Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

România minată

„Cum vrem, așa facem, a zis Nikita Priahin după ce a dat foc la imobil”, spune o frază din Ilf și Petrov. Asta este filosofia libertății din țara noastră după 1989. În dictatura lui Ceaușescu, dacă violai și ucideai, puteai fi condamnat și executat, ca Rîmaru, dacă furai milioane, ca falsificatorul de vinuri Ștefănescu, la fel. De droguri nici nu se pomenea. Acum, când suntem liberi? Poți să furi, să înșeli, să te îndopi cu droguri și să nenorocești oameni, să ucizi, că nu vei păți mare lucru. Ai relații în politică, în poliție, în justiție și oricum, legea te apără, pentru că așa e concepută și aplicată în România, în sprijinul criminalilor de orice fel, nu pentru dreptatea victimelor. 

Un cuvânt des folosit în anii `90 era „subminare”. Subminarea economiei naționale, subminarea autorității de stat ș.a. Acum, subminarea trebuie înlocuită cu minarea. România este minată, începe să semene cu Ucraina. Minele sunt fie butelii cu GPL, fie creaturi umanoide plasate în spitale, în azile, în mașinile care zdrobesc tot ce mișcă. Sau în omul de lângă tine, gata de omor dacă se enervează. Sau chiar în tine, când te năpustești să lovești salvamarul care te împiedică să intri în marea neagră până la roșu.

Vă vine în minte cazul cuiva care a putrezit în pușcărie pentru faptele sale abominabile în toți acești ani? Cei mai mulți n-au făcut nicio zi, sau au scăpat în maximum câțiva ani. Tânăra asasină de la Constanța a declarat imediat: „Am recunoscut ce am făcut, fiindcă că am văzut în filme că așa scapi mai repede”.

Că politicienii sunt în spatele acestei stări de fapt îngrozitoare, e un adevăr tocit până la urzeală. Dar politicienii ăștia sunt votați de oameni, că suntem în democrație, nu? Și care e criteriul de alegere pentru prea mulți dintre scumpii noștri concetățeni? Să fie alesul un om cinstit? Nici vorbă, n-o să vedeți vreodată un om de bun-simț și bună conștiință votat în România – e considerat fraier. Așa că va fi votat un „Doldurea” de Caracal, la orice nivel – pus pe înavuțire, lipsit de scrupule, cinic („Pompierii răniți? E problema lor”) – că poate ne dă și nouă din ce ciordește niște ciozvârte mai mari decât ăla de dinainte.

De ce nu avem paturi destule pentru arși la 8 ani după Colectiv? Pentru că, în realitate, majoritatea cetățenilor nu sunt interesați de soarta arșilor („S-au fript? E problema lor”), ci cu cât li se măresc salariile și pensiile – iar politicienii știu asta. Și acum nu mai sunt doar guzganii bătrâni, vin progeniturile...

Se estimează că vor trebui decenii pentru deminarea Ucrainei. Deminarea României, nu știu dacă e posibilă. Așa cum nu mai știu dacă poporul ăsta merită libertatea. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult