Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Bun, vreți să dăm foc la casă. Dar știți ce arde cu adevărat?

show aur

În imagine, oamenii în piei de urs pe o scenă pe care George Simion, liderul AUR, era așteptat să reacționeze după anunțul primului exit poll la alegerile parlamentare de la București/ Foto Daniel Mihăilescu/ AFP / Profimedia

Desigur, este o mare victorie, mesaj de optimism și încredere pentru viitorul României, să vezi un vot istoric (aproape 10 milioane de români prezenți la vot la alegerile parlamentare), din care două treimi au ales drumul european, Schengen și atlantic. Dar … analizând primele reacții, majoritatea politicienilor par că nu înțeleg miza și provocarea istorică a momentului. De ce?

- Românii au ieșit la vot de frică! Să nu uităm, o prezență la vot similară cu cea din 2020 (adică 5,8 milioane) ar fi însemnat că suveraniștii extremiști ar fi avut majoritatea (exact cum am estimat, au primit circa 3 milioane de voturi). Doar ieșirea celor 4 milioane de votanți în plus, oameni care au votat pentru globalizare și drumul european.

- Nu este o victorie a clasei politice actuale care ar trebui să înțeleagă revolta anti-sistem și apogeul nemulțumirii oamenilor, dezamăgiri acumulate în 35 de ani pas cu pas, cu fiecare gest de corupție, incompetență sau decizie proastă! Clasa politică actuală trebuie să realizeze că românii nu mai pot fi prostiți. Trebuie o reformă profundă și severă, sub umbrela unei alianțe naționale pro europene. Nu mai contează ideologiile clasice (realist niciodată nu au fost clare și ferme) … nu mai contează stânga, dreapta, centru. Contează doar vest vs est, reforma profundă și drumul european! Aud enormități și declarații ale unor politicieni care nu înțeleg momentul: PSD (Daniel Băluță) spune că Ciolacu nu ar trebui să își dea demisia deoarece PSD a „obținut un scor bun la parlamentare” (același om care acum 5 zile a fost pedepsit de popor cu cel mai slab rezultat la prezidențiale din istoria PSD, deși a aruncat cu majorări de pensii și mulți bani în campanie”). Un alt paralel cu realitatea, Rareș Bogdan, spune că PNL ar trebui să facă opoziție. Opoziție împotriva cui? 

Politicienii încă se gândesc la interese mici și propriul electorat. Trebuie să ne unească interesul național pro-european. Marile provocări sunt 

Economia, care este pe butuci.

- cum reducem risipa în sectorul public?

- cum creștem încasările la buget fără să majoram taxele, ci prin reducerea economiei subterane?

- cum creștem absorbția fondurilor europene și PNRR (unde am atras și cheltuit jumătate din banii disponibili)?

- cum gestionăm deficitul fiscal, comercial și datoria publică (vedeți graficul cu vârful de rambursare în următorii 3 ani)?

- cum digitalizăm administrația publică și creștem calitatea serviciilor publice (salarii bazate pe performanță, fără nepotisme etc.)?

- cum facem reforma administrativ-teritorială și o modernizăm în linie cu realitatea actuală?

- cum stimulăm antreprenoriatul și investițiile?

- cum reușim să creștem producția domestică (dar nu cu ideologie suveranistă extremă), ci prin investiții, concurență loială și stabilitate fiscală!

- cum stimulăm dezvoltarea pieței de capital?

- cum reformam companiile neperformante de stat

- cum creștem salariile și pensiile, dar sustenabil? Prin creșterea investițiilor, sectoarelor-cheie din economie, creșterea bazei de contribuabili, susținerea sistemului privat de pensii etc.

- cum creștem incluziunea socială pentru o treime din populație aflată în sărăcie extremă?

Reformarea sistemului de educație

- Cum am ajuns aici? Situația actuală este și un eșec al sistemului de educație! Nu învățăm la scoală cum funcționează statul, aproape că nu există educație financiară sau gândirea critică

- cum reducem rata analfabetismului funcțional?

- cum creștem rata de școlarizare în domeniul rural?

- cum corelăm mai bine curricula din școală (veche de zeci de ani) cu realitatea actuală?

Acestea sunt adevăratele teme în jurul cărora alianța națională pro-europeană trebuie să facă o reformă profundă a clasei politice și administrației publice.

Văd în continuare mulți care își fac calcule politice, interesul partidului, cine intră/cine iese, cu cine fac alianță, ce o să zică electoratul meu etc. Trăiesc în trecut, nu realizează miza, dar și oportunitatea momentului – reforma profundă!

Lăsați orgoliile și interesele de partid!

Nu ați câștigat nimic. Românii au ieșit la un vot istoric de frica estului și influenței rusești. Nu pentru voi!

Nu mai prostiți românii. Nu mai puteți.

În caz contrar, rămânem într-o mocirlă a intereselor de partid încă 4 ani de nimic, iar în 2028 nu mai știu ce/cine mai poate salva România!

Munca mea din ultimele zile nu este politică, este educație și conștientizarea momentului! Veți înțelege în maximum o săptămână. Nu am făcut 10 ani analize pe zona aceasta și sper să nu mai fac vreodată în viața mea. Dar, acum trăim un moment fără precedent în ultimii 35 de ani, este nevoie de vectori de opinie și oameni vocali care să ajute România în continuarea drumului european. Dacă ieșeau extremiștii majoritari în guvern și președinte CG, nici nu ar mai fi contat educația financiară mulți ani în viitor! Sper să se termine cu bine acest coșmar și să revin la ceea ce iubesc cel mai mult: analize economice și educație financiară!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corina check icon
    Adevărul - adevărat. Mulțumim. Asta a fost. Frica de est, frica de comunism și de pierderea libertatilor. Cine nu a înțeles și se mai gândește la interese înguste de partid nu merită niciun loc în structurile de conducere ale țării.
    • Like 1
  • andrei andrei check icon
    pai cine? psdpnl nu se poate reforma. deja ciolacu nu mai pleaca. chiar daca vrea sa inceapa niste reforme, baronii locali si primarii o sa mimeze asta la fel cum mimeaza de 30 de ani. cum vine cineva carea vrea sa faca o reforma serioasa cum e indepartat usor pentru ca o reforma inseamna vreo 3 mil de oameni in pericol sa piarda ceva.
    • Like 0
  • mg check icon
    ..fenomenul Georgescu a început deja să se dezumfle.

    SOS și AUR sperau să primească mai mult. Rămân însă în procentajul știut.
    POT ține aproape..

    PSD s-a regrupat deja în spatele lui Ciolacu și va predinte formarea guvernului, contra susținerea dnei. Lasconi în turul 2.

    PNL a ieșit basma curată, după ce a rupt-o pe bune cu PSD-ul. A te alia din nou cu PSD și (mai nou) cu USR, înseamnă sepuku cu un cuțit ruginit.

    USR îi invită pe toți la hora unirii, iar dna.Lasconi salvează România..
    Vor dori iarăși să conducă guvernul, crezându-se pe cai mari.
    Știe toată lumea că vor să elimine PNL-ul, pretinzând și șefia dreptei.

    UDMR, ca românul.. imparțial..

    Forța Dreptei (cu tot cu PMP) e sublimă dar nu prea se vede..
    Băsescu însă (tot mai curtat pe la tv..) pare să controleze atât USR-ul dne.Lasconi, cât și PNL-ul dlui.Bolojan (cam prea..) îndeaproape secondat de dl.Boc..

    REPER, SENS, DREPT și PSDU (cel cu 3 făclii..) deocamdată chibițează la subsol..

    Chamberlain a avut o întâlnire personală cu Hitler.
    De ce să nu se întâlnească și dna.Lasconi cu dl.Georgescu într-o dezbatere electorală la Tvr ?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult