Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

S-a întors istoria: românii au invadat în 2022 Istanbulul

Istanbul - Foto: Simon Harris / robertharding / Profimedia

Foto: Simon Harris / robertharding / Profimedia

Aproape 90.000 de români au vizitat Istanbulul în primele șapte luni ale anului 2022. Cifrele au fost anunțate de Agenția de Promovare și Dezvoltare a Turismului din Turcia. Oficialii turci au luat în calcul doar turiștii români care s-au cazat la hotelurile din Istanbul, dar, dacă ținem cont și de cei care doar au făcut un popas atunci când se duceau spre stațiuni, cifra depășește 100 de mii.

Iată câteva ponturi dacă vrei să vizitezi Istanbulul în mijlocul toamnei:

Toamna, străzile din Istanbul au un farmec aparte, cu o perspectivă proaspătă asupra experiențelor culturale, artei, gastronomiei și a cumpărăturilor. Aceste străzi celebre din vechiul oraș sunt prezentate în topurile realizate de cele mai mari publicații internaționale și oferă, atât rezidenților cât și vizitatorilor, multe surprize.

Ce îi atrage pe români în Istanbul ? Pe lângă distanța scurtă față de România, orașul este foarte versatil și oferă experiențe complete pentru cei care vin fie pentru cultură, pentru experiențe culinare, pentru muzee, fie pentru afaceri sau distracție. Printre atracțiile de top pentru români se numără: Palatul Dolmabahce, Moscheea Hagia Sofia, Muzeul Topkapi sau Marele Bazar.

Nu rata strada Süleyman Seba din Beşiktaş

În cartierul Akaretler din cartierul Beşiktaş, strada Süleyman Seba (Süleyman Seba Caddesi) este cunoscută pentru arhitectura sa unică, librăriile la modă, cafenelele și restaurantele elegante. Süleyman Seba, la câțiva pași de cartierul la modă Nișantași din Istanbul, -își revendică celebritatea mulțumită caselor unice care sunt construite de-o parte și de alta a străzii

Acestea au fost primele locuințe ale Imperiului Otoman și au fost construite pentru managerii Palatului Dolmabahçe. Astăzi, casele găzduiesc proiecte de artă și evenimente. Un exemplu ar fi evenimentul „Artweeks of Istanbul”.

Strada Süleyman Seba din Beşiktaş

Strada Süleyman Seba a fost mereu un punct de interes pentru mulți rezidenți și vizitatori, renumele său crescând – în ultimii ani și în afara Turciei. Luna trecută, strada a fost clasată drept una dintre „Cele mai interesante 33 străzi din lume” de către revista Time Out. În top, s-a clasat pe locul 27.

Strada Abdi İpekçi din Nişantaşı

Principala stradă comercială a cartierului Nișanteși este Abdi İpekçi. Aceasta găzduiește mai multe restaurante, cafenele și buticuri de lux. Strada are o lungime de 600 de metri și pornește de la Maçka. Este ușor de accesat de oamenii care trăiesc în cartierele Harbiye și Beșiktaș, iar asta datorită conexiunii de metrou. Este lată și oferă spațiu magazinelor -de lux, fiind un loc ideal de vizitat – pentru cei mai stilați vizitatori sau rezidenți ai orașului.

Strada İstiklal (İstiklal Caddesi) care se întinde de la Piața Taksim la Tünel din Beyoğlu, este un loc important în memoria istorică și socială a Istanbulului. Acum o stradă pietonală, bulevardul a prins viață și are o lungime de 1,4 kilometri, fiind mărginit de clădiri impunătoare și pasaje înguste care găzduiesc librării, galerii de artă, teatre și cinematografe, patiserii, restaurante sau taverne.


Strada adăpostește viața culturală și artistică vibrantă a orașului. Simbolul său este emblematicul tramvai de culoare roșu aprins, – care circulă pe mijlocul străzii, transportând pasagerii de la un capăt la altul. Locația este renumită pentru mâncarea stradală, iar vizitatorii sunt întâmpinați cu arome apetisante de castane prăjite și alte delicii tentante.

Aici se află numeroase clădiri istorice, inclusiv Biserica Sf. Antoine, liceul Galatasaray și Hanul Narmanli. Strada a servit ca centru cultural și artistic al Istanbulului de mai bine de un secol. Cele mai importante muzee ale orașului, cum sunt spre exemplu Salt Beyoğlu și Muzeul Pera, sunt tot pe această rută. Centrul Cultural Atatürk, care dirijează scena culturii și artei turcești, îi întâmpină pe iubitorii de artă în Piața Taksim.

Articol publicat inițial pe Funky Travel 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult