Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ambele cupluri sunt îmbrăcate de la același magazin. Prețul sau brandul nu garantează un outfit cu stil. 15 sfaturi despre cum să-ți alegi hainele care să te pună în valoare

cupluri - I Hurdubelea

Trăim într-o perioadă în care este foarte important să fim cumpătaţi cu cheltuielile. Am învăţat să gătim acasă, în loc să ieşim la restaurante sau să comandăm (sau să ne luăm pachet de la părinţi), mergem mai mult pe jos sau cu bicicleta şi lăsăm maşina în parcare, comparăm preţurile înainte să facem o investiţie şi, poate, încercăm să cumpărăm mai puţin.

Faptul că nu ştim exact cum îşi vor reveni lucrurile, această lipsă a controlului ne creează un disconfort, ceea ce poate duce la stres, anxietăţi şi chiar uşoare forme de depresie.

Pe scurt, suntem mai cumpătaţi decât înainte.

Eu sunt cumpătată de când mă ştiu, întotdeauna am avut o rezervă „just în case”: apare o excursie pe care nu vreau să o ratez, vreau să îmi cumpăr ceva neplanificat. Nu este o sumă fixă, dar în fiecare lună „pun un ban deoparte”. Îmi place ca atunci când apare o ofertă sau o nevoie spontană să nu o ratez, pentru că „nu am bani”.

Hainele reprezintă pentru mine un lucru care îmi aduce zâmbetul pe buze, mă poziţionează în societate, reuşesc să transmit mesaje non-verbale.

Poate părea un lucru superficial, dar, credeţi-mă, modul în care mă îmbrac mă ajută să îmi îndeplinesc mai uşor obiectivele.

Aşa, în urmă cu 3 ani, m-am hotărât să încep să activez în acest domeniu, după ce am absolvit cursurile Colour Me Beautiful Academy din Londra, UK secțiunea Image and colour, însă am avut o abordare proprie unică – cum să devii propriul tău stilist – adică să învăţăm să ne redefinim look-ul (vestimentar, îngrijirea pielii & make-up) fără a implica un specialist și fără să mai căutăm confirmări în jur.

5 lucruri foarte importante pe care le-am învăţat, le-am aplicat şi au funcţionat:

1. Din toate modurile prin care ne exprimăm, culoarea și stilul hainelor noastre au cel mai rapid și puternic impact.

2. Modul în care arată este un statement vizual despre personalitatea și stilul nostru de viață.

3. Hainele ne îmbunătățesc imaginea și ne măresc încrederea atunci când știm că arătăm bine şi pot să o diminueze la fel de repede, atunci când greșim combinația.

4. Îmbrăcămintea și aspectul au devenit forme de comunicare

5. Când cunoști o persoană, ai doar 30 de secunde la dispoziție pentru a lăsa o primă impresie. 7% din părerea persoanei respective despre tine se bazează pe conversație; 93% se bazează pe aspect și limbajul corpului.

De săptămâna aceasta ne întoarcem la serviciu, poate nu ne reluăm programul 100%, însă ne vom reîntâlni cu oameni. Cu unii nu ne-am văzut de atât de mult timp, încât s-ar putea să corespundă cu o nouă impresie şi, desigur, o să cunoaştem oameni noi.

Poate corespunde cu un nou început în mod de viaţă, carieră, priorităţi.

15 recomandări despre cum să arătăm bine fără să cheltuim o avere

Cum să compunem ținute mega stylish fără să facem investiții noi (sau cu investiții minime):

1. Calitatea, mai importantă decât cantitatea

O garderobă echilibrată din punct de vedere al stilului conţine câteva piese de calitate şi restul haine valoroase. Alegem inteligent.

Chiar şi atunci când ne propunem să cheltuim mai puţini bani pe haine, nu trebuie să alegem o calitate inferioară. Este de preferat să avem câteva haine de calitate decât o garderobă uriaşă de obiecte vestimentare fără gust.

Nu trebuie neapărat să cumpărăm toate ținutele simultan. Le achiziţionăm pe rând şi economisim pentru cele bune.

Acum este foarte uşor să comparăm preţurile online şi să obţinem cea mai bună ofertă. Sunt magazine unde putem găsi haine calitative la prețuri cu adevărat accesibile. De asemenea, nu trebuie să excludem nici consignaţiile sau magazinele second hand – puteţi găsi comori la preţuri rezonabile, unele chiar noi, cu etichete.

2. Branduri

Niciodată nu purtăm un singur brand din cap până-n picioare. Astfel, vom arăta ca un manechin din vitrina unui magazin. Combinăm hainele înțelept - trebuie să mixăm nou cu clasic, să amestecăm texturile, culorile și stilurile și brandurile, astfel încât să reflecte personaliatea noastră vestimentară.


Nu păcălim pe nimeni dacă cumpărăm haine fake, ci doar pe noi. Același principiu este valabil și pentru aur: dacă alegem să purtăm o cantitate mare de aur (chiar dacă este autentic) ne poate face să arătăm nestilati şi grosieri.

3. Fără logo la vedere

Hainele scumpe de design nu îşi arată niciodată logo-ul în mod evident. Brandurile care produc ținute de calitate nu aplică logo-uri uriașe pe hainele lor. 

Ştiu că există branduri scumpe precum Coach, Fendi, Dolce & Gabbana care au anumite obiecte vestimentare pe care logo-ul este foarte vizibil, însă dacă alegem să le purtăm nu este un semn de bogăție.

A arăta logo-urile poate fi considerat un semn de reputație, validare şi confirmare din partea celor din jur. Logo-urile mari fac ca ținutele să pară ieftine, şi nu este recomandat, dacă vrem să fim o persoană sofisticată.

Este mai bine să avem o garderobă compusă din articole frumoase cu un brand necunoscut, dar cu un cut, material sau cu o culoare specială, decât o geantă pe care să vedem logo-ul de la depărtare.

4. Haine care se potrivesc perfect corpului nostru

Cel mai simplu mod de a fi stylish este să alegem doar haine care ne avantajează (forme, culori, texturi, croieli).

Stilul nu constă în a purta anumite branduri, ţesături, măsuri, croiuri sau bling-bling-uri, ci în a ne asigura că hainele noastre se potrivesc corpului nostru, formei şi proporţiilor lui, obiectivelor, vârstei şi activităţilor pe care le avem, chiar dacă este vorba despre o situaţie casual sau formală.

Mărimile hainelor diferă de la un modelul la altul şi de la un brand la altul, aşadar două perechi de pantaloni care au aceeași dimensiune pe etichetă ar putea fi destul de diferiți în cum arată când îi îmbrăcăm.

Aşadar, nu mărimea contează, ci forma. 

Oamenii care au stil poartă întotdeauna haine „croite” pentru corpul lor.

Obiecte vestimentare prea mari sau prea mici, care ne accentuează imperfecţiunile, taie circulația sau creează amprente pe piele reflectă o ignoranţă a modului în care arătăm. Chiar dacă sunt piese de calitate, doar pentru că nu sunt potrivite corpului nostru părem că suntem prost îmbrăcaţi.

Hainele croite perfect sunt un semn al bunului gust, al clasei și al bogăției.

Putem să apelăm la croitor, care să modifice haina pe măsura potrivită.

5. Învestim doar în garderoba de bază

Alegem materiale calitative, culori neutre și forme clasice

Investim în haine atemporale, elegante şi cu stil care ne sporesc rafinamentul şi aspectul pe o perioadă cât mai lungă de timp.

O rochie neagră simplă, top-uri în culori neutre, o pereche de jeanşi perfecţi sunt piese clasice care ne permit infinite combinaţii.

Nu cumpărăm haine scumpe care vor fi în tendințe o perioadă scurtă de timp.

Item-urile din trend selecționate nu trebuie să necesite modificări în garderoba de bază.

În plus, când vine vorba de animal print, există o linie fină între un toc cu imprimeu leopard și un salopet cu imprimeu zebră.

Moda se schimbă, iar hainele vor deveni rapid inutile.

6. Materiale de calitate

Poliesterul, nylonul sunt confecționate manual, deci nu se vor aşeza pe corpul nostru aşa cum o fac materialele naturale, nu permit corpului nostru să „respire” la fel de mult ca fibrele naturale şi pot da o strălucire nedorită, arată fără gust și ieftin.

Totuşi un costum confecționat dintr-un amestec de 20% lână şi 80% poliester poate arăta fantastic dacă este croit corect pentru forma corpului nostru, la fel cum şi o rochie din mătase ne poate dezavantaja dacă nu are un model potrivit.

7. Accent pe item-urile care contează

Cele mai importante item-uri vestimentare sunt pantofii și geanta. Ele reprezintă o investiţie notabilă în garderobă, deoarece, în general, sunt cele pe care cheltuim cei mai mulţi bani.

Nu există nicio scuză pentru încălțăminte murdară, flecuri lipsă, vârfuri tocite sau geantă zgâriată, ruptă sau decojită.

Nu transporta prea multe lucruri în geantă faţă de cum a fost concepută. Geanta a devenit un simbol al statutului şi nu trebuie să lăsăm impresia că suntem fugiţi de acasă şi am îndesat în geantă tot ce am apucat în drum spre ieşire.

Pentru timpul liber, folosim genţi mici, în care să avem doar strictul necesar (card, chei, telefon, ruj).

Modul de depozitare a genţilor şi pantofilor este foarte important pentru păstrarea corespunzătoare a acestora de la un sezon la altul.

8. Ieftin vs. Ieftin

Ieftin se referă la o sumă marcată pe etichetă, precum şi la calitatea acelui obiect vestimetar.

În plus, ieftin este relativ şi depinde de percepţia fiecărei persoane. Putem să facem cumpărături de la orice magazin, dar să avem grijă la material şi formă.

Nu selectăm o potențială achiziție pe baza prețului.

9. Atenție la detalii

Diferenţa între a fi sau nu o persoană cu stil depinde de detalii.

Pentru bărbaţi, ținutele trebuie să fie alese cu grijă, de la tivul pantalonilor până la manșetele cămăşii, iar pentru doamne, de la pantofi la bijuterii.

Ce trebuie reţinut este că nu este politicos să facem zgomot cu pantofii sau accesoriile pe care alegem să le purtăm.

De asemenea, combinația de culori este importantă. Trebuie să ne asigurăm că nuanţele şi combinaţiile de culori selectate fac parte din paleta noastră şi nu sunt alese neglijent. Anumite culori proiectează maturitatea, altele seriozitate şi determinare, în timp ce alte culori transmit vulgaritate sau agresivitate.

Investiţi puţin timp pentru a studia ce mesaje non-verbale transmit culorile şi care vi se potrivesc cel mai bine.

10. Hainele trebuie să fie perfect curate şi călcate

Să avem grijă de haine corect este una dintre cele mai bune metode de a arăta bine.

Atenţie la toate informaţiile marcate pe etichetă - temperatura de spălare, călcare & uscare, produsele de curățare folosite - detergent, balsam, precum şi la modul de păstrare a acestora în dulap.

Unele obiecte vestimentare chiar trebuie duse la curăţătorie.

11. Puterea accesoriilor

Accesoriile sunt ingredientele majore ale ținutei noastre.

Bijuteriile atrag privirea, deci atenţie care este obiectivul întâlnirii – dacă dorim să avem toată atenţia interlocutorului, trebuie să alegem bijuterii discrete, care oferă un look mai sofisticat şi trec aproape neobservate.

Cum alegem stilul bijuteriilor?

Bijuteriile trebuie să fie în concordanţă cu ţinuta – elegante, casual

Pentru o rochie de vară comodă, putem adăuga câteva brăţări mixte sau cercei florali.

La job/întâlniri importante nu trebuie să alegem bijuterii ostentative sau impozante, însă nici bijuterii cu elemente ludice, deoarece vom pierde din credibilitate.

Bijuteriile care strălucesc puternic trebuie păstrate pentru ieşirile în oraş, la evenimente, cine, operă., dar nu în timpul zilei.

Perlele false sunt dificil de identificat, ceea ce poate fi o alegere excelentă pentru un look premium.

Ceasul trebuie să fie obligatoriu de calitate. Este o investiţie importantă, dar un ceas de calitate îl purtăm toată viaţa.

Când vine vorba de ochelari de soare, ascultați Jackie O. Purtați ochelari mari.

12. Igiena

Nu poţi avea încredere într-o persoană care nu are grijă de ea în primul rând.

Pielea - o piele bine îngrijită reflectă starea sănătății noastre interne. Cu cât suntem mai sănătoşi, cu atât pielea este mai radiantă.

Crede-mă, poți cumpăra toate produsele de make-up din lume, acestea nu vor masca o faţă cu probleme.

Un ritual zilnic de demachiere şi îngrijire a pielii face minuni. Dacă nu ai găsit încă produsele potrivite, îţi recomand o vizită la dermatolog pentru a primi informaţii corecte şi complete referitoare la ingredientele / produsele pe care trebuie să le foloseşti.

Un lucru este cert – fumatul şi băutura influenţează aspectul pielii.

Dantura - o dantură frumoasă reflectă îngrijire şi respectul de sine.

Este recomandat spălatul pe dinţi după fiecare masă, dar există şi metode aleternative (guma de mestecat, aţa dentară) pentru situaţiile în care nu putem să folosim periuţa de dinţi.

Nu uitaţi să mergeţi la stomatolog regulat şi să încercaţi să rezolvaţi toate problemele la timp. Din păcate dantura nu se reface, o problemă nerezolvată la timp face ravagii, în niciun caz lucrurile nu se îmbunătăţesc de la sine.

Unghiile - Nu există nicio scuză pentru oja sărită la femei sau unghii netăiate la bărbaţi. Dacă nu avem timp să ne facem manichiura, durează 1 minut şi 5 lei să ne luăm o acetonă de la magazin şi să ne ştergem unghiile până când ajungem din nou la salon.

Părul trebuie să fie întotdeauna spălat, vopsit (dacă este cazul), tuns şi aranjat.

Există şampon uscat pentru perioadele aglomerate, în care pur şi simplu adormim înainte să ne spălăm pe cap. Dar să nu îl folosim prea multe zile la rând.

Părul lung tocit şi nevopsit la rădăcină nu ne duce cu gândul la o persoană classy.

Dacă totuşi acest lucru se întâmplă constant, putem apela la o tunsoare mai scurtă sau la păr natural, care economiseşte timp în îngrijire.

13. Make-up

Pentru zi, trebuie să optăm pentru un make-up discret care să ne evidenţieze trăsăturile feţei şi, eventual, să acoperim imperfecţiunile. Pentru seară/ocazii speciale putem alege un machiaj mai strident, dar atenţie să nu devenim vulgare.

Există cursuri de self make-up (şi eu le fac în cadrul workshop-urilor de Image and Colour) care ne îndrumă să alegem produsele, metodele şi tehnicile pentru a obţine aspectul dorit pentru fiecare ocazie şi în funcţie de personalitatea noastră.

Din comoditate, pentru ocazii speciale, apelăm la un make-up artist, doar atenţie că acesta are propria viziune asupra noastră şi s-ar putea să nu ne recunoaştem în oglindă.

14. Mirosul

O persoană stylish trebuie să miroasă bine. Parfumul potrivit pentru fiecare ocazie sugerează o personalitate elegantă şi este esențial pentru a fi perceput ca o persoană de calitate.

15. Bune maniere sunt obligatorii în orice moment din zi, chiar şi atunci când nu suntem văzuţi. Există „un singur fel” de bune maniere – cele de acasă nu diferă de cele din societate. Trebuie să arătăm întotdeauna respect față de sine și față de ceilalți.

Buna creștere ne definește ca persoană în societatea în care trăim, indiferent de situația materială, rangul social sau mediu.

Politețea este indispensabilă traiului comun, se manifestă față de toată lumea, indiferent de ierarhia profesională sau socială.

Obiceiurile pot să difere de la o țară la alta.

Putem să fim plăcuţi persoanelor pe care le întâlnim, să avem succes după succes, să uluim pe lumea cu inteligența noastră, dar toate aceste calități sociale nu înlocuiesc bunele maniere.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Toate bune si frumoase, dar parca prea complicat si cu hainele acestea. Atata filosofie, declaratii si mesaje pentru niste "boarfe". Nu cred ca esti mai frumos, mai destept, mai interesant, mai bun, mai social, mai empatic, mai intelegator daca esti imbracat in haine de firma (cu logo-ul mai mult sau mai putin la vedere) sau in haine de calitate cu un pret mai avantajos.
    Intotdeauna am admirat gaselnita de marketing prin care furnizorii de "moda" te exclud din anumite "medii" sau iti spun ca esti plin de defecte si probleme emotionale daca nu te imbraci de la ei. Acum cum am stat toti pe acasa in "treling-uri"de la discounteri sau tricouri unisex la reducere de la hipermarket-uri ,cred ca am observat ca nu ne-a schimbat haina...
    Pana la urma este si moda o afacere ca oricare alta, toti trebuie sa traim si proprietarii caselor de moda si muncitorii din Asia cu 1 euro/zi.
    P.S. Punctul 12 este cel mai important. De fapt ar trebuie sa fie punctul 1 ca degeaba pui ceva "deosebit" pe un corp mai putin "deosebit"
    • Like 1
    • @ Nume
      Suntem suma alegerilor noastre si (chiar daca pare superficial) hainele reprezinta una dintre ele. Ordinea aleasa (punctele 1-12), nu este in functie de importanta, ci pur si simplu cum au decurs din scris astfel incat sa existe un flow. Bunele maniere practic trebuie cuprinse in toate punctele mentionate
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult