Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Sclavi cu drept de vot

Obiectivul parlamentarilor mi se pare cât se poate de clar: din toată ființa lor, năzuiesc spre statutul nomenclaturii Partidului Comunist din Epoca de Aur. Pensiile speciale, obstrucționarea Justiției în cazul Corlățean, ca în atâtea altele, menținerea în funcție a primarilor condamnați cu suspendare, băgarea la scuteală a aleșilor care și-au angajat rude la cabinetele parlamentare, toate sunt aproximații ale situației ideale, illo tempore: de-o parte tovarășii intangibili și clanurile lor, de cealaltă, „oamenii muncii”.

Sau, dacă schimbăm clasa cu rasa, își doresc să fie Herrenvolk, popor de stăpâni, arienii României, iar ceilalți, suboamenii.

Dorința domniilor lor este îndreptățită și realizabilă, deoarece, în majoritate simplă, românii sunt un popor de slugi hoațe care nu are ce să facă cu libertatea.

Și pentru care democrația e cea grecească veche, cu sclavi.

Le lipsește Ceaușescul, Kim-Jong-Unul, vor să fie duși cu rândul la masă și să rânjească sub bici. Au trufia servilismului și a înălțării prin ticăloșie.

Dușmanul cel mai mare al acestei comunități a sclavilor cu drept de vot nu sunt stăpânii, ci minoritatea celor ce nu sunt ca ei.

Iar acestora din urmă nu le rămâne decât să-și ia capul în mâini, să se autoexileze în propria țară sau s-o părăsească.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult