Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Reuters: Compania austriacă OMV a încheiat un acord pentru a furniza gaze din România către Germania, începând din 2027

OMV Austria

foto: ALEX HALADA / imago stock&people / Profimedia

Grupul austriac OMV a încheiat un acord pentru a furniza gaze naturale din proiectul său Neptun Deep, din Marea Neagră, companiei germane Uniper, din 2027, au declarat trei surse pentru Reuters, scrie News.ro. Decizia vine în contextul în care Europa caută noi modalităţi de a-şi spori securitatea energetică după ruperea relaţiilor cu Rusia.

Acordul pe cinci ani, pentru 15 terawatt-oră de gaze naturale din proiectul Neptun Deep, care nu a fost dezvăluit anterior, vine după ce luna trecută Rusia a încetat să livreze gaze prin Ucraina şi după o reducere mai largă a achiziţiilor de energie ale UE din această ţară, din cauza invadării Ucrainei de către Moscova.

Volumul total al contractului reprezintă aproximativ 1,5% din importurile de gaze ale Germaniei în 2024 şi ar fi primul acord de aprovizionare de la mult aşteptatul proiect de extracţie a gazelor de la mare adâncime, la mai bine de un deceniu după ce gazul a fost descoperit pentru prima dată în secţiunea Mării Negre ce aparține României, notează Reuters.

Neptun Deep, care este aşteptat să înceapă producția în 2027, deţine aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze recuperabile, ceea ce îl face unul dintre cele mai importante zăcăminte de gaze naturale din UE. Odată ce proiectul va începe să fie funcţional, România va deveni pentru prima dată cel mai mare producător de gaze din UE şi un exportator net de gaze, mai scrie Reuters.

OMV Petrom, care este deţinută majoritar de OMV, statul român având un pachet de 20,7% din acţiuni, a anunţat în 2012 că a descoperit 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze în Marea Neagră.

Uniper a refuzat să comenteze informația, notează Reuters, adăugând că nici OMV și nici OMV Petrom nu au răspuns unei solicitări de comentarii.

OMV Petrom şi producătorul de stat Romgaz, care deţin proiectul Neptun Deep în proporţii egale, au aprobat proiectul în 2023.

Producţia de pe platou va fi de aproximativ 8 miliarde metri cubi anual timp de aproximativ 10 ani, aproape dublând producţia de gaze a României, notează Reuters.

Producătorii plănuiesc să vândă gazele separat, dar, conform unei legi româneşti, guvernul va avea un drept de preempţiune la gazele extrase din proiect. Producătorii de gaze au spus că există un potenţial uriaş pentru descoperiri ulterioare în apele teritoriale ale României în Marea Neagră, unde ţara are rezerve de aproximativ 200 de miliarde de metri cubi, care promit să ajute la diversificarea ofertei în regiune.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • pixel check icon
    cea mai mare șpagă dată de România. ca să fie bine. șpaga sub presiune se numește șantaj? și dacă n-a fost nicio presiune, care nu mai avea răbdare? securiștii de respirație europeană?
    • Like 0
  • Mihai check icon
    Suficient pentru a duce prețul pe “piața liberă” la nivel de Germania. Evident că pentru cei care nu au posibilități va plăti statul din taxele clasei de mijloc că cei din top 1% nu vor plăti nimic, ca de-obicei. Mai vine și 5% pentru NATO și vor ieși statele de bunăvoie din organizație.
    • Like 0
    • @ Mihai
      Suficient pentru a emite panseuri ne-realiste. Printre altele discuțiile și ideile, inclusiv ale lui Trump, pentru a aloca un anumit procent pentru apărare, 2 sau 5%, se referă la a finanța apărarea proprie, nu sun ,,pentru NATO,,
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      Mihai check icon
      E vorba de cheltuieli pentru apărare și oricum nu este obligatoriu pentru a fi membru dar nu ai de unde știi ce inventează unul care nu are toate țiglele pe casă.
      • Like 0
  • RazvanP check icon
    Încet încet apare și prețul pentru Schengen...
    • Like 2
    • @ RazvanP
      Încet, încet apare și Teoria Constipației
      • Like 1
    • @ Vasile Ostaciuc
      RazvanP check icon
      Vă recomand să consultați un medic, lipsa tranzitului este o afecțiune serioasă...
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult