Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Să nu ucizi o salcie plângătoare sau cum procedezi când copacul tău „face umbră și mizerie” în grădina vecinei

Salcie

Foto: Guliver Getty Images

Zi e vară, 19 grade Celsius, pe uscat. Ieri a fost toamnă, alaltăieri primăvară. Zilele îşi predau ştafeta, în Regatul Unit, ca într-o împletitură de alba-neagra, toamnă - pentru ploaie continuă, primăvară - pentru averse. Vremea a îmbătrânit şi ea, mai scapă câte un ochi şi atunci pică vara, o zi veselă, ca de iarmaroc. Tot ceea ce e peste 17 grade Cesius şi face un pic de loc şi soarelui e considerat sezon estival. În rest, un ecou de romanţă pe strune de chitară, pentru care am să fur, doar titlul, primăvăraticului Mircea Vintilă - Noros cecer.

Sărbătoream cu o linişte sufletească, când mi-a bătut la uşă poştaşul. Zâmbetul s-a relăţit pe faţă, când din umbra lui s-a desprins vecina mea. Supărată. Salcia oablă şi verticală, neplânsă, prinsă între gospodăriile noastre, scuipă pe jos. Gardul a închis-o în curtea mea, deşi îşi trăieşte viaţa la limită. Culmea, face mizerie doar pe locul de parcare al vecinei, amenajat în curte! Vecina mi-a cerut, nici mai mult, nici mai puţin, să tai crengile care îi fac umbră! Am promis să mă consult cu grădinarul. Grădinar care a fost scos afară din casă, de sărăcie, şi trăieşte la cort, pe undeva pe la marginea unui cimitir. Nu are telefon mobil, vine doar când îi e foame. 

Am urcat la etaj, să-mi fac o imagine de ansamblu. Pe partea vecinilor se lăfăie aproape jumătate de copac şi chiar dacă aş mutila arătarea, tot nu aş rezolva problema. După modelul unei tărăşenii mai vechi, mulţi l-au dat în judecată pe Dumnezeu, eu ar trebui să mă lupt cu avocaţii vântului, care îi depune toţi mâţişorii, la picioare, vecinei, aşa precum trece şi fumul de ţigară pe sub nasul nefumătorilor. Vecinii mei sunt oameni educaţi, trecuţi prin şcoli superioare, scăpaţi de sub dictatura unei ţări africane. Vin după un şir de alţi vecini, ajutaţi să guste din libertate de eforturile unei biserici creştine. Unii au cerut ca florile crescute, ca năucele, prin curte să fie tăiate, pentru a nu li se pretinde o întreţinere de tip grădină. Probabil sunt sătui de câtă natură au inspirat acasă ...

Acum doi ani, nişte trecători mi-au cerut să tai tufa de trandafiri de dulceaţă de la stradă. Trecători născuţi şi crescuţi în Regatul cu grădini impecabile. Făceau naveta pe trotuarul din faţa casei şi îi deranjau albinele, venite să stea la coadă, pentru a-şi umple burdihanele cu nectar. Albinele sunt pe cale de dispariţie, aşa ne-au informat nişte cercetători plătiţi în lire sterline. E drept că au apărut nişte mutanţi, cu ac ultraveninos, care ne vânează, ca să răzbune specia.

Nu am talent la grădinărit, iar grădinarul face şi el ce poate, aşa că am hotărât să las spaţiu florilor sălbatice şi albinelor. Am cea mai însemnată recoltă de păpădii de pe strada noastră, înalte, cărnoase şi sănăstoase. Aoleu! Abia acum mi-am dat seama că în curând vor da în puf şi va trebui să instalez o plasă, până în al nouălea cer, între mine şi vecină, sau să sar gardul, cu aspirator cu tot.

Aceşti oameni buni şi frumoşi sunt dintre cei care înţeleg efectele încălzirii globale. Sunt dintre cei care dau 'like' şi 'share' tuturor postărilor ecologiste, care merg duminică de duminică la slujbă, preamărind Creaţia lui Dumnezeu. Unii dintre ei donează sume importante organizaţiilor de mediu, dau dreptate fanaticilor care dezgroapă morţi ca să oprească încercarea medicamentelor, care ne-ar putea vindeca de cancer, pe cobai.

Iau o mătură şi un făraş improvizat dintr-un carton şi mă duc să adun bucuria verii din primăvară.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu nu strivesc corola de minuni a lumii
    • Like 0
  • GabiC check icon
    Nu poti sa-i faci un act de donatie pentru 1 mp - portiunea pe care ai tu copacul? Vezi la Primarie cum se poate rezolva. Spui ca pe tine nu te intereseaza!
    • Like 1
  • Chestii d-astea se mai întâmplă şi pe la noi prin Rromânica... dovadă că vecinii n-au frontiere! :)) Intransigenţi când ceva îi deranjează, miraţi şi iritaţi când ceva te deranjează.
    • Like 3
  • Ăsta-i primul articol care nu prea mi-a plăcut. Adică... tonul lui e cumva de "complaining".
    • Like 0
  • cox check icon
    Și iar va întreb, pe când un roman ?
    Ori, măcar, strângeți totul la un loc ...
    Iar doamna ceea, vecina, sa zică bogdaproste ca nu este un dud, în locul salciei ...
    • Like 4
  • Ecologie să fie, dar peste gard, nu la noi! :P
    • Like 2
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Ecologie sa fie, dar NU peste gard, CI la noi! - cred ca asta e propozitia care exprima cel mai corect democratia, in situatia ilustrata.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult