Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Kind reminder pentru politicieni, de Ziua Unirii Principatelor Române. Ce s-a întâmplat la Iași

Kind Reminder - Ziua Unirii Principatelor Române

Foto: Iași. Protestatari la Ziua Unirii Principatelor Române/ Violeta Cincu

România? „Doar un alt loc de trai!” Este răspunsul dat de doi tineri la întrebarea ce înseamnă pentru ei România? Erau de mână în Piața Unirii. 24 ianuarie 2023. Au venit să vadă manifestările organizate la Iași de Ziua Unirii Principatelor Române. „Pentru a viziona parada dedicată zilei..i internaționale… ăăăă Micii Uniri, Marii Uniri” răspunde râzând o elevă de liceu. La Iași pe 24 ianuarie gardurile metalice și cordoanele de jandarmi nu au reușit să separe țările. Câte țări fără autostrăzi și poduri între ele au fost în Piața Unirii la Iași pe 24 ianuarie? Simpatizanții AUR, clasa politică și noi, ceilalți.

Jurnalul de bord. Zi istorică

- Ora 9. Piața Palatului. Din autocare cu numere din toate județele țării coboară simpatizanții și membrii AUR. Mulți îmbrăcați după modelul liderului lor, George Simion. Steagurile galbene se împart. Conducătorii grupurilor știu ce trebuie să facă. Coloana va merge pe Bulevardul Ștefan cel mare până în Piața Unirii. Apare și George Simion. Telefoanele se deschid și încep live-urile.

- Ora 9.30. Bulevardul Ștefan cel Mare e pustiu. Comercianții încep să încălzească vinul. Un autobuz plasat ca protecție în dreptul Casei Modei. Cordoane de jandarmi, polițiști. Garduri metalice. Alt autobuz zona Tarom, scut de protecție. Lunetiștii se văd la etajele blocurilor care îmbracă piața. La Iași vin premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD, Marcel Ciolacu.

- Ora 10. Piața Unirii. Sunt zero grade, dar e lapoviță și simțim temperaturile mai scăzute. Oamenii se strâng. Începe concertul de muzică populară. Unii încep să danseze. Se mai și încălzesc. Alții preferă ceaiul oferit gratuit de municipalitate.

Ce înseamnă România pentru unii dintre oamenii prezenți aici?

- România? Doar un alt loc de trai. Eu nu mă văd aici trăind în continuare. E foarte greu să se deschidă mințile oamenilor, să evolueze țara asta! La mulți ani România

- Casa noastră. Țara noastră. Iubire, dragoste!

-Țara mea de suflet. În care m-am născut, am crescut, am evoluat. Mă simt foarte bine aici și nu aș pleca.

- Stabilitate, pace, bucurie, cadoare, familie, armonie. Poate și noi ar trebui să fim mai civilizați, educați, să ne iubim natura și să fim mai buni.

Activiștii întind bannerele. Ce vor? Ce vrea toată Moldova? Autostrăzi, trenuri care să nu circule cu viteza melcului sau să rămână în câmp, spitale noi, școli.

- Ora 10.40. Mișcare bruscă a jandarmilor. Ajunge râul AUR. Încearcă să preseze și să ajungă pe zona unde va avea loc defilarea. În coasta tribunei oficiale. Jandarmilor li se alătură alte structuri de pază și AUR renunță dar umple toată Piața Unirii. Liderul e ușor nervos. Discută cu cei de la SPP fluturând crucea pe care o ține în mâna dreaptă. Vin oficialii. 

Președintele PSD Iași are o ținută asemănătoare cu cea a lui George Simion. Imnul și scena se umple. Un coleg de presă remarcă zâmbind amar: Nicio femeie pe scenă. Serviciul religios și apoi discursurile. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan deplânge scăderea natalității și exodul românilor. Gheorghe Flutur găsește un loc liber în rândul doi în spatele premierului. Primul om politic care are microfonul e liderul PSD, Marcel Ciolacu. Încep huiduielile din mulțimea AUR. Parcă și dinspre activiști. Din țarcul presei e greu să îți dai seama. Cineva îmi spune ca huiduie și oamenii. Ciolacu zâmbește și spune: „Eu chiar vă iubesc”. Partea istorică, apoi promisiuni. Autostrada, Schengen …Mai strecoară o înțepătură la PNL și apoi gata. Urmează premierul Nicolae Ciucă. La el huiduielile au mai scăzut în intensitate. Iar plouă cu promisiuni. PNRR e ca Sfântul Graal. Rezolva toate problemele. Dacă am putea să și cheltuim banii și să ne îndeplinim țintele. Mai obosesc oamenii după 10 minute. Și președintele CJ și primarul sunt huiduiți. Mihai Chirica parcă mai puțin. O mai fi rămas ceva din prietenia de odinioară dintre primarul Iașului care l-a lansat la apă, pardon în politică pe George Simion? Gata discursurile. Depuneri de coroane. Defilarea. La Hora Unirii oficialii fac stânga împrejur și pleacă. Mitropolie, Trei Ierarhi. Premierul Ciucă s-a întâlnit cu doctorul Sidonia Susanu, coordonatorul Compartimentului de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arşi de la Iaşi: Mă voi implica personal să asigurăm finanţarea şi dotarea Spitalului de Copii "Sfânta Maria" din Iaşi. Fără presă. Următoarea destinație Focșani.

A fost 24 ianuarie 2023. Iași. România. Între doar un loc de trai și iubire. Mă gândesc dacă politicienii ar putea să spună doar un singur cuvânt despre România care ar fi acela? Dumneavoastră ce credeți?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce sa spune ... Produceti sclavilor - sa ma inguib eu cu pensii speciale. Aia spun.
    • Like 0


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult