Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Sclavi cu drept de vot

Obiectivul parlamentarilor mi se pare cât se poate de clar: din toată ființa lor, năzuiesc spre statutul nomenclaturii Partidului Comunist din Epoca de Aur. Pensiile speciale, obstrucționarea Justiției în cazul Corlățean, ca în atâtea altele, menținerea în funcție a primarilor condamnați cu suspendare, băgarea la scuteală a aleșilor care și-au angajat rude la cabinetele parlamentare, toate sunt aproximații ale situației ideale, illo tempore: de-o parte tovarășii intangibili și clanurile lor, de cealaltă, „oamenii muncii”.

Sau, dacă schimbăm clasa cu rasa, își doresc să fie Herrenvolk, popor de stăpâni, arienii României, iar ceilalți, suboamenii.

Dorința domniilor lor este îndreptățită și realizabilă, deoarece, în majoritate simplă, românii sunt un popor de slugi hoațe care nu are ce să facă cu libertatea.

Și pentru care democrația e cea grecească veche, cu sclavi.

Le lipsește Ceaușescul, Kim-Jong-Unul, vor să fie duși cu rândul la masă și să rânjească sub bici. Au trufia servilismului și a înălțării prin ticăloșie.

Dușmanul cel mai mare al acestei comunități a sclavilor cu drept de vot nu sunt stăpânii, ci minoritatea celor ce nu sunt ca ei.

Iar acestora din urmă nu le rămâne decât să-și ia capul în mâini, să se autoexileze în propria țară sau s-o părăsească.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Impartasesc aceleasi idei . Ma intreb daca mai putem face ceva ?
  • Like 1
 • Cristian Tudor Popescu ,

  "Sclavi cu drept de vot" mi-a amintit atat de compozitia "Pe cont propriu" din Istoria unei secunde cu Adrian Paunescu cat si de " Dozy și Charlot", un material pe care l-ai postat pe facebook la 9 august 2012. Iata ce scriai la acel moment :

  "Dozy și Charlot

  O firmă mi-a dat un dar promoțional: un "dozator de săpun lichid". Dispozitivul îți toarnă in palmă zisul lichid, dar nu când îl apeși pe cap cu o mână si pui palma cealaltă dedesubt. El are un senzoraș, așa că nu mai ai nevoie decât de o mână: Dozy băzăie in vreme ce îți scuipă in palmă.

  De câte ori întind mâna dimineața după peria de dinți, după paharul cu apă sau aparatul de ras și trec prin dreptul senzorașului, Dozy se spârcâie conștiincios. Am ajuns sa mă spăl pe măini, vrând-nevrând, de 4-5 ori. Sperând să nu mi se ia pielea sau să nu enervez microbii și să se dea la mine.

  Așa că l-am luat pe Dozy din baie și l-am pus in bibliotecă. Mă uit la el ca la un monument al principiului postmodernității noastre: mari mijloace pentru scopuri bicisnice sau absurde.

  Tehnologia in slujba ridicolului.

  Aseară am simțit nevoia sa-l revad pe Charlot rașchetat la dinți de știuletele rotitor al noii mașini pentru hrănirea rapidă a muncitorilor in pauza de masa, in vreme ce alt braț al hardughiei îi răsturna farfuria cu supă fierbinte pe piept.

  Iar tamponul mecanic nu uita să-l șteargă delicat la gură dupa fiecare prăpăd."

  • Like 1
  • @ Dorina Avrămuţ Chirilă
   Daca ar fi trait Adian Paunescu si acum ! Oare cum s-ar fi pozitionat politic !
   • Like 0
 • Perfect gresit. Nu parlamentarii sunt cei care doresc asta ci majoritatea natiei. Daca nu doreau asta, mergeau la vot si alegeau responsabil.
  • Like 0
  • @ Adrian Rafail
   Și cum se putea vota în mod responsabil după părerea dvs având în vedere ca toți parlamentarii din absolut toate partidele si-o votat privilegiile, aici nu au mai fost diferențe doctrinare. În ceea ce privește diversele programe de guvernare toate au pornit ca niște declarații de bune intenții după care odată puterea cucerita fiecare și-a văzut de propria îmbogățire a lui și a acoliților iar de poporul votant nu s-a ocupat nimeni. Dacă în privința PSD nu am așteptări vreau sa spun ca toți cei de dreapta au avut diverși reprezentanți pe aceeași configurație (primari ca Viorel Lis, Crin Halaicu) sau miniștrii ca Ioan Avram Mureșan ,Sorin Pantis, Relu Fenechiu (toți la pușcărie ) și lista ar putea continua și cu alții care au dosare în judecată sau de urmărire penală ca sa nu mai spun de dreptacii de profesie care urla conservatorismul din toți rărunchii din poziția de angajați la stat sau bugetari de-o viața. Cum draq sa-l crezi pe unul care propovăduiește antreprenoriatul și libera inițiativa când el toată viața a fost bugetar ?
   • Like 0
  • @ Rusu Liviu
   Partidele nu mai au culoare politica . Culoarea politicienilor este una gri murdar . Alegatorii sunt un fel de mercenari rupti din turma de "oi ", conform intereselor lor, sau dezorientati sociali . Ar trebui ca votul , ori sa fie obligatoriu si procentajul admis la conducere a unui partid sa fie jumatate plus unu , din totalul celor cu drept de vot , nu al celor care au votat . Dureros este ca cei saraci sunt usor de influentat , si cum saraci sunt multi , balanta este dezechilibrata in avantajul , lacomilor de putere.

   • Like 0
 • Asa este. Tragedie mare din care nu stiu cum putem iesi. Eu unul parca sunt prins in capcana, nu pot nici sa mai plec fiind prea in varsta.....deci fara scăpare.....am depasit si faza in care mai credeam ca citând un partid sau alt partid va fi mai bine pt noi sau pentru tara. Vorba scriitorului Mark Twain: crede cineva ca mai eram lăsați sa votăm daca votul rezolva ceva??
  • Like 1
 • corlateanul e una, dar cum se face ca domnul Victor Paul Dobre de la Galati care este cautat de procurori pe acasa apare din nou pe lista PNL pentru camera deputatilor? asta in ciuda noilor criterii de integritate? http://www.cotidianul.ro/criteriile-de-integritate-pentru-candidatii-pnl-adoptate-272843/
  • Like 0
 • eu nu sint in Romania ,dar ma doare ca am prieteni ,din familie am cumnati , ( 40-42 ani )nu spun de batrini, ca ei sint "blocati" mental in comunism, inainte de 1989.Care spun ca era mai bine in comunism, cu Ceausescu . Sint ff trist.
  • Like 0
 • Acum că avem diagnosticul pus corect, ce facem? Fac parte din minoritari, mi-am luat deja capul în mâini, aferim!
  • Like 2
 • Dureros de adevărat !
  • Like 2
 • Cea mai adevarata imagine a poporului roman, in totalitatea lui. Si ca orice adevar, doare. Doar ca nu este suficient.
  • Like 2
 • Minoritatea asta despre care vorbiți,domnule Cristian Tudor Popescu,este totuși o minoritate destul de mare care spre sfârșitul anului trecut a măturat un guvern și care ar putea face multe lucruri bune dacă s-ar mobiliza ori de câte ori politicienii noștri fac derapaje de la statul de drept.Și cred că s-ar mobiliza dacă oameni ca dumneavoastră ar fi de fiecare dată în fruntea lor; la propriu,în mod fizic.Însă dacă persoanele cele mai apreciate și mai vizibile ale acestei minorități vor considera că ele își fac datoria scriind jurnale sau vorbind la televizor atunci ceilalți vor sta și ei cuminți în fața ecranelor sau a jurnalelor.Eu,unul,care nu am,nici pe departe, vizibilitatea dumneavoastră voi ieși totuși în stradă și voi demonstra împotriva ticăloșilor chiar dacă nu va veni nimeni alături de mine.Nu există altă soluție!
  • Like 1


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult