Amenzile mari date de Poliția Română pentru încălcarea restricțiilor au devenit subiect în presa internațională.
BBC scrie că, în perioada 24 martie - 19 aprilie, în țara noastră au fost date din acest motiv 200.000 de amenzi, a căror valoare totală se ridică la 78 de milioane de euro. Conform sursei citate, suma egalează impozitul pe profit încasat de stat în luna februarie.
Publicația amintește și de amenda primită de primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, pentru că nu a respectat regulile impuse în timpul stării de urgență, „Unul dintre primarii din București a fost amendat cu 10.000 de lei (1.825 de lire sterline), după ce a fost prins plimbându-se cu bicicleta în parc. Parcurile sunt închise în perioada pandemiei, dar Robert Negoiță a susținut că se afla acolo în inspecție. Totuși, primarul sectorului 3, unul dintre cele mai populate, a spus că trebuie, ca oricare cetățean, să se supună regulilor și că e gata să își asume consecințele”, a relatat BBC.
Și Fox News a scris că „România face milioane din amenzile de coronavirus”.
Amenzi disporoporționat de mari față de veniturile populației
Alături de Bulgaria., România este una dintre țările unde nivelul amenzii este disproporționat de mare față de veniturile populației, scrie Digi24.
Aici, amenda pornește de la 2.000 de lei (aproape 415 euro) și poate ajunge până la 20.000 de lei (4.150 de euro) pentru persoanele fizice. De asemenea, cel amendat poate plăti în termen de 15 zile jumătate din amenda primită, nu jumătate din minim, cum era înainte.
Persoanele juridice pot fi amendate cu sume cuprinse între 10.000 de lei (peste 2.000 de euro) și 70.000 lei (peste 14.000 de euro).
În Bulgaria, amenzile pornesc de la 500 euro.
Spre comparație, amenzile în Spania pornesc de la 100 de euro, pentru nerespectarea regulilor de bază împotriva coronavirusului. Însă acestea pot ajunge la 600 de euro și pot fi mărite până la 2.000 de euro, dacă „făptașul” are o atitudine nepotrivită față de poliție.
Amenzile urcă la 3.000 de euro pentru amenințarea polițiștilor și pot ajunge la 10.000 de euro pentru agresarea verbală sau fizică a acestora.
În Italia, amenzile pleacă de la 400 de euro și ajung până la 3.000 de euro sau pedeapsă cu închisoarea până la trei luni.
În Germania, relatează Digi24, amenzile cele mai mici sunt de 200 de euro, pentru nerespectarea interdicției de adunare în grupuri mai mari de două persoane. Pentru recidivă, amenda este de 400 de euro.
Nerespectarea ordonanțelor privind protecția la infecție poate aduce o amendă de 2.500 de euro.
Dacă barurile sau cluburile primesc clienți, deși e interzis, amenzile pornesc de la 3.000 de euro, dar și clienții vor fi amendați cu până la 400 de euro.
În Marea Britanie, amenzile pornesc de la 60 de lire sterline (aproape 70 de euro) și sunt reduse la jumătate, dacă sunt plătite în primele două săptămâni.
Dacă persoana recidivează, amenzile cresc la 120 de lire sterline și pot ajunge la 960 de lire sterline (aproape 1.100 de euro).
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dictatura? Posibil.
Ma bucur ca macar hotii inteleg ca legea e lege in Romania mai mult ca in Germania :)
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/c/cb/Crime_statistics_robbery-Feb-2020.jpg
Se pot face statistici dintr-astea fără nicio problemă.
Mai bine amenzi mai mici și chiar plătite decât sume uriașe imposibil de plătit, procese, destine distruse, popriri, etc.
P.S. Totusi, sunt curios cati bani vor intra in realitate in conturile statului, pentru ca sunt sigur ca multi nu vor plati amenzile, vor fi dati in judecata si vor plati cate 1 leu/luna, altele se vor prescrie dupa o perioada de timp, altii mai "jmecheri" vor da statul in judecata si cu siguranta vor mai si castiga. Vom vedea, pentru ca in Romania minunile tin doar cateva zile...
"Declarația" oferă organelor de control doar prilejul perfect de a face ce știu ele mai bine: să apere FORMA cu dezinteres total pentru FOND (scopul final).
Un motiv justificat ar fi trebuit să fie și plimbarea, jogging-ul, mersul pe bicicletă, solitare toate, pe scurt sportul în aer liber, care se știe, crește imunitatea. Afară sunt interzise doar sporturile de grup sau care pot duce la formări de grupuri. Se pare însă că forțele de ordine nu ajung și pentru supravegherea acestui fel de activități, de aia și amenzile uriașe. Parcurile puteau fi supravegheate ziua și închise noaptea, dar cine s-o facă...Bine, nici conștiința nici conștiența nu ne dau afară din casă, pardon, nu ne țin în casă...nu-i valabil pentru românii din străinătate care au adoptat mentalitatea țării-gazdă.