Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Scenariu de evoluție a crizei COVID-19 în România. Numărul maxim de cazuri atins în perioada 17-25 aprilie, epidemia învinsă în iulie

Scenariu evoluție epidemie Covid

Antreprenorul Bogdan Micu, voluntar în procesul de achiziţii internaţionale de echipamente medicale făcute de UNIFARM, prezintă un scenariu al evoluției epidemiei de coronavirus în România în care vârful va fi atins în perioada 17-25 aprilie, când ar putea fi internați în spitale cei mai mulți oameni, iar numărul deceselor ar putea ajunge la 35-40 pe zi.

Într-o postare pe Facebook, acesta spune că scenariul are la bază un model matematic, al cărui scop este să ajute autoritățile să ia decizii bazate pe date, și că l-a prezentat atât ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, cât și premierului Ludovic Orban.

Potrivit lui Micu, așa ar putea arăta lucrurile în perioada următoare:

„1. În jurul datei de 8 aprilie vom trece de 5000 de comfirmati. În modelul meu confirmatii și spitalizații sunt puși împreună. Dar o parte sunt în carantină de fapt.

2. Undeva pe 25 aprilie-30 aprilie (+-5 zile) vom trece de 1000 de decese.

3. Peakul (cazuri în spital și carantină cu simptome grave) va începe cam pe 7-9 aprilie și va dură până în 15 mai. După 15 mai vom scădea sub 5000 de oameni în spitale și carantină.

4. Ziua cu cei mai mult oameni în spitale va fi aproximativ între 17-25 aprilie. Cu aproximativ 8535 oameni în spitale și carantină dar cu simptome grave.

5. În perioadă de peak vom avea cam 35-40 de decese pe zi.

6. La 1 iulie mă aștept să fi declarat deja epidemia învinsă. Cu câteva cazuri noi declarate pe vremea aia. Sau aproape nici unul.

7. La 1 iulie când vom fi învins, vom avea aproximativ 2.657 decese”, scrie antreprenorul,

În opinia sa, într-un scenariu pesimist, numărul îmbolnăvirilor și al victimelor ar putea fi dublu. „Mai rău de atâta e foarte improbabil să fie. Dar, durata rămâne aceeași. Doar parabola e mai înaltă”, crede el.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • la ce personaje au venit din europa.. si ce au in cap, o dam de la unul la altul pana la craciun..! ...ca asa-i in tenis!
  au venit toti cu chef de gratare ca prin europa e mai greu,.. toti "cumetrii" dornici de nunti si botezuri.. nici amenzi nu le poti da.. ca-s vai steaua lor si nu platesc.. ei stiu sa dea doar dedicatii la lautari..!
  • Like 2
 • De la radio-sant am auzit de doua astfel de varfuri si criza se va prelungii pana prin vara , iulie august si la cat de indisciplinati suntem noi, romanii, cred ca e posibil sa fie cam asa.
  • Like 0
 • Republica a creditat se pare foarte serios acest scenariu din moment ce a decis să-l publice, hai să-l reținem așa cum a fost promovat și să vedem cum se va împlini! Să-l urmărim pas cu pas.
  • Like 0
  • @ Calin Batran
   Sper ca ati citit si postarea lui Bogdan Micu, din care citez: "Ma astept ca modelul sa inceapa sa aiba diferente tot mai mari fata de realitate. Asta este pentru ca, desi ma lupt de ceva vreme sa am acces la informatii oficiale ca sa pot antrena modelul pe date cat mai reale, ma lovesc de o frica de transparentizare pe care nu o inteleg.".
   Cu alte cuvinte, ca orice alta analiza, si aceasta poate suferi din cauza calitatii datelor introduse. Mai plastic spus: garbage-in / garbage-out.
   De apreciat totusi acuratetea de pana acum, chiar in conditiile date.
   • Like 0
 • Leo check icon
  După luna mai vom auzi despre covid doar ca statistică pe la știrile de la ora 5.
  Dacă mă înșel, aveți adresa mea de email: aștept un mesaj în care să-mi spuneți că am greșit.
  • Like 0
  • @ Leo
   check icon
   Ok, țin eu pariul.ăsta. Și chiar sper să-l pierd!
   • Like 0


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult