Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Mândrilor români: Ați salvat țara de Julien și Klaus, luați acum cu Shhaideh!

Of, of, sireaca țară, ce blestem pe dânsa să fie condusă numai de străini! Și de bine ce mândrii români au pus ștampila cu sete pe PSD, ca să scape țara de Julieni, de Klauși, de Kovesi și de Sorosi, vine tocmai partidul care îndrăznea să creadă în România cu un nume care le împleticește limba: Sevil Shhaideh. Străfulgerat de luciditate după ce în campanie l-a trimis pe Julien în Bruxelu cui l-a făcut, că nu vorbește românește, Liviu Dragnea ne zice acum că „doamna Shhaideh este cetățean român care are toate drepturile”. O, pașă, cât de darnic ești!

PSD a băgat în campanie etnia drept criteriu de competență ca să stârnească frica românilor neaoși de străinii care ne fură țara. După ce a deversat tone de venin în niște capete goale, este greu acum să le mai spună dl. Dragnea - corect! - că un bun român poate fi și ungur, și țigan, și turc, și evreu, câtă vreme își face cinstit datoria de cetățean al acestei țări.

Dincolo de acest incident care probabil va tulbura serios certitudinile electoratului hardcore al PSD, propunerea dlui Dragnea este absolut nesemnificativă. Nimeni nu-și închipuie că doamna Sevil Shhaideh va conduce vreodată ceva. Cum numele ei n-a lăsat nicio amintire în perioada cât a fost secretar de stat și apoi ministru, nimeni nu va auzi prea multe despre această persoană nici de acum încolo. În activitatea ei de până acum, doamna a dovedit calitatea pe care Liviu Dragnea o căuta la un premier: supunere totală.

Remarcăm o inovație a lui Liviu Dragnea în democrația românească: Guvernul proxy, care nu va avea cartierul general la Palatul Victoria, ci la partid. Acest Guvern se numește Liviu Dragnea, iar numele care vor apărea la conducerea ministerelor vor fi în aceeași notă cu cel al premierului propus: șterse, care să nu pună probleme, simpli executanți sau figuranți. Deciziile se vor lua în cabinetul lui Liviu Dragnea din Kiseleff 10 și vor fi transmise în plic la Palatul Victoria.

Mai remarcăm în anunțul dlui Dragnea cuvântul „deocamdată”: Deocamdată nu poate fi premier. În următoarele luni, PSD va schimba legea 90/2001 (care acum nu-i permite unui condamnat penal să fie membru al Guvernului) și atunci dl. Dragnea va deveni premier plin. O simplă chestiune de timp.

Liviu Dragnea a vorbit mult astăzi la persoana I. „Eu aveam dreptul legitim să fiu premier”. Pașa s-a împiedicat de o simplă lege. Una dintre multele, pe care le numim „legislația anticorupție”. Epoca lui Suleiman Magnificul nu va putea începe decât după schimbarea Codului penal și carotarea instituțiilor anticorupție. Este marea miză a lui 2017.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    1. Nu ar trebui sa ne tratam minoritatile cu dispret sau cu suspiciune; marea majoritate a concetatenilor nostri de alta etnie sunt cetateni loiali, platitori de taxe si impozite si, cu exceptia maghiarilor, vorbesc perfect limba romana.
    2. Orice partid aflat la putere si care se respecta, are un "guvern proxy" prin care isi monitorizeaza proprii guvernanti, dar si guvernul adversarilor politici cand acestia ajung la putere. Asa e peste tot. Feed back-ul dintre partidul care sustine sau da un guvern si respectivul guvern constituie un lucru firesc si legitim.
    3. Legea dupa care Dragnea a fost condamnant este incorect formulata-sunt numerosi juristi si constitutionalisti care au afirmat raspicat acest lucru.
    Dragnea a fost in mod evident condamnat pe motive politice, fara a i se interzice insa drepturile civile.
    Stiind ca au luat o decizie nedreapta, judecatorii intarzie deliberat publicarea motivarii sentintei, astfel incat Dragnea sa nu-si mai poata cauta dreptatea la CEDO. Nu sunt deloc un fan sau votant al PSD, dar nici nu ma pot lasa atat de orbit de patimi politice incat sa nu sesizez abuzul grosolan comis de Justitie in aceasta speta.
    Imi amintesc cum acolitii Basescului faceau spume la gura pe la usile ambasadelor occidentale si la Bruxelles despre furtul a 1,5-2 mil de voturi organizat de Dragnea et co. la Referendum...
    Astazi insa, cea mai mare parte dintre politicienii care l-au sustinut pe Basescu sunt "liberali" cu acte in regula. Care liberali, in 2012, au mers in campania de demitere a Basescului umar la umar cu PSD; pe atunci, pentru PNL, Dragnea si ai sai pesedisti nu erau "hoti", nu "furau" voturi, ci erau aliati...
    Acum, in anul de gratie 2016, la recentele alegeri, PSD vrea "justitie sociala" si "stoparea abuzurilor Statului contra cetatenilor", adica un mesaj profund liberal.
    La randul lui, PNL, la aceleasi alegeri, a militat pentru "intarirea DNA", "pentru catuse" si contra "penalilor", aducand nenumarate osanale D-nei Kovesi, adica s-a transformat in sustinatorul unui mesaj profund socialist de intarire a fortei Statului in relatia cu proprii sai cetateni.
    In curand vom constata cu totii care dintre cele doua principale partide din Romania a fost onest.

    • Like 0
  • Un articol prost. De ce trebuie ca unii sa nu mearga la vot dar sa aiba pretentii? De ce trebuie ca in cayul in care nu iese treaba asa cum vrea unul sa faca scandal ca se darama erul De ce nu am vazut aceleasi opinii atunci cand a fost nominalizat boc desi atunci psd era majoritar in parlament? Ma dispera toti idiotii care se supara ca vacaru pe sat si nu respecta regulile, doar asa ca e vacar.....
    • Like 0
  • Fl Orin Fl Orin check icon
    Cu cat mai repede cu atat mai bine
    • Like 0
  • Un articol puțin decepționant! Nu cred că într-o analiză politică are vreo importanță subiectivismul celui care scrie. Dincolo de ce va face sau nu va face doamna propusă ca prim ministru mi se pare că merită discutat jocul de șah dintre Liviu Dragnea și Președinte. Mutarea Dragnea cu propunerea unei femei ca prim ministru și aparținând unei minorități cu care românii mereu s-au înțeles bine indiferent de religia lor, este o mutare bună. Răspunsul de azi al președintelui cu amânarea desemnării este și el o muntare bine gândită. Noi, cetățenii care am votat fiecare după cum ne-a dus capul sau nu am votat de loc, suntem acum niște simpli chibiți uitați pe margine. Noroc că vine Crăciunul și ne ține foarte ocupați. În privința doamnei Sevil Shhaideh ar fi cred mai bine să nu vă amăgiți. Ați văzut vreodată o femeie perfect ascultătoare de cineva?
    • Like 1
  • Daniel check icon
    "Nimeni nu-și închipuie că doamna Sevil Shhaideh va conduce vreodată ceva."
    Cred ca toti jurnalistii fac in mare cam aceeasi greseala. Este adevarat ca domnul Dragnea va trage sforile, DAR OARE CARE VA FI PRETUL CERUT DE DOAMNA SHAIDEHH pentru a face pe marioneta?
    Hai sa meditam putin la situatia de fapt. Doamna, din intamplare e musulman. ok, asta nu este o problema in sine, insa ca prin minune mai e casatorita si cu un sirian care din cate stiu a obtinut cetatenia in 2011. Nici asta nu e o problema, insa nu inteleg de ce nimeni nu-si pune intrebarea cum va trata doamna, sotie de sirian problema refugiatilor?
    Eu cred ca va face tot efortul sa aduca cat mai multi si este posibil sa io transforme intr-o datorie de bun musulman, care contribuie la "ajutarea" etniei sale...
    Ca sa nu mai spun ca niciodata nu poti fi sigur daca un musulman nu-si doreste marirea sferei de influenta a islamului... intr-o tara unde detine puterea "absoluta". Eu zic ca unii ar face-o un scop in sine...
    Ca sa dezvoltam mai mult subiectul, eu cred ca ne putem astepta la o politica extrem de deschisa fata de refugiati, acesta fiind pasul 1, pasul 2 va consta in acordarea de drepturi speciale pentru acesti sinistrati, cum ar fi, sa zicem lobby pentru construirea de multe moschei pentru refugiati...
    Apoi pasul 3... daca va fi posibil... nigradirea unor drepturi etniei crestine ortodoxe cu privire la modul de raportare fata de etnia musulmana... E o ipoteza doar... Dar daca ne uitam la ce se intampla in Anglia, sau Franta unde musulmanii detin autoritatea in anumite zone, nu stiu daca nu ar trebui sa ne punem semne de intrebare....
    Se merita pretul platit de romani, pentru acest posibil compromis pe care va trebui sa-l accepte PSD?
    Vad ca nimeni nu e dispus sa reflecteze serios la aceste detalii.
    • Like 1
    • @ Daniel
      Ba da, unii, putini din pacate, cu toata atentionarile unor ziaristi, gandesc, chiar si mai departe. Dragnea, ponta, tariceanu, maimuta bogdan diaconu-pru, fac tot posibilul de a ne afilia Rusiei, se vede clar. UE le-a stricat, in repetate randuri, planurile de suprematie in Romania si de scoaterea lor de sub prevederile legale in vigoare. Rusii ii sprijina, vrand sa suprime scutul antiracheta de la Deveselu, scut care este un obstacol in calea intentiilor lor. Vom fi iarasi tradatori ai aliantelor, cum am mai fost in istorie. Pentru interesele personale, in defavoarea tarii, acesti ticalosi nu se vor da inapoi de la nimic. Ve fi greu, cine stie cat? sa schimbam, mai tarziu ceva.
      • Like 0
  • Pentru cbabeanu@gmail.com. Nu cred ca domnul Negrutiu are vreo problema cu etnia doamnei Shhaideh. Mesajul articolului este scoaterea in evidenta a ipocriziei si a mesajului nationalist al liderilor PSD dinaintea alegerilor. Acest mesaj a prins, din pacate la multi romani.
    • Like 2
    • @ Nelu Resitnec
      Cri check icon
      Este foarte posibil ca sa aveti dreptate.
      Insa partidele purtatoare de mesaje nationaliste ( PRU si partidul lui M. Munteanu ) nu au intrat in Parlament. Cred ca accentele nationaliste pe care le-a avut PSD la alegeri au fost o manevra strategica pentru a racola si partea nationalista a electoratului si pentru a diminua impactul electoral al celor doua partide de care am pomenit mai sus.
      Reticenta oamenilor fata de invazia musulmana a Europei mi se pare perfect justificata, o dovada fiind haosul si multimea atentatelor teroriste produse in tarile vest-europene.
      Pe de alta parte, intoleranta fata de minoritarii autohtoni mi se pare complet nejustificata; exista destui etnici romani care afirma ca se simt ostilizati traind in mijlocul minoritatii maghiare din Covasna si Harghita, insa eu nu am auzit de vreun repros fata de minoritatea turco-tatara.
      Din aceasta perspectiva, propunerea D-nei Shhaidah mi se pare a fi inteligenta.
      Ramane ca Presedintele sa decida in urma informatiilor primite de la SRI, desi Dl. Johannis a mai validat-o odata pe aceasta doamna pentru functia de ministru.
      • Like 0
    • @ Cri
      Da, PRU nu a intrat în parlament, dar nici nu a avut un asemenea scop. A spus-o clar Ponta: PRU spune în gura mare ceea ce PSD nu își permite să spună decât în șoaptă. Așa a fost mânată "partea naționalistă a electoratului" spre PSD: PRU i-a înfierat pe străinii klauși, julieni, sorosiști etc., iar PSD le-a promis că "o să ia țara înapoi" de la ei. Cea mai scârboasă strategie de campanie electorală posibilă.
      • Like 0
    • @ Adrian Năstase
      Cri check icon
      Este posibil sa aveti dreptate; insa realitatea votului ne indica faptul ca PSD a avut o strategie castigatoare, in fata unui electorat care, in 2016, este totusi complet diferit fata de cel din anii '90.
      In opinia mea, succesul PSD a fost posibil si datorita faptului ca multi alegatori sunt reticenti fata de puterea sporita a institutiilor de forta ale Statului in raport cu cetatenii.
      Nu ma refer doar la unele abuzuri ale magistratilor, sanctionate la CEDO insa fara ca Statul roman sa le aplice vreo sanctiune in Romania pentru erorile comise, dar si, de exemplu, la violenta crescanda jandarmilor, sau la folosirea dubei cu mascati pentru arestarea unor oameni care in mod evident nu pot fi violenti sau periculosi, asa cum vedem din pacate zilnic la TV.
      Eu va pot exemplifica si cu o campanie, si mai "scarboasa", cum va exprimati Dvs: "Sa traiti bine !"...
      NB. Eu unul nu cred ca exista un electorat semnificativ, numeric vorbind, care sa fie ostil fata de conationalii nostri de alta etnie.
      In anul de gratie 2016, niciun etnic roman zdravan la cap nu mai crede ca minoritarii nostri de alta etnie sau religie ii sunt dusmani.
      Epoca Vadim Tudor a trecut, sper eu, pentru totdeauna.
      Insa in fata avalansei de islamici cu care Europa se confrunta, cu consecintele de rigoare ( haos, violuri, atentate ) si in fatza evidentei ca liderii nostri politici au un comportament servil si de-personalizat fata de sefii UE, o crestere a sentimentului nationalist, anti-islamic si xenofob este previzibila.
      Pentru a mentine o Romanie linistita, care sa nu le faca probleme suplimentare intr-o perioada de accentuare a instabilitaii in toata Europa, liderii americani ( administratia Obama ) si vest-europeni ( UE ) accepta si incurajeaza cresterea fortei Statului in detrimentul cetateanului roman, chiar daca ei nu declara oficial aceste lucruri.
      Iata de ce politicienii occidentali nu vor critica deocamdata abuzurile din Justitia romana, desi le cunosc foarte bine.


      • Like 0
    • @ Cri
      Un oarecare ministru e una iar prim ministru este cu totul altceva. Acesta participa la CSAT institutie care discuta si ia hotarari la un nivel, in mare parte necomunicat integral. E vorba, totusi, de securitatea nationala. Nu totul trebuie lasat la interpretarea unor profani, ca sa fiu "diplomat". Am credinta ca, anumite aspecte discutate aclo, ar crea panica.
      • Like 0
    • @ Adrian Năstase
      Tara e "luata inapoi" pentru a fi data altora.
      • Like 0
    • @ Cri
      Diferit? Ma indoiesc dini moment ce isi da votul celor mai corupti indivizi sau manifesta un dezinteres condamnabil.
      • Like 0
  • Cri check icon
    Profit de prezenta articolului scris de Dvs, pentru a va semnala, in calitatea pe care o aveti de fondator al acestui site, cateva impresii personale:
    Initial, acest site a fost o "insula" de civilizatie in mediul online, continand alegatiile unor oameni educati, scoliti, care utilizeaza logica si argumentul pentru a-si sustine opiniile.
    La inceputurile sale, acest site parea sa devina un fel de "22" sau "Dilema", prin tinuta intelectuala a celor care scriau si am fost incantat de acest lucru. ( nu impartasesc opiniile celor doua reputate reviste, dar calitatea intelectuala a celor care scriu acolo este incontestabila ).
    Pe masura ce popularitatea site-ului a crescut, si-au facut loc tot mai des postari injurioase, nepoliticoase, agramate sau scrise cu mintea infierbantata.
    Mi-as fi dorit tare mult ca "Republica.ro" sa mentina civlizatia dialogului la standrdele initiale.
    Nu-mi dau seama daca avalansa de postari suburbane este spontana sau este dirijata de adversarii acestui site. Cert este ca nivelul discutiilor incepe sa coboare mult prea des in zona gregara, suburbana.
    Din pacate, "Republica.ro" incepe sa semene tot mai mult cu Romania Libera, Adevarul sau Evenimentul zilei: sub un articol formulat cu decenta si corect in punct de vedere gramatical, gaseti o "ploaie" de postari "pro" sau "contra", agramate si injurioase.
    Cred ca membrii fodatori ai acesti site se afla la o rascruce: fie doresc ca "Republica.ro" sa devina tot mai "populara", acceptand ca site-ul sa gazduiasca tot mai multe postari suburbane, fie, chiar cu riscul scaderii popularitatii, sa impuna anumite standarde de civilizatie a exprimarii.
    "Republica.ro" ar trebui, dupa umila mea opinie, sa aleaga prima varianta, pentru ca internet-ul este deja plin de de postarile suburbane ale multor refulati si frustrati ai vietii, care folosesc mediul online pentru a se "racori", prin insulte, injurii si invective, sub acoperirea confortabila a anonimatului.
    Sa revin insa la tema din articolul Dvs: eu unul nu m-as teme ca PSD a livrat un premier de origne turco-tatara; precum Dl. Johannis, si D-na Shhaideh este nascuta-crescuta in Romania, platitoare, ca si noi, de de taxe si impozite.
    Daca minoritatea maghiara are destui lideri animati de idei nationaliste si extremiste, minoritatea turco-tatara nu a creat vreodata vreo problema Statului roman; in plus, spre deosebire de maghiari, turco-tatarii vorbesc corect limba romana; nu e putin lucru.
    Polticieni precum Johannis sau Shhaideh, sau inalti functionari precum Kovesi sunt cetateni romani cu toate drepturile, chiar daca au eventual alta origine etnica sau alta religie.
    Este insa perfect adevarat a in fatza "islamizarii" si "ateizarii" Europei de Vest, Romania ar trebui sa incerce sa-si apere si sa-si conserve valorile nationale fundamentale precum religia, familia si traditiile nationale specifice. Pentru aceste deziderate avem insa nevoie de politiceni cu calibru si anvergura la Minissterul de Externe si la Presedentie.
    Din pacate, cu exceptia intrarii in UE si NATO si a reusitei remarcabile a lui Bogdan Aurescu ( procesul pentru Insula Serpilor ), politica noastra externa a fost ramane complet mediocra, pentru ca este patronata de un Presedinte capabil doar de lupte politice de tip fanariot, iar la "Externe" nu avem politicieni de anvergura.








    • Like 2
    • @ Cri
      Republica nu va schimba lumea, este doar un site de internet, nu o televiziune. Aici voi cei destepti auziti ce vreti sa auziti, iar cei "defavorizati" mental vor fi contra, sau vor pleca spre un site unde aud ce vor. Voi cititi, dar majoritatea oamenilor nu; se uita la Antena 3, Romania tv si Kanal D.
      • Like 4
    • @ Sebastian Popescu
      Cri check icon
      Multumesc pentru timpul cheltuit cu raspunsul Dvs la modestele mele opinii.
      1. Nu am suferit niciodata de vanitatea de a ma pretinde mai destept sau mai citit decat semenii mei. Am multe alte defecte, dar nu pe acesta.
      2. Toate posturile TV si mass media in general trebuie sa fie respectate pentru ca ele reflecta opiniile unor oameni.
      3. Dincolo de opiniile personale la care avem tot dreptul fiecare dintre noi, esential este sa ne RESPECTAM si sa ne TOLERAM unii pe altii.
      • Like 1
    • @
      Din pacare aveti dreptate.
      • Like 0
  • grid check icon
    Partea proasta e ca doamna Shhaideh a inceput cu un discurs lamentabil, menit parca sa-i demonstreze obedienta neconditionata... Multumirile adresate lui Dragnea pentru nominalizare au fost mult prea lipicioase pentru demnitatea ce ce vrea asumata. Doamnei ii lipseste autenticitatea ca izvor de legitimitate; cat despre autoritate, o fi doar de imprumut pentru ca pozitia servila n-o ajuta...
    • Like 0
  • check icon
    Cu alte cuvinte: "Nu mai sunt comersanți români și toți faliții sunt jidani". Adică, n-a găsit Dragnea în toată țara asta o cățea mioritică s-o strunească? A trebuit să aleagă taman turco-tătara. Asta e teoria dumneavoastră?
    România are președinte pe Sasu, un premier turco-tatar, un institut Wiesel care-i scrie istoria și o bate în cuie prin lege, un Soros care a intrat în Parlament, un Paul Singer care deține 68% din Fondul Proprietatea, 20% din suprafața agricolă arendată sau în proprietatea unor entități străine, 75% din hrana consumată în țară provenită din import... Sunteți mai praf decât în timpul domniei fanariote. Ce-i mai grav, sunteți și cu creierii praf. Să vă văd că publicați comentariul ăsta.
    The world is an orange #AClockworkOrange
    • Like 0
    • @
      A gasit. Vezi primaria generala. In cazul de fata "se canta intr-o alta gama", mult mai complexa.
      • Like 0
  • Bine bine , aceștia împotriva străinilor... ce au făcut romanii noștri?? Ortodoxii noștri ?? Ei ce au făcut cu tara noastră?? Ce s-a ales din ea ??
    • Like 0
    • @ Oanaumjibril Fodorean
      Au votat, şi-au fost votaţi. Praf.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult