Foto: Patricia Huchot-Boissier/ AFP /Profimedia
În viață este foarte important să înțelegi cum funcționează economia și cum se fac banii. Cei care înțeleg aceste lucruri au independență financiară și nu pot fi manipulați.
Sâmbătă am văzut multe mesaje de la politicieni care spuneau ce grozav este că firma de rating Standard & Poor’s nu a trecut România în categoria „junk”. Mesajele ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns.
Dragi politicieni, România este în categoria „junk”.
Vezi poza cu dobânzile plătite de fiecare țară din UE la împrumuturile cu scadență la 10 ani.
Oameni buni, noi plătim o dobandă de 24 de ori mai mare decât bulgarii!
Poți să mă bați, dar nu înțeleg cum poate cineva să se bucure pentru așa ceva.
Aceiași politicieni spuneau că dacă treceam oficial la „junk” ar fi venit Apocalipsa. Nu este adevărat. Albania, nu este în UE, este în categoria „junk” și se împrumută cu o dobândă egală cu a României.
Ce ar fi însemnat dacă eram trecuți oficial în categoria „junk”? Însemna că, de a doua zi, politicienii români trebuiau să reducă toate cheltuielile inutile: pensii speciale, salariile acelor bugetari care nu fac nimic toată ziua etc. Eram forțați de creditori să investim inteligent banii.
Eu mă ocup de managementul financiar al companiilor de 20 de ani. Dacă aș fi mers vreodată la un CEO sau un antreprenor să-i spun bucuros că firma noastră se împrumută de 24 de ori mai scump decât concurența, mă dădeau afară în șuturi.
În concluzie, vorba reclamei la ciocolata „Rom”: „Asta e România, frate”.
P.S. Pentru cei care vor să știe situația reală, vedeți aici
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.