Românii ar putea călători fără viză în Statele Unite din 2025. Acest lucru va fi posibil dacă țara noastră va îndeplini criteriile și va fi acceptată în Programul Visa Waiver, până pe 30 septembrie 2024.
Pe lângă efortul autorităților, al numeroase ONG-uri, printre care și Alianta.org, al unor companii private, dar și al Ambasadei SUA la București, o contribuție semnificativă o pot avea și cei care au obținut în trecut dreptul de a călători în Statele Unite.
Acest material este realizat la inițiativa Alianța.org, susținută de BT.
Principalul obiectiv care trebuie îndeplinit anul acesta este coborârea ratei de refuz pentru vizele de tip B1/B2 – afaceri și turism – sub 3%. Un impact semnificativ asupra acestei cifre o pot avea solicitările pentru reînnoirea acestui tip de viză, pentru că rata de respingere în cazul acestora este de sub 1%.
Cine poate solicita reînnoirea vizei SUA
Astfel, românii care au o viză SUA de tip B1/B2 expirată de maxim 48 de luni, o pot reînnoi fără interviu la ambasada SUA. O altă categorie care poate obține acest tip de viză, în aceleași condiții, sunt copiii sub 14 ani.
De asemenea, cei care au o viză valabilă în acest moment, o pot reînnoi înainte de expirare pentru că solicitarea va fi luată în considerare în calcularea ratei de refuz.
Cei care fac solicitarea trebuie să fie prezenți fizic în România, inclusiv copiii sub 14 ani, să aibă un pașaport valabil și să nu aibă probleme cu legea.
Mai multe detalii despre reînnoirea vizelor fără interviu sunt disponibile pe site-ul Ambasadei SUA la București, care sprijină demersul României de aderare la Programul Visa Waiver și încurajează obținerea unor noi vize în vederea reducerii procentului de refuz. Potrivit Europa Liberă, peste 150.000 de români au primit invitație de la ambasadă pentru a-și reînnoi vizele, dar numărul românilor eligibili ar fi de 300.000.
Cum aplici pentru reînnoirea vizei SUA
Procesul de reînnoire a vizei pentru Statele Unite se desfășoară exclusiv online, așadar cei care decid să facă acest demers, nu trebuie să se deplaseze și nici să piardă foarte mult timp.
Iată care este procesul:
Se completează formarul DS-160 disponibil AICI.
Se achită taxa de viză de 185 de dolari. Plata se poate face online sau fizic în orice sucursală a Băncii Transilvania. Chiar dacă este exprimată în dolari americani, taxa se plătește în lei la rata de schimb valutar stabilită de Departamentul de Stat al SUA. Mai multe detalii sunt AICI.
Se trimite pașaportul prin curier la Ambasada SUA care va emite viza nouă B1/B2 și va returna pașaportul la adresa indicată de expeditor.
De ce să aplici pentru reînnoirea vizei
Chiar dacă efortul pentru reînnoirea vizei nu este prea mare, rămâne problematică legată de cost. De ce să cheltuiesc acum aproape 1.000 de lei, dacă nu am niciun plan de călătorie în SUA, în viitorul apropiat?
Din cel puțin două motive. Viza este valabilă 10 ani, astfel că poate fi folosită oricând în această perioadă de timp, iar la reînnoire nu e nevoie de rezervare pentru cazare sau bilete de avion.
Pe de altă parte, pentru că acest demers și efort conjugat al celor care au obținut deja viza poate face diferența, iar România se poate număra printre țările ai căror cetățeni pot intra și rămâne în Statele Unite, până la 90 de zile, fără viză.
În afară de România, singurele țări din Uniunea Europeană care nu sunt în programul Visa Waiver sunt Bulgaria și Cipru.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.