Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Serghei Șoigu: Decretul de mobilizare parțială va suplimenta cu 300 de mii numărul soldaților ruși implicați în campania militară din Ucraina

Serghei Șoigu

Foto: Profimedia Images

Într-un interviu acordat televiziunii de stat ruse și difuzat imediat după discursul lui Putin, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a precizat că decretul de mobilizare parțială va suplimenta cu 300 de mii numărul soldaților ruși implicați în campania militară din Ucraina.

- Șoigu a precizat că studenții nu vor fi chemați sub arme, nici cei care au făcut doar stagiul militar obligatoriu, lăsând de înțeles că doar militarii de profesie aflați în rezervă se vor număra printre cei care vor merge la război.

- Rezerviștii „vor trece printr-un program de instrucție militară înainte de a fi trimiși” în Ucraina, a mai spus Serghei Șoigu.

- De asemenea, Serghei Șoigu a prezentat și numărul de pierderi suferite de armata rusă în Ucraina și a anunțat că, în cele 7 luni de război, au murit 5.937 de militari, o cifră situată cu mult sub estimările ucrainene și ale agențiilor de informații occidentale. Conform estimărilor Pentagonului, armata rusă a pierdut între 70.000 - 80.000 de militari (uciși sau răniți).

- Corespondentul The Guardian la Moscova, Andrew Roth, relatează că soldaților ruși li se vor prelungi contractele pe termen nedefinit, ca parte a mobilizării parțiale.

- În luna martie, Institutului pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) scria că Rusia dispune, pe hârtie, de o rezervă alcătuită din 2 milioane de foști recruți și militari angajați pe bază de contract. Dintre aceștia, foarte puțini sunt pregătiți de luptă.

- Astfel, ISW estimează că doar 10% din rezerviștii ruși beneficiază de programe suplimentare de instrucție, după terminarea stagiului militar. Practic, Rusia dispune în orice moment de un efectiv de doar 4.000 până la 5.000 de astfel de rezerviști bine instruiți, conform standardelor occidentale, care constituie așa-numita „rezervă activă” și care pot fi mobilizați rapid.

- Pe de altă parte, Mihailo Podoliak, unul dintre principalii consilieri ai președintelui ucrainean, a declarat că mobilizarea parțială declarată de Putin subliniază faptul că „războiul nu decurge conform planului Moscovei”. Podoliak a adăugat că Vladimir Putin încearcă în mod clar să transfere vina pentru începerea unui „război neprovocat” cu Ucraina asupra Occidentului.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cand rezervistii nu vor mai fi de ajuns se va trece la urmatorul nivel, adica mobilizare generala.
  • Like 1
 • POPORUL RUS descris de proprii cetateni:
  1.Marele clasic rus Mihail Saltîkov-Șcedrin.
  „Dacă aș adormi, trezindu-mă după 100 de ani, și m-ar întreba cineva «Ce se întâmplă în Rusia?», aș răspunde fără să clipesc: «Beție și jaf.»”.
  2. Mihail Bulgakov, „Maestrul și Margareta”.„Nu suntem un popor, ci o hoardă sălbatică de ticăloși și ucigași”.
  !!!! Femeie din Bucha, despre militarii ruși: Mi-au omorât copilul, apoi au petrecut în curtea casei. Au lăsat numai sticle de băutură
  • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult