Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Salariul mediu brut în 2018, stabilit la 4.162 lei. Scade CASS datorat pentru veniturile din chirii

cheia de la casa

(Foto: Guliver/Getty Images)

Conform proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018, publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe, câştigul salarial mediu brut pe anul 2018 va fi de 4.162 lei, în loc de 3.131 lei cât a fost stabilit pentru anul 2017.

Bine măcar că acele situații în care se aplică plafonul maxim de 5 salarii medii brute la calculul CASS au fost eliminate prin OUG 79/2017 și aici mă refer în special la veniturile din cedarea folosinței bunurilor.

De exemplu, în cazul acestor venituri (chirii și arendă), în anul 2017 CASS se datorează în limita plafonului maxim lunar de 5 salarii medii brute. Dacă pentru anul 2017, acest plafon a fost de 15.655 lei, în anul 2018 nivelul maxim pentru baza lunară de calcul ar fi fost de 20.810 lei.

Dacă mai adăugăm și faptul că începând cu 1 ianuarie 2018 cota CASS va fi de 10%, în loc de 5,5%, rezultă că suma datorată ar fi crescut semnificativ.

Însă, prin OUG 79/2017, de la 1 ianuarie 2018 articolul 173 a fost abrogat, iar baza lunară de calcul pentru CASS este salariul minim brut în luna pentru care se datorează contribuția. Astfel, dacă de exemplu o persoană ar obține venituri din chirii de 7.000 lei/lună, aceasta ar datora lunar CASS de 10% calculată la salariul minim pe economie de 1.900 lei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un asociat unic poate lucra in firma lui fara nici un tip de contract si fara a primi nici un venit?
    • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult