Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Șantaj dincolo de ultimul etaj

Președintele a prins glas. Pare că a așteptat 2 ani ca să vorbească.

Mai întâi a declarat sus și tare că nu va desemna un premier independent. O atitudine legală, dar incorectă – dacă partidele parlamentare cad de acord asupra unui independent care să conducă un guvern politic, ce sens ar mai avea opoziția lui Iohannis? Această apoftegmă prezidențială îl privește pe Dacian Cioloș, e o stănoagă ridicată în calea acestuia spre Palatul Victoria după alegeri.

Urmată de indicarea cu săgeți a drumului permis: dacă dl Cioloș dorește să rămână premier, să intre într-un partid, evident în PNL, sau măcar „să-și manifeste simpatia”.

Cum să spui așa ceva ca președinte al României? Nu-mi amintesc una ca asta nici la Iliescu, nici la Băsescu, președinți care s-au amestecat fără scrupule în campaniile electorale. E un șantaj politic strigător la cer. Dacă vrei funcție, intră în partid. Procedeul datează de pe vremea lui Ceaușescu: dacă voiai să urci în profesie, nu puteai fără să intri în PCR. A fost continuat cu asiduitate de toate partidele de după Revoluție. Vrei un post, cât de mic, în administrație, vrei să fii director de școală, de companie națională sau de spital, vrei să fii primar, vii la noi. Altfel, pa.

Acum, președintele ridică șantajul dincolo de ultimul etaj, până la cer, președinte, premier. Și asta după ce dl Cioloș a comunicat ferm că nu va intra în politică înainte de alegeri.

Practic, Iohannis îl presează pe Dacian Cioloș să-și calce cuvântul dat, adică să se înscrie în ciurda demnitarilor fără demnitate și onoare, perindați decenii la putere. Ceea ce subsemnatul sunt convins că dl Cioloș nu va face.

Scopul manevrelor prezidențiale este să asigure unui PNL buimac, aflat la podea în sondaje, o transfuzie de imagine de la dl Cioloș. Comportament de șulfă politică „din Sistem”.

În schimb, cea de-a treia afirmație a dlui Iohannis privind premierul e corectă. Nu există, așa cum ar trebui, o lege care să interzică desemnarea ca premier a unei persoane urmărite sau condamnate penal. Președintele are prerogativa de a propune Parlamentului un premier. Nu e obligat să explice pe ce criterii. Dacă acum o face, mult înainte de vot, e în scop electoral: Dragnea, Tăriceanu, Ponta, Băsescu sunt excluși pe baza acestei cerințe.

Dar, din punct de vedere moral și rațional, o astfel de decizie acoperă un gol legislativ inadmisibil.

A patra declarație a dlui Iohannis amortizează atacurile la celelalte trei: va respecta majoritatea parlamentară. Nu va târnosi democrația, ca alde Băsescu.

Ceea ce nu îl salvează de eticheta președinte de campanie. Pare că nu se activează decât în perioade electorale. Rămâne de văzut dacă va mai fi în poziția să facă asta și peste 4 ani...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult