
Eurofighters în Baza Aeriană Albacete, Spania, înainte de a se îndrepta către Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din Constanța/ noiembrie 2024/ foto: Profimedia
Există și la noi dar și în multe țări europene frica retragerii soldaților americani de pe acest continent. Dar această frică deja a fost transformată în noua strategie de apărare în rândul mai multor aliați americani, din Eurooa, Asia, dar și pentru Canada.
În Europa încrederea populației în SUA s-a prăbușit în ultimele săptămâni. De la vest către est UE doar 20%-30% mai au încredere in SUA, până la 40%-50% în estul continentului. O prăbușire rapidă, în doar câteva săptămâni!
Aliații Americii au devenit mai nou dușmani, în analiza administrației Trump, sau doar unelte economice care trebuie umilite. Canada și Danemarca au început să îi răspundă lui Trump în mod direct, pentru că în aceste situații le sunt cerute teritoriile.
Japonia a început să își construiască propriul sistem de securitate prin negocieri cu China, în care implică și Coreea de Sud.
Franța, Germania și UK au înțeles ca trebuie să își asume rolurile de lideri ai securității europene, iar Franța conduce noua politică de securitate. UK a tot sperat că SUA le vor oferi un statut special, dar s-au înșelat.
Alte țări mai mici de pe continent au adoptat un ton neutru, în timp ce își caută noi alianțe de securitate. Polonia încheie acorduri de garantare a securității cu țările vestice, iar Tusk a avut probabil cele mai directe mesaje pentru democrație și libertate, direcționate către noua administrație americană.
Noi ne aflăm într-o situație de supunere și de așteptare. Da, Trump nu reprezintă sistemul american de securitate, dar el poate schimba dramatic prioritățile. Da, un demnitar european nu poate critica în mod oficial echipa Trump, pentru că poate grăbi acest proces de distanțare față de UE.
Însă noi am fost direct atacați de administrația Trump în ultimele săptămâni. De către JD Vance, de Musk, de Grenell, încă din prima săptămână a preluării puterii de către Trump. Ei au susținut un candidat pro rus și abia acum recunosc și oficialitățile din România că nu avem deschis un canal de comunicare. Dar cu ce greșise România?
De ce România a fost ținta unor atacuri majore și mizerabile? De ce noua administrație nu a dorit să comunice cu noi? Cel mai probabil pentru că alegerile de anul trecut au fost anulate. Dar aici au fost prezenți mai multi lideri republicani încă din octombrie, până în decembrie. Unii l-au susținut în mod deschis pe Nicolae Ciucă. Alții au participat la întâlnirea organizată în octombrie de Fundația Heritage ( republicană, autoare a Project 2025). Păi dacă îl susțineau pe Ciucă și se întâlneau cu liberalii, de ce l-au susținut ulterior pe Georgescu? Nu are logică!
Singura explicație e ca echipa Trump are o gașcă care își dorește sistemul autoritar, nu democrația liberală. Iar ei au cam câștigat până acum în noua administrație Trump. Noi am jucat cu gașca republicană cu tradiție în politică, nu cu gașca nouă, un mix între pro ruși și oligarhi tehnologici. Iar ultimii, sunt cei care azi fac politica externă a SUA.
Și atunci se pun întrebările: îi putem critica pe americani, sau nu? Dacă îi criticăm pentru deciziile autoritare, direcționate pentru a slăbi democrația liberală dar și UE, riscăm să fim abandonați? Da, sunt mari șanse ca aceștia să aștepte un singur motiv pentru a ne abandona. Și nu mă refer la ce scriem noi pe rețele sociale sau în presă, ci la ce spun cei care ocupă funcții guvernamentale și pe politică externă.
România are azi nevoie de soldați americani aici. În primul rând pentru că noi am stat și am pierdut timp, bazându-ne doar pe NATO, dar mai precis, pe americani. Ne tremură hainele de pe noi în aceste momente! Noi nu am avut politicieni cu viziune, cu proiecte, care să ne consolideze independența și alianța europeană. Dar asta nu înseamnă că trebuie să acceptăm orice și că suntem obligați să devenim trumpiști. România trebuie să își construiască punți solide în Europa. Trebuie să ne consolidăm apărarea, rapid. Trebuie să încercăm să comunicăm cu noua administrație Trump, dar nu să ne vindem.
Polonia se întărește! Și trebuie să îi urmăm exemplul!
Suntem în prima linie și trebuie să ne direcționăm resursele pentru a ne consolida securitatea, nu pentru a bonusa în continuare politrucii și sistemul de pensii speciale. Deja suntem într-un moment periculos și cu o mare tensiune globală.
Cine crede ca trebuie să ne umilim, să pupăm inelul lui Trump, să arunce un ochi la Ungaria! Ce a obținut? Doar izolare în UE și taxe din partea lui Trump, care îi vor zdruncina economia!
E timpul diplomației, dar și al curajului național. Echipa Trump șantajează democrația prin garanțiile de securitate! Ne vindem libertatea pentru promisiuni false? Ar fi o greșeală istorică! Trebuie să menținem cât mai mult parteneriatul strategic cu SUA ( la care Trump poate renunța oricând ), în timp ce ne consolidăm în UE! Asta e strategia inteligentă! Și asta trebuie să fie proiectul noului președinte!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.