Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

România minată

„Cum vrem, așa facem, a zis Nikita Priahin după ce a dat foc la imobil”, spune o frază din Ilf și Petrov. Asta este filosofia libertății din țara noastră după 1989. În dictatura lui Ceaușescu, dacă violai și ucideai, puteai fi condamnat și executat, ca Rîmaru, dacă furai milioane, ca falsificatorul de vinuri Ștefănescu, la fel. De droguri nici nu se pomenea. Acum, când suntem liberi? Poți să furi, să înșeli, să te îndopi cu droguri și să nenorocești oameni, să ucizi, că nu vei păți mare lucru. Ai relații în politică, în poliție, în justiție și oricum, legea te apără, pentru că așa e concepută și aplicată în România, în sprijinul criminalilor de orice fel, nu pentru dreptatea victimelor. 

Un cuvânt des folosit în anii `90 era „subminare”. Subminarea economiei naționale, subminarea autorității de stat ș.a. Acum, subminarea trebuie înlocuită cu minarea. România este minată, începe să semene cu Ucraina. Minele sunt fie butelii cu GPL, fie creaturi umanoide plasate în spitale, în azile, în mașinile care zdrobesc tot ce mișcă. Sau în omul de lângă tine, gata de omor dacă se enervează. Sau chiar în tine, când te năpustești să lovești salvamarul care te împiedică să intri în marea neagră până la roșu.

Vă vine în minte cazul cuiva care a putrezit în pușcărie pentru faptele sale abominabile în toți acești ani? Cei mai mulți n-au făcut nicio zi, sau au scăpat în maximum câțiva ani. Tânăra asasină de la Constanța a declarat imediat: „Am recunoscut ce am făcut, fiindcă că am văzut în filme că așa scapi mai repede”.

Că politicienii sunt în spatele acestei stări de fapt îngrozitoare, e un adevăr tocit până la urzeală. Dar politicienii ăștia sunt votați de oameni, că suntem în democrație, nu? Și care e criteriul de alegere pentru prea mulți dintre scumpii noștri concetățeni? Să fie alesul un om cinstit? Nici vorbă, n-o să vedeți vreodată un om de bun-simț și bună conștiință votat în România – e considerat fraier. Așa că va fi votat un „Doldurea” de Caracal, la orice nivel – pus pe înavuțire, lipsit de scrupule, cinic („Pompierii răniți? E problema lor”) – că poate ne dă și nouă din ce ciordește niște ciozvârte mai mari decât ăla de dinainte.

De ce nu avem paturi destule pentru arși la 8 ani după Colectiv? Pentru că, în realitate, majoritatea cetățenilor nu sunt interesați de soarta arșilor („S-au fript? E problema lor”), ci cu cât li se măresc salariile și pensiile – iar politicienii știu asta. Și acum nu mai sunt doar guzganii bătrâni, vin progeniturile...

Se estimează că vor trebui decenii pentru deminarea Ucrainei. Deminarea României, nu știu dacă e posibilă. Așa cum nu mai știu dacă poporul ăsta merită libertatea. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult