Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Românii au ieșit din cele 2 luni de izolare cu foame de shopping. 10 sfaturi pentru a nu ajunge la „faliment”

Viață cotidiana shopping

Foto: Hugo Amaral/ SOPA Images/ Shutterstock Editorial/ Profimedia

Sunt în săptămâna 34 din 1 year no shopping, provocare pe care am acceptat-o la 1 octombrie 2019 şi de atunci au trecut aproape 8 luni. Nu am făcut nicio achiziție vestimentară de atunci şi mă simt foarte bine.

În această perioadă, cele mai cerute cursuri online pe care le organizez sunt cele de „Cum să facem shopping eficient”. Recunosc, e surprinzător pentru mine (nu aş fi ales să promovez acest subiect în perioada următoare), pentru că am crezut că ieşirea din starea de urgenţă ne va găsi extrem de chibzuiţi, iar shopping-ul a rămas undeva în coada listei de priorităţi.

În acelaşi timp, plimbându-mă cu bicicleta şi câinii în centrul Bucureştiului, văd oameni care au pungi de cumpărături în mână, chiar câte 2-3. Calea Victoriei şi Piaţa Unirii sunt pline de persoane care s-au înnoit după 2 luni de carantină. Desigur, că nu pot să contorizez shopping-ul online, dar sunt sigură că nu a lipsit.

Aşadar acest articol este despre cum să ne organizăm corect înainte să facem cumpărături (vestimentare, dar se poate aplica pentru orice fel de achiziţie):

În rândurile următoare vă voi da câteva ponturi despre:

  • Cum să evităm „falimentul”.
  • Cum să achiziţionăm doar lucruri de care avem nevoie şi să nu alegem „chilipirurile” pe care nu le vom folosi niciodată (sau de prea puţine ori).
  • Cum să rezistăm tentației de a cumpăra haine doar pentru că au prețuri mici şi care apoi se vor dovedi inutile sau nepotrivite.
  • Cum să facem shopping eficient, chiar şi în perioadele în care nu sunt reduceri.
  • Cum să ne simțim bine la shopping, dar şi după, să nu regretăm achizițiile făcute.

Înainte să încep să detaliez, am 2 sfaturi foarte importante înainte să faceţi cumpărături:

Sfat 1: Trebuie să aveţi o mini-strategie (voi detalia mai târziu ce înseamnă mai exact). Acest lucru va face shopping efficient - reducem opţiunile, defapt timpul de alegere şi banii cheltuiţi.

Sfat 2: Faceţi o retrospectivă a hainelor pe care le aveţi deja şi starea lor, astfel încât să nu cumpăraţi haine similare (decât dacă vă doriţi în mod special acest lucru).

Iată 10 sfaturi pentru a face cumpărături eficient:

1. Listă de cumpărături

Înainte de a face shopping, alcătuiţi o listă de cumpărături cu tot ceea ce aveţi nevoie/doriţi să achiziţionaţi + bugetul disponibil.


Lista nu trebuie să cuprindă neapărat toate detaliile, de exemplu bluză albă cu mâneci lungi, închidere cu nasturi şi fundă la gât – pentru că s-ar putea să fiţi dezamăgiţi la sfârşitul zilei pentru că nu o găsiţi exact pe aceea. Este suficient să vă notaţi “bluză albă office” şi să ştiţi în ce combinaţii urmează să o purtaţi/cu ce urmează să o mixaţi din garderoba existentă.

Dacă nu este pe listă, este foarte posibil să nu vă trebuiască cu adevărat şi atunci devine o cumpărătură de impuls (să fiţi atraşi de modul de prezentare), pe care mai târziu să o regretaţi. Atenţie, trebuie să căutaţi item vestimentare pentru viața pe care o aveţi, nu pentru o viață fantezie „de revistă”. Garderoba trebuie să se potrivească stilului de viață ACTUAL.

Funcționează ca o protecție împotriva instinctului de a cumpăra tot ce vă iese în cale, care este defapt o reacție la accesibilitatea hainelor ieftine, a căror etichete cu preț scăzut aproape că te strigă.

Un cost aproximativ notat în dreptul fiecărui item este o limitare a resurselor şi evită falimentul pe termen lung.

2. Nu contează mărimea, ci forma

Mărimile hainelor diferă de la un modelul la altul şi de la un brand la altul, aşadar două perechi de pantaloni care au aceeași dimensiune pe etichetă ar putea fi destul de diferiți în cum arată când îi îmbrăcăm.

Aşadar, nu mărimea contează, ci forma.

Nu trebuie să vă supăraţi dacă alegeţi un număr mai mare decât majoritatea hainelor pe care le aveţi în garderobă, important este să vă stea bine. Nu uitaţi că nimeni nu vede eticheta.

Faceţi câţiva paşi, aplecaţi-vă şi simulaţi câteva mişcări obişnuite, astfel încât să vă asiguraţi că vă simţiţi confortabil, plus să nu existe surprize neplăcute atunci când le purtaţi pe stradă, la birou sau într-o vizită.

Dacă cumpăraţi online, căutaţi măsurile în centimetri şi apoi selectaţi mărimea corespunzătoare acestora. O variație ușoară nu contează, dar dacă dimensiunea variază cu mai mult de 2-3 cm, s-ar putea să nu vă vină bine. Reduceţi riscul de a cumpăra un număr greșit. Sau dacă aveţi în dulap un item de la acelaşi brand, verificaţi-l astfel încât să ştiţi unde vă încadraţi.

Acelaşi lucru se aplică şi în cazul pantofilor.

Tips: Pentru a obține o dimensiune mai reală, este util să faceţi măsurătorile la sfârșitul zilei când picioarele sunt obosite. Asiguraţi-vă că ridicaţi în timp ce vă măsuraţi picioarele, deoarece greutatea corpului vă va extinde picioarele.

3. Hainele trebuie să se potrivească de la început

Oamenii cred în mod constant că ne putem cumpăra haine şi pentru o perioadă viitoare – când o să ne achiziţionăm şi acea pereche de pantaloni, pantofi sau geantă. Greşit!

Desigur că pe parcursul unui sezon, putem să ne cumpărăm şi acel lucru mult visat, cu care se potriveşte perfect, dar există şi riscul să nu îl mai găsim, să nu ni-l mai permitem şi atunci ce facem?

Dacă un item vestimentar nu ne este potrivit de la început, nu va fi niciodată. Vom uita de el în garderobă, iar preţul acestuia vor fi bani aruncaţi pe fereastră.

4. Evaluaţi adevărata „valoare” a acelui articol

Adevărata valoare, adică prețul „real” este diferit pentru fiecare dintre noi, pentru că nu este reprezentat de prețul tipărit pe etichetă, ci de costul pe uzură.

Nimic mai simplu: costul de uzură = Suma totală plătită pentru articol/numărul de purtări

Ideea este că un articol pe care îl purtăm adesea poate avea o valoare mai mare decât un lucru ieftin pe care îl purtăm de câteva ori sau doar un sezon.

Exemplu - O pereche de jeanși de 100 de lei cumpărați din impuls și purtați de 10 ori, are un cost de uzură de 10 lei, în timp ce o pereche de jeanşi de 400 de lei, purtați de 50 de ori are un cost de uzură de 8 lei.

Jeanșii chiar sunt cel mai bun exemplu de articol vestimentar care chiar dacă sunt mai scumpi, reprezintă de fapt o ofertă mai bună pentru sănătatea garderobei tale.

Un tricou de 30 lei care se micșorează la prima spălare, se decolorează sau se scămoșează, are un cost de uzură mai mare decât un tricou de 100 lei care poate fi purtat regulat câțiva ani. Prețul nu garantează calitatea, iar un cost scăzut nu garantează nici o afacere.

O singură mențiune despre costul pe uzură: fiţi sincer în evaluarea numărului de purtări. Nu lăsaţi să devină o justificare pentru a cumpăra ceva, pe care nu îl veţi purta cu adevărat.

5. Gândiţi fiecare achiziție ca începutul unei relații cu un articol vestimentar.

Tips: Garderoba trebuie să aibă acelaşi obiectiv cu voi, deci hainele vor transmite cel mai puternic mesaj non-verbal oamenilor, alegeţi-le înţelept doar pe cele care ştiţi că vă vor ajuta.

Hainele îmbunătățesc imaginea și măresc încrederea atunci când știm că arătăm bine. Îmbrăcămintea și aspectul au devenit forme de comunicare.

Ciclul oricărui articol (vestimentar sau nu) este acelaşi – proiectare, testare, producţie, aprovizionare, cumpărare şi aruncare/reciclare.

Iar din acel moment, acea piesă vestimentară este responsabilitatea noastră – să o purtăm, să o spălăm, să o îngrijim, să o aranjăm frumos în dulap, să nu o pătăm, și, în cele din urmă, să o aruncăm.

Trebuie să decidem dacă această relație merită ceea ce costă.

6. Nu cumpăraţi haine doar pentru că sunt la reduceri.

Tips: Majoritatea hainelor reduse sunt cele din trendul actual (culori, forme, imprimeuri, materiale). Gândiţi-vă 1 min dacă jacheta pe care o aveţi în mână o veţi o purta în anul următor, când vor fi în trend alte culori și alt croi. Dacă răspunsul este totuşi DA, atunci o puteţi cumpăra.

Nu vă lăsaţi influenţaţi de economii, pentru că real sunt bani cheltuiți pe haine pe care le veţi purta foarte rar sau deloc.

Fiţi puternici, atenţi şi înţelepţi. Nu atârnaţi banii pe umeraş, în loc să vă bucuraţi de ei atunci când aveţi nevoie.

7. Consideraţi shopping-ul o activitate serioasă

Dacă sunteţi în faţa laptopului într-o mică pauză de mail-uri şi telefoare şi vă hotărâţi “dau un scroll poate găsesc ceva drăguţ” sau “tocmai trecem pe lângă un magazin, hai să intru poate găsesc ceva care să îmi placă”, atunci shopping devine o activitate de divertisment, iar banii îi veţi cheltui în această stare.

Când simţiţi că sunteţi în această situaţie, am o propunere: data viitoare alegeţi să cumpăraţi ceva scump, adică un preț peste limita superioară pe care obişnuiţi să o plătiţi, destul cât să doară portofelul, şi o să vă dezvăţaţi de acest stil de shopping.

Alegeţi să faceţi shopping într-o perioadă planificată, atunci când vă simţiţi energică și în the mood, nu când vreţi să ieși dintr-o pasă proastă - Hard day at work? Shopping! Not feeling very pretty today? Shopping!

8. Politica de returnare

De multe ori suntem atât de entuziasmaţi să ne cumpărăm ceva încât uităm de politica de returnare. În magazine offline sau online este la fel de importantă.

Pentru că nu se potriveşte într-un outfit aşa cum ne imaginăm atunci când l-am achiziționat, este prea mare, prea mic, culoarea se vede diferit la lumina zilei, există ceva foarte similar în garderoba, a fost totuşi o achiziţie prea scumpă care ne dă mustrări de conştiinţă şi multe altele.

Asiguraţi-vă că vă recuperaţi 100% banii şi nu sunteţi restricţionaţi cu un voucher în magazin valabil o perioadă de timp (care cel mai probabil o să expire înainte să ne amintim de el), este o perioadă decenţa de retur (nu 1 zi), costul pentru transportul de retur nu are valoarea item-ului cumpărat.

Femeile au voie să se răzgândească...

9. Câteva sfaturi pentru când faceţi shopping din magazine

Purtaţi haine și încălțăminte confortabile și ușor de dezbrăcat/descălțat.

Dacă sunteţi la cumpărături pentru ținute business, este recomandat să aveţi la voi niște pantofi pe care ştiţi că îi veţi purta cu acea ținută.

Purtaţi un sutien bun și lenjerie de corp fără cusături, astfel încât să nu influențeze forma hainelor pe care le probaţi.

Atunci când mergeţi să vă cumpati pantofi, asiguraţi-vă că aveţi aceleaşi tip de ciorapi cu care intenţionaţi să îi purtaţi. De exemplu, pentru încălţăminte sport, nu îi încercaţi cu dresuri subțiri. Vă pot influența mai mult decât credeţi.

Aplicaţi-vă un machiaj minimalist, dacă se poate fără fond de ten, pentru a nu murdări hainele pe care le probaţi.

10. Câteva sfaturi pentru când faceţi shopping online

Citiţi cu atenţie toate detaliile despre produs.

Alegeţi cu grijă măsura şi încercaţi să căutaţi conversia în centimetri. Aşa cum am spus la punctul 2 mărimile diferă de la un modelul la altul şi de la un brand la altul.

Acordaţi o atenţie deosebită review-urilor, mai ales celor care conţin poză, astfel încât să nu aveţi surprize între prezentarea pe site şi realitate.

Orice achiziție făcută care nu vă înveselește va fi, fără îndoială, o greșeală.

Cumpărați haine mai bune. Cumpărați mai puțin din ele. Purtați-le mai mult.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult