acestea, statul între câțiva pereți cu membrii familiei nu este deloc ușor, mai ales atunci pentru cei care au petrecut această perioadă în apartamentele de la bloc.

Cum facem să nu pierdem lupta cu greutatea corporală dar să ne exersăm în continuare talentul culinar? Ne ajută meditația să ne păstrăm echilibrul? Există exerciții magice care ne fac să ne simțim mai bine? Cum facem diferența între episoadele de anxietate și pericolul instalării depresiei? Cât de important este să ne facem un program variat, care să ne umple timpul ,dar care să ne ofere o rutină bună?

Căutăm să găsim o parte dintre răspunsurile la întrebările care ne frământă atunci de când am transformat livingul în birou cu Daniela Sichitiu, medic primar Psihiatrie, într-un dialog cu #responsabilitate, susținut de Rețeaua de Sănătate Regina Maria. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult