Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Rise Project: Soțul lui Sevil Shhaideh, susținător al dictatorului Assad. Dragnea neagă și spune că sunt doar „glume proaste și pretexte inventate”

Akram Shhaideh, soțul lui Sevil Shhaideh, premierul propus de PSD, este susținător al dictatorului sirian Bashar al-Assad, acuzat de comunitatea internațională de crime de război, scrie Riseproject.ro. Jurnaliștii Riseproject.ro au descoperit că pe conturile sale de socializare, Akram Shhaideh, de origine siriană, transmite mesaje pro-Assad, folosește simbolurile loialității față de regimul de la Damasc și critică atât rebelii, cât și liderii arabi și vestici care susțin revoluția siriană.

Sirianul Akram Shhaideh a fost consultant personal al secretarului de stat în cadrul Ministerului Agriculturii în perioada 2013-2014. În 1988 el a fost șef de departament în cadrul Ministerului Agriculturii de la Damasc. În prezent este consultant pe probleme de agricultură al Regiei Autonome Județene Drumuri și Poduri Constanța, funcție pe care o ocupă din 2011. În 2015, Akram Shhaideh a obținut și cetățenia română.

Pe conturile sale de socializare, Akram Shhaideh a apreciat și distribuit postările paginii „Doar Dumnezeu, Siria și Bashar”. Sirianul a distribuit un articol în care se susține că liderul Hezbollah, grupare considerată teroristă de UE și SUA, duce „războiul sfânt”.

Dragnea: „Cred că serviciile secrete ar trebui să aibă o poziție foarte clară dacă există vreo problemă de securitate" 

Întrebat de jurnaliști dacă nu consideră că există un risc de securitate națională legat de faptul că soțul premierului propus Sevil Shhaideh a fost acuzat că ar fi susținător al regimului Bashar al-Assad, Liviu Dragnea a răspuns că îl cunoaște pe acesta și este „un om liniștit”. 

„Cred că serviciile secrete ar trebui să aibă o poziție foarte clară dacă există vreo problemă de securitate", a spus Dragnea.

„Dacă cineva crede că ne poate convinge că s-ar putea refuza o asemenea desemnare cu asemenea pretexte slabe se înșală amarnic. Nu există nici un risc aici. Risc de securitate națională a fost guvernul zero, Dacian Cioloș. Aici serviciile secrete ar fi trebuit să intervină demult, nu să stea indiferente sau să se complacă într-o neimplicare și neintervenție. Sunt absolut convins că toate servicile de informații din România l-au informat pe președinte legat de ce se întâmplă. Risc de securitate națională a fost în acest an în care România a fost pusă între paranteze. Restul sunt glume proaste și pretexte inventate care nu stau în picioare”, a continuat președintele PSD.

„Sevil Shaideh a fost ministru în Guvern, atunci nu au avut o problemă serviciile?”, a întrebat Dragnea. 

Liderul PSD a adăugat că cei care o cunosc pe Sevil Shhaideh știu că este „o persoană foarte muncitoare, foarte serioasă și foarte cuminte”.

Insistența jurnaliștilor despre soțul premierului propus care ar avea afaceri imobiliare la Damasc l-a înfuriat la un moment dat pe liderul PSD.

„Stimată domnișoară, îl cunoașteți, ați fost în Siria? Nu pot să discut într-una despre o prostie. Eu îl cunosc pe acest om. Sevil Shhaideh era căsătorită cu el și când era membru în Guvern și a primit și cetățenie română (...) Nu știu, dacă cunoașteți, vă rog să le dați dvs sau patronii dvs de la Realitatea domnului Helvig sau domnului Predoiu, sau direct domnului Iohannis, dacă vorbim de imobiliare”, a mai spus, vizibil iritat, șeful PSD, răspunzând unei întrebări din partea presei.

Traian Băsescu: „România nu trebuie să treacă la o conducere de stil islamist”

Pe de altă parte, fostul șef al statului, actualul președinte al PMP, Traian Băsescu, a confirmat joi, la ieșirea de la consultările partidelor parlamentare de la Cotroceni pe tema noului premier, că i-a transmis președintelui Klaus Iohannis îngrijorările sale cu privire la legăturile soţului lui Sevil Shhaideh cu autorităţile din Siria.

„Bineînţeles, inclusiv o atenţionare legată de faptul că este căsătorită cu un om care a lucrat 20 de ani în Ministerul Agriculturii de la Damasc am exprimat. Asta e maxim ce pot să comentez. Am spus maxim ce pot să spun public", a spus Traian Băsescu, potrivit b1.ro.

În opinia șefului PMP, Sevil Shhaideh are o „reputație excepțională”, dar „experiență politică zero”.

„Are reputație excepțională în comunitatea turco-tătară din Dobrogea, de unde vine. Am avut acces mult mai ușor, pentru că am fini tătari. De fapt, am fost martori la căsătoria lor. În același timp, doamna are experință politică zero, nu e conectată la nucleul dur decizional al PSD și, din acest motiv, cred că riscul să fie doar o fațadă pentru domnul Dragnea și oamenii puternici din PSD e major, or România nu trebuie să treacă la o conducere de stil islamist, ca în Iran. Acolo e guvern, e președinte ales, dar decizia finală o iau ayatollahii, acel consiliu al marilor șefi religioși din Iran. N-ar trebui să fim un astfel de stat și vom lupta ca acest lucru să nu se întâmple!”, a subliniat Traian Băsescu, potrivit b1.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Asupra a ceea ce se spune aici despre activitatea și despre simpatiile politice (eventual lăsându-se impresia unor posibile pericole pentru România ce decurg din toate acestea) ale soțului doamnei Shhaideh, ar fi fost de dorit ca aceste aspecte să fie în atenția permanentă a serviciilor secrete înainte de numirile în cele câteva funcții de răspundere din administrație ale doamnei. În această situație, aceleași servicii ar trebui să pună și la dispoziția presei pentru lămurirea românilor asupra faptului că respectivele servicii, ca și șeful statului veghează la normalitatea desfășurării guvernării. În aceeași măsură, cred că ar fi fost nevoie și de informarea prealabilă ai liderilor principalelor formațiuni politice măcar înainte de campanie. În lipsă de astfel de informații sunt posibile orice fel de speculații.
  • Like 0
 • check icon
  Cred ca e o tema serioasa daca stirea e data de Rise Project, asa ca presedintele face bine ca cere mai multe informatii
  • Like 0
 • check icon
  unde este nascuta Sevil Shhaideh ?
  Akram Shhaideh nu este interesant, ue stie de el :)
  • Like 0
 • Este foarte curios cum de dragnea, dupa ce "a castigat alegerile", ( oare cu ce procent real reprezinta natiunea - stiu, o sa spuneti "peste 60% absenteism"), acum, cand rusia ameninta cu distrugerea scutului antiracheta de la Deveselu + cel din Polonia, se
  agita sa numeasca prim ministru o persoana musulmana cu legaturi prin casatorie cu
  Siria. Sotul prezumtivului prim ministru a facut parte din guvernul Bashar Alassad si
  este, in continuare un sustinator al acestuia (nu poti iesi din o asemenea combinatie),
  si nu numai ci si a Hezbolahului, considerat organizatie terorista. Si acest regim, al lui
  Bashar Alassad, este, tocmai, sustinut de rusia si iran. Rusia card ne-a pus gand rau.
  Si-l va duce la indeplinire, mai devreme sau mai tarziu. Dragnea este suspect de Tradare Nationala, incalcarea acordurilor cu NATO si UE, repetarea unui fenomen
  caracteristic politicii dambovitene - tradarea aliatilor si pactizarea cu inamicul -
  fenomen produs, cel putin in 1944, momentul 23 august, de care eram, pana de
  curand foarte mandri. Asta urmaresc psd-istii, "marii castigatori si alesii majoritatii"
  na(no)rodului. Asta este dragnea si asta este aliatul sau tariceanu, un alt tradator de
  neam. Poate isi pun intrebari, acum dupa ceasul al 12-lea, alegatorii psd-alde. Au
  sustinut ceimai perfizi sii periculosi "politicieni". Nu stiu cum vom scapa de aceasta
  clica, mai ales ca are sustinerea unui dusman foarte puternic. Vor instaura o
  democratie " a la moscova " si " a la Erdogan". Nu se va putea face nimic, fara a se
  repeta situatia din decembrie 1989. Ma refer la genocid. Vor fi unii care ma vor
  persifla, dar ii sfatuiesc, mai inainte, sa faca un efort, daca sunt capabili sau nu au
  interese meschine, de gandire asupra realitatii.
  • Like 0
 • Dragnea a aruncat o piatra in lac si restul se chinuie sa o scoată din lac. Își bate joc de noi toți. In sinea lui se prăpădește de ras. Cum o dam el iese pe plus. Somnul națiunii naște monștri.
  • Like 0
 • Dacă îl susţine pe Bashar al-Assad, cum se spune, de ce a primit cetăţenia română în anul 2015?...
  • Like 0
  • @ Constantin
   fiindca orice om cu creier intact prefera un dictator laic decat un regim musulman jihadist! era greu de inteles asta?
   • Like 1
  • @ Dan Horea
   Pentru că trăim în România și știm destul de bine cum e cu corupția, binomul, trinomul, trădarea, etc..
   • Like 0
  • @ Dan Horea
   check icon
   Si cine e dictatorul laic?
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult