Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Rotativa ursului din pădure

consultari cotroceni - Foto: presidency.ro

Foto: presidency.ro

Ce este, de fapt, rotativa guvernamentală propusă de PSD și PNL?

Din punct de vedere constituțional, nimic.

Constituția României nu prevede niciun mecanism prin care puterea s-ar putea transfera de la un prim-ministru al unui Guvern votat în Parlament, la un alt prim-ministru pre-agreat, chiar în interiorul aceleiași coaliții.

Dimpotrivă, dispozițiile legii noastre fundamentale sunt clare în sensul că mandatul unui prim-ministru încetează (1) prin demisie, (2) prin pierderea drepturilor electorale, (3) ca urmare a stării de incompatibilitate, (4) prin deces sau (5) în caz de imposibilitate de exercitare a atribuțiilor pentru mai mult de 45 de zile. De asemenea, mandatul prim-ministrului încetează odată cu mandatul întregului Guvern, (6) atât în cazul retragerii încrederii de către Parlament prin moțiune de cenzură, cât și (7) în cazul fericit al ajungerii la termen, la data validării rezultatului noilor alegeri parlamentare.

Toate cazurile enunțate mai sus înseamnă și demiterea Guvernului. Acest lucru este evident în privința cazurilor de încetare 6 și 7, în vreme ce pentru cazurile 1-5 există normă expresă în Constituție, la art. 110 alin. (2).

Subsecvent demiterii Guvernului, trebuie reluată întreaga procedură de învestire a unui nou Guvern, ceea ce presupune o nouă consultare a partidelor parlamentare, o nouă desemnare a unui candidat și un nou vot de încredere asupra programului de guvernare și a listei de miniștri.

Și atunci cum intenționează liberalii să predea PSD ștafeta funcției de premier în iulie 2023?

Fie că vorbim de demisia lui Nicolae Ciucă, fie că vorbim de o moțiune de cenzură, funcția de prim-ministru nu va putea fi predată ca atare către partenerul de guvernare, fără ca înainte întreg Guvernul să cadă.

În realitate, „rotativa guvernamentală” înseamnă recunoașterea implicită, încă de pe acum, a faptului că Guvernul va cădea la termenul preconizat, din iulie 2023, din diverse calcule politice care nu pot fi prezentate cu onestitate de liderii coaliției care se plămădește astăzi cu repeziciune și în mod atât de firesc. Da, „firesc”, pentru că tot împreună au condus țara cele două partide, sub o formă sau alta, în ultimii 30 de ani.

Revenind, dacă ne raportăm la art. 110 alin. (1) din Constituție - Guvernul îşi exercită mandatul până la data validării alegerilor parlamentare generale – propunerea în sine este neconstituțională. Legea fundamentală pretinde, în spiritul, dar și în litera sa, ca raza de acțiune a unui Guvern învestit de către Parlament să se întindă – cu excepția unei demiteri intervenite înainte de termen – până la alegerile parlamentare următoare, din care va emana un nou legislativ ce va trebui să instaleze, în mod corespunzător, un nou Guvern.

Prin urmare, a propune și a vota un Executiv al cărui termen este unul intermediar în cadrul actualei legislaturi – iulie 2023 – reprezintă manifestări ale unei improvizații politico-juridice fără nicio legătură cu statul de drept ale cărui limite sunt trasate de Constituția în vigoare.

În concluzie, „rotativa” este fie o diversiune de natură să satisfacă interesele de imagine temporare ale PSD și PNL, fie o recunoaștere implicită a faptului că Guvernul ce va fi votat săptămâna aceasta va cădea cel târziu în iulie 2023.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Intr-o lume a respectarii legii si a caracterelor verticale ati avea dreptate. Evident nu in cea in care traim.
    • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult