Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

România, printre cele mai dure amenzi în raport cu nivelul de trai. În mai puțin de o lună, românii au primit amenzi de 78 de milioane de euro pentru încălcarea restricțiilor. Ce scrie presa internațională

Amenzile mari date de Poliția Română pentru încălcarea restricțiilor au devenit subiect în presa internațională. 

BBC scrie că, în perioada 24 martie - 19 aprilie, în țara noastră au fost date din acest motiv 200.000  de amenzi, a căror valoare totală se ridică la 78 de milioane de euro. Conform sursei citate, suma egalează impozitul pe profit încasat de stat în luna februarie.

Publicația amintește și de amenda primită de primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, pentru că nu a respectat regulile impuse în timpul stării de urgență, „Unul dintre primarii din București a fost amendat cu 10.000 de lei (1.825 de lire sterline), după ce a fost prins plimbându-se cu bicicleta în parc. Parcurile sunt închise în perioada pandemiei, dar Robert Negoiță a susținut că se afla acolo în inspecție. Totuși, primarul sectorului 3, unul dintre cele mai populate, a spus că trebuie, ca oricare cetățean, să se supună regulilor și că e gata să își asume consecințele”, a relatat BBC.

Și Fox News a scris că „România face milioane din amenzile de coronavirus”.

Amenzi disporoporționat de mari față de veniturile populației

Alături de Bulgaria., România este una dintre țările unde nivelul amenzii este disproporționat de mare față de veniturile populației, scrie Digi24

Aici, amenda pornește de la 2.000 de lei (aproape 415 euro) și poate ajunge până la 20.000 de lei (4.150 de euro) pentru persoanele fizice. De asemenea, cel amendat poate plăti în termen de 15 zile jumătate din amenda primită, nu jumătate din minim, cum era înainte.

Persoanele juridice pot fi amendate cu sume cuprinse între 10.000 de lei (peste 2.000 de euro) și 70.000 lei (peste 14.000 de euro). 

În Bulgaria, amenzile pornesc de la 500 euro.

Spre comparație, amenzile în Spania pornesc de la 100 de euro, pentru nerespectarea regulilor de bază împotriva coronavirusului. Însă acestea pot ajunge la 600 de euro și pot fi mărite până la 2.000 de euro, dacă „făptașul” are o atitudine nepotrivită față de poliție.

Amenzile urcă la 3.000 de euro pentru amenințarea polițiștilor și pot ajunge la 10.000 de euro pentru agresarea verbală sau fizică a acestora.

În Italia, amenzile pleacă de la 400 de euro și ajung până la 3.000 de euro sau pedeapsă cu închisoarea până la trei luni. 

În Germania, relatează Digi24, amenzile cele mai mici sunt de 200 de euro, pentru nerespectarea interdicției de adunare în grupuri mai mari de două persoane. Pentru recidivă, amenda este de 400 de euro.

Nerespectarea ordonanțelor privind protecția la infecție poate aduce o amendă de 2.500 de euro.

Dacă barurile sau cluburile primesc clienți, deși e interzis, amenzile pornesc de la 3.000 de euro, dar și clienții vor fi amendați cu până la 400 de euro.

În Marea Britanie, amenzile pornesc de la 60 de lire sterline (aproape 70 de euro) și sunt reduse la jumătate, dacă sunt plătite în primele două săptămâni. 

Dacă persoana recidivează, amenzile cresc la 120 de lire sterline și pot ajunge la 960 de lire sterline (aproape 1.100 de euro).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Asta arată că amenzile nu au fost suficient de mari ca să sperie prostimea și să stea în casă. Rolul amenzii este să sperie suficient de mult omul în a încălca legi, norme etc. Cu cât sunt mai mari cu atât frica e mai mare (și invers, de aceea traficul rutier din România e un haos general).
    • Like 0
    • @
      Sau invers! Arată că amenzile sunt atât de mari încât pentru foarte mulți sunt neverosimile, fără sens... ceva de felul „E o greșeală, nu poate fi 20.000 lei o amendă!”
      • Like 0
  • Fiecare leu incasat o sa-i arda la alegeri!
    • Like 1
  • check icon
    Va era dor de militieni? Iata-i.
    Dictatura? Posibil.
    • Like 0
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Aș! Doar milițieni. E nevoie de 5 să schimbe un bec...
      • Like 1
  • Valentin check icon
    Nu suntem un popor atât de disciplinat ca nemţii, să înţelegem că legea e lege, aşa că amenzile vin să contracareze acest fapt.
    • Like 3
    • @ Valentin
      check icon
      Germania: 47 de jafuri la 100.000 locuitori, Romania: 16
      Ma bucur ca macar hotii inteleg ca legea e lege in Romania mai mult ca in Germania :)

      https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/c/cb/Crime_statistics_robbery-Feb-2020.jpg
      • Like 1
    • @
      check icon
      Dar te-ai întrebat cîți din ăia 47 sunt români nativi??
      • Like 3
    • @
      check icon
      Etnici romani ? Nu stiu, germanii astia nu tin statistici pe etnii ca nu e politically corect.
      • Like 1
    • @
      check icon
      Nativ român = născut în Ro.
      Se pot face statistici dintr-astea fără nicio problemă.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Etnia e importanta. Daca un congolez se naste in Franta nu i se schimba ADN-ul :)
      • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Când ai o poliție ineficientă și insuficientă, și mai faci exces de zel, așa se întâmplă. 200 de euro ard destul la buzunar, nu mai era nevoie de exagerări. Amenzile alea uriașe n-o sa le plătească nimeni, că n-au oamenii de unde. O să-i bage la pușcărie? S-o văd și pe asta!
    Mai bine amenzi mai mici și chiar plătite decât sume uriașe imposibil de plătit, procese, destine distruse, popriri, etc.
    • Like 3
  • Nume check icon
    Asa s-a inceput si in tarile vestice si au ajuns unde sunt acum. Macar de ne-ar tine naravul in continuare ca alta varianta de civiliza aceasta natiune de analfabeti functionali nu exista.
    P.S. Totusi, sunt curios cati bani vor intra in realitate in conturile statului, pentru ca sunt sigur ca multi nu vor plati amenzile, vor fi dati in judecata si vor plati cate 1 leu/luna, altele se vor prescrie dupa o perioada de timp, altii mai "jmecheri" vor da statul in judecata si cu siguranta vor mai si castiga. Vom vedea, pentru ca in Romania minunile tin doar cateva zile...
    • Like 3
  • Asta pentru ca românii ""e""prosti. Nimeni nu ar trebuii sa plateasca amenzile astea.
    • Like 1
    • @ Cornel Cancel
      check icon
      Ba ar trebui sa faca si puscarie.
      • Like 2
    • @ Cornel Cancel
      check icon
      Ba ar trebui să le plătească, însă amenzile nu ar trebui date pt că n-ai "declarația" ăia stupidă ci pt faptul că te afli fără motiv justificat afară din casă.
      "Declarația" oferă organelor de control doar prilejul perfect de a face ce știu ele mai bine: să apere FORMA cu dezinteres total pentru FOND (scopul final).
      • Like 3
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Like pentru a doua parte.
      Un motiv justificat ar fi trebuit să fie și plimbarea, jogging-ul, mersul pe bicicletă, solitare toate, pe scurt sportul în aer liber, care se știe, crește imunitatea. Afară sunt interzise doar sporturile de grup sau care pot duce la formări de grupuri. Se pare însă că forțele de ordine nu ajung și pentru supravegherea acestui fel de activități, de aia și amenzile uriașe. Parcurile puteau fi supravegheate ziua și închise noaptea, dar cine s-o facă...Bine, nici conștiința nici conștiența nu ne dau afară din casă, pardon, nu ne țin în casă...nu-i valabil pentru românii din străinătate care au adoptat mentalitatea țării-gazdă.
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult