Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

România, printre cele mai dure amenzi în raport cu nivelul de trai. În mai puțin de o lună, românii au primit amenzi de 78 de milioane de euro pentru încălcarea restricțiilor. Ce scrie presa internațională

Amenzile mari date de Poliția Română pentru încălcarea restricțiilor au devenit subiect în presa internațională. 

BBC scrie că, în perioada 24 martie - 19 aprilie, în țara noastră au fost date din acest motiv 200.000  de amenzi, a căror valoare totală se ridică la 78 de milioane de euro. Conform sursei citate, suma egalează impozitul pe profit încasat de stat în luna februarie.

Publicația amintește și de amenda primită de primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, pentru că nu a respectat regulile impuse în timpul stării de urgență, „Unul dintre primarii din București a fost amendat cu 10.000 de lei (1.825 de lire sterline), după ce a fost prins plimbându-se cu bicicleta în parc. Parcurile sunt închise în perioada pandemiei, dar Robert Negoiță a susținut că se afla acolo în inspecție. Totuși, primarul sectorului 3, unul dintre cele mai populate, a spus că trebuie, ca oricare cetățean, să se supună regulilor și că e gata să își asume consecințele”, a relatat BBC.

Și Fox News a scris că „România face milioane din amenzile de coronavirus”.

Amenzi disporoporționat de mari față de veniturile populației

Alături de Bulgaria., România este una dintre țările unde nivelul amenzii este disproporționat de mare față de veniturile populației, scrie Digi24

Aici, amenda pornește de la 2.000 de lei (aproape 415 euro) și poate ajunge până la 20.000 de lei (4.150 de euro) pentru persoanele fizice. De asemenea, cel amendat poate plăti în termen de 15 zile jumătate din amenda primită, nu jumătate din minim, cum era înainte.

Persoanele juridice pot fi amendate cu sume cuprinse între 10.000 de lei (peste 2.000 de euro) și 70.000 lei (peste 14.000 de euro). 

În Bulgaria, amenzile pornesc de la 500 euro.

Spre comparație, amenzile în Spania pornesc de la 100 de euro, pentru nerespectarea regulilor de bază împotriva coronavirusului. Însă acestea pot ajunge la 600 de euro și pot fi mărite până la 2.000 de euro, dacă „făptașul” are o atitudine nepotrivită față de poliție.

Amenzile urcă la 3.000 de euro pentru amenințarea polițiștilor și pot ajunge la 10.000 de euro pentru agresarea verbală sau fizică a acestora.

În Italia, amenzile pleacă de la 400 de euro și ajung până la 3.000 de euro sau pedeapsă cu închisoarea până la trei luni. 

În Germania, relatează Digi24, amenzile cele mai mici sunt de 200 de euro, pentru nerespectarea interdicției de adunare în grupuri mai mari de două persoane. Pentru recidivă, amenda este de 400 de euro.

Nerespectarea ordonanțelor privind protecția la infecție poate aduce o amendă de 2.500 de euro.

Dacă barurile sau cluburile primesc clienți, deși e interzis, amenzile pornesc de la 3.000 de euro, dar și clienții vor fi amendați cu până la 400 de euro.

În Marea Britanie, amenzile pornesc de la 60 de lire sterline (aproape 70 de euro) și sunt reduse la jumătate, dacă sunt plătite în primele două săptămâni. 

Dacă persoana recidivează, amenzile cresc la 120 de lire sterline și pot ajunge la 960 de lire sterline (aproape 1.100 de euro).

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Asta arată că amenzile nu au fost suficient de mari ca să sperie prostimea și să stea în casă. Rolul amenzii este să sperie suficient de mult omul în a încălca legi, norme etc. Cu cât sunt mai mari cu atât frica e mai mare (și invers, de aceea traficul rutier din România e un haos general).
  • Like 0
  • @
   Sau invers! Arată că amenzile sunt atât de mari încât pentru foarte mulți sunt neverosimile, fără sens... ceva de felul „E o greșeală, nu poate fi 20.000 lei o amendă!”
   • Like 0
 • Fiecare leu incasat o sa-i arda la alegeri!
  • Like 1
 • check icon
  Va era dor de militieni? Iata-i.
  Dictatura? Posibil.
  • Like 0
  • @
   Delia MC Delia MC check icon
   Aș! Doar milițieni. E nevoie de 5 să schimbe un bec...
   • Like 1
 • Valentin check icon
  Nu suntem un popor atât de disciplinat ca nemţii, să înţelegem că legea e lege, aşa că amenzile vin să contracareze acest fapt.
  • Like 3
  • @ Valentin
   check icon
   Germania: 47 de jafuri la 100.000 locuitori, Romania: 16
   Ma bucur ca macar hotii inteleg ca legea e lege in Romania mai mult ca in Germania :)

   https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/c/cb/Crime_statistics_robbery-Feb-2020.jpg
   • Like 1
  • @
   check icon
   Dar te-ai întrebat cîți din ăia 47 sunt români nativi??
   • Like 3
  • @
   check icon
   Etnici romani ? Nu stiu, germanii astia nu tin statistici pe etnii ca nu e politically corect.
   • Like 1
  • @
   check icon
   Nativ român = născut în Ro.
   Se pot face statistici dintr-astea fără nicio problemă.
   • Like 0
  • @
   check icon
   Etnia e importanta. Daca un congolez se naste in Franta nu i se schimba ADN-ul :)
   • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Când ai o poliție ineficientă și insuficientă, și mai faci exces de zel, așa se întâmplă. 200 de euro ard destul la buzunar, nu mai era nevoie de exagerări. Amenzile alea uriașe n-o sa le plătească nimeni, că n-au oamenii de unde. O să-i bage la pușcărie? S-o văd și pe asta!
  Mai bine amenzi mai mici și chiar plătite decât sume uriașe imposibil de plătit, procese, destine distruse, popriri, etc.
  • Like 3
 • Nume check icon
  Asa s-a inceput si in tarile vestice si au ajuns unde sunt acum. Macar de ne-ar tine naravul in continuare ca alta varianta de civiliza aceasta natiune de analfabeti functionali nu exista.
  P.S. Totusi, sunt curios cati bani vor intra in realitate in conturile statului, pentru ca sunt sigur ca multi nu vor plati amenzile, vor fi dati in judecata si vor plati cate 1 leu/luna, altele se vor prescrie dupa o perioada de timp, altii mai "jmecheri" vor da statul in judecata si cu siguranta vor mai si castiga. Vom vedea, pentru ca in Romania minunile tin doar cateva zile...
  • Like 3
 • Asta pentru ca românii ""e""prosti. Nimeni nu ar trebuii sa plateasca amenzile astea.
  • Like 1
  • @ Cornel Cancel
   check icon
   Ba ar trebui sa faca si puscarie.
   • Like 2
  • @ Cornel Cancel
   check icon
   Ba ar trebui să le plătească, însă amenzile nu ar trebui date pt că n-ai "declarația" ăia stupidă ci pt faptul că te afli fără motiv justificat afară din casă.
   "Declarația" oferă organelor de control doar prilejul perfect de a face ce știu ele mai bine: să apere FORMA cu dezinteres total pentru FOND (scopul final).
   • Like 3
  • @
   Delia MC Delia MC check icon
   Like pentru a doua parte.
   Un motiv justificat ar fi trebuit să fie și plimbarea, jogging-ul, mersul pe bicicletă, solitare toate, pe scurt sportul în aer liber, care se știe, crește imunitatea. Afară sunt interzise doar sporturile de grup sau care pot duce la formări de grupuri. Se pare însă că forțele de ordine nu ajung și pentru supravegherea acestui fel de activități, de aia și amenzile uriașe. Parcurile puteau fi supravegheate ziua și închise noaptea, dar cine s-o facă...Bine, nici conștiința nici conștiența nu ne dau afară din casă, pardon, nu ne țin în casă...nu-i valabil pentru românii din străinătate care au adoptat mentalitatea țării-gazdă.
   • Like 2


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult